Centrální vysavač vs. tyčový. Jaký zvolit?
Ahoj,
stavíme RD - přízemí plocha 238 m2, patro 105 m2. Dlouho jsme uvažovali nad centrálním vysavačem (Husky / Smart vac), hadice hide-a-hose v obou patrech, štěrbina v kuchyni a robotický vysavač pro kuchyň + obývák. Cena cca 110 000 na klíč.
A teď jsme nahlodaní, jestli jít do centrálního vysávání nebo zvolit 2x tyčový vysavč pro každé patro + robot do obýváku. Cena bude poloviční, ale co komfort?
Jaké máte zkušenosti? Měnili byste řešení s dnešní zkušeností?
Centrální jsem zažila jen jednou, u známých. Vzhledem k tomu, že musí být dlouhá hadice, mi to zas takový zázrak nepřišel. Jako jo, v kuchyni měli štěrbinu, ale zase, všechno to k ní namést. To už můžu rovnou vzít do ruky ten tyčový místo smetáku...
@xixtech my máme tyčový vysavač ETA moneto v té nejvyšší řadě, takže baterie vydrží dlouho. Dům velký. Už přes 2 roky mám čistě jen ten tyčový vysavač a nemůžu si na nic stěžovat. Jiný bych už nechtěla. Tento týden v rámci úspory času na léto pořizujeme robotický vysavač. Tyčový vysavač je nejlepší vynález, nechtěla bych po domě lítat s hadicí z centrálního vysavače ani nametat bordel k jednomu místu. Tyčový vysavač mi přijde efektivnější, rychlejší, praktičtější.
my stavime a central mit budeme. Manzel je takovy technicky typ takze to udelal sam.Cena je asi tretinova. Me prijde central fajn a nebadi mi teda ze budu mit dlouhou hadici. Lepsi jak to sebou furt nosit cely
@zuzkasim pokud da clovek vice sterbin, hadice nemusi mit zas 10m
🙂
Centrální jsme měli doma asi před 20 lety a bylo to tak strašně nepraktické.
Já miluju Dyson, popadnu ho a hned vysávám tam kde potřebuju. Po pračce a myčce to je u nás asi nejvyužívanější spotřebič, mám ho v ruce několikrát za den. To si s tím centrálním vůbec neumím představit. Jednak kvůli skladování, jednak i ten přístup... za mě se to vůbec nedá porovnat.
Za me porovnavas neporovnatelne. Jednak, roboticky je podle mych dlouhodobych poznatku zbytecny kram. Nez to objede a uklidis, co muze sezrat, mas vysato. Ale dobre. Tycovy se super na rychle vysati. Ale nema takovy tah jako central. Kdyz potrebuju vysat auto, popel z krbu, prach ze spatne pristupnych prostor nebo matracec tycovy nestaci
Máme rozvody připravené na centrální, nikdy jsme to nezrealizovali a koupili tyčový. Centrální mi vůbec nechybí, vše zvládám tyčovým. A pro paní na úklid máme obyčejný do zásuvky, aby ji vydržel na celý dům, jak potřebuje. A je taky radši, že se nemusí tahat s velkou hadicí. Myslím, že nás centrální už asi nikdy nezprovozníme😁
Mam centralni a bytostne ho nenavidim. Je to neprakticke, tycovy jen chytnes a jedes. Tady vzdycky prinest tu dlouhou hadici (byt mame dost otvoru, tak neni zas tak dlouha, stejne je to otravne), zapojit, zase smotat. Fakt me to obtezuje proti "chytnu a jedu"
Vyhodou samozrejme je, ze centralni vysavac nechce zadnou dalsi udrzbu
@xixtech centralni ma tezke ty hadice jak jsou dlouhe. Za me klidne klasicky, mam dyson, byt je drazsi, bezsackovy a je super. ted mam po 22 letech uz i novy, i kdyz starymu nic neni a saje furt jak das. Popravde jsou top vysavace a mezi to centralni nepovazuju. Mam to vyzkousene a moc me to neoslovilo.
@tereza0111 zadnou udrzbu? vzdyt se musi taky vysypavat ten bordel co se kumuluje nekde v ty nadobe, my to mely ve sklepe...takze to me zase tak bezudrzbovy neprijde je to velky a musi se to kapku rozebrat...vysypat nafobu u dysona je na minutu
@fyii to jo, ale vysypavali jsme poprve po roce a pul - a to mel ze zacatku na starosti bordel po stavbe, deti, zvirata... Takze to znacim jako zadna udrzba 🙂 Menil to teda manzel, ktery ten vysavac miluje, takze nevim jak je to slozite, ale mel to do 10 minut hotove..

Mela jsem to naplanovane velice podobne. Nakonec jsem centralni zrusila a mam Dyson a jsem fakt spokojena. Zpetne si rikam, tahat hadici a jeste ji nekde schovavat. Prece jen to zabere. Vysavam kazdy den a tahat to kazdy den by se mi nechtelo. Takze jak se znam bycb si k hadici poridila tycovy a hadici uz nevytahovala.