Barák. Má to někdo podobně s financemi a přesto ho má?

4. únor 2021

Dobry den

Radi by jsme s pritelem barak
Jenze pri takovych cenach budeme ve 2 pokojovem byty bydlet na furt
Pronajem bytu je uz stejne drahy jak kdyby jsme platili hypo a tam aspon by jsme byli ve vlastnim.

Jenze s pritelem mame pujcku za 2-3roky uz nebude, to bych uz i ja sla z materske do prace takze by bylo vice penez .

Jenze kde vezmeme na na hypo protoze musite mit zaklad nebo necim rucit , nemame cim a nevim teda jak na sestrit milion treba z cca 20 tisic a mych 8tisic

Jsou i 100% ale nevim zda by nam ji dali
Ma ji nekdo tady ?
Nebo jak jste to udelali aby jste meli barak kdyz neni moc penez jasne muzete rict ze barak nemame teda mit kdyz nejsou penize. Ale jak rikam mam platit 15tisic cca hypo za vlastni nebo platit takovyhle najem

Jde spise o tu prvni cenu tech milionu a jak dostat tu hypoteku ,,,
Pak jsou domy na klic ale zase se bojim aby to nebyl podvod a nakonec jsme nemeli nic

markis33
4. únor 2021

Chce to hodně šikovného finančního poradce. Ja před 4 lety brala klasicky 75%hypo a zbytek úvěr ze stavebnoho spoření, ale musíte mít to stavebko založené a něco tam mít. A před 2 lety manžel kupoval dům a tím ze maminka ručí bytem a on domem který kupoval tak dostal taky 100%. V té době se platila ještě i daň z nabytí, což je teď plus. Jen za 15.000 budete mít dům tak v hodnotě 2,3 mil. Chce to se s někým poradit a udělat si plán. Dům má úplně jiné (nečekané) výdaje než byt.

sajul
4. únor 2021

K tomu co bylo psáno ještě dodám, že strašně záleží na tom, jaký máte příjem. Kolik máte děti. Některé banky započítávají do příjmu i rodičák, a naopak pujcka (v rozumné míře) jim nevadi.

candat
4. únor 2021

Zkusit se poradit s finančním poradcem. Jen chci upozornit, že chtít jít do domu, aniž něco máte našetřeno je dost nerozvážné. Dům není jen hypotéka, ale spousta věcí okolo. Plot, chodníky, stání, nějaké sezení venku, zahrada ta sežere opravdu hodně peněz, o nářadí, sekačce ani nemluvím.

ekou
4. únor 2021

Chce to schuzku s fin.poradcem at vite na cem jste. Pokud se nepletu, tak clovek musi mit min 10% nasetreno v ramci kupni ceny, nevim zda 100% pujcky vubec jeste funguji.
V ramci baraku je dobre myslet i na to v jakem stavu kupujete...at pak neodejde kotel,strecha apod. To jsou pak dalsi naklady.
Rozhodne at se zadari a mate neco vlastniho ;)

levandule_k
4. únor 2021

@markiss33 Není nutné mít založené stavebko x let dopředu a něco na něm mít. Možná to některé stavební spořitelny tak měly. Dneska jsou stavební spořitelny, které ti dají překlenovací úvěr ze stavebního spoření aniž bys na stavebku měla něco naspořeno.

Jsou banky, které dají hypotéku na 90% nemovitosti, zbytek se řeší překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření.

Do zástavy lze dát ještě nemovitost rodičů, pokud s tím rodiče souhlasí.

Domy na klíč nejsou podvod, ale podívej se na ceny, není to úplně levná záležitost.

Co takhle vlastní byt? Eventuálně jiné město, vesnice poblíž.

ondul
4. únor 2021

Ja patrim mezi ty, co si taky mysli, pokud na neco nemam, nemuzu si to poridit. Vlastni bydleni je hezka vec, ale taky prace a odpovednost a dlouhodoby financni zavazek.

rebe
4. únor 2021

Nezapomeň, že bydlení v domě není jen hypotéka. Taky musíš patit energie, odvoz odpadu, údržbu domu. Z hypotéky se nevyvážeš tak snadno jako z pronájmu. Musíš si prostě nejdřív zkusit, kolik peněz s vaším příjmem dokážeš dát stranou.

levandule_k
4. únor 2021

Platit se musí obojí, jak hypotéka, tak nájem.

ekou
4. únor 2021

@levandule_k prakticky v ramci druzstevni bytu a obdobnych seskupeni se plati uver a prakticky pseudo najem v podobe fondu oprav

budilucka
4. únor 2021

Chce to zůstat nohama na zemi a slevit ze svých nároků 😉 Domy na klíč jsou fajn, ale taky to není úplně levná záležitost. Uvedená cena je nejnižší, s tím nejzákladnějším vybavením a hlavně bez pozemku. Každá změna v projektu, jiné podlahy, dveře apod. a hned ta cena naskáče 😅 A ceny pozemků jsou kapitola sama o sobě. Nevím odkud jste, ani kde hledáte bydlení, ceny bývají dost rozdílné v rámci republiky. Ale možnosti jsou - buď bydlení na vesnici nebo starší domek na rekonstrukci a postupně ho dát do kupy 🤷‍♀️ Nebo koupit menší byt, ať máte svoje a do budoucna můžete uvažovat o domku. Až splatíte hypo na byt, můžete jím ručit nebo pronajímat...

