Pálí nás dobré bydlo?
Rada bych znala nazory ostatnich.
Bydlime s manzelem v opravdu velkem byte. Byt ma temer 120m ctverecnich, pouze jedny sousedy, kteri jsou tissi. Blizko bytu mame v pronajmu zahradku, kde si pestujeme ovoce a zeleninu. Bydli se nam opravdu dobre, ALE! Porad koukame na reality po domech. Na soucasny byt mame opravdu dobrou hypoteku (uroky), asi za 10 let bychom meli mit vse splaceno. Ale stale se divame po domech, samozrejme po tech, ktere nejsou nesmyslne nastrelene. Nakonec zjistime, ze se nikam stehovat nechceme, ze se mame na byte dobre. Ale stejne nam to vydrzi tak mesic a uz zase spekulujeme, jestli nejit do baraku.
A ted otazka - je barak opravdu takova vyhra? Neni to jen paleni dobreho bydla, ze vymyslime, zda jit do baraku? A vubec, je pro vas bydleni v dome neco extra? Vnimate to jako vysoky spolecensky status? 🤔
Kazdy se nas pta, proc jsme nesli rovnou do domu a brali si hypo na byt. Ale my jsme tu vazne spokojeni...jen porad nevime, jestli by nam v dome nebylo lepe..😁
Jinak ja vyrostla na sidlisti, cely zivot ziji v byte. Manzel je z typicke vesnice.
@fire85 to se dá klidně otočit - protože jsou lidi líní, tak hnijou v baráku. Jako vrchol přírody považujou to, že pijou kafe na terase, kdežto my k životu potřebujeme běhat po kopcích, což můžeme díky našemu bezůdržbovému bytu. Jsem ráda, že běhám kilometr pod šest minut, ale k tomu potřebujucyklostezku (protože mám nemocné koleno) a ty obvykle nevedouPak by mě docela zajímalo, kolik z nadšených žen v domečku, má děti nad deset let, co mají koníčky. Jako jo, určitě je super pustit do prázdné ulice beze strachu dítě na odrážedle. Ale to ho už v osmi, dvanácti, patnácti bavit nebude a z rodičů jsou taxikáři, co najednou nemaj čas na vlastní koníčky. Já měla na základce i na gymplu tolik koníčků a zájmů a díky tomu, že jsme bydleli v centru, tak to nikoho neobtěžovalo a já si všude došla nebo dojela sama. Bydlet v domečku ma vesnici, tak bych sice mohla iezdit na odrážedle do aleluja, ale asi bych dneska nemluvila několika jazykama, neuměla hrát na flétnu, neměla základ několika sportů atd...
To vemete s nákupem najednou a je to..😂
@drep dítě nad 10 let si na vsi v létě vezme kolo, ručník kolem krku, svačinu do batuzku a je cely dny s kamarády venku. Večer udělají taborak, hraji na schovku v lese, je u sousedů na zahradních atrakcich atd.. večer se lidi spolu scházejí a grilují, kytara, zpěv, pohoda.
Já bydlela do 10ti let na Praze 2 a jedine vyžití bylo hrát si v parku, plný exkrementů a podivných individuí. O víkendech jsme seděli s brachou (8 let) na schodech v činžáku a nevěděli kam jít. Doma v TV nic, hry jsme neměli. Na Petřín, do Košíř do zeleně a jiných zelených lokalit nebo koupaliště nás rodiče nechteli samotné pustit. Psal se rok 89 a Praha ani tehdy nebyla bezpečná. Je pravda, pokud by rodiče v te době neměli finance na dům na vesnici, tak bych jim to nevyčítala, ale chtěla bych všechny víkendy a prázdniny trávit u babičky na vesnici.
@drep i dům se dá udělat víceméně bezúdržbově..každopádně ten dům a zahrada víc člověka nutí k pohybu. myslím, že je to krásně vidět u starších lidí . naši příbuzní žijící v bytě furt samé achich ouvej, ti, co žijí v baráku tak prostě musí makat kolem zahrady a zvířectva a jsou na tom zdravotně a po psychické stránce lépe. Nehledě na to, že drbou s dalšíma babkama na návsi, kdežto ti panelákoví příbuzní tak leda v parku když někoho odchytnou..
