icon

Moderní koupelna uzpůsobená dětem. Máte tip?

timyb
30. bře 2025

Zdravím. Chystáme novou koupelnu, tak bych se ráda zeptala, co jsou takové vaše největší vychytávky, na které bych neměla zapomenout a ulehčí mi život? Prostoru je dost, ráda bych se zaměřila na maximální úsporu energie a vody a samozřejmě bezpečnost a maximální samoobslužnost dětí (4+). Díky za vaše tipy🙂

kakba
30. bře 2025

Za me, jestli je koupelna velika, urcite poridit vanu i sprchu. 2 umyvadla jsou zaklad. Jinak nejsem narocna a neprijde mi dulezite ji uzpusobit pro deti. Koupelnu jsme delali spise pro nas jakouzto pro dospele osoby, protoze z deti za par let bude taky dospela osoba a menit kvuli tomu znovu koupelnu tak to vubec.

cherie24
30. bře 2025

@timyb my máme polo zapuštěnou vanu a je to úžasná věc. Protože je vana podstatně nižší než klasická, děti si snadno vylézají i vlézají samy. Nemusím je zvedat. Mě je to mnohem pohodlnější, když je sprchuji nebo koupu, nejsem k nim tolik ohnutá. Mladší děti to mají místo umyvadla, na které nedosáhnou. A na stáří to bude taky mnohem praktičtější. 😁

elesse
30. bře 2025

Souhlasim s @kakba, jestli mas prostor na detske vychytavky, udelala bych je spis volne stojici - umyvadlo se zrcadlem,… ale vzhledem k veku to nebude mit moc benefitu. Moji “vychytavkou” je stanice pro rucni vysavac, nevali se vsude vlasy

timyb
autor
30. bře 2025

@cherie24 Wow, polozapuštěná vana, to mě nenapadlo! Jak se to instaluje? To se nějak obezdí? Poslala byste mi foto, prosím?

timyb
autor
30. bře 2025

@kakba Souhlasím, nechci úplně koupelnu "pro děti". Spíš jsem si říkala, že přesně ocením tipy, zda se například vyplatí dvě umyvadla, sprcha nebo vana, zda vana se zástěnou apod. Teď brouzdám všude možně a vím, že třeba kvůli prevenci před opařením chci termostatickou baterii, určitě vyhřívanou podlahu...

Teď jsem např. narazila na bezvodý pisoár ( https://www.svet-koupelny.cz/koupelnove-novinky... ). Zajímalo by mě, zda někdo v domácnosti s více klukama využívá a zda to opravdu nezapáchá.

Také si říkám např. zda bidet a jaký (samostatně stojící / prkénko) nebo stačí sprška 😅

Dnes je tolik možností 🙈

pipi_puncocha
30. bře 2025

@timyb bidetová sprška za mě super - používám i na mytí nočníku nad WC. Dvě umyvadla, vana, sprchový kout - máme vanu bez zástěny, děti se koupou, dospěli využíváme sprchový kout - já se sprchuju když se děti koupou většinou, to je fajn úspora času večer.

biciklissie
30. bře 2025

Za mě super dvě umyvadla, u toho dvě baterie. Pozor na baterii, aby šlo hýbat s kohoutkem. U nás to nejde, dizajnovka, a pak se hůř myje umyvadlo. Dost plochy na odkládání věci. Když je dost místa, tak sprchac i vanu. My si potrpime na velkou vanu, ale to je na každém. Poradny kohoutek u vany, ať jde napouštět voda do kýble. Podlahové topení i žebřík. Dost úložného prostoru já kosmetiku, čistící prostředky, ručníky nebo jiné věci. Bidetová sprcha, záchod, co se bude dobré umývat. A co má kamarad, co my nemáme - má nějakou vyhrevnou folii něco co za zrcadly, takže se mu vůbec nemlzi a nerosi.

cherie24
31. bře 2025

@timyb na západě je to běžnější věc, v Čr moc ne a nedělá se to kvůli dětem, ale kvůli pohodlí dospělých a ve stáří. Snaze se od tud vylézá. 🙂 Ale i pro děti je to super záležitost. Prostě z venku nižší vana, vnitřek zapuštěný. Sprchový kout máme zvlášť a ten používá v podstatě jen muž.

zuzineckah
31. bře 2025

@timyb hlavně ne toaletu v koupelně...

