icon

Investice do zasklení balkónu. Vyplatí se?

mackys
24. bře 2025

Ahoj,
dělají nám na domě nové balkony a máme možnost si připlatit za skla.
Vy, co je máte, jste spokojení nebo by jste do toho znovu nešli?
Popřípadě má to i nějaké nevýhody?
Balkony budou mít mezi podlahou a zábradlím lehkou mezeru a jsme v prvním patře, tak se manžel obává, aby jsme ty skla neměli hned rozbité od kamínků, jak budou sekat trávu.
Děkuji

beruska1889
24. bře 2025

@mackys máme zasklený balkon už podruhé a nelituji, máme to jako místnost navíc, kde rádi trávíme čas, když je teplo - kafe, víkendové snídaně... Kluci tam mívali dětský bazének a přes léto se v něm čachtali... Dali jsme si do jedné tabulky i síťku proti hmyzu, takže větráme tou jednou tabulkou celoročně a nemáme pak v ložnici komáry a jiný hmyz... Co se týče kamínků, tak toho bych se nebála, ta skla jsou dost pevná a odolná, takže tohle by měla v pohodě vydržet... A nemyslím si že by ty kamínky od sekačky létaly tak vysoko...

beruska1889
24. bře 2025

Jo a co se týče nevýhody, tak jsem za těch 15 let našla jedinou a to když teď máme jiný typ skel - posuvné, tak se nedají umýt z venkovní strany, protože se tam nedostanu... Když jsme měli původně ta, co se vyklápěla dovnitř, tak se dala umýt v pohodě z obou stran, ale zas zabírala nějaký prostor uvnitř balkonu při otevření, takže občas zavazela... Tak asi záleží co si člověk vybere... Každopádně ta posuvná mají systém, který se nedá otevřít zvenku, což bych asi volila v prvním patře já, kvůli zlodějům a bezpečnosti...

zuzkasim
24. bře 2025

Měli jsme na starém bytě, to nám dělali všem při revitalizaci domu a byli jsem tak nadšení, že jsme si pak za dost vysoké peníze nechali dodělat i do nového bytu, kde už jsme museli sami na vlastní pěst. Nic mi tam nezmokne, je tam i přes zimu o cca 5 stupňů méně jak venku.

miryp
24. bře 2025

Nechali jsme si balkon zasklít a rozhodně těch nákladů nelitujeme. Jen bych zpětně vzala skla, co se vyklápí dovnitř namísto posuvných, protože ta posuvná se z venkovní strany hůře udržují, buď musím mít stěrky na násadě, nebo si ta skla musím sundat z pojezdů a umýt je na balkoně, což samozřejmě vyžaduje dost zručnosti a síly, aby to člověk nerozbil...

mackys
autor
24. bře 2025

Děkuji všem za reakce.
Jestli budeme mít na výběr posuvné nebo vyklopné, to zatím nevím.
Ale představa, že budu moc pověsit prádlo na balkon, i když bude pršet, je lákavá 😄

ele_nka
24. bře 2025

Měli jsme posuvné u babičky a také v tom viděli samé výhody. Jinak ona je měla zasouvací do sebe a dali se otevřít od kraje nebo i prostředka, takže nebyl problém umýt i z venku.

leilinka1234
24. bře 2025

Máme a je to super. Nevýhodu nevidím ani jednu.

ines76
24. bře 2025

Meli jsme je na navetrne západní straně a v zimě to bylo prima, v létě jsem je zavirala malokdy (jakoze treba kvuli tomu pradlu v dešti), protoze z toho byl hned nedychatelny sklenik. Ted mame napul zapusteny balkon/lodzii na závetrny jihovychod a tam muzu klidne susit i v dešti a nic nezmokne, tak tam mi zaskleni prijde zbytečné.

