Zase covid. Od kdy je člověk infekční?
Ahojky mam asi blbej dotaz ale netu je toho tolik ,ze by se v tom čert vyznal .
Tchan mel v pondeli vecer priznaky covidu ale test byl negativni , v utery stale negativni a az dneska pozitivni..v kontaktu jsme s nim byli naposled v sobotu ale s jeho zenou vcera . Ta je teda stale negativni a bez priznaku, otazla zni .od kdy je clovek infekcni? Az kdyz je test pozitivni? Nebo uz pred prvnim priznakem?
Nejinfekcnejsi necelých 24h před vypuknutim příznaků, což muže být u několik dni před + testem
U mne se hygiena ptala na kontakty 14 dni pred pozitivnim testem, u manzela jen na 2 dny zpet🤷ale clovek je indekcni jeste pred vypuknutim priznaku
@viki999 dekuji☺️No on jeste v kontaktu z hygienou nebyl takze cekame..my ho videli asi minutu takze ani nevim jestli nas nahlasi..spis si rikam jestli je mozme se nakazit od jeho ženy ..
@nazka zatim jen antigeni..pcr teda taky ale jeste nema vysledek..ale tim ze ma priznaky uz pocitame s tim ze se to jen potvrdi
To je jedno zda byl nebo nebyl.. vy víte ze jste byli v kontaktu s nakazenym a tedy Vám karantena běží. 🤷🏻♀️
@viki999 o karantene rozhodne hygiena na zaklade vysledku PCR testu. Aktualne se vyhledavaji kontakty, myslim, ze 3 dny zpetne (ale tohle ma taky kazda KHS asi jinak). Zakladatelky se s nejvetsi pravdepodobnosti zadna karantena tykat nebude, pokud tedy nebude mit test pozitivni take jeho zena. Kazdopadne bych doporucovala si provest orientacne doma AG test a prozatim se chovat obezretne.
Je to i o určité poctivosti..
Řešili jsme to 14 dni z5, ale poctivě jsme se nahlasili Dr, ze jsme v kontaktu byli a hlavně jsme karantenu dodržovali od té do by co jsme to věděli, ze má člověk příznaky...
Jinak si stačí přečíst ofiko stránky o covidu ;)
Každý dela jak uzná za vhodné v takové chvíli, my nechtěli riskovat, ze kohokoli nakazime ;) a to covid fakt nezereme.. ;)
Zakladatelko: aktualne vyckejte na vysledek testu od tchyne a na zaklade vysledku pak budete postupovat dale. V pripade tchana neslo o rizikovy kontakt, pokud to byla minuta (napr. kontakt mezi dvermi pri predani nakupu) , jak uvadis.
@viki999 No, poctivost je hezka vec, ale pokud hygiena rozhodne, ze se nejedna o rizikovy kontakt, tak nemas zadny titul, na základě ktereho muzes zustat doma. A je vlastně poctivé tvrdit, ze se jednalo o rizikovy kontakt, pokud nekdo, kdo by tomu mel rozumet lepe nez ja, rozhodne, ze nebyl?
@alcar jistě ze, rozhoduje jeden nebo druhy, ovšem měli by nekoho kontaktovat, ne jen cekat až se to vyřeší samo 🤷🏻♀️
@j.a.n.i Viz výše.
Mmch ano, z hygieny ti řeknou vlastně cokoli, mě třeba tvrdili jiné datum do kdy mám mít karantenu, nesouhlasila jsem s tím, paní ze se tedy bude informovat a zavolá mi z5. Zavolala a omluvila se, ze mi to řekla špatně.
Ona totiž nevola hygiena, ale holky z obecné call linky co na to mají asi tak 20min školení 🤷🏻♀️🤷🏻♀️

Dokonce už před příznakem může být.