Bydlení ve dřevostavbě

petulkasilvik
28. črc 2021

Ráda bych nějaké Vaše informace o bydlení ve dřevostavbě. V dnešní době je to velice oblíbené a cenově dostupné bydlení. Pořád se nemůžeme rozhodnout, proto hledám touto cestou další informace. Na trhu je hodně firem, ale vybrat tu, která bude kvalitní je moc těžné. Budu moc ráda za zkušenosti, děkuji.

nikjean
28. črc 2021

@petulkasilvik U dřevostavby je nutné, pro dlouhou životnost stavby, vybrat opravdu kvalitní firmu, která Vám dům postaví technicky naprosto přesně a hlavně z kvalitního dřeva, což jak jste už zmínila bude asi oříšek. Já bych do toho nešla, cihla je cihla.

eloise02
28. črc 2021

Není to až tak pravda s tou cenou... My jsme si nechali nacenit naši představu donu jak u firmy, která dělala dřevostavby, tak u firmy, která staví zděné domy a ten zděný vyšel mnohem lépe. Máme 4+1 od RD Stylu.

adula000
28. črc 2021

Cihla je cihla, a opravdu to není pravda, že by dřevostavba byla levnější, dnes už ne, a do dřevostavby bych nešla.

pajushka1
28. črc 2021

@petulkasilvik máme dřevostavbu.
Letos bydlíme druhým rokem a jsme maximálně spokojeni. Sousedi stavěli stejně jako my,jen oni stavili zděný. Vyšlo je to levněji než nás dřevostavba. Stavila nám firma Qhouse

sebinka123
28. črc 2021

My v dřevostavbě bydlíme už 6 let a jsme velmi spokojeni. Není pravda, že dřevostavby vychází levněji. Je to srovnatelné. A důležité je vybrat kvalitní firmu. Pozor na firmy, co dovezou hotové panely a na místě je smontuji. Už si tak nezkontrolujete kvalitu dřeva a neuvidíte, jak je poctivě udělané zateplení, myslím tu výplň uvnitř. A dřevo to chce opravdu kvalitní a pořádně vysušené, aby už nepracovalo.
My jsme spokojeni, výstavba trvala 5 měsíců. Všechno jsme si kontrolovali, takže víme kde a jak co máme. Výhodou mi přijde, že je určitě menší tloušťka zdí, takže je větší užitná plocha a je to energeticky úsporny dům. Nevýhody jsme zatím žádné nenašly. Oba s mužem procházíme ze zděných domů, takže můžeme srovnávat. Ani s tou životností bych to neviděla tak pesimisticky, pokud je všechno provedeno, tak jak má. Klidně se ptejte. Klidně i do zpráv. Odpovím, jak budu moct.

sebinka123
28. črc 2021

Líbí se mi, jak plno lidí napíše striktně, že do dřevostavby bych nešla. My měli podobný názor a jak jsme teď spokojeni. Nenechte se odradit. Nactete si něco o tom, navštivte někoho, kdo v ní bydlí, navštivte firmy, stavici dřevostavby, zajimejte se o technologie. Myslím si, že není čeho se bát. Ano, dřív se stavely takové ty drevotriskove nebo umakartové domky, ty byly fakt špatný a někteří to mají v povědomí. Ale současné dřevostavby s tím nemají nic společného.

dandaa
28. črc 2021

Levnější rozhodně není, jen je rychlejší stavba a to si hodně lidí plete . Stavíme oba druhy domů a nevidím v dřevostavbě problém pokud se dodržuje technologický postup prací. Ty dobré firmy mají na dva roky dopředu plno a dřevo jen letos šlo o 20% s cenou nahoru.

nikjean
28. črc 2021

@sebinka123 Každému holt vyhovuje něco jiného, takže bych si nechala posměšky pro striktní názory stranou. Hlavně, jak již bylo zmíněno v některých z příspěvků, nyní se stavba dřevostavby dost prodraží, z důvodu zdražení dřeva. Takže pakliže si zakladatelka dotazu myslí, že tato stavba vyjde levněji, a to je asi i důvod, proč o této stavbě uvažuje, je na místě ji upozornit, že má mylné představy. Na tom nevidím nic špatného. Ale faktem je, že všechny materiály šly rapidně nahoru, člověk si asi nevybere.

