Jak poznat ADHD u dospělého muže?
Chtěla bych se zeptat, zda toto můžou být ukazatele adhd.
Manžel háklivý na zvuky dítěte. Po chvilce hned vyleti, že to nebude poslouchat.
Zapomnětlivost
Pohupování nohou
Špatný spánek
Nekonečný tok myšlenek
Přetížení po hodině péče o dítě
Nedůslednost ve výchově
Špatně nese, když vychovávám ja. Jasně že dítě musíte často okřikovat nebo uhánět. Připomínat co se může a nemůže. Manžel pak je prý ve stresu, že doma není klid.
Neustále zapnutá televize nebo rádio jako pozadi
Nezvládání problémů, například nemoc dítěte. Vždy musí odejít...nesnese když někdo jiný trpí
Častý svůj individualni program. Výlety do přírody. Turistika.
Péče o dítě a domácnost víceméně na mě. Manžel i tak má pocit, že dělá maximum.
@marketa1218 právě že u nás jsou taky vzorce z jeho rodiny....tam otec nefungoval. Neresil nic jen sám sebe. Ono je to pak těžko, když nemá správný vzor...v jejich rodině jsou všichni sami pro sebe. Sobci, co si plní každý jen to své. Co je zajímá. Tam rodina nebyla nikdy rodinou. Ale seskupením jedincu
@soptinda Vliv rodiny má taky velký vliv a někdy je těžké překročit ten stín...pokud má z rodiny zažité, že se o všechno starala matka a otec jen přišel z práce, dal nohy nahoru a ženo, starej se o mě a jednou týdně si zašel s kámošema do hospody na pivo a přes to nejel vlak, tak to je těžké. Chce to mluvit a mluvit a hledat nějakou dohodu, jak to spolu zvládnout (a neomlouvat to diagnózou, i když za tím třeba také může být)
@habiba_ketta Já třeba podezření na to, že nejspíš mám ADHD, mám teprve poslední roky. A to je mi přes 40. A to díky synovi, který tu diagnózu má a díky čemuž jsem se o to začala více zajímat, co to vlastně je, jak se projevuje...a ano, můžu říct, že jsem si došla k tolika AHA momentům, že je to až neuvěřitelné....že spoustu těch znaků už mám odmala, jen jsem je kompenzovala aneboje brala jako normální či napopak jsem se prostě považovala za "tu divnou" (celý dětství a hlavně dospívání jsem vnímala, že jsem v něčem trochu jiná, jiné přemýšlení, jiné vnímání...)
Ofic. dg. nemám a asi ani nechci, nevím, co by mi to přineslo (nepotřebuji léky). Manžel některé známky má taky (zejména schopnost hyperfocusu a myšlenkový kolotoč v hlavě + schopnost někdy dělat milion věcí naráz, občas úplně jiný způsob přemýšlení oproti ostatním), no pak není divu, po kom že to může mít syn, že...když dědičnost hraje velkou roli.
@ninive211 U me to bylo stejne, taky jsem az v dospelosti zjistila, ze moje ruzne divnosti nejsou moje chyba, ale diagnoza.
@ai30 co ty si o sobe myslis? Opravdu mi nepis, at zklidnim hormon, a odpust si laskave jakykoliv dalsi urazky.
1) Ne, autorka si neprisla pro diagnozu. Ptala se, jestli to muzou byt projevy ADHD. A ja ji dam pisemne, ze tohle projevy muzou byt.
2) Ale ty ji prave tvrdis, ze tu diagnozu nema. Precti si po sobe zpravy aspon pred tim, nez zacnes urazet.
3) Mnoho dospelych zjisti, ze ma ADHD, prave ve chvili, kdy se narodi deti. (Aneb vim velky kulovy, ale delam velky ramena.)
Jestli nekdo z tvych blizkych ADHD ma, tak je velmi lituju. A ani nechci vedet, jestli to mas ty sama, protoze by me tvoje zpravy vytocily jeste vic. Neni nic horsiho nez chybejici podpora od lidi, ktery by ti meli rozumet nejlip.
@habiba_ketta Nepisu ji, ze diagnozu nema. Pisu ji, ze odejit ze situace, ktera je me prudi, protoze z te situace odejit muzu, neni diagnoza. A ano, sama adhd mam a vim, jak narocne je to v kombinaci se staranim se o aktivni hlasite deti. Ne, neprestala jsem se kvuli adhd o sve deti starat. Ano, tvrdim, ze pokud je normalne fukncni v ostatnich pracovnich oblastech, evidentne nema adhd na takove mezi, aby pro nej bylo nezvladatelne se o dite starat a jeho 'odchazeni' je dusledkem toho, ze muze, ne dusledkem diagnozy.