levandule_k
4. únor 2021

@ekou Úplně nechápu, co jsi mi tím chtěla říct. S družstevními byty nemám úplně zkušenost, ale vím, že si tam kupuješ práva k užívání bytu, nikoliv danou nemovitost. Když ji máš zaúvěrovanou, tak musíš platit úvěr. Fond oprav se platí, i když je společenství vlastníků jednotek (SVJ).

konidana
4. únor 2021

zvážila bych jestli by nebylo lepší nakonec koupit spíš nějaký byt než dům. Záleží jak na konečné ceně, lokalitě atak dále. Nový dům si myslím že je nad možnosti dost lidí, někteří to řeší koupí staršího domu. Ale tam je zase mnohem nižší pořizovací cena vykoupena třeba nutností se uskromnit v pár obyvatelných místnostech s mnohem menším komfortem než v bytě.

20190418
4. únor 2021

Chceme s přítelem barák. Sice máme oba podprůměrný plat, nemáme nic nasetreno, ale proste barák by byl fajn 🤣🙈 jo, barák by byl fajn. Ale ve vašem případě pouze nejaka ruina, kterou si budete o víkendem svépomocí opravovat. Jako až půjdeš do práce, tak stejně budete mít třeba 40tis čistého na triclennou rodinu (pokud nebere vic bez tvůj pritel) a z toho chceš platit 90% hypotéku?

hojda
4. únor 2021

@ekou fond oprav budeš platit i ve společenství vlastníků a v domě ,taky musíš mít něco našetřeno, abych měla na opravy. Fond oprav do toho netahej. Splácela jsem anuitu v družstevním bytě, ale v porovnáním s hypotékou to bylo asi jen čtvrtina hodnoty hypotéky.

jajulin
4. únor 2021

No jasně že barák je fajn, ale to, že zvládám platit nájem, neznamená, že můžu platit i hypotéku. Pro nás by to byla obrovská červená kontrolka, pokud bychom neměli našetřeno vůbec nic. Bojím se, že měsíční splátka 15 tis. je tak malá, že za celkovou výši hypotéky dnes barák ani nejde postavit, natož barák na klíč. Pochopila jsem správně z těch posledních vět, že řešíš tu prvotní částku pro získání hypotéky, ale splácení dalších 30 let nepovažuješ za problém? S příjmem 28 tis. a bez jakýchkoli vlastních úspor? Promiň, ale nevím, jestli to nazvat odvahou nebo lehkomyslností.

surikata131
4. únor 2021

Sorry, ale nemáte nic našetřené, ze svých příjmů momentálné ani nejste schopní našetřit, to podle mě nejste dost solventní na to, kupovat/stavět barák. Není to jen o placení hypotéky, může se něco nečekaně stát (pokud to není novostavba, tak např pokazí se kotel atd), vnitřní vybavení jako nábytek asi nekupuješ z hypotéky...pokud se jedna o novostavbu, tak to vxjde levněji svépomocí než na klíč. U nás se jen pozemky pohybují od 1500 Kč/m2 výš, takže jen pozemek máš cca před milion (dle velikosti). Mám pocit, že 100% hypotéky teď ani nedávají. Asi bych si založila aspoň to stavebko, ať něco máte a pak uvažovala nad barákem, až budeš v práci a budete mít vyšší příjem

lv
4. únor 2021

Já chci taky barák, moc.. A vím, že ho nikdy mít nebudu. Prijem máme vice než dvojnásobek vašeho, ale do závazků na 30let, oba přes 40 a ne zdraví si netroufame.

martaskaaa
4. únor 2021

K hypotece se počítá i pojištění (např.kdyby jeden zemřel, tak půlka hypo se uhradí apod), pojištění nemovitosti (roční poplatek), měsíční náklady na energie/topení, svoz odpadu (měsíční/roční). Takže pokud myslíte, že hypotéka by vás vyšla třeba 15tis, je potřeba ještě aspoň 5tisic přidat.

