icon

Jak zvládat úklid a nezbláznit se při péči o děti?

28. zář 2023

Ahoj holky, píšu anonymně, protože tady mám pár známých a asi se za svůj přístup stydím. Bude to delším😊 Přijde mi, že mám kolem sebe samé dokonalé hospodyňky (uklizeno každý den, navařeno, napečeno...). Vždycky jsem byla pedant na úklid, každý večer muselo být všechno srovnané, uklízela jsem 1x týdně celý byt (včetně všech vrchů, obrazů, prostě důkladně). S jedním dítětem jsem stíhala úklid 1x týdně, ale už ne důkladný a postupem času to bylo horší a horší. S jedním dítětem jsem z domu pracovala na půl úvazku a jinak jsme chodili na zahradu, na výlety, na hřiště, do kroužků, herniček, na návštěvy....a teď to není jiné...

Mám dvě děti (3 roky a 10 měsíců), obě jsou šíleně akční a chvilku nevydrží, ani u TV. Pořád se jim chci věnovat, pořád plánuju nějaké aktivity. Starší chodí nově od 8 do 11:30 do školky, já přijdu domů s mladší a konečně mám čas se jí věnovat (čteme si, hrajeme), pak jde spát (na 45 minut, odpočívám taky, protože se v noci budí max. co hodinu), pak zkusím něco uklidit, ale většinou mi malá u toho udělá větší binec a jdeme pro starší do školky. Obědváme s mladší, uklidím provozní binec. Starší si usne a já musím mladší krotit, aby ho nechala odpočinout. Usne mladší a já se věnuju staršímu (hry, povídání), pak většinou jdeme ven a pak už je večer 😀 Když usnou, vyřeším provozní nepořádek (třeba poskládat prádlo, umýt jídelní židličku..) a jdu pracovat nebo vařím na dva dny..když mám hlídání, tak většinou jdu na fyzio, k doktorovi, nakoupit nebo něco málo uklízím. Manžel pomáhá, ale on se spíš stará o naše dvě zahrady, auta, drobné opravy a taky si užívá čas s dětmi..

Došlo to tak daleko, že tak obden pouštím robotický vysavač, vytírám asi jednou za 3 týdny (není ani špinavá voda), koupelnu a záchod udělám 1x týdně a prach dělám tak 1x za měsíc 🤷🏻‍♀️🤯 Jenže to pořád v sobě řeším...

Jak často uklízíte vy? Jak se k tomu stavíte? Jak pořád neřešit, že tohle a tohle není dodělané? Jak se z toho nezbláznit? Pořád mám v hlavě seznam, co se musí udělat a nedostanu se k tomu...

Strana
z4
gdpr
29. zář 2023

Ja mam dom rozdelený na jednotlivé miestnosti kebyze mam cely upratať 1x do tyzdna nedala by som to takze prátam 4x do tyzdna a zabere mi to 20 maximálne 30minut (kebyze nemáme psov tak aj menej času) . 1x do tyzdna mame pani ktorá k nám chodí na upratovanie ona robí taky hlbší poriadok... Robota mame nastaveného na každé ráno keď sme preč z domu a väčšinou každý večer púšťam co sa dá popri varení - myčka z rána, práčka, sušička... Ja pokial netreba pri varení stát tak utieram povrchy a ani neviem ako a je poriadok a aj ako bonus navarene 🤣 deti 2.5 a 4r si svoje veci riešia samy, 4r toto leto zacala aj 1x do tyzdna pratat celu izbu (samozrejme kam dociahne na polickach, kde nie to za ňu utriem ja ale zem ona zmyva), hracky si pratajú obidvaja (aj mladsi sam) aj každé ráno posteľ si robia, co je dost veľká pomoc, ze nemusím už to ja riešiť

veruuu_kubesovic
29. zář 2023

A co je lepší? Máma, která se dětem věnuje, děti jsou štěstím bez sebe VS frustrovana máma s hadrem v ruce??? A že jsi na něco byla zvyklá? Uklízet když máš děti, to je jak bys rozdrobila sušenky v jedné místnosti a než dojdeš do poslední můžeš začít znovu 🤷‍♀️ uklizim průběžně, o víkendu nikdy = trávíme čas s dětmi, ať mají zážitky ne uklizeny být...

