icon

Je kamenný dům dobrá volba? Zkušenosti a tipy.

tez83
14. zář 2022

Holky,jdeme se podívat na dům...cenove vychází moc dobře,dispozičně také,vlastně dle fotek jsem se do něj zamilovala.Ovsem,je kamenný,částečně cihly a asi i kombinace. Tak si říkám,že by to možná mohl být velký problém...nebo ne?Znáte někdo,bydlíte v kamenném domě,prosím podělte se o pozitivní i negativní zkušenosti,ať vím,na co se při prohlídce zeptat/zaměřit.

Strana
z2
berenika39
14. zář 2022

@tez83 vůbec neváhej. Šli jsme do toho a nelitujeme. Jediné, co bylo třeba, dům tzv podkopat a odizolovat - ale počítali jsme s tím. Viděla bys při prohlídce vlhko na stěnách od země....
Zateplili jsme, uvnitř sádrokartony, izolace. Celý dům si žije svým životem a rozhodně neplesniví, v zimě drží teplo, v létě naopak chládek, nepotřebujeme klimu, je tu jako v ráji.
Doporučuji - před koupí si nechat nezávisle vyhodnotit - co bude potřeba udělat, kolik to bude stát. Manžel pracuje ve stavebnictví, tak věděl, přesto jsme si najali ještě jednho chytrého a šli do toho. Ano, hrozí, že něco dalšího vyplave na povrch při rekonstrukci, ale když s tím počítáš, ve finále jsi ve výhodě.
Na pozemku máme potok, toho jsme se báli - aby při nepřízni počasí nebyla voda i v kuchyni, ale frekvence nehod je 50 let, tak jsme to riskli a bydlíme🙂

thalia
14. zář 2022

@tez83 Potok ve sklepě jsme mívali taky, co se pamatuju. Roky tam jako arachnofobik nechodím 🙂) a hlavně roky bydlím jinde. Teď bych řekla, že už je vyschlý. Nemáme teda kamenný dům.

tez83
autor
15. zář 2022

@biedronka10 aha,já vím,že se ptám blbě,ale tohle zarizeni jsem do teď neznala!Jinak jsi mě dost postrasila s realitky...jako chápu,chtějí to prodat!S těmi 5 lety to vím,říkala mi to spolužačka,co dělá u M&M reality.

tez83
autor
15. zář 2022

@berenika39 tenhle domeček je právě rekonstruovaný už,v roce 2020...právě mě napadlo,aby třeba ta vlhkost nebyla "jen přemalovaná na stěnách."A jak tu někdo psal,máte doma velké skříně nebo ne,nebo s pohlcovaci vlhkosti?

mon_88017
15. zář 2022

@tez83 jojo, potůček ve sklepě, nepředstavuj si tam nějakou Vltavu, ale prostě stojíme na čůrečku, co teče z polí. A funguje to dobře už těch 250 let, akorát jsme opravovali propusť pod dvorkem, aby po každý větší pršce nebylo ve sklepě půl metru vody.
Jinak starej kamennej barák je prostě sázka do loterie a velký dobrodrůžo, určitě doporučuju vzít s sebou někoho, kdo tomu rozumí. A hlavně kdo ti nenakecá, že oprava bude hotová za půl roku 😀 😀 😀 Pro vysvětlení: můj muž je zedník s dlouholetou praxí, takovejch barabizen, jako je naše, viděl už za svůj pracovní život dost.... v naší se vrtáme už desátej rok a pořád není hotovo 😀 A prej "kdybych ti to řek, tak do toho v životě nejdeš". Takže asi tak 😀 😀 😀

tez83
autor
15. zář 2022

@mon_88017 🤣🤣🤣tenhle domeček je po rekonstrukci v roce 2020...otázka je,jestli je to reko " na oko" na prodej nebo si to rekonstruovali pro sebe...🤷Musím říct,že jsem strašně zvědavá,zítra na to jedeme kouknout.
Moje představa byla roztomilý romanticky potůček ve sklepě...kolem vinotéka.😊🤣

mon_88017
15. zář 2022

@tez83 houby vinotéka, sádlo a brambory 😀 😀 😀
No kráááááávě, nikdy nevíš, dokád neuvidíš. My to kupovali po chalupářovi a jeho představa o elektrických instalacích byla velice zajímavá. To si tak myslíš, že už máš vypojený lautr všechno, poshazovaný jističe, hrábneš do drátů a stejně dostaneš šlupku, až spadneš ze štaflí 😀
Tak přeju, ať se líbí/ať odhalíte skrytý mouchy a nenecháte se nachytat 😉

tez83
autor
15. zář 2022

@mon_88017 nene!!! 🤣🤣🤣Děkujeme!!!