Zrovna máme rezervovaný pozemek, ale naštěstí budeme ručit bytem, jinak se to dá řešit i jinak bez vložení vlastního kapitálu, ale je to samozřejmě ne úplně výhodné

zelenaesmolda
4. únor 2021

A co si misto domu koupit byt?

martiniquest
4. únor 2021

Jak jsem to udelala ja? Dost jsem si nasetrila, neco zdedila...meli jsme 30 % kupni ceny plus penize bokem na vybaveni bytu a jako rezervu. Probrala bych sve moznosti s financnim poradcem. Ovsem premyslet o hypotece s prijmem domacnosti 28tis. je na povazenou

zelenaesmolda
4. únor 2021

@martiniquest
Hlavne kdyz nemaji deposit.To jim asi zadna banka neda.

eliska_f
4. únor 2021

Za mě je to dost odvážné, uvažovat s takovými možnostmi o hypotéce (třeba 4miliony). Sami jsme přemýšleli, zda do toho vůbec jít a to máme celkem velký pozemek jistý a můj chlap má přes 28 čistého.. Jenže máme dítě a já měla obavy kdyby se jednomu z nás něco stalo, jak bychom platili hypotéku jen s jednim příjmem - máme něco nasetreno. Nakonec do toho jdeme, abychom měli vlastní a navíc na pozemku bychom museli opravit chatu nebo ji právě předělat na barák - většinu zbourame i tak (s vlastním pozemkem) počítáme že to vyjde na 4 miliony...
Byli jste v bance, kolik by vám pujcila, s jakou částkou maximální byste hypotéku mohli mit? S tímto vám pomůže ideálně bankovní poradce, který vám vyhandluje lepší podmínky, ale částku, kolik vám je banka ochotná půjčit, navýšit nezvladne.

bbarshaa
4. únor 2021

Upřímně si myslím, že to ve vašem případě není moc reálné a pokud tedy ano, tak to bude celkem existenčně nebezpečné zvládat to vše platit.... My teď budeme stavět, měli jsme svých cca 2,5 mega, platy dohromady 60tis, pozemek+ barák dohromady cca přes 5mega. A to si fakt nestavime palác. Ale celkem malý domeček. Pravda je, že my jsme se opravdu nechtěli dostat do situace kdy budeme jen platit hypotéku a jinak žádný život. Já hlavně půjdu v létě na mateřskou, takže většinu potahne partner, ale s tím jsme prave počítali dopředu...
Ale teď si vezmete, ze se muže proste jednomu něco stát nedejboze. Opravdu bych si to být vámi rozmyslela...

drep
4. únor 2021

Doporučení finančních poradců je, že by celkové výdaje na bydlení měly být do 20% příjmů rodiny. Celkové výdaje nejsou jen hypotéka, je to i elektřina, plyn, internet, topení, “fond oprav” (odkládání aspoň něčeho stranou, až odejde kotel/střecha/cokoliv). Přijde mi to jako velmi realistické doporučení a držela bych se ho. Protože by taky jednou váš největší problém nemuselo být to, že nemáme 20% ceny nemovitosti naspořeno, ale že nemáte na hypotéku a o domeček přijdete.
Náš příjem je oproti vám výrazné vyšší, ale stejně si nepřipadáme jako dost bohatí, abychom měli na barák a proto bydlíme v bytě.

surikata131
4. únor 2021

@drep tohle mi přijde zas nereálné, to by si asi nikdo s příjmy rodiny pod 100 tisíc nemohl vzít hypo

drep
4. únor 2021

@surikata131 Já jsem echt pragmatik, můj muž taky a asi i díky profesi, kdy jsme viděli fakt hafo tragických životních příběhů, oba vnímáme každý dluh jako obří závazek a s tou event. Hypotékou jsme se smířili fakt neradi. A to máme opravdu extrémně stabilní zaměstnání, pravidelný příjem a ještě dva další byty na zajištění hypotéky. A ano, naše náklady na bydlení jsou teď tak do 10% celkových příjmů, ale i s hypotékou se toho doporučení do 20% budeme držet.
U nás ve městě stojí 3+1 okolo 2 milionů, na to nemusíš mít rodinný příjem nad 100000.

m.e.l
4. únor 2021

Jako za me uprimne, radsi vlastni mensi byt. . . protoze tam se stara clovek jen o opravy v byte, na zbytek se setri ve fondu oprav. . . Mame dum -kupovanou nedodelanou novostavbu pred sedmi lety, sezral uz dum i tak habakuk penez - stani pro auto, zahradni domek, zelen. . . Kdyz prdne kotel tak je to 70tisic okamzite na ruku. . . My meli stesti a neco nasetreno, neco dostal muz od svych rodicu a ja mela byt. . . takze uz rok mame i splacenou hypoteku. . . Dum jsme kupovali za 4,5 plus 500 nas stalo zarizeni+dodelavky (kuchyn, dvere, podlahy, sanita,nabytek) V te dobe jsme meli jen jedno dite. A nez jsme prodali byt, tak jsme pul roku platili najem z bytu plus hypoteku a poplatky z domu. . . Na uctu jsme po tu dobu meli asi tak 20tisic. . . totalne vycucly . . . kdyby se v ty dobe neco pos* tak by jsme byli v haji. . . na tohle vsechno je potreba myslet. . . .nemoc, nehoda, necekane vydaje, pripadne dalsi dite. . .

eniripsa
Odpověď byla odstraněná
Zobraz