jannym
29. zář 2023

@te_reza to s tim zbytkem domacnosti je fakt pravda, jako kdyz manzel prijete z cest tak brbla, pak travil tyden po hotelych takze cisto, ale jakmile je doma dyl tak taky neni zadny extra poradkomil, je fajn kdyz prijede a brbla, tak mu sdelim at si to uklidi kdyz mu to vadi, tak vypuliruje jidelnu s kuchynskou linkou coz ho vysili natolik ze uz ten popadanej borcus po zemi nezamete, to udelam pak ja vecer az zaklapnu PC a odlozim spisy

drep
29. zář 2023

Uf, já mám okolo sebe naštěstí buď rodiny, co jim jednou týdnem přijde uklidit paní na úklid anebo mají doma podobnej bordel jako my. Úklid máme na posledním místě priorit, pokud vyjde čas, tak fajn, pokud si mám vybrat, jestli vytírat nebo vylízt někam na kopec, tak je volba jasná. To množný číslo používám záměrně, uklízení není moje práce/povinnost, ale jsme na to s manželem dva, resp. S dcerou tři…

reeeza
29. zář 2023

Píšeš že manžel pomáhá se zahradamu, autem, opravami...To ale nejsou každodenní starosti, jen nárazové.🤷‍♀️
Pak píšeš že pomůže s dětmi, pomůže s myčkou, nádobím a kuchyní....
Třeba by mohl zvládnout podlahu nebo koupelnu jednou týdně k tomu? Nebo jednou týdně navařit na dva tři dny?

Domácnost je obou. U nás se to třeba nebere, že partner "pomáhá s domácností", jako by to bylo hlavně na mě...Někdy má ty tendence po servisu jak od maminky, chlapi to v sobě mají uložený ( maminka uvařila, poklidila atp), ale naštěstí dělá vše.

Co třeba že ty budeš na půl hoďky s dětmi ( doma v jednom pokoji či venku) a on vysaje, pak on si vezme děti a ty vytřeš?

chrystyanna
29. zář 2023

Co pomohlo mě:
Snižit své požadavky na sebe(prach nahoře na skříni vidím jen já a dětem tam do zítra nevadí).
Ujasnit si co je nutné (jídlo, nádobi, prádlo).
Co chci udělat (porovnat skříňky v kuchyni.. třeba,holt třeba po jedné denně(jsem doma), než všechno naráz a mít z toho hlavu v pejru.
Každou chvíli třídit věci/oblečeni/hračky. Výhodit, prodat, Darovat
Min věci ,min bordelu. Pět misek vysypaných z linky zabere míň času než 15 na úklid.
Dát věci její místo (ale kde se fakt používá,ne kde"má být". Kartáč na vlasy mam jeden i v chodbě,když se cesu ve dveřích;).
Někdy holt seberu sama sobě tel/tv a jdu na par minut něco dělat abych měla lepší pocit.

chrystyanna
29. zář 2023

@chrystyanna a ještě holt delegovat..až půjdeš do práce zapni myčku/odnes prosím plasty atd občas zapomene/ já taky ..manžel
Děti..chceš pohadku? Úklidime nejdříve kostky

autor
29. zář 2023

@reeeza zrovna teď makal na zahradách skoro každý den...stavěli jsme skleník, mamka bazén, pokazilo se čerpadlo, čistila se studna, pak odejde babičce vozítko - řeší to, mamce odejde něco na autě - spravuje to 4 dny, atd atd, je toho fakt spoustu 😊 Ale neomlouvám ho. Jo, je pravda, že vystřídat bychom se během odpoledne mohli a to je ono- já si radši sednu do pokojíčku s nimi a užívám si čas s nimi a povídám si s manželem, co bylo přes den.:.ale to si pak nemůžu stěžovat na úklid, ja vím 😀