co se týká bydlení v domě za městem, tak tam je důležitá občanská vybavenost dané obce. u nás třeba kroužky jsou, i školy a školky, ale třeba kvalitu u něčeho vidím v praze lepší...takže jsou z nás taxikáři. vozíme po kroužkách i kvůli soukromé školce. na druhou stranu je tu super občanské vyžití - obec každou chvíli pořádá tu hasičský bál, tu den dětí, tu letní kino... prostě ta komunita tu žije a je to obrovská deviza. i služby jsou tu levnější (kadeřník, květinářka, opravy, servisy).
co teda řeším, jak to bude se střední školou.. ale zas, kdo ví, kde tou dobou budem 🙂
@drep věř, že úplně všechno, co jsi napsala, není jen výhoda velkého města. Bydlíme de facto na vesnici, i když oficiálně je to město se 3 tisíci obyvateli. Bytů je tu minimum, jinak samé rodinné domky. Kromě ZŠ a MŠ je tu ZUŠ a gympl. Vše ve vzdálenosti max. 10 minut pěšky. Sportů lze dělat spoustu, cyklostezky a příroda skoro za domem. Kulturního vyžití nespočet. Jako bonus se zde děti od nástupu do 1. třídy mohou pohybovat samy. To jsou hrozně nesmyslné stereotypy, že bydlet v rodinném domě znamená bydlet na vidlákově, kde lišky dávají dobrou noc, nebo nemožnost aktivního života. My máme úplně bezúdržbový dům, na víkendy jsme často pryč, v létě trávíme cca půlku prázdnin mimo domov. Život není jen černobílý. Jsou i jiné možnosti než bydlet v bytě se všemi vymoženosti kolem, nebo na baráku a být tam uvázaný.
Odpověď pro autorku diskuze: Navzdory tomu, že jsme v domě hrozně moc spokojení, bych se na tvém místě do baráku nehnala za každou cenu. Píšeš, že jste v bytě spokojení, nic důležitého vám tam nechybí. Tak proč se zadlužit na dalších x let? My jsme domek koupili před skoro 10 roky, tehdy byl 4 roky starý, takže skoro novostavba. Za tu dobu jsme si ho krásně a hlavně funkčně zařídili. I když je tu pár věcí, které bychom změnili, ale změnit nejdou, nic jiného nehledáme. Nestojí nám to za to, abychom se znovu zadlužili, když teď už několik let žijeme bez hypotéky. Navíc jsou teď ceny nemovitostí i pozemků šíleně našponované a zatím to moc neklesá. Na vašem místě bych zatím zůstala v bytě a otázku domu nechala otevřenou do dalších let.
Primarne bych zvazila mozny dojezd do prace v pripade koupe rodinneho domu. Protoze mit praci, skolku/ skolu a ostatni sluzby v dochozi/ dojezdne rozumne vzdalenosti by pro me bylo rozhodujici....
@marcicek84 mi si koupili ruinu i s dětmi žijeme ve dvou místnostech. Je to psychicky někdy náročné. Ale přes léto jsme byli hodně venku. A to mám obě děti školou povinné. Taková online výuka v jeden čas je zajímavá. Naštěstí jde už Syn ve středu do školy
@nata22linka07 obdivuji vaši odvahu, já bych do toho asi nešla, hlavně, kdybych to bylo dlouhodobé, kdybych třeba měla vidinu toho přežít takto rok, je to jiné než třeba to tak mít 5 i více let...na druhou stranu každý se musí rozhodnou sám co mu vyhovuje a jak moc je ochoten pro dům nebo rekonstrukci obětovat...
Nesmíš si dávat za příklad kamarádku s manželem. Jaké si to uděláte, takové to budete přece mít 🙂
@marcicek84 bydlíme zatím tak 3 měsíce. A vypadá to že do konce roku by měla být nadstavba hotova. 5 let bych to taky nedala. Rok je maximum
@inkheart Hahaha ne že bych se ti vysmívala to ne, ale to že lidi jsou přátelštější na vesnicích už dávno neplatí 😄😃, hlavně na těch chaluparskych oblasrech, to je vzruso 😄 já jsem se stěhovala 3 x, pocházím z větší vesnice a vždy to bylo všude super, až na oblast kde jsme se usadili..... Uz se tesim, až utečeme...
@jajulin já vám to přeju, že jste spokojení. Nicméně není v čechách město se 3000 obyvatel, kde by bylo aro, na kterém bych byla ochotná pracovat já nebo muž. Takže dojíždět za prací a to je pro mě neakceptovatelný. Takže to všechno mám ve městě a ve všech svých pracech jsem za max. 25 minut svižnou chůzí.
