redakce
14. čer 2018
22118 

Infekční onemocnění, které se nevyhne většině miminek: Aftózní stomatitida

"Aftózní stomatitidu prodělaly obě naše děti téměř ve stejném věku (starší ve dvou letech, mladší v roce a půl). U dcerky začalo onemocnění vysokými teplotami, které šly obtížně srážet. Nechtěla jíst a pít. Po dvou dnech horeček jsem objevila na špičce jazyku výsev malých puchýřků," začíná popisovat průběh onemocnění jedna z maminek. Zdá se vám miminko víc plačtivé, slintá víc než obvykle a odmítá jídlo? Říkáte si, že mu pravděpodobně rostou zoubky? Ano, může to tak být. Není však od věci prověřit, jestli se nejedná o nepříjemnost v podobě aftu.

Aftózní stomatitida, neboli afty, se čas od času nevyhýbají nikomu. Někdo na ně trpí více, někdo méně, ale téměř všichni si dokážeme vzpomenout, jak nepříjemný problém jsou, pokud se vyskytnout. A teď si představte, jaké peripetie dokážou nadělat malému miminku.

Hledejme příčinu

Nad příčinou výskytu aft často kroutí hlavou i zkušení lékaři. Mohou být reakcí na mnoho různých podnětů, například:

  • strava (reakce na novou potravinu),
  • drobná zranění v ústech, 
  • autoimunitní/imunitní reakce organismu (tělo dítěte se začne abnormálně/normálně bránit proti "napadení" bakterií, virem apod., aft je pak často jeden z důsledků této obrany)
  • chemické podráždění (např. příliš kyselým jídlem, exotickým ovocem),
  • nedostatek vitamínů (zejména těch ze skupiny B).

Bývá bohužel pravidlem, že "někdo na ně zkrátka trpí víc, jiný méně". V případě, že se afty u vašeho miminka pravidelně vrací, popřemýšlejte o návštěvě specialisty. Specialistou v tomto případě bude s největší pravděpodobností imunolog, jehož návštěvu by vám měl doporučit pediatr. Mimo jiné totiž mohou být afty projevem snížené imunity. A čím dříve tento problém začnete řešit, tím lépe!

Projevy

Nejčastější projevy si skutečně můžeme velmi často splést s právě rostoucím zoubkem. Miminko je neklidné, nespavé, víc slintá, odmítá jíst i pít. To, že se skutečně jedná o afty nám napoví až skutečnost, že se objeví v ústech. 

Afta je vřídek v dutině ústní, který může mít různou velikost a vyskytovat se na různých místech - na patrech, na jazyku, dásních i na měkkých částech (uvnitř tváří). Pupínek má červenou barvu s bílošedou základnou a červeným lemem. Je velmi citlivý na dotek.

Léčba

S aftózní stomatitidou není obvykle nutná návštěva pediatra. Do okamžiku, kdy aft není tzv. "plná pusinka". Pokud dětského lékaře navštívíte, zaměří se pravděpodobně hlavně na zmírnění symptomů a úlevy od bolesti. Doporučit vám může různé vodičky a gely, kterými budete afty potírat. S tím samým vám jistě dokáže pomoci a vhodně doporučit lékárník. Také se můžete podívat jaké přípravky a s jakými zkušenostmi použily maminky z Modrého koníka v diskuzi zabývající se tímto tématem. Pokud vaše dítě dokáže ústa vyplachovat, můžete mu připravit výplachem z heřmánku nebo šalvěje. Působí uklidňujícím způsobem a navíc i protizánětlivě. 

Heřmánkový výplach připravíte tak, že 2 polévkové lžíce sušené bylinky zalijete čtvrt litrem vody a necháte přikryté cca 15 minut vyluhovat. Následně přelijete přes cedník a necháte vychladnout, klidně do studena.

Šalvějový výplach je obdobný, jen snížíte množství sušené bylinky na 1 čajovou lžičku. Následně můžete postupovat stejně jako u heřmánkového výplachu. Pozor na to, že šalvěj je ve větším množství při vnitřním použití toxická. S dětmi tedy dělejte skutečně pouze výplach. 

V případě, že se aft vyseje v ústech mnoho, může se stát, že průvodním jevem bude také teplota nebo horečka. V takovém případě postupujte standardně - tedy srážejte, pokud se jedná o horečku (lékaři se většinou shodují na hranici 38,5 °C), klasickými léky proti horečce. 