timyb
autor
31. bře 2025

@zuzineckah také jsem toho názoru a snažíme se teď vymyslet, jak ten prostor rozdělit a snad to v pohodě půjde 🙏

timyb
autor
31. bře 2025

@cherie24 aha, tak to joo! já jsem si představila, že je to nějak "v zemi" nebo je něco ještě okolo, jako třeba tady:

timyb
autor
31. bře 2025

Dámy, díky za vaše cenné postřehy🙂

mariti
31. bře 2025

@timyb Za mě - žebřík je super na věšení ručníků a různých maličkostí, ale upřímně - za ty dva roky jsem ho ani jednou nezapnula do elektřiny... Nepíšeš, zda se jedná o byt nebo dům, v domě je to samozřejmě úplně jiné s teplem, já bydlím v paneláku a topit není nepotřeba vůbec. Ano, dvě umyvadla se určitě hodí. A za mě - pořídila jsem dvě WC, jedno je klasické samostatné a druhé je "nouzové" právě v koupelně. A téměř každý den si za toto rozhodnutí gratuluji. A to jsme "jen" čtyři, já a tři děti. Nicméně, hodí se. Máme teda pravidlo, že na velkou chodíme na samostatné WC. Když je velký nával, tak holt se využije i koupelnové a pak pustím větrák a za chvilku se to vyvětrá. Takže věc názoru. Jinak určitě doporučuju bidetovou spršku, za mě WOW! Používám hodně a ráda, třeba během menstuace. Řekla bych, že mi to významně zlepšilo kvalitu života 🙂 Ať se dílo podaří!

timyb
autor
31. bře 2025

Ještě jsem dostala od kamarádky tip na hlubokou sprchovou vaničku (mají takovouto obdélníkovou https://www.svet-koupelny.cz/produkt/deep-hlubo... ), když třeba koupe pejska nebo nechce dětem napouštět celou vanu, tak si říkám, že to má možná taky něco do sebe, v rámci úspory vody. Koukám, že se dělají i čtvrtkruhové se sedátkem, což mi přijde možná ještě lepší. Už mám hlavu jak balon 😀

erchia
31. bře 2025

Hezký den, zrovna máme po rekonstrukci koupelny, kdy jsme vlastně vybudovali novou koupelnu 🙂

Takže za nás jsem ráda, že se nám povedlo zatím hlavně namátkou následující:
- samostatné wc s umyvadlem (tam máme umyvadlo se skřínkou z Ikey a teda vzali jsme základní kohoutek a ten mi přijde dost nízko, dá se, ale až budeme dokupovat do koupelny, tak vezmeme rozhodně vyšší; do koupelny ale taky plánujeme umyvadlo se skřínkou; jinak skřínka je závěsná, ale dokupovali jsme nožky, aby to bylo jištěno zepředu)
- wc mísa bez oplachovacího kruhu (tzv rimless)
- bidetová sprška u wc
- v koupelně samostatný kohoutek s odtokem, právě s ohledem na nalévání kýblů a tak, aby s tím člověk nemusel šaškovat ve sprše nebo tak (v podstatě výlevka; pravda, že by možná na to stačila ta bidetová sprška u wc, ale určitě to zvedne komfort v užívání)
- a čím víc světel, tím líp 🙂
- nezapomenout na odvětrávání (za mě ideální větrák bez návaznosti na světlo, aby člověk v noci třeba nebudil ostatní; samozřejmě taky přes větrák není slyšet, co provádí dítě v bytě; a větrák bez dojezdu, tedy vypnu vypínačem rovnou)

Tak to je asi zatím, co si vzpomenu 🙂 Ještě možná obecně si pohlídat řemeslníky, at už děláte svépomocí, nebo přes firmu 🙂
A jinak, co se týče uzpůsobení pro děti, tak tam v jednom koutě zatím počítám s koutkem v duchu montessori, s tím, že časem tam budou skřínky nebo tak něco.
Dítko tedy máme 2,5 a možná bude druhé, takže o něco menší, než tvoje.
A jinak naši mají takovou malou vanu, kdy je vlastně část vyvýšená, takže sedací, synovi u nich stačí i jen napuštěná ta zhruba půlka vany.
Ale pokud máte prostor, tak vana je určitě fajn 🙂 U nás jsme to zamítli kvůli financím, prostoru a taky protože jsme v patře staršího rodinného domu, tak i kvůli statice a tak.

timyb
autor
31. bře 2025

@erchia super, dky 🙏

erchia
31. bře 2025

Rádo se stalo ;)
Ještě jsem si vzpomněla na radu "čím víc elektrických zásuvek, tím líp".
Protože, když jsem četla různé články o stavbách a tak, tak dost často lidi litují, že dali málo zásuvek. Tak na to konto jsme nechali narvat zásuvky, kam šlo a skoro i nešlo :D
I za cenu, že budou zatím zaslepený, at už přímo krytkou, nebo takovou tou dětskou pojistkou.

Obecně asi je dobrý si ohlídat ty věci, co jsou napevno (umístění pračky, odpady a tak).

A jinak, jestli někdy budeme dělat další byt (potenciál na to tu máme, akorát finance :D), tak tam bych asi byla pro vanu se sprchou, nicméně sprcha mi přijde praktičtější.
Ale to spíš doplnuju předchozí sdělení, samozřejmě je na každém, jak mu to vyhovuje 🙂
Vana se zástěnou je určitě taky moc fajn řešení 🙂

cherie24
2. dub 2025

@timyb v zemi je cca půlka té vany. Půlka je nad, půlka je pod. Kdyby to bylo celé v zemi, už to postrádá ten smysl snazšího vylézání.

fyii
15. dub 2025

pokud mas dost mista tak sprchac 120 cm, znacka ideal, deti se sprchuji i spolu a celkove je to pohodlne..