martulka88
24. bře 2025

@mackys Naši mají na paneláku a super. I s manželem by jsme brali u nás mít zasklený - ale máme velmi malý balkon + ještě je to vše v záruce. A tím, co vidím, jak je doku.vili a balkón nad námi se doslova rozpadá, tak bych se toho momentálně i bála.
Jinak zasklení má dle mne více výhod. Nevýhoda je u posuvných, že se špatně myjí zvenčí, ale dá se to - naši mají dlouhou tyč s hadrou. Není to sice tip ťop, ale dá se to. U expartnera měli výklopné a zabíraly místo, to by mi osobně velmi vadilo.

lovemusicsun
25. bře 2025

Určitě si to nechte zasklít. Otevřít se dají vždy. Já jako velkou výhodu kromě toho co bylo řečeno beru i to, že se pak dovnitř méně práší. Balkon je celkově čistější a dá se využívat celoročně a k tomu je i uvnitř bytu méně prachu a větší teplo. Nevýhodou je, že když máte balkon na jih, jako my, tak když okna v létě neotevrete, tak je tam tak 50 stupňů a nic na něm nepřežije.
Jinak my máme taková ta skla co se posouvají a pak skládají ke stěně a přijde mi to super.

emillyhk
25. bře 2025

Za mě určitě 👍 V rámci zateplení domu a rekonstrukce nám i prodlužovaly balkony, se zasklením to byla další místnost. Mytí bylo v pohodě.

jasminek2012
25. bře 2025

@martulka88 posuvné se myjí úplně normálně. Posunu si skla na stranu, postupně umývám a vracím zpátky.

martulka88
25. bře 2025

@jasminek2012 Tak to záleží na velikosti. Naši mají 3 velká okna(spíše tabule) a zhruba 1metr to má určitě na šířku 😉 A opravdu to není sranda umývat zvenčí 😉

krisstina93
25. bře 2025

Ja bych do toho šla, nevýhody jsou hlavne to myti, ale v přízemí to snad takový problém nebude. Ja mela zasklený balkon v předchozím byte, v zimě to bylo super, nesla dovnitř taková zima, ušetřilo se par korun na topení, dalo se tam celoročně sušit prádlo za každého počasí, lecos se tam dalo i uskladnit (mela sem fakt mrnavy byt, tak sem tam nechávala treba mlika, cukroví na Vánoce apod), nemusi se tak často mýt balkonové okno, protoze se zvenku tolik neušpiní :D nevim jak je balkon velky, ale mě se libilo, ze se tam dalo i za každého počasí sedet. I to treba trochu eliminuje hluk z venku. Osobně bych do toho šla.

mackys
autor
25. bře 2025

Ještě jednou všem děkuji 🙂
Manželovi je to jedno, takže rozhodnutí je na mě 😄
Ale dle toho, co mi tu píšete a co jsem četla i ve starších diskuzích, tak u většiny je spokojenost.
Takže to teda vypadá, že si to necháme udělat 🙂

ondul
25. bře 2025

Hodně záleží, jak balkon využíváš. My jsme si to nenechali dělat, protože na balkoně čas netrávím (koukala bych z druhého patra do silnice), mám tam přes léto jen rajčata, v zimě na cukroví a nápoje atp. taky nepoužívám, navíc to je na jižní stranu. Pokud to využiješ a ten čas na tom balkoně trávíš, tak to je supr.

mackys
autor
26. bře 2025

@ondul balkon využíváme hodně. Máme ho na západ, takže tam odpoledne svítí slunko. Ale přes léto tam pěstuji rajčata, mrkev a tak, občas dám i bazének pro dcerku a kočka to má místo zahrady 😄 a směřuje nám na dětské hřiště, které je asi 100 m od baráku.

ondul
26. bře 2025

@mackys tak pak to je jasny 😉

lobella
26. bře 2025

Holky a zadrzi to smrad od kuraku? Premysleli jsme nad tim, kvuli sousedovi nad nami, ktery kouri snad nonstop, kdyz je doma, jenze mam na balkone klasicke kovove zabradli, tak by to tam lezlo asi stejne ne? Balkon je na jihovychod, tak cca do obeda tam jde slunce, vyuzivame ho na pestovani, veseni pradla, decka by si tam rada hrala, ale slrz souseda vyuzivame minimalne nebonje v dobe, kdy je v praci