Nauč se používat ta správná slova. Není to tak těžký....
@drep tak to je síla, ještěže fakt bydlím na vesnici. někteří lidi si prostě pořád mslí že v baraku se bydlí jak na gruntě a musí se pořád makat.my třeba terasu nemáme, máme velkou pergolu, ale zahradu malou, takže žádný galeje.já jakožto nadšený pejskař bych fakt v bytě bydlet nechtěla..a to taxikaření, to jako vážne? to je vždy výmluva lidí z města..můj syn už ted v první třídě jezdí sám busem do školy, a opravdu bude sám jezdit i na kroužky, nevidím v tom problém.dítě nemusí mít rodice pořád za prdelí
@fire85 Holky, bože, žijte si na vesnici, ale zkuste si na chvíli představit, že každej z nás není vesničan. Nechci chodit na hasičské bály, nechci s někým grilovat jen proto, že máme společnej plot, chci, aby si moje dítě mohlo vybrat z palety kroužků (ano, protože já jsem to chtěla a pokud je dít nejvíc ovlivněno genetikou a výchovou, tak se dá čekat, že dcera to může mít podobně), já v půl osmý napsat ma whatsapp kliniky a v osm se sejít v centru a do půlnoci se do krve hádat o nejlepším relaxans nebo ventilačním režimu. Nechci, aby cesta do bezobalového obchodu nebo do knihovny (kde fakt něco mají) znamenala vyjet autem. Autorka víc informací o svých preferencích neposkytla, tak nevím, proč by klidně nemohla být měšťák jako já.
@drep nikdo ale přeci NIC nemusí. Nedivej se na Slunce, seno nebo Kamenak. Moji rodiče bydlí na Praze 10. Maj rodinný dům. Autem/vlakem za 15 minut v centru Prahy. Jako deti jsme mohli jezdit po jakých kroužcích jsme chtěli. Ale nás nejvíc lákalo kolo, les, taboraky, grilování s rodiči nebo kamarády, rybník, požární nádrž na koupání atd.. A to hlavně květen - září. Taky hraju na hudební nástroj, pocházím z hudební rodiny. To, ze někdo bydlí v rodinném dome, neznámena, ze je křovák.. Já si třeba představuju, ze na staří budu bydlet v Toscansku v domečku, sedět na zápraží, pit vino a koukat vinice a háje😂.. a vzpomínat sentimentalne na krasne prožité mladí. A bude mi možná lépe, než v paneláku Plzni, Brně, Chomutově atd.. Nebo bůhví kam by mě osud zavál🤣🤣🤣
@drep hele, každá tu reagujeme tak, že popisujeme svoje preference, to je jasné. Každý má preference jiné, to je taky jasné. Ale jen ty jsi tady kromě svých preferencí přesně popsala, o co všechno přicházejí děti žijící v domě. Protože ty to víš a znáš. Mírně řečeno jsem v údivu, jak tímto způsobem může diskutovat a argumentovat člověk s VŠ vzděláním.
@jajulin
@loylii Holky, to už psala někde výš. Mít deset a více miliónů na barák v centru (protože i v sudetech jsou teď ceny brutální, tak barák vezmu na milost). Já je nemám. Nemá je ani nikdo mých přátel a kolegů. Proto část z nás žije v byt v centru a část odešla někam do vesnice mad městem. A ano, taxikaření si dělí, ale furt taxikaří. Máme barák na vesnici. Já tam chodila do jezdeckého oddílu. Můj brácha i bratranec to tam nenaviděli, protože přesně nestáli o ježdění na kole a běhání po návsi a sbírání malin. To, že to vám a vašim dětem vyhovuje, je prima, ale vy úplně stejně tak popíráte existenci dětí (o dospělých nemluvě, co o to prostě nestojí). Já neříkám, že vaše děti jsou chudáci a opravdu jim upřímně přeju, aby je to bavilo. Akorát že já jsem prostě obklopená trochu jinými lidmi s trochu jinými preferencemi (moje nejlepší kámoška barák má. Ve městě, byť ne v centru. A nadává na něj od chvíle, co se tam za manželem přestěhovala).