Pokud ADHD ma ci nema, je to fuk. Clovek, co si to neprizna a nezacne s tim neco delat, se jen tak nezmeni. A podle techto znaku to neni na medikaci a sam si pro ni nepujde. Cili autorko, musis s nim mluvit jinak budea vyhorela driv nez si myslis.
Pardon, nedocetla jsem celou konverzaci, ale z uvodniho prispevku a zacatku konverzace, prijde mi to jako naprosto bezne a prirozene chovani 🤣. Sama se v tom vidim. Me by spis prislo divne, kdyby nic z toho nebylo. On existuje nekdo, koho nestresuje ten chaos okolo deti? Kdo nadsene puryruje domacnost misto aby si sel.odfrknout ven? Kdo nikdy nezapomina, spi kazdy den od 22 do 6 a je vzdy vyrovnany a usmevavy? Gratuluju, zijes s clovekem a ne s robotem 🙂
Pardon, nedocetla jsem celou konverzaci, ale z uvodniho prispevku a zacatku konverzace, prijde mi to jako naprosto bezne a prirozene chovani 🤣. Sama se v tom vidim. Me by spis prislo divne, kdyby nic z toho nebylo. On existuje nekdo, koho nestresuje ten chaos okolo deti? Kdo nadsene puryruje domacnost misto aby si sel.odfrknout ven? Kdo nikdy nezapomina, spi kazdy den od 22 do 6 a je vzdy vyrovnany a usmevavy? Gratuluju, zijes s clovekem a ne s robotem 🙂
@amenophus Ano ovlivní to všechny, ale všichni rovněž nemůžou vzít nohy na ramena jako tento tatínek a jet na odpočinkovej trip a dítě/děti zůstat bez péče sami doma. Je rozdíl, že tě to semele a společně s partnerem to nějak pořešíte, vyjdete si vstříc, abyste si trochu odpočinuli a načerpali síly OBA, a tím čus jsem unavenej, potřebuju klid a ty se to z toho třeba po..r. Diagnozu si případně musí nechat určit na odborném pracovišti, ne na netu, nicméně ani diagnoza příp. ADHD nikoho neomlouvá z toho, že utíká od všeho a doma nehne prstem. To je jen čirá lenost a pohodlí.

@ai30 co ty si o sobe myslis? Opravdu mi nepis, at zklidnim hormon, a odpust si laskave jakykoliv dalsi urazky.
1) Ne, autorka si neprisla pro diagnozu. Ptala se, jestli to muzou byt projevy ADHD. A ja ji dam pisemne, ze tohle projevy muzou byt.
2) Ale ty ji prave tvrdis, ze tu diagnozu nema. Precti si po sobe zpravy aspon pred tim, nez zacnes urazet.
3) Mnoho dospelych zjisti, ze ma ADHD, prave ve chvili, kdy se narodi deti. (Aneb vim velky kulovy, ale delam velky ramena.)
Jestli nekdo z tvych blizkych ADHD ma, tak je velmi lituju. A ani nechci vedet, jestli to mas ty sama, protoze by me tvoje zpravy vytocily jeste vic. Neni nic horsiho nez chybejici podpora od lidi, ktery by ti meli rozumet nejlip.
@habiba_ketta Já třeba podezření na to, že nejspíš mám ADHD, mám teprve poslední roky. A to je mi přes 40. A to díky synovi, který tu diagnózu má a díky čemuž jsem se o to začala více zajímat, co to vlastně je, jak se projevuje...a ano, můžu říct, že jsem si došla k tolika AHA momentům, že je to až neuvěřitelné....že spoustu těch znaků už mám odmala, jen jsem je kompenzovala aneboje brala jako normální či napopak jsem se prostě považovala za "tu divnou" (celý dětství a hlavně dospívání jsem vnímala, že jsem v něčem trochu jiná, jiné přemýšlení, jiné vnímání...)
Ofic. dg. nemám a asi ani nechci, nevím, co by mi to přineslo (nepotřebuji léky). Manžel některé známky má taky (zejména schopnost hyperfocusu a myšlenkový kolotoč v hlavě + schopnost někdy dělat milion věcí naráz, občas úplně jiný způsob přemýšlení oproti ostatním), no pak není divu, po kom že to může mít syn, že...když dědičnost hraje velkou roli.