Růst zubů moudrosti
Zdravim, před cca týdnem jsem si všiml že vzadu vpravo na dásni mám dírku, ta dáseň mě bolela když jsem jedl. Včera jsem byl u zubařky a ta mi řekla že mi tam roste zub moudrosti a že není potřeba ho vytrhávat protože mi roste dobře. Ten den večer mě to ale začalo docela dost bolet, cítil jsem taky tlak a ta dáseň mi nateklantal že jsem nemohl plně zkousnout. Na večer to bylo už dobrý, neměl jsem to nateklý a bolest díky léku ustala. Dneska to bylo celý den dobrý ale odpoledne mě to zase začalo bolet. Večer už to bylo horší, větší bolest a opět otok dásně, pak už se to ale zase zklidnilo. Nevim ale co mám dělat, dočetl jsem se že zub může růst měsíce až dokonce roky. Nevim zda li se vyplatí čekat když se mi bolest a otoky vrací každým dnem. Rád si poslechnu vaše zkušenosti a doporučení, mockrát děkuji.
To opakovane otoky a bolest v cyklech ma svuj nazev - pericoronitis, zanet dasenske chlopne nad zubem, ktery jeste nezcela probil. Casto se to zhorsuje, kdyz se pod tu chlopen dostane jidlo a dráždí to. Pomaha teply slany vyplach po jidle (napr. plna lzicka soli na sklenici vlazne vody), aby se to vyplachlo. Pokud by ale otok zacal svirat i celist, nebo by pribyla horecka ci potize s polykanim, to uz je duvod jit drive, nez cekat na dalsi kontrolu.

Polevi to po par dnech, ber bezna analgetika