exbordelar
29. zář 2023

S desetimesicnim deckem, co vsechno kramari, vsude leze, vsechno zere a clovek z nej nesmi spustit ani na vterinu oci, NEJDE mit doma tip top naklizeno 😅 Je to boj s vetrnymi mlyny! Soude podle tveho popisu, mate doma uplne v pohode klasickej provozni bordel, ktery sice rozciluje, ale neni to nic, za co by ses mela utapet v depresi. Ano, je spousta hospodynek, ktere maji doma i tak hezky naklizeno, ale taky spousta (urcite vetsina!) ma doma uplne stejny bordel, ne-li vetsi, nez ty 🙂
A navic - mira bordelu nejde objektivne od druhych posoudit, jelikoz kdyz ma prijit navsteva, tak se pokrytecky uklidi 🤓
Mam tri deti, nejmlasimu je rok a mame vetsinou doma bordel jak v tanku ✌🏼🤪

me_druhe_ja
29. zář 2023

Hele jsou ženy, které si za životní cíl nastavily super čistou domácnost (vysavač a mop denně, koupelna denně, prevlikaji postele každej týden atp) a pak jsme tu my ostatní. 😀
Jinak doporučuju pořídit vysavač a mop 2v1. Kdybych ti neměla, nevytiram asi nikdy. 😀

mirin89
29. zář 2023

Dotaz mozna trochu mimo, mozna ne... pises, ze jste 1 rodina a proto muz zastava muzskou roli ve 3 rodinach (u vas, u mamky a u tety) - co takhle protisluzba ve forme hlidani. Dat jedno dite do skolky, druhe i s kocarem mamce nebo tete a mezitim uklidit a pokud jsou pracujici, tak to praktikovat o vikendu anebo kdyz tam chlap jede tak pribali deti se sebou, lupne je na hlidani a ty mas cas. Skoro rocni dite vydrzi 3 hodiny bez prsa urcite...

daisy95
29. zář 2023

@me_druhe_ja a pak jsou ty ktery si proste dobre nastavi system a ten funguje 🙂 a to je ocividne pro nektery holky problem zkousnout a radeji se predbihaji kdo dele doma nemopuje..pripadne si to jeste obhaji tim ze nebudou doma uklizet na ukor casu straveneho s detmi, kdo chce hleda zpusoby a kdo ne tak hleda duvody a ze jich tu zase pro jednou je..

ilone
29. zář 2023

@daisy95 a taky jsou ty, které si umí přiznat, že úklid není jejich hobby a jednou týdně k nim chodí paní uklizet. A do této skupiny se hlásím ja😉

daisy95
29. zář 2023

@ilone ano a to je uplne v poradku ale prece.. ze sis nasla zpusob ktery ti vyhovuje o tom tu mluvim 🙂 zakladatelce ocividne neporadek doma nevyhovuje jinak by diskuzi nezakladala tak pak mi prijde nesmysl misto toho ji tu poradit jak se veci daji delat se tu predhanet v tom kdo doma vic neuklizi 😁

miryp
29. zář 2023

Jestli tě to uklidní, nejsi na tom s úklidem v porovnání se mnou zdaleka nejhůř. Já mnohdy nemám několik dní sílu ani na provozní nepořádek. Prostě se to nedá časově, mentálně ani fyzicky zvládnout v jednom dni. Byly časy, kdy jsem se za to lynčovala, ale pak jsem si uvědomila, že nejsem robot a že smysl života je v něčem jiném než se snažit dosáhnout něčeho, co se mi u nás doma prostě nikdy nepodaří, pokud tady nebudu žít sama a že si zrovna kvůli úklidu nenechám život protéct mezi prsty... Říkala jsem si, že až budou děti starší, bude se pořádek udržovat lépe, ale ony přibyly zase jiné povinnosti a pořád je ten úklid to nejméně podstatné.

