redakce
24. dub 2018
5061 

Febrilní křeče jako komplikace horečky: "Doufám, že nás už nikdy nic podobného nepotká," říkají rodiče

Záchvat febrilních křečí je pto rodiče dramatickou a děsivou událostí. Mohou se objevit v případě, že má vaše dítě horečku. Nepropadejte ale panice, pokud zajistíte dítě proti pádu a dušení případnými zvratky, není při záchvatu bezprostředně ohroženo na životě. 

Narodilo se vám miminko, krásně roste a vy jste ta nejšťastnější maminka na světe. Ale tyhle krásné chvíle jsou občas narušeny těmi méně příjemnými, například virózami, které vaše dítě chytne. Mezi nejčastější projevy viróz patří horečka. Může se zdát jako banální věc, ale i horečka má svá rizika a komplikace, zejména v podobě febrilních křečí.

Původ neznámý

Febrilní křeče vznikají v prvotní fázi infekčního onemocnění, nejčastěji se objeví během vysoké horečky, ale mohou se objevit i těsně před jejím nástupem jako první příznak virového onemocnění. Jde o náhlé křeče celého těla, dítě obrací oči v sloup, nereaguje, chvíli vypadá jako hadrová panenka a může docházet i k zástavě dechu. Rodiče, kteří je u svých dětí zažili, to popisují jako nejhorší minuty jejich života a chvíle obrovského strachu. A není se co divit. Febrilní křeče postihují děti do 5 let věku a v životě se s nimi setká 2-5% dětí.

„Ty křeče mohou přijít z ničeho nic. Tak mi to říkala paní doktorka. Tělo tak může reagovat na počáteční vir v těle. Buď je horečka a pak křeč nebo první křeč a hned potom vysoká horečka. Každopádně, co mi doktorka říkala, tak to vypadá hrozně, ale není to u dětí nic neobvyklého. Hlavní je zjistit, jestli za tím není něco závažnějšího.”

Odborníci stále nemají v příčině těchto křečí jasno. Je ale jasné, že se objevují při vysoké horečce, u dětí do 5 let a v 30% případů se objevuje i rodinná predispozice, respektive dřívější výskyt febrilních křečí v rodině.

„Měly to naše dvě holčičky, jedna v roce a druhá v 18 měsících, pokaždé jsme skončily na JIP, ale sestřička v sanitce mě uklidňovala, že to hůř vypadá, než to je a že jim na to ještě žádné dítě nezemřelo (maximálně upadne do bezvědomí a dech se prý obnoví). Ale jedna dcera už přestala dýchat a resuscitovala jsem ji, no nepřeji to nikomu, minuty čiré hrůzy než dojela sanita. Ale od té doby už se to nikdy neopakovalo.”

Febrilní křeče se mohou vyskytovat v nekomplikované, jednoduché formě, nebo v komplikované, komplexní formě. Jednoduché křeče trvají méně než 15 minut, ve většině případů do 3 minut samovolně odezní a během následujících 24 hodin nedochází k jejich opakování. Komplexní křeče trvají déle než 15 minut a během následujících 24 hodin se mohou opakovat. Dále existují symptomatické křeče doprovázející akutní onemocnění CNS jako je například meningitida nebo encefalitida.

„Naše maličká měla febrilní křeče, když jí bylo 19 měsíců a byl to ten nejhorší den v mém životě. Začala se třást po celém těle a pak byla najednou taková gumová, jako kdyby omdlela. Byla jsem v tu chvíli úplně hysterická a jenom jsem s ní třásla a strašně plakala, ať se probere. Naštěstí byl doma manžel, tak hned zavolal záchranku, protože já toho nebyla schopna. V nemocnici jsme si poležely asi týden a dělali nám všechny možné testy. Podle doktorů se při křečích musí okamžitě volat záchranka. Já jenom doufám, že nás už nikdy nic podobného nepotká. Když je někdy malá nemocná a stoupne jí horečka, tak nemůžu v noci spát a stále ji kontroluji. Spí sama v pokojíku, ale když má teplotu, tak si ji bereme k sobