icon

Flekaté nádobí z myčky. Co pomůže?

jana5382
4. bře 2025

Dobrý den,
mám problémy s myčkou. Používám tablety Jar a leštidlo Finish. Myčka mi úplně zničila nádobí, vše je flekaté, nože měly bílý potah a ten je oloupaný. Teď to dělá ještě to, že nádobí je uleptané, na chuti kyselé když ho olíznu. Umývala jsem tedy na program 1 hodinu, dnes jsem zapla 1:40 a stejně. Nemáte někdo radu jak na to?
Děkuji

poctiveuklidy
4. bře 2025

@jana5382 Napadají mě dvě věci. Zda máte doplněnou sůl do myčky, ale to by bylo spíš nádobí takové "prašivé", nebo máte možná ucpané trysky. Koukala jste, zda nejsou zanesené například usazeninou/vodním kamenem?

felis
4. bře 2025

@jana5382 ahoj, nam nevyhovovaly ty Jar tablety. Dělaly povlak a pachuť do jídla. Používáme tablety do myčky DenkMit z DMka a po nich je to v pohodě. Sůl mame Somat a filtr pravidelne čistíme.

jana5382
autor
4. bře 2025

@poctiveuklidy na ty trysky mrknu, děkuji. Přijde mi, že ta myčka tohle dělá až poslední dobou. Taky se stává, že kastroly a pánve mají na spodní straně která se přikládá na indukci jakoby písek, ale jen na té části. Sůl doplňuji pravidelně i leštidlo. Tablety z Dmka jsem taky používala, ale přišlo mi nádobí takové omatlané. No teď s těma Jarovýma to není o moc lepší, ale až poslední dobou

candat
5. bře 2025

Leštidlo je zbytečné, když máš Jar tablety. Ony by ho už měly obsahovat. Nebo leštěnku nastav na minimální dávkování. Mě třeba hodně zničily nádobí a sklo ty dm-kovské tablety a mohla jsem používat jen Jarové.

1pomnenka
5. bře 2025

Kyselé je od leštidla, přidávají se do něj přírodní hořčiny a pod., aby ho omylem nemohly vypít děti. Vyčisti všechny filtry a trysky ( profoukni kompresorem ). Tablety od Jaru jsou zbytečně agresivní, nepoužívám. Stačí prášek z Lidlu. Pokud máš příbory, které nejsou celokovové, pak jsou z myčky zničené, UH to nevydrží, úplně ji to naleptá a rozruší ten původní hladký povrch. To samé je u zlaceného porcelánu nebo levného skla.

cherie24
5. bře 2025

Podle mě zanesená myčka. Celou důkladně umýt, včetně vyndání vrtulí a vyčištění trysek v nich. Já teda používám delší cykly, kolem 2,5 a přípravky od feel eco. Dřív jsem používala tablety Finish a Jar, ale taky se mi zdálo, že na některém nádobí zůstává taková divná chemická pachuť.

petrufa86
5. bře 2025

Mě třeba povlak a bílé fleky na priborech dělal Finish. Od té doby používám jedině Jar

miryp
5. bře 2025

Tipuji to na špatně nastavenou tvrdost vody a k tomu nedostatečně vyčištěná myčka. Písek na vnějších površích hrnců, hrnečků, atd. mívám ve chvíli, kdy mi dojde sůl, popř. kdy mám zanesený prostor filtru a síta, pokud to tedy není zbytkový prášek z tablet. A jinak ano, příbory, které jsme dostali od tchyně a měly plastové rukojeti, máme z myčky zničené, ten materiál to prostě nedal. Proto jsme další koupili celokovové.

jana5382
autor
5. bře 2025

@miryp příbory mám taky celokovové, ale jsou prostě takový flekatý, hnusný. Nejsou prostě tak pěkný, jak když je umyju v ruce. Jo a nože vytahuju a mají na sobě rez.

miryp
5. bře 2025

@jana5382 rez mám na příborech ve chvíli, kdy mám v myčce něco s narušeným povrchem - typicky staré hrnce, kde mám zrezivělé šrouby, co drží uši hrnce, nebo víčko od zavařovačky, které už není v top kvalitě, apod. U toho flekatého nádobí bych si fakt pohrála s nastavením tvrdosti vody.

jana5382
autor
5. bře 2025

@miryp děkuji vám všem za rady 🙂

jancabr
5. bře 2025

používala bych delší a intenzivnější program. Já zapínám AUTO a ten jede 3 hodiny. Kapsle Jar jsme taky měli, ty v pohodě. Teď používám Somat. Samozřejmě sůl a pravidelné čištění (cca 1x za měsíc až dva). Myčka jede téměř denně