exbordelar
29. zář 2023

@daisy95 ja si myslim, ze zakladatelka potrebuje spis podporit a pohladit, nez se dovidat presne navody, jak to u nekoho jde. Protoze ze to nekomu jde, vidi prece v realnem zivote kolem sebe a ma pocit, ze je jedina na svete, kdo ma doma bordel. Tak ji tady mnohe chceme rict: “Neboj, nejsi jedina na svete a dokonce jsi na tom jeste lip, nez ja.” Podle vseho se fakt snazi a presto to nejde. A myslim, ze to bude hodne i o temperamentu ditete. Me deti jsou vsichni neposedove, tryskomysi v vrtuli v zadku a chtit naklizenou domacnost s takhle malym ditetem tohoto typu, je podle me utopie. A vim, ze to prejde. Za rok o tom case budu mit taky uklizeno. A ty taky, autorko 😉

fire85
29. zář 2023

@daisy95 mopovat? Proč by to mělo být potřeba, stačí když je vysato...výraz mopovat mě teda pobavil

hanka_12345
29. zář 2023

Tak pokud jsi z toho tak spatna tak uklizej tak jak jsi uklizela driv, pokud to nedavas a nestihas-uklizej tak jak stihas...hotovo. To je zase problem

journals
29. zář 2023

Jsem na tom dost podobně, děti 4,5 a rok, hlídání není, čas na úklid minimální, protože jsme ve fázi kdy se mladší snaží zasebevraždit na tisíc způsobů každý den. A já teda potom co usnou už nešůruju. Ani mě nehne. Takže máme paní na úklid, sem tam jede manžel s děckama pryč, tak je prostor uklidit, ale jinak si pořád opakuju že to je jen období 😑

te_reza
29. zář 2023

@daisy95 ty jo, já si myslím, že diskuzi založila proto, že se ze všech stran hrne, jak jsou ženy super matky, co fungují 30 hodin denně, stihnou práci, domácnost a děti a manželovi večer s úsměvem podrží. Stačí projet internet a člověk se cítí jako absolutní nula, co je ráda, že vůbec ráno rozlepila oči 😄To je třikrát denně vytírat, obden povlíkat, denně otočit tři pračky, samozřejmě se nesmí zapomenout po každém jídle vysát celý barák a jako bonus někde mezi tím objedou s dětma patnáct kroužků 🤣já jsem taky vždycky uklízela každý smítko a byla trapně posedlá úklidem, ale s postupujícím věkem se radši sbalim a jdu se projít.

daisy95
29. zář 2023

@fire85 ja myslela ze lidi bezne podlahy vysavaji a pak mopuji? Vytiraji? To si asi nazyvej jak chces.. pokud nekdo nema teda koberce i v koupelne 🤦🏻‍♀️ ale pokud vysato rovna se cisto.. tak to si zase pobavila ty me 🙂

autor
29. zář 2023

@mirin89 Hezký plán, mamka je v práci do cca 16:00, ale jezdí 2x týdně a většinou v té době pracuju. Teta je po mrtvičce a svěřit dítě jí nejde, babi má 85 roků a je sice fit, ale už to není ono 😊 Ale babi někdy přijde (hlavně teď v zimě) a pohraje si s malou a snad něco udělám 👍🏻

me_druhe_ja
29. zář 2023

@daisy95 hele pro tebe je prostě priorita sterilní domácnost. V pořádku. Každej máme jiný priority. Ale to, že někdo vytírá doma jednou za tři týdny neznamená, že ma doma plísně, bahno a pět centimetrů prachu. Prostě někdo má doma sterilno a někdo normálně. 🙂 a pak je i část lidí, co fakt žije ve svinciku, ale těch moc není...

