redakce
13. bře 2018
6552 

Desatero bojovníků ve válce proti kolikám a bolavému bříšku miminek

Když se řekne malé miminko, většina bezdětných lidí si představí roztomilý malý, růžový a hlavně sladce spící uzlíček. Většina maminek, které se už s malými miminky setkaly, si však určitě vybaví zoufalé miminko, které trápí bolavé bříško a nemůže proto usnout.

Bolavá bříška jsou jednou z nejčastějších příčin pláče malých dětí a občas také i nás, maminek. Spousty maminek se u kolik natrápí skoro stejně jako jejich děti, protože jsou zoufalé z toho, že nemohou svému potomkovi pomoct od bolesti.

Bolavým bříškem si projdou téměř všichni drobečci, jen někteří mají tu smůlu, že je bříško potrápí více než jiná miminka. Tyto problémy se velmi často označují jako tříměsíční koliky - největší problémy totiž činí právě během prvních 3 měsíců života malých človíčků. Na nás, maminkách, pak leží velká zodpovědnost toho, zkusit jim co nejvíce pomoct. Bohužel neexistují žádné zázračné kapičky, které by pomohly všem dětem.

Boj proti kolikám je velice individuální záležitostí a hledání účinné pomoci není vůbec jednoduché. Co téměř zázračně pomohlo jednomu miminku, může tomu druhému naopak klidně jeho trápení zhoršit. Je tedy proto potřeba zkoušet různé způsoby úlevy. A které to jsou? Pojďte se společně se mnou podívat na 10 různých metod a způsobů v boji proti kolikám a bolestem bříška.

1) Nahřívání bříška - na většinu bolestí pomáhá teplo. Na bolavé bříško miminka můžete položit teplou plenku či speciální polštářek s peckami, který stačí nahřát v mikrovlnce, na topení či v troubě. Opakovat můžete několikrát denně. Jediné, nač musíte dát v tomto případě pozor, je to, abyste miminko nespálili.

Nahřívání bříška si pochvaluje například maminka melissska, která v diskusi Prdíky, co na ně pomáhá píše: "My jsme měli taky problém s prdíky, začali ale až po třetím měsíci. Vyzkoušeli jsme masáže, kapičky i laktobacily, a nakonec se nám nejvíc osvědčil zahřívací polštářek s pecičkami (za půl minuty zahřátý v mikrovlnce) v kombinaci se skrčenými nožičkami."

2) Masáž bříška - můžete provádět preventivně při každém přebalování a také ve chvílích, kdy kolika dosahuje svého vrcholu. Masáž se provádí jemnými krouživými pohyby a postupuje se vždy ve směru hodinových ručiček. Můžete masírovat nasucho i s použitím speciálním gelů, krémů a mastiček určených proti bolavému bříšku.

3) Cvičení s nožičkami - je dobré provádět několikrát denně, a to i ve chvílích, kdy miminko zrovna nic netrápí. Miminko si položte před sebe, chytněte ho jemně za nožičky a ohýbejte střídavě nožičky směrem k zadečku a bříšku (jako když se šlape na kole). Můžete k tomu miminku zpívat a uvidíte, jak moc se mu to bude líbit.

4) Nošení v šátku- je skvělou metodou pomoci, jelikož se kombinuje teplo od matčina těla, uklidňující blízkost a vhodná poloha, při které se miminko může snáze vyprdět.

5) Chování v klubíčku - ukazují dnes snad již v každé porodnici. Při této poloze, která je označována jako úlevová, je miminko pokrčené a bolest břicha pro něj není tak svíravá. Navíc je tato poloha také vhodná pro to, aby mohly větry volně odcházet.

6) Tejpování - je speciální metodou fyzioterapie, která ovlivňuje svaly. Jelikož se věří, že koliky jsou způsobené právě nezralostí trávicí soustavy a nevyvinutosti břišních svalů, dochází k tejpování bříška, které by mělo při bolestech pomoci. Pokud se chystáte vyzkoušet tuto možnost, svěřte se minimálně na úvodní návštěvu k odborníkovi, který vám ukáže, jak miminko správně tejpovat.

Pokud vás tato metoda zaujala, nezapomeňte nahlédnout i do diskuze, která se věnuje právě tomuto tématu.

Uživatelka Modrého koníka a zároveň také terapeutka jarcula, která se tejpování věnuje, říká: "Tejp na miminko by měl být bílý - bílá páska neobsahuje pigment a je tam nižší riziko alergie. Všechny originální pásky jsou testovány proti alergiím, takže alergická reakce by neměla být. Ta je spíše často u dospělých, ale nejde tak ani o alergii na lepidlo nebo pásku, ale je to vyvolaná reakce organismu, třeba překyselení a pak ta páska svědí. Pokud plánujete s dětmi jít na kineziotejping, volila bych fyzioterapeuta a ověřila bych si jestli má kurz a jestli děti opravdu tejpuje, tak aby se na vašich dětech tejp bříška neučil. Člověk by nevěřil, co někteří dokážou za pár peněz napáchat za škody a myslí si že je to jen nějaká páska a zvládnou to sami...."

7) Čaje proti bolavému bříšku - vyzkoušela snad každá maminka. Zatímco některé maminky nedají na tuto metodu dopustit a svatosvatě přísahají, že jejich miminkům pomohla. Jiné maminky tvrdí, že u nich situaci zhoršily. Při zkoušení čajů proto miminko bedlivě sledujte a pokud se vám bude zdát, že je situace po nich horší, raději je pít přestaňte.

Uživatelka pumuckl se podělila o svou zkušenost: "Jedna maminka mi poradila hodně pít kojicí čaje. Do té doby jsem pila 1-2 denně, ale od té doby, co jsem si dala 4-5 hrnků denně, tak se nám prdíky výrazně zmírnily. Takže po své velmi dobré zkušenosti doporučuju kojícím maminkám hodně pít čaje pro kojící."

8) Houpání - pomáhá uklidnit téměř každý nepokoj či bolest miminka. Proto se velmi často využívá i při bolavém bříšku. Pro zesílení účinku můžete zkusit miminko pevně zavinout a houpat jej v zavinovačce. Čím je bolest horší, tím intenzivněji můžete houpat. Mimo to také můžete zkusit houpání na gymnastickém míči.

9) Kapičky z lékárny - pokud nezabírá nic z výše uvedených metod, zkuste se poradit v lékárně a vyzkoušejte některé z mnoha kapiček, které existují. Je jich opravdu velké množství a opět platí, že jich třeba budete muset vyzkoušet více, než objevíte ty pravé. Kromě toho také můžete sáhnout po probiotikách, která pomáhají osidlovat střeva miminka těmi správnými bakteriemi, čímž od bolestí ulevují. 

10) Rektální rourka - je zázrak. Možná se vám to zatím nezdá, ale ve chvílích, kdy se vaše miminko svíjí velkou bolestí, přináší rychlou a účinnou úlevu. Ničeho se nebojte, její použití je opravdu velmi jednoduché, bezpečné a vašeho potomka rozhodně nebolí. Trubičku vezměte do ruky (její konec můžete lehce potřít krémem pro snazší zavedení) a její užší část strčte miminku do konečníku. Buďte připravené na to, že se miminko může začít ihned opravdu hodně vyprazdňovat, takže mějte po ruce například látkovou plenku.

O své zkušenosti s používáním rektální rourky se podělilo mnoho uživatelek v diskusi Rektální rourka. Jak často ji můžu používat?

Kdy to konečně přejde?

Velkou výhodou je to, že můžete kombinovat klidně několik těchto metod. Vždy je však doprovázejte tím, že budete na miminko klidně mluvit, utěšovat ho a věřte, že i to nejhorší kolikové období jednou přejde. A že bude líp. Pokud kojíte, můžete se snažit upravit svou stravu a vysledovat, co miminko zbytečně trápí. Některé maminky vám však potvrdí, že i když nejedly nic špatného, miminko na bříško trpělo dále. Některé zdroje také uvádí, že je pro miminka, jež trpí na silné koliky, velice přínosná bezplenková komunikační metoda.

O problémech s bolavým bříškem a kojeneckými kolikami si můžete přečíst i v naší wiki.

Použité zdroje:

http://www.jaknamiminka.cz/detska-kolika-nadymani-kojencu-co-pomaha-a55.html

https://www.prozeny.cz/clanek/trapi-vase-mimco-brisko-ulevte-mu-23220

https://www.babyweb.cz/co-je-kojenecka-kolika-da-se-na-ni-vyzrat

☹ Proč nikde není zmínka o tom, aby se maminky stravovaly tak, aby jídlo nenadýmalo?

14. bře 2018

@senzinar Protoze, alespon co jsem tak vycetla, jidlo maminky vetsinou neni to co zpusobuje koliku. Kdyz uz tak ji muze zhorsovat laktoza, ale takove ty typicky uvadene veci jako cerstve pecivo nebo lusteniny nadymaji jen tebe, a ne miminko. Nadyma te totiz traveni danych slozek ve tvych strevech, kdezto k miminku uz se tohle nedostane, uz jsi ty latky jednou stravila a do mleka jdou jen ziviny z nich. Takze jedine co ma smysl zkouset je vysadit mlecne vyrobky. Jinak maminky ta jidla spis neji kvuli ruznym vyrazkam, ktere se u miminka muzou objevit (po citrusech, rajcatech atd).

14. bře 2018

S mlekem nevim to stejne nemohu piju pouze kozi ale uz jsem si rikala jak se tesim az budu zkouset jist nenafymave veci...Protoze kamaradky syn s tim mel problemy a jen co si upravila jidelnicek tak prestal mit problemy!? Tak nevim. To tedy nevim jake ziviny by prechazely do mleka...

14. bře 2018

Začni psát komentář...

Odešli