Psací stůl pro sourozence. Jaký a kam?

cilkat
31. srp 2022

Ahoj,
řeším téma psacího stolu: mám dva syny, starší půjde příští rok do první třídy, mladší teď nastupuju do školky (tříleťák). Chci, aby starší měl před nástupem do školy k dispozici psací stůl. Jenže bojuju s umístěním: v dětském pokoji je jediné okno. Takže stůl může být buď přímo pod ním (je tam reálně 1,5 m místa + na jedné straně odstup zhruba 30 cm ke schůdkům na palandu, na druhé prosklené dveře na balkon), nebo se dá stůl umístit ke zdi tak, aby světlo šlo zleva do zad. Obě pozice stolu znamenají sedět zády do místnosti a ke dveřím. U obou možností by šlo i sedět u stolu bokem podél zdi/okna. Okno je západní, odpoledne do něj jde přímé slunce. Kterou považujete za lepší?
Nepovažuju za dobrou možnost, že bychom rovnou nevytvořili sezení i pro mladšího syna. Přemýšlím, jestli bude lepší, pořídit jim každému stůl zvlášť a použít obě umístění (klidně ať si vyberou, který kam), nebo pořídit jeden velký stůl, ke kterému se vejdou oba... Případně třeba dva malé stoly vedle sebe, které by se daly volněji přesouvat po místnosti v budoucnu. Co považujete za lepší? (Syn je dost drobný, počítám, že pokud vybereme stůl, který mu bude pohodlně teď, za pár let stejně budeme kupovat nový, takže hledám řešení opravdu pro první stupeň základky.)
Počítám, že některé věci by trvale byly položené na stole, takže žádné naklopené desky a podobně. Konkrétní provedení budu hledat, až budu vědět, co hledám... ale klidně házejte i konkrétní obchody.
Jo... samozřejmě to bude chtít i židle... ale to je až další krok 🙂 .

olga_
31. srp 2022

@cilkat Místo menšího stolu bych volila rostoucí židli a každému synovi samostatný stůl, protože prvňáček bude mít naprosto jiné potřeby než mladší sourozenec. Záleží na povahách synů, jak by snášeli spojené teritorium.

konidana
31. srp 2022

Pevny stul a rostouci zidle ( napr. Jitro) . Volila bych desku ( nebo dve vedle sebe) pridelanou pod oknem nebo na zdi. U nas jednoznacne takto, z duvodu uspory mista v malem pokoji. Nejdriv meli kazdy svuj maly stul, ale byl pro skolu moc maly. My nakonec nemame desku pod oknem ( vychod takze ok, zapad je myslim dost spatne) , ale bokem ( světlo od okna zezedu zprava) ale na stole ma kazdy svou lampicku spravne zleva.