emillyhk
28. črc 2021

@petulkasilvik Máme dřevostavbu, bydlíme zatím cca 6 měsíců. Do dřevostavby bychom šli znovu, ale ne s firmou, se kterou jsme stavěli my 😫. Kvalitní dřevostavba je cenově srovnatelná s cihlou. Výhodu vidíme mimo jiné i ve větší užitné ploše (tenčí zdi oproti cihle, přitom srovnatelná tepelná izolace). Víc klidně do SZ, jestli máš dotazy, klidně napiš 😊

sebinka123
28. črc 2021

@nikjean žádné posmesky jsem nepsala, možná jste to jen špatně pochopila. Vím, o čem píšu, měli jsme to podobně, dokud jsme o dřevostavbě nic nevedeli. Bylo to myšleno tak, že někdo jen slyší slovo dřevostavba, nic o ní neví a napíše, že by do ní nikdy nešel.
Samozřejmě jsou firmy, které je postaví nekvalitní a psk je tento názor oprávněný, ale to se může stát i u zděných domů.

sebinka123
28. črc 2021

Je i zajímavé si udělat srovnání za energie. My platíme 2 tisíce měsíčně za elektřinu. Užitná plocha 150m. Máme na ní úplně všechno. Plyn nemáme vůbec a v pohodě to stačí. Určitě i na tomhle se dá ušetřit. A je fajn to započítat i di nákladů.

kattyd
28. črc 2021

@sebinka123 A já o jedné nevýhodě dřevostavby vím 😅 jak jsou ty zdi tenčí než u zděného domu, tak máme strašně úzké vnitřní parapety a nevejdou se mi na ně větší květináče s kytkama 😂

@petulkasilvik kvalitní dřevostavba vyjde srovnatelně nebo i dráž než zděný dům

sebinka123
28. črc 2021

@kattyd a to máte pravdu. Kytky na oknech teda nemám kvůli dětem, ale to je pravda, že se tam nevejdou. 😁😁😁

zuzekk
28. črc 2021

Je to velmi různé. My máme půl dřevostavbu a půl kvůli blízkosti k sousedům cihlostavbu. Rychleji byla cihla = vapis, pěkně se to naskladalo na sebe šup šup a bylo. Dřevo nám trvalo, vata drazdila, vrstev jak blázen (u našeho systému), byly jsme rádi, že to neděláme celý. A navrch sádrokarton, na který nic nepovesim. Takže do sendvičové dřevostavby bych nešla spíš z těchto přízemních důvodů, ideově OK. 🙂

pernicek1
29. črc 2021

@nikjean haha! a podle čeho vybereš kvalitní firmu? To mě fakt zajímá! A kvalitní dřevo, když se dnes většina dřeva vozí z ukrajiny? Nehledě na ekologickou stopu...

kekita
29. črc 2021

@petulkasilvik za me drevostavbu ne a to hlavne ze 4 duvodu:
1. Voda-asi nejhorsi, co se ti muze stat, ze ti nekde neco protece. Ted nemyslim prasklou tlakovou trubku, ale spis pomale kapani. Pokud mas postavene z cihly, vysusis, max udelas novou omitku a vymalujes. Drevostavba ti proste uhnije. Videla jsem par pripadu u nas a musi se kompletne odplastit, podrezat vsechny tramy a udelat nove podlahy. Naprosta nocni mura. A ze je ta pravdepodobnost velka. Nepomuze ti treba ani evodnik, ptz ten je jenom na privod vody. Na odpady bys musela mit natahe cidla a to je drahe.
2. Pokud chces neco predelat v baraku, je to velky problem. Treba posunout nebo pridat zasuvku, povesit televizi na opacnou stranu obyvaku, pergolu na terasu, dodelat klimatizaci,.... Proste cokoliv, co zasahne do skladby steny a muze porusit parotes.
3. Hluk-steny jsou tenci a hluk se vic siri. Pozor taky na suche podlahy-muzou se prohybat a praskat.
4. Jakakoliv chyba pri vystavbe muze mit velky vliv na kvalitu a zivotnost domu-u cihly je mensi pravdepodobnost "neresitelnych" problemu.
Pro drevostavbu bych byla ze dvou duvodu:
1. Cena - dneska je uz ale pomalu drazsi jak cihla
2. Rychlost -dnes cekas 1-2 roky na vystavbu, takze je to taky stejne jak cihla...
Za me jednoznacne cihla. A ekologictejsi to urcite neni, ptz v dnesni drevostavbe toho dreva moc neni. Vic je tam folii, sadrokartonu a polystyrenu...

sebinka123
29. črc 2021

@nikjean tak kvalitní firmu přece ideálně na doporučení. Zjistit si, kdo jaké má zkušenosti. Nevim, jak jinsk v dnešní době zjišťovat kvalitní firmy, my se hodně ptali, zjišťovali. Byli se podívat na jejich výrobky i po letech. Akorát, jak už tu někdo psal, tak fakt dobrý firmy jsou zabrany třeba na 2 roky dopředu. Nicméně bych řekla, že to platí u každého šikovného remeslnika v dnešní době.
No a dřevo si taky musite zjistit původ a my si zjišťovali technologii sušení dřeva. Manžel pracoval v oboru, tak tomu rozumí. My máme dřevo z Německa respektive tam sušené. Mají lepší technologie. Dřevo je u dřevostavby gro, takže se vyplati, zjistit co nejvíc.
Ekologickou stopu zanechává všechno, ale tím, že máme energeticky úsporný dům, tak zase přírodě vracíme.