@drep tady je prdel😅... nepopírám existenci detí, až budou mít vlastní názory, tak se jich zeptám jak chtějí trávit čas.. Jestli na kole, na koni, ve sboru, na šachovým turnaji a tak😁 Nebudou limitovaný ani městem, ani vesnicí, taxikáře jim klidně udělám, do prace nechodim. Dělám z domova.. A nebudu jim do toho mluvit jen já, mají taky tatínka.. Řekneme jim své názory, nastavime mantinely a dej se vůle boží.. Třeba budou doma dělat youtubera a ven je nedostanem🤣🤣 a to nepřežiju ani já, ani chlap🤣... Autorka diskuze má již určitě jasno a maximálně se tu pobavila....💪💪💪
Dům versus byt. Podle popisu máte velmi dobré bydlení, včetně zahrádky, vyhovujících sousedů, přesto nad domem uvažujete, tak asi Vás tam něco táhne. Budu mluvit za mne: já osobně bych vůbec neřešila žádný status, to je nevýznamné (pro mne). Významné je, co člověk chce a co preferuje. Já celý život žiji v domě, vzhledem k dobré rekonstrukci to nestojí ani moc údržby , ani nijak moc peněz navíc. Žila jsem tu i několik let sama a bylo to fajn.
Pro mne je důležité soukromí , sousedé, které neovlivním, společné chodby, atd., já osobně nechci. Dále je pro mne důležitá plocha, ale to by řešil velký byt, který máte. Také je pro mne důležitá zahrádka, ne veliká zahrada, to nechci, zažila jsem doma velkou zahradu, není to moje priorita. Ale zahrádka, kde se může posedět, děti si tam mohou hrát atd., ta se stala v této době o to více výhodou. Žijeme ve městě, děti všude dojdou pěšky a jsou samostatné, takže s tímto problém není. Nikam je už vozit nemusíme, došly do věku, že byť žijeme ve městě, jezdí na kole za město, chodí za kamarády, není to sice, že si můžou hrát na chodníku (jako třeba na vesnici), ale zase tady jsou ty zahrádky, tak si hrají na zahradě u sousedů, nebo u nás.
Pro nás, jako pro rodinu, vnímám optimální dům, ve vyšším věku si dovedu představit pohodlný byt s terasou, představit si to umím, ale stejně nevím, zda bych vůbec někdy do bytu chtěla. Je to o zvyku, každý to máme nastaveno jinak 🙂
@drep
@loylii Moje preference jsou takove pul napul. Miluji prirodu, jezdime na vylety co to jen jde. Umim si predstavit rano vylezt na zahradu, dat si tam kaficko, vypustit dite. 😁 Ale! Taky miluji mesto, knihovnu, obchody blizko, lekar blizko, skoly a skolky...Tim blizko myslim v dochazkove vzdalenosti 10 minut chuze (a ne, nebydlime v centru). Takze z mych preferenci mi vychazi treba dum ano, ale ve meste. 😊
Kazdopadne my se asi vazne rozhodli, ze se zatim nikam nepozeneme. Budeme zvelebovat aktualni bydleni a treba se casem neco naskytne a nebo taky ne. Kdo vi. Treba vyhrajeme v Eurojackpotu tu miliardu a bude po starostech 😂
Ano a o tom to je. Mít byt /dům na dobrém místě... Být tam spokojený. Mít vše po ruce. Proto někdy lidé kupuji pozemek na dům několik let, protože to proste stále pořád není ono. Když už se nám tam líbí jako dospělým, řešíme co ty naše deti, protože ruku na srdce, kvůli nim to hlavně děláme.. Život a obzvláště prakticky život je plný kompromisů. Tak přeji hodně štěstí do budoucna❣️
A z dvou táborů tady v diskuzi bych si nic nedelala, každý stejne vycházíme ze svého dětství. Co jsme měli a neměli, chtěli a nechteli 💜

@konidana jj, taky znám takový pár co do něčeho takového šli, ale je to dřina dát všechno dokupy (její manžel dokonce musel být půl roku na pracáku aby to dodělal k nastěhování a ona měla půl roku na krku dítě sama první půl roku na druhé straně republiky, no tak tohle bych nechtěla, každopádně už mají děti dvě a v tom stavení bydlí, ale ti to aspoň dávají finančně, to je ten lepší příběh, pak mám jiné, co do nějakého stavení nasypali snad už poslední korunu, vše si dělají svépomoci a pořád to není hotové a už žijí v provizoriu tak min. 5 let s malým dítětem, všichni jsou nešťastní odcizili se tak to pro ně nebyla dobrá volba, navíc snad mají jen nahrubo příčky a to mají prodloužený čas na kolaudaci do konce letošního roku, ale nevypadá to, ti si vzali příliš velké sousto...