biedronka10
15. zář 2022

@tez83 jestli ti můžu doporučit, spíše si najdete dobrého finančního poradce a ten většinou bude mít vazby na solidnějším, často menší realitky a někoho Vam doporučí. Velké typu MM reality, Sting atd nejsou úplně dobrá volba

tez83
autor
15. zář 2022

@biedronka10 máme finanční poradkyni...máme od ní nakázáno hlavně nic nepodepisovat!!! 🤣🙏Uz nám i ukazovala dům,který má na starost nějaký její známý.Sama také prodává,ale ty jsou finančně nad naše možnosti.Tykame si s ní...je to ex mého přítele,takže nám spravuje skoro všechno.😊

biedronka10
15. zář 2022

@tez83 taky máme finančního poradce v podstatě rodinného přítele, pomáhá nám se svou manželkou už roky, takže jento o něčem jiném. Nikomu jinému bych už nevěřila, protože jsme měli před tím rádoby poradce a usil na nás boudu, na druhou stranu mu můžu poděkovat, protože jsme díky té boudě včas vycouvali. Takže všechno špatně je k něčemu dobré

elfka21
15. zář 2022

@tez83 a až vám někdo odhadne cenu rekonstrukce, tak to znásobte dvěma. 😉 Ono to tak nějak vyjde a nebudete překvapeni. Nikdy bych náš kamenný dům nevyměnila, má atmosféru, ale měla jsem štěstí na šikovného manžela, který zvládl zrekonstruovat odpady, elektriku, topení, vyřešit dřevomorku (naštěstí jen v přízemí). Kdybychom to zadali firmě, stálo by to násobně víc.

tez83
autor
15. zář 2022

@elfka21 tak to závist...ten můj chlap sice vyrůstal na vesnici,ale přijde mi levej.🤣On je ten domeček rekonstruovaný z roku 2020...ale nevím,jestli není třeba jen "na oko" rekonstruovaný.🤷

elfka21
15. zář 2022

@tez83 pořád je v tom naděje, že bude nová elektrika, třeba i odpady a podlahy betonové… uvidíte. 😉 To by ušetřilo šílené práce a peněz.

patypresdevaty
15. zář 2022

Tchani bydlí... V létě je výhoda příjemný chládek. V zimě je ale hodně náročný na vytápění, pokud není zateplený (uz za starych cen energii platili cca 7tis mesicne za plyn a to topi malo oproti beznemu standardu vetsiny lidí).
Pokud není dobře odizolovany, tak se tam bude držet hodně vlhkost
No a celkově záleží na konstrukci, kvalitě rozvodů apod (předpokládám, že je to starší dum).

tez83
autor
15. zář 2022

@patypresdevaty ano,asi bude starší.Je teda rekonstruovaný...

tez83
autor
15. zář 2022

@elfka21 hele,říkám si to také...,ALE říkám si,že by to určitě bylo napsané v tom inzerátu.

rsr
15. zář 2022

Bydlímě v domě kombinace kámen, cihly, vepřovice. V létě chládek, v zimě sevyhřeje a drží teplo. Vlhko jen v některých místech, ale máme odětrané podlahy, to hodně od vlhkosti pomohlo . Nábytek máme odsunutý tak 10-15 cm od zdí aby mohl proudit vzduch. Záleží taky hodně na terénu kolem domu, jestli je svažitý, nebo spíš rovný. A jak už tu někdo psal, inženýrské sítě. Mimo technický stav domu bych doporučila (z vlastní zkušenosti) ohlídat si, jestli je stavba opravdu povolená a zapsaná na katastru nemovitostí, včetně všech možných různých přístavků a jestli nezasahuje na cizí pozemky a podobně.

tez83
autor
15. zář 2022

@rsr podle obrázku a fotek bych řekla,že je tam vše...ale taky tomu prd rozumím.Toto by měla být také kombinace kámen a cihla.A máte doma pohlcovače vlhkosti nebo se obejdete bez nich?

drago49
16. zář 2022

My máme starý kamenný dům, plastová okna, dům je obehnanej nopovkou kvůli vlhkosti. V koupelně protože nemáme okno je udelany vetrak do střechy. Plíseň jsme měli na jednom konkrétním místě, vyřešilo se to navrtanim. V létě je tu úžasně, jakmile klesne teplota pod 12’ už je to znát, dneska už jsem spustila topení, ale výhoda je, ze díky i metr široký zdi se teplo drží a stačí mít zavlazeno.

syrecek01
17. zář 2022

@tez83 Jestli nevadi, poradim jeste, at mrknete na katastr, jestli na baraku nevisi nejaka exekuce nebo nejake bremeno, je to pak problem, pokud si budete brat treba hypo. My jsme tak kupovali dum s exekucema a je to mazec, vyresi se jedna a skoci tam dalsi, jak se prihlasi dalsi exekutor. Asi to vite, ale mam zkusenosti, ze jsou to fakt nervy, tak chci varovat 😆

tez83
autor
17. zář 2022

@syrecek01 koukala jsem.Ale děkuji.🙂Včera jsme byli na baráček kouknout...a nezaujal nás,tak budeme koukat dál,takze jsem ráda za každou radu.😊

kozaci
4. říj 2022

Jak to dopadlo. Kupujete?

kozaci
4. říj 2022

Jo, pardon. Vidím že nakonec ne.
Diskuse mě zajímala, právě jsme kamenný koupili 🙂

tez83
autor
4. říj 2022

@kozaci ten,na který jsme se šli původně podívat jsme nekoupili.Stale hledáme...teď se nám jeden líbil,je smíšený...ale byla by na něm ještě práce,a cenu,kterou jsme nabídli,kupující neakceptují (což chápu,je to jejich volba),takže budeme hledat dál...přítel si myslí,že na jaře půjde do prodeje hodně domu,jelikož lidí zjistí,že nemají na topení.Uvidime...

Strana
z2