zirawka
29. črc 2021

@kekita "Nepomuze ti treba ani evodnik, ptz ten je jenom na privod vody."
To je podle mě blbost, EVodník právě slouží pro diagnostiku úniku vody, máme ho doma!

kekita
29. črc 2021

@zirawka pokud ti to jenom "kapka", tak to evodnik nezaznamena - zavre vodu az pro proteceni urciteho nastaveneho mnozstvi za cas. Zachrani napr. praskle potrubi. A to mluvim jenom o rozvodech vody. Odpady neresi vubec. A praveze protekajici kanalek ve sprchaci byva nejvetsi problem.

zirawka
29. črc 2021

@kekita jj to máš pravdu.

marketa11112
29. črc 2021

Kamaradka ma drevostavbu a neustale na neco nadava. Budou zvetsovat dum a pouziji pry ytong. My kdysi zvazovali několik ruznych systemu, hledali info a skoncili jsme u domu z ytongu, strop lity beton. V podkrovi mame stresni okna - dnes bych radeji vystavela zed o metr vys a mela okna rovna, bez zkosenych strech, ubiraji na prostoru. My jsme s domem vcelku spokojeni, ikdyz pár veci bych dnes udelala jnak ( viz okna v patre, posunuti pricky a par malickosti)
Pristavovali jsme jeste kousek prizemi a pouzili opet ytong. Stavbu s nim zvladne i lajk. Vsude vsechno drzi, jak ma. Ted řešíme fotovoltajku a není problem protahnout nekde kabel, vyskrabnout drazku a pod.
Ja bych nesla do drevostavby. Stale vidim jako problem vodu. U nas maji drevostavbu naproti přes silnici cca 10 let. Predelavali uz cele podlahy, kroutili se, resili s tim navic krocejove odhlucneni, pry je vsude vsechno slyset. Pak zateplovali strechu penou, pry meli velike uniky tepla. Pry je problem prisroubovat polici. Klukovi nemohli poridit piano, jen male elektricke. Kvuli vaze. Ale nedivim se. Do stavby jim tenkrat několikrát naprselo. Na miste firma montovala cele panely.

vercavrchoticka
30. črc 2021

@petulkasilvik Nevím, která firma je na dřevostavbu nejlepší a se kterou stavět, ale vím naprosto přesně, se kterou nestavet. Moje dcera stavěla s firmou Drevodomky.eu a bylo to peklo. S prominutím, po*rali co mohli, nebýt mého muže, který byl mnoho let stavbyvedoucí, dopadlo by to mnohem hůř. Začalo to už tím, že jim přišel na to, že nezamerili výšku domu a tak jim nevyšel spád do kanalizace, která se tedy musela předělat, tak si to dcera predelavala na vlastní náklady a pak už se to jen nabalovalo a bylo toho požehnaně, až jsme se už ke konci modlili, ať už to nějak dodelaj a táhnou do zadele. Lži a komunikace 0, to uměli, ale jinak fuseri, jak prase 😒 Takže doporučuji si opravdu dobře firmu vybrat a mít i stavební dozor, vyplatí se to.

konidana
30. črc 2021

Kamarad bydli ve drevostavbe.. v roubenem dome a z meho pohledu navstevy na vikend je to super. Oni jsou take velmi spokojeni. Pocitove to drevo vsude kolem je velmi prijemne, mnohem lepsi nez zdene zdi, i kdyz vnitrni pricky jsou asi z jinych materialu ( sadrokarton, osb desky, ...) Staveli pred lety a rozhodne to bylo spis drazsi nez levnejsi.

pernicek1
30. črc 2021

@kekita nejen že voda doteče, ono stačí i zapaření a při bbé izolaci se to paří dost. Známí mají dřevostavbu a mají to permanentněš vlhké, řeší to 10 let, už v horním patře dělali komplet rekonstrukci, při které mimochodem zjistili že jim mravenci rozebrali půl dřevostavby 🤦‍♀️

kekita
31. črc 2021

@pernicek1 mravenci jsou mrchy i ve zdenem baraku-mam vlastni zkusenost 😀

pernicek1
3. srp 2021

@kekita o tom žádná :D ALe riziko že by Ti barák spadnul na hlavu je asi značně menší :D