autor
29. zář 2023

Děkuji všem za odpovědi, za to, že jste napsaly, jak to máte doma vy. Děkuji za rady a tipy, některé si vezmu k srdci 😊 Sama vím, že některé věci bych dělat mohla a někdy se mi nechce, vím, že někdy manžela omlouvám a možná by se mohl více zapojit (ale dnes mi třeba řekl, že v neděli umyje okna - sám od sebe, my jedeme s dětmi a babi na výlet, tak je to na dobré cestě) 😊 To co se dá změnit, zkusím změnit, ale jsou tady věci, které nezměním a musím je přijmout nebi počkat až děti vyrostou. Každopádně díky! Pomohlo 💛

qistyna
29. zář 2023

Mam to stejne, trapi me to denne, radsi chodim ven, abych to v sobe neresila. Neni to mega bordel, ale oproti driv naklizenemu bytu rozdil. A to mame jeste kocku a psa mimo 2 deti. Luxuju denne a neni to poznat, prach nevim kdy jsem delala naposled, jsem rada, ze uklidim hracky, ktere vytaha rocni, abych pres ne nezakopla.. taky dve deti, taky maly. Jidlo udelam, mycku preskladam, pradlo prehodim do susicky, to je jedine co za pochodu zvladnu. Kdyz si veme babi starsiho, driv jsem douklidila co me tizilo, ted s rocnim je to hazeni hrachu na zed, tak se mu radeji venuju. Jednou vyrostou a prejde to. Moje rada je jit ven a nekoukat na to a nebo si pozvat navstevu, to pak mam najednou uklizeno za dve hodky ani nevim jak 😅

ladyhacek
1. říj 2023

Dřív jsem to měla nastaveno, že jsem si rozvrhla místnosti na určitý den v týdnu a toho se držela. Pondělí kuchyň, úterý obývák, středa ložnice.... jinak nádobí, zamést každý den. Ale to větší jednou týdně.
Hodně mě i motivovali uklízecí videa.

martinka0209
1. říj 2023

To se radši neptej uklízím,až se mi podlaha nelíbí jednou za 14 dní, nejvíce uklízím,když má přijet návštěva 😀

prostejina
1. říj 2023

Mám tři děti, mrňavý, a dělají nepořádek furt. Já jsem fakt úchyl na uklizený byt, nesnáším drobky, rozházený věci, a tak. Takže ted, abych furt měla pocit, ze tu je čisto a zatjven se z toho nezblaznila (dřív jsem vysavala i 3x denně), tak každý den udělám něco drobnyho. Denně teda vysaju a vylestim stolek, 2x týdně prejedu umyvadla, obden dezinfekce WC. Večer, když už děti spí, tak skládám prádlo (miluju sušičku!), tak nějak uklidím kuchyň. Povlečení měním asi 1x za 14 dnů. Tyhle úklidy zaberou fakt chvilinku, max 10minut, a člověk má lepší pocit 🙂 a taky pomáhá nenechávat povaloval oblečení, ale hned ho třídit. To stejný stlaní postelí, to udělá taky hodně 🙂

michaela666
1. říj 2023

Před dítětem jsme byla na pořádek puntičkář, teď už to neřeším. Prostě jak mi to vyjde a aby mi to nenarušovalo čas s rodinou. Provozní nepořádek uklízím průběžně a zbytek až se to trochu nakupí.
Oči mi otevřela jedna rodinná známá, která lítá s hadrem za holčičkama (4 a 6 let). Kamkoliv sáhnou, ona utírá aby tam nebyla šmouha. Neexistuje aby se jejich děti jakkoliv ušpinily, okamžitě převléknout. Na pískoviště? Jíst rukama grilované maso? "To naše holky nedělají. Byly by špinavé."
Bordel v bytě - šťastné dítě. 😃

dandaa
1. říj 2023

@michaela666 připomněla jsi mi sousedku ,která mě vždy upozornila když měl můj syn špinavou pusu nebo triko . Jako u ročního dítěte doma na zahradě jsem fakt tohle neřešila . K nim se nesmělo na návštěvu protože děti udělají bordel a ona musí potom uklízet.

Strana
z4