"Aftózní stomatitidu prodělaly obě naše děti téměř ve stejném věku (starší ve dvou letech, mladší v roce a půl). U dcerky začalo onemocnění vysokými teplotami, které šly obtížně srážet. Nechtěla jíst a pít. Po dvou dnech horeček jsem objevila na špičce jazyku výsev malých puchýřků, dásně měla naběhlé a krvavé, bylo jí cítit z pusiny. Vyrazila jsem k lékařce, která mi sdělila, že dcerka má aftózní stomatitidu. Vůbec jsem netušila, že nějaké takové onemocnění může existovat. 
Doporučila další tři dny podávat sirup proti horečce, vtírat do dásní gel, zařadit do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vitaminu B. Po pár dnech se dásně krásně stáhly, získaly zpět svoji narůžovělou barvu, vymizel i pach z úst. Celkově měla dcera lehčí průběh, od nástupu horeček do vyhojení aft a dásní, se jednalo o 10 dní.
Mladší syn toto onemocnění prodělal v 18 měsících. První tři dny měl vysoké teploty, co nešly srazit. Čekala jsem, co se z toho vyklube. Zda viróza či pátá nebo šestá nemoc, kterou ještě neprodělal. Třetí den jsem mu v pusince objevila puchýřky, dásně měl krvavé a začalo mu zapáchat z pusinky. To už jsem věděla, která bije, ihned ho "naložila" do auta a jela k lékařce. Ta mi jen potvrdila mé zlé tušení, že se jedná o stomatitidu. Dostala jsem stejné doporučení jako u dcerky, mazat gelem, podávat sirup
, zařadit stravu bohatou o bílkoviny a vitamín B. 

Po dalších třech dnech se ale jeho zdravotní stav nelepšil, ba naopak, bylo to ještě horší. Aftíky měl na dásních, jazyku, rtech, dokonce i bradě. Stále odmítal jíst, dokonce i dohladka mixované a studené kaše. Co mě ale více trápilo, bylo to, že odmítal i pít. Takže jsem opět vyrazila k lékařce. Sama byla překvapená, že se mu to takto zhoršilo. Ihned předepsala antibiotika, antibiotickou mast na puchýřky na bradě. 
Další dny jsem mazala gelem, vařila jsem heřmánkový čaj pro rychlejší hojení. Celková doba léčení (od prvních horeček) byla více jak dva týdny.
Mé shrnutí:
- obě děti toto onemocnění prodělaly po očkování vakcínou mmr,
- před prvním výsevem puchýřků měly vysoké teploty (nad 39°C), které šly obtížně srážet,
- krom léků  jsem vařila na pití heřmánkový čaj, na jídlo potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vitamínu B,"
popisuje zkušenost s tímto onemocněním jedna z maminek na Modrém koníku.

Úprava stravy

Protože se jedná o bolestivé onemocnění v ústech je nutné, abychom upravili dětskou stravu. V první řadě mějte na paměti, že by neměla být horká. Tepelné podněty afty dráždí a působí dítěti větší trápení. Po dobu léčení aft dávejte přednost maximálně vlahé stravě, ale spíš se orientujte na studenou, která dítěti udělá dobře a může mu ulevit od bolesti.

Nevyhýbejte se přesnídávkám (tady pozor na použité ovoce viz níže), kašičkám (nejen sladké variace, ale také kaše na slano - polentová, jáhlová apod.), zeleninovým pyré (hráškové, dýňové) a jogurtům nebo tvarohu.

Dítě bude mít pravděpodobně potíže také se zpracováním "tvrdé" stravy, což se může projevit hlavně při obědech. Volte tedy takové variace, které mu kousání usnadní - "měkké" přílohy (bramborová kaše nebo mírně rozvařené těstoviny) a přeorientujte na nějakou dobu vaši kuchyni na omáčky. Dobrou službu také udělají polévky, jen je neservírujte příliš horké. 

V žádném případě by děti v tomto období neměly dostávat stravu kořeněnou, solenou, kyselou a jinak výrazně chuťově upravovanou. Zamyslete se také v případě výběru ovoce a vyhněte se třeba pomerančům, citrónu v čaji, kiwi, kyselým jablkům apod. Skvělou službu vám naopak udělají banány, hrušky, broskve. Zkrátka ovoce měkké a sladké. Chybu neuděláte ani v okamžiku, když jej chvilku před konzumací dáte vychladit. Dítěti se viditelně uleví.

Stejné omezení se pak týká také nápojů, nejlepší je čistá voda případně bylinkové čaje (např. heřmánkový). Ty nechte vychladnou a dítěti je nenuťte horké. 

Závěrem

S aftózní stomatitidou se pravděpodobně alespoň jednou u svého dítěte potkáte. Stav vyhojení aft trvá obvykle 1 - 2 týdny a pokud se opravdu stane, že se s tímto onemocněním potkáte, nezbývá než být trpělivý a snažit se dítěti co nejvíce ulevit. 

Zdroje informací:

http://www.mesicnikzdravi.cz/vztahy/bolistky.htm

http://www.chop.edu/conditions-diseases/aphthous-stomatitis

https://en.wikipedia.org/wiki/Aphthous_stomatitis

Hmm jeste bych dodala, ze aftozni stomatitida je virovy onemocneni, takze atv na to jsou zbytecny...
Každopádně pokud dite odmítá stravu, doporučuji pediatra navštívit, aby zkontroloval, zda nezasahujou afty az do jicnu.
A jinak nam pomahalo mazat dasne 2x denne kokosovym olejem a cca za 4 dny uz mi mala zacinala zas normalne jist a to to mela v takove forme, ze zoubky nemela vubec videt a afty mela i na rtech 🙈

14. čer 2018

Začni psát komentář...

Odešli