redakce
13. dub 2018
8631 

Čtení dětem aneb rituál, který rozvíjí osobnost dítěte. Kdy a jakými knihami začít?

"Mamíííí, tatíííí, pojďte už číst!" Pokud patříte k rodičům, kteří každý večer slyší od svých ratolestí něco podobného, nezbývá, než vám pogratulovat a pochválit vás. Jak a proč ze čtení udělat zábavu a pravidelně se opakující rituál?

Kdy začít?

Otázka, na kterou se dá odpovědět velice jednoduše - čím dříve, tím lépe! Čím dřív totiž začnete děti zvykat na pravidelnou činnost, tím větší máte pravděpodobnost, že se zautomatizuje a stane se rituálem. Číst knížky tedy můžete už v okamžiku, kdy máte miminko v bříšku. Vnímat bude váš hlas, jeho melodii a barvu.

Dál pak volte knihy tak, aby dítě zaujaly - kojenci jistě ocení velká obrázková leporela, která budou moci "ochutnávat" a libovolně muchlovat. Vy jim můžete o obrázcích vyprávět. Batolata pak budou mít radost z bohatě ilustrovaných knih s říkankami, básničkami nebo písničkami. Předškolní děti už ocení příběh, klasické pohádky, od věci pak jistě nejsou knihy pojednávající o škole, které vám pomohou krásně je připravit. 

Jak začít?

Pokud právě přemýšlíte o tom, že se čtením začnete, zamyslete se hlavně nad tematikou. Ne každé dítě, kterému zatím nebylo čteno, si ochotně sedne, případně lehne a bude vytrvale poslouchat. Knihy pro děti vybírejte nejen podle věkového určení, které většinou nesou, ale hlavně podle toho, co je zajímá.

Pokud například vidíte, že váš malý chlapeček si teď nejraději hraje s traktory, sáhněte například po obrázkové knížce s tematikou statku, zemědělských strojů apod. V případě, že vaše holčička má zrovna slabost pro princezny, vezměte si na pomoc nějakou princeznovskou klasiku.

Buďte trpělivé!

Začátky mohou být někdy velmi těžké, a to platí i o čtení. Máte-li doma malého neposedu, jistě to znáte. Začínejte po kratších časových intervalech, klidně stačí 5 - 10 minut denně v nějaké klidové části dne, například před poledním spánkem nebo po koupání.

Pokud potomek skutečně nejeví vůbec žádný zájem, zkuste to s nějakým "pomocníkem", např. loutkou, plyšovým medvídkem, oblíbenou panenkou, autem apod. Podle zájmu dítěte pak postupem času můžete zvyšovat "literární" dávky. Dítě nikdy netlačte do toho, že vás musí zrovna teď poslouchat. Mohlo by se totiž snadno stát, že místo oblíbené zábavy se ze čtení stane něco nepříjemného, a to jistě nechcete.

Aktivní čtení

Ne každé dítě je vybavené k tomu, aby jen v klidu poslouchalo. Nebojte se přistoupit k aktivnějšímu čtení a pokud je potomek alespoň částečně spolupracující, klidně ho zapojte. Ptejte se ho, nechte ho vyprávět, popisovat, ukazovat, malovat, hrát, zkrátka co vás napadne. Důležité je, že získá pozitivní vazbu na knihy a kdo ví, třeba jeho klidné chvíle při čtení knihy teprve přijdou s věkem.

A proč?

Naprosto jasným a nevyvratitelným benefitem čtení je to, že rozvíjí osobnost dítěte. A je to logické. Knihy píší různí autoři, pojednávají o různých věcech, jsou různě ilustrované - to všechno samozřejmě na děti působí. Najednou používáte slova, která u vás běžně k slyšení nejsou, děti se učí synonyma, mají mnohem bohatší slovní zásobu.

Zjišťují, že slon může vypadat 100x jinak a přeci je to slon - zlepšuje se jejich obrazotvornost a fantazie, schopnost představivosti. Čtení může často děti připravit na různé životní situace - vždyť už pohádky většinou obsahují nějaké ponaučení, vykreslují různé povahy člověka a popisují jejich chování a chování okolí vůči nim. To všechno děti vnímají a to všechno jim v budoucnu bude pomáhat v reálném životě.

Čtení knih vás s dětmi také nesmírně sblíží. Zkuste se zamyslet nad tím, kolik času trávíte společně, jako rodina. A zkuste do něj nepočítat čas, kdy vy připravujte oběd, manžel něco kutí na zahradě a děti si hrají. Zamyslete se nad časem, kdy se skutečně věnujete jen a jen sobě navzájem a ničemu jinému. Čtení k tomu totiž úplně vybízí - všichni jste na jednom místě (například v posteli, na sedačce, na zemi na polštářích), ve fyzicky blízkém kontaktu (mačkáte se, abyste viděli do knížky, držíte se za ruce, hladíte se), přemýšlíte nad jedním tématem a co víc, dokonce nad ním můžete diskutovat!

Tyto chvíle jsou velmi přínosné nejen pro děti, které vás mají jen sami pro sebe, ale samozřejmě také pro vás. Odpočinete si od všedních starostí, které musíte nechat stranou a soustředíte se na něco úplně jiného. Je jen otázkou času, kdy na vás děti budou volat stejnou větou, kterou začíná tento článek.

Začni psát komentář...

Odešli