icon

Centrální vysavač vs. tyčový. Jaký zvolit?

xixtech
7. dub 2025

Ahoj,

stavíme RD - přízemí plocha 238 m2, patro 105 m2. Dlouho jsme uvažovali nad centrálním vysavačem (Husky / Smart vac), hadice hide-a-hose v obou patrech, štěrbina v kuchyni a robotický vysavač pro kuchyň + obývák. Cena cca 110 000 na klíč.
A teď jsme nahlodaní, jestli jít do centrálního vysávání nebo zvolit 2x tyčový vysavč pro každé patro + robot do obýváku. Cena bude poloviční, ale co komfort?

Jaké máte zkušenosti? Měnili byste řešení s dnešní zkušeností?

kakba
7. dub 2025

Mela jsem to naplanovane velice podobne. Nakonec jsem centralni zrusila a mam Dyson a jsem fakt spokojena. Zpetne si rikam, tahat hadici a jeste ji nekde schovavat. Prece jen to zabere. Vysavam kazdy den a tahat to kazdy den by se mi nechtelo. Takze jak se znam bycb si k hadici poridila tycovy a hadici uz nevytahovala.

zuzkasim
7. dub 2025

Centrální jsem zažila jen jednou, u známých. Vzhledem k tomu, že musí být dlouhá hadice, mi to zas takový zázrak nepřišel. Jako jo, v kuchyni měli štěrbinu, ale zase, všechno to k ní namést. To už můžu rovnou vzít do ruky ten tyčový místo smetáku...

petuik
Autor odpověď smazal
cherie24
7. dub 2025

@xixtech my máme tyčový vysavač ETA moneto v té nejvyšší řadě, takže baterie vydrží dlouho. Dům velký. Už přes 2 roky mám čistě jen ten tyčový vysavač a nemůžu si na nic stěžovat. Jiný bych už nechtěla. Tento týden v rámci úspory času na léto pořizujeme robotický vysavač. Tyčový vysavač je nejlepší vynález, nechtěla bych po domě lítat s hadicí z centrálního vysavače ani nametat bordel k jednomu místu. Tyčový vysavač mi přijde efektivnější, rychlejší, praktičtější.

hanka_12345
7. dub 2025

my stavime a central mit budeme. Manzel je takovy technicky typ takze to udelal sam.Cena je asi tretinova. Me prijde central fajn a nebadi mi teda ze budu mit dlouhou hadici. Lepsi jak to sebou furt nosit cely

hanka_12345
7. dub 2025

@zuzkasim pokud da clovek vice sterbin, hadice nemusi mit zas 10m
🙂

journals
7. dub 2025

Centrální jsme měli doma asi před 20 lety a bylo to tak strašně nepraktické.
Já miluju Dyson, popadnu ho a hned vysávám tam kde potřebuju. Po pračce a myčce to je u nás asi nejvyužívanější spotřebič, mám ho v ruce několikrát za den. To si s tím centrálním vůbec neumím představit. Jednak kvůli skladování, jednak i ten přístup... za mě se to vůbec nedá porovnat.

elesse
7. dub 2025

Za me porovnavas neporovnatelne. Jednak, roboticky je podle mych dlouhodobych poznatku zbytecny kram. Nez to objede a uklidis, co muze sezrat, mas vysato. Ale dobre. Tycovy se super na rychle vysati. Ale nema takovy tah jako central. Kdyz potrebuju vysat auto, popel z krbu, prach ze spatne pristupnych prostor nebo matracec tycovy nestaci

westie
7. dub 2025

Máme rozvody připravené na centrální, nikdy jsme to nezrealizovali a koupili tyčový. Centrální mi vůbec nechybí, vše zvládám tyčovým. A pro paní na úklid máme obyčejný do zásuvky, aby ji vydržel na celý dům, jak potřebuje. A je taky radši, že se nemusí tahat s velkou hadicí. Myslím, že nás centrální už asi nikdy nezprovozníme😁

kakba
8. dub 2025

@elesse ja ti nevim, mam nejvyssi radu od Dysonu a ten teda tach ma a vysajr mi uplne vsechno.

tereza0111
8. dub 2025

Mam centralni a bytostne ho nenavidim. Je to neprakticke, tycovy jen chytnes a jedes. Tady vzdycky prinest tu dlouhou hadici (byt mame dost otvoru, tak neni zas tak dlouha, stejne je to otravne), zapojit, zase smotat. Fakt me to obtezuje proti "chytnu a jedu"
Vyhodou samozrejme je, ze centralni vysavac nechce zadnou dalsi udrzbu

fyii
8. dub 2025

@xixtech centralni ma tezke ty hadice jak jsou dlouhe. Za me klidne klasicky, mam dyson, byt je drazsi, bezsackovy a je super. ted mam po 22 letech uz i novy, i kdyz starymu nic neni a saje furt jak das. Popravde jsou top vysavace a mezi to centralni nepovazuju. Mam to vyzkousene a moc me to neoslovilo.

fyii
8. dub 2025

@tereza0111 zadnou udrzbu? vzdyt se musi taky vysypavat ten bordel co se kumuluje nekde v ty nadobe, my to mely ve sklepe...takze to me zase tak bezudrzbovy neprijde je to velky a musi se to kapku rozebrat...vysypat nafobu u dysona je na minutu

tereza0111
8. dub 2025

@fyii to jo, ale vysypavali jsme poprve po roce a pul - a to mel ze zacatku na starosti bordel po stavbe, deti, zvirata... Takze to znacim jako zadna udrzba 🙂 Menil to teda manzel, ktery ten vysavac miluje, takze nevim jak je to slozite, ale mel to do 10 minut hotove..