Tlakový hrnec - uniká po obvodu. Co dělám špatně?

marketanovakova14
15. dub 2023

Ahoj holky,
snažím se naučit vařit v tlakovém hrnci. Máme Tescoma President 4l. Poprvé jsem v něm vařila ok, ale měla jsem nízký tlak, vařila jsem dlouho. Teď dvakrát se mi stalo, že mi cca 5-10min po začátku vaření začal syčet a pára i omáčka unikala všude po obvodu, poprskalo mi to půl kuchyně.
Zavírala jsem ho podle návodu na youtube. Zkontrolovala (promačkala) jsem před zavřením tlakový ventil. Zapla jsem ploténku téměř na max, zvednul se pojistný ventil (prvních pár vteřin šlo pár kapek vody a pára, pak už nic), pak tlakový ventil, ztlumila jsem ploténku. V hrnci jsem měla nižší tlak než na hovězí (dle indikátoru na tlakovém ventilu), ale chtěla jsem po minulé zkušenosti raději méně. A přesto mi i podruhé začal syčet, prskat, jen jsem ho rychle odtáhla z ploténky a utekla.
Prosím, nevíte, co dělám špatně? Přijdu si neschopná. Děkuji 😊

marketanovakova14
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
eloise02
15. dub 2023

Ploténka a plotýnka to je to samé asi jako hodinky a holínky.😝

martina_slama
16. dub 2023

Neznám tenhle typ, ale me se to stalo u mého, když jsem dala obráceně těsnění u poklicky. Zkusila bych hledat tímhle směrem. Jinak si z toho nic nedělejte, ja si pokaždé přijdu jak jelito, když vařím v tlakovém hrnci, mám z nej hrozny respekt 😉

emillyhk
16. dub 2023

@marketanovakova14 Mám od Tescomy jiný model, ale taky jsem se v tom vařit ještě pořádně nenaučila. 🤦‍♀️ Buď mám malý tlak, takže se to vaří strašně dlouho, nebo se mi to připaluje. Pokud ti uniká pára bokem, nemůže to být tím třeba tím, že ho máš plnější než bys měla?

krtikkrtovaty
16. dub 2023

Máme president (už roky a vaří skoro pořád, fakt ho využíváme maximalně) a tohle nám udělal až když chtěl vyměnit těsnění (a že tam vydrží fakt dlouho). Takže pokud je nový, řešila bych v prodejně a reklamovat, pokud starší vyměnit to gumové těsnění a ještě bych mrkla jestli nemá třeba naražené to víko, že by třeba někde úplně nesedlo.

@martina_slama u tohohle hrnce dat opačně nejde.

@emillyhk Má přímo rysky s litry, což ale samozřejmě klidně zakladatelka nemusela brát v potaz.

g_m
16. dub 2023

Nemám Tescomu s indikátor tlaku, takže jak vyletí ventil, tak stáhnu plotýnku, ať se to udržuje v nějakém tlaku, aby ventil zase nespadl. Někdy mi uniká pára u otvoru toho ventilu a párkrát i po obvodu (hlavně u vývaru). Já to moc neřeším, těch bezpečnostních prvků je tam hodně na to, aby to bouchlo. Nikdy jsem neměla problém a vše bylo rychle hotové.

lv
16. dub 2023

Mas v pořádku těsnění? Na max nedavam ani nez se zvedne tlakovy ventil, hrnec je dost tlustostenny, takze ten nejsilnější tlak by tam zustaval desitky minut, ztlumeni teploty se neprojevi tak rychle. I hovezi delam pul h, vypnu, otevru po dalsi pul h a stale vari.

87pavlina
16. dub 2023

Nedáváš tam třeba moc vody? Já mám taky tenhle typ a když tam je víc jak půlka vody (je tam sice ryska, ale i když tu rysku nepřetáhnu, tak prská) a začne vařit na maximum, tak než se trochu sníží teplota, tak prská ven. Neprská po obvodu, ale jen z toho očka pro páru. Tak třeba zkus dát míň vody a nenechat ho vařit naplno. Když už budeš vidět, že ventil stoupá, tak hned ztlumit a nenechat ho vylézt až nahoru.

marketanovakova14
autor
4. kvě 2023

@krtikkrtovaty Asi zkusím zajít do obchodu se zeptat. Je použitý jen párkrát, tak by mělo být těsnění v pořádku. Zkusila jsem vymýt (bylo čisté), znovu nasadit a zavřít. A stejně pára neuniká ventilem, ale kolem. Lépe mi víko nasadit nejde. Jak je to u tvého hrnce, když je zavřený? Já víko nezvednu, ale stále s ním jde pootočit a když zatlačím, tak se zhoupne. Děkuji! 😊

marketanovakova14
autor
4. kvě 2023

@eloise02 Pardon 🙈

krtikkrtovaty
4. kvě 2023

@marketanovakova14 Otočit s ním určitě nejde, ale jestli se zhoupne nevím, to budu muset jedině zkusit. 😁

marketanovakova14
autor
4. kvě 2023

@krtikkrtovaty Aha, já s ním právě můžu pootáčet, sedí tam pocitově volně 🤷🏼‍♀️

barumrallyebum
4. kvě 2023

Napada me spatne nandane tesneni, nebo je moc naplneny ( ma se plnit max do 3/4). Navic tento tlakac se uz davno nevyrabi, kde jsi k nemu prisla? Neni po nekom treba uz vypouzivany? Poniceny?

barumrallyebum
4. kvě 2023

To by chtelo videt. Bud se s nim zajdi zeptat do obchodu nebo zavolej na zakaznickou linku Tescoma a uvidis co ti reknou.

krtikkrtovaty
6. kvě 2023

@marketanovakova14 Po natlakování s ním vůbec nehnu, po uzavření lehce pruží, když se o to víko zvrchu opřu. Je pravda, že už ho mém víc jak 7 let a dost záhy začali vyrábět ten novější typ (on má jen jiný způsob uzavírání víka, jinak je prakticky totožný - má ho tchyňka). A ten se mi (ale v podstatě jen designově) líbí více. 😁

marketanovakova14
autor
6. kvě 2023

@krtikkrtovaty Děkuji. Už jsem přesvědčila i manžela, aby to vyzkoušel. Stále mi tvrdil, že je hrnec v pohodě, že na tom nic není v něm vařit a čeho že se bojím. Na pootáčení víka řekl, že to tak bylo vždycky. Hrnec se začal tlakovat, stoupl bezpečnostní ventil a manžel konstatoval, že funguje. Ukázala jsem mu video na youtube, že není ještě natlakovaný, že nestoupl vůbec ten šedý ventil. Po chvilce se lehce povysunul (ale neodpovídalo to ani tlaku na přípravu ryb), zase konstatoval, že funguje a co jako dělám, že stojím na druhé straně bytu. Říkám počkej chvilku. A ani ne po minutě začala pára a voda unikat všude. Tak jen suše konstatoval, že je asi něco s těsněním a že je rozbitý 😁 Chlap no.
A mimochodem jednou když vařil beze mě, tak nahodil lehce i stěnu, prý ho moc brzy otevřel. Když jsem se na to znovu ptala teď, tak přesně neví. Podezírám ho, že mu bublal už minule, jen to nepřiznal 🙈

krtikkrtovaty
6. kvě 2023

@marketanovakova14 Zkusila bych tu Tescomu. Třeba to bude fakt jen těsnění, ono klidně může být nový, ale pokud někde ležel, tak ta guma asi taky stárne. Kupovala jsem nedávno - 172,- Kč.