Je stavba domu skutečně zkouškou pro vztah?
Ahoj, zajímá mě, každý říká, jak je stavba domu pro vztah náročná a že po dítěti je to druhá nejtěžší zkouška pro vztah, tak mě zajímá (protože v tomhle nemám vůbec žádnou zkušenost) co je na stavbě domu náročného? (konkrétní příklady) kdo situaci zažil, prosím o nejaké odpovědi, moc děkuji 🙂
K otázce - my jsme kupovali developerský projekt. Kdybych to nezažila, tak si řeknu, že to je vlastně bez práce, že jo... A bylo to sakra náročný! Z mnoha důvodů. Protože máš xx věcí které ovlivnit nemůžeš. Protože je xx věcí které ovlivnit můžeš, ale nevíš jestli chceš, musíš hlídat smlouvy a papíry, řešíš se stavebním dozorem průsery o kterých víš a modlíš se, aby těch o kterých nevíš bylo co nejméně, vybíráš, plánuješ, kombinuješ, vztekáš se...
Znovu bych to zažít nechtěla a stavět svépomocí nikdy nebudeme. Večer co večer jsme leželi v nějakých papírech. Ať už šlo o řešení smluv s právničkou, nebo v projektové dokumentaci s naším stavebním dozorem, nebo jsme něco vybírali, porovnávali ceny, plánovali změny, počítali za co chceme připlatit teď, za co vůbec a za co později a o co hůř, byli jsme extrémně drceni časem, takže na všechno jsme měli opravdu málo času. A aby toho nebylo málo, stavba finišovala za doby nejtěžšího kovidu, takže vše zavřené, nesmělo se přejíždět do jiného okresu, byl problém dostat lidi na stavbu... pokud to někdo srovnává s rekonstrukcí 50m bytu tak se musím opravdu hodně pousmát. Stejně jako když tu čtu něco o tom, že děti nejsou pro vztah zátěží. Jsou a sakra velkou. Já naopak NEZNÁM rodinu, pro kterou by stavba a život s dětmi byl růžovou procházkou.
@klokanka31 A budu hádat kachličky jste vybrali podle tebe, že? Bože 🤦
@micudinka Tak my když něco kupujeme tak říkáme tohle je hezký, tohle je hezký, a podle toho se rozhodujeme. Asi takhle, probíhá rovnocenná diskuze, ale konečné slovo mám mít já že jemu to je víceméně jedno.
@klokanka31 stavba nebo rekonstrukce domu fakt neni o vybirani kachlicek. Vybirani dekoru je finale, kdy uz je clovek unavenej, uz to chce mit za sebou a je mu to uz vlastne uplne jedno byť se na to nejvic tesil😀 ale stavba domu je o nahaneni delniku, licitování s delniky, vyhazovani delniku, najimani novych delniku, reseni jejich mišuge chovani (protoze oni vsemu nejlip rozumi a paninka (zenska!!!) jim do toho zacne kecat ze to chce jinak a nezajima ji jejich vymluvy aby si ulehcili praci) reseni zpozdenych dodavek, reseni spatnych dodavek, neustale vymysleni alternativnich reseni protoze i kdyz v projektu to bylo nejak tak ejhle z duvodu xy to tak nepujde..
To je na tom to narocne..shodnout se s partnerem na vyberu dekoru je myslim to uplne nejmensi. Jsou jine veci - datove kabely, chytra domacnost, druh vytapeni - bum rozhodni se ted nebo nikdy (protoze prekopavat to fakt uz nechces) a navysi ti to rozpocet o x00.000 kč. To jsou ty chvile kdy jde o provereni stabilnich zakladu vztahu a je to zatezkavajici zkouska.
@budouci_maminka Jojo rekla bych ze vybíráni obkladů, podlah dveří, proste těch finálních povrchu a viditelných koncových prvku je třešničkou na dortu a ta zábavná část na tom celým.. ikdyz jsme se samozřejmě s manzelem na všem neshodli 😂ale už je to světlo na konci tunelu a blížící se finále .. to predtim je mazec 😎 to jsme oba z oboru, možná o to to bylo i horší, ze vidíš kolikrát i ten amaterismus od těch profíků 😂
@budouci_maminka Přesně! Ve chvíli, kdy na řadu přijdou ty pitomý obklady na které se člověk tak těšil, je ti to úplně, ale úplně jedno a bereš cokoliv. Takže pokud si někdo myslí, že to je jen o tom shodnout se s partnerem na obkladech... no, jak to jen říct... Prostě to nezažil 😀 Už dva roky "vybírám" obklady do kuchyně a nejsem toho schopná protože se mi do toho tak nechce!
Za nás bylo nejšílenější řešit neustálé reklamace, špatné postupy práce, nedodělávky, dohadování nad lhůtami podle smlouvy.
@budouci_maminka No oni dělníci tomu fakt ale rozumí víc než laik. A možná se najdou i tací co si chtějí ulehčit práci, ale od toho svého známého vím že někdy jsou požadavky od lidí tak pitomý, že to prostě nejde zrealizovat i kdyby se postavili na hlavu.
@klokanka31 Rozumí tomu určitě víc, ale to vůbec neznamená že mají zájem to dobře udělat a odevzdat dobře odvedenou práci. Naopak, kolikrát to je spíš o tom, že je musíš o to víc hlídat aby to udělali dobře. A vůbec to není o neznalosti, naopak.
U nas funguje uzasne rozdeleni prace - manzel resil stavbu a ja vybiram vse do interieru vcetne povrchu Vyberu, ukazu mu to a on jen odsouhlasi a vice versa 😄 Moc doporucuju 👍
@klokanka31 Hele jako jo, já si nechám poradit od odborníků. Ale když ti někdo nechá u zdi v koupelně 1,5 cm mezeru mezi obkladem a dlažbou a tvrdí ti, že se to schová spárovací hmotou, tak je to fakt na tečku. Když podobné šílenosti řešíš už druhým rokem, tak to prostě je nápor na nervy. My sice stavěli na klíč, takže spousta starostí odpadla. Ale když trávíš měsíce tím, že řešíš reklamace, nedodělky, případně žalobu, atd., tak to je prostě zkouška vztahu. Protože chtě nechtě jste vyčerpaní, konec v nedohlednu, do toho řešíte třeba nějaké pracovní nebo nedejbože zdravotní problémy, děti taky nejsou všechny zlatíčka, které kam posadíš, tam je najdeš, jsou děti, které celé noci nespí nebo s nimi jezdíš po doktorech... Prostě srovnávat rekonstrukci bytu, která trvá pár měsíců, se stavbou domu, která trvá roky, to je prostě lehce mimo 😉
@klokanka31 v 99% pripadu to zrealizovat slo, jen je to stalo vetsi namahu, proto pyskovali. Navic casto jejich ego trpelo (predevsim tech mene kvalifikovanych) ze na reseni prisla zenska, po te co skalopevne nas presvescovali ze "to nepude". A na slovo "paninko" jsem alergicka doted 🤣
Doporucuju na instagramu profil "delniq" to je realita zivota s delniky..asi tak 🙂
Jinak tady max uz 3 stranky naprosto totoznych zkusenosti, tak to asi o necem vypovida..
@journals Ona je otázka co za dělníky máš no...
@klokanka31 Domem nám jich prošlo mnoho. A nemluvím o dělnících, ale o řemeslnících. Těch řemeslníků kterým jsme reklamovali jejich práci bylo víc než dost. Někteří to zkoušeli, tak to vzali a opravili to hned, někdo se hádal, někdo nám i našemu stavebnímu dozoru vysvětloval jak se to dělá... (to bylo nejvíc komický, když kluk s učňákem vysvětluje jak se ty baráky mají stavět 😀 Stavební dozor mu to kupodivu nevěřil 😀 )
@janule0123 presne tak, cim vic tomu clovek rozumi, tim vlastne vic ja na ty delniky nasranej, protoze presne vi jak to za par navazujicich kroků dopadne kdyz se neudela X poradne ale furt te budou presvescovat jak to bude dobry, ze to pak zamaskujou tim či onym. To bylo na tom to nejhorsi, furt se s nekym dohadovat ze je mi u prdele kolik radoby ma zkusenosti, ze ty je mas taky, vis proc to tak chces, platis si za to aby to tak bylo a tedy ze to tak bude. A jestli nebude tak muzou jit a nebo ze to nechas predelat nekym jinym a strhnes jim to ze smlouvy (nase vyhoda byla ze jsem si smlouvy psala sama, podepsali mi pri zahajeni vse co jsem chtela, takze pak byli celkem dost nahraný )
@journals tak tak..na co se clovek tesil nejvic pak uz jen odbyde, hlavne at uz to je z krku a nemusi nic resit 😀😀 naopak prave to predelavani bytů si uzivam na maximum, protoze tam presne resim jen to krasné, interier. Jestli bude tapeta se vzoreckama nebo bez, jestli umyvadlo bude z lavoveho kamene nebo zkamenělého dreva..presne to na co clovek v baraku ke konci uz nemel silu protoze uz chtel vsechny cizi lidi po tech x letech vykopat a mit klid 😀
@klokanka31 A přesně tohle jsem měla na mysli.

Držím palce. Máme za sebou stavbu domu dodavatelsky a částečně svépomocí, začali jsme to řešit, když bylo dětem 1, 4 a 6 let a táhli se to několik dalších let a hotovo nebude asi nikdy 😀 A teda potvrzuji, bylo to peklicko. Rozpočet prepalen, práce řemeslníků na pikacu, vše trvalo mnohem déle, museli jsme se vystěhovat z prodaného bytu a neměli kam, chlap věcně vcudu a já na decka sama 😱 No, dali jsme to, ale znovu do toho už nejdu.
Klokanka s tou svou pohodovou rekonstrukci bytu, kterou srovnává se stavbou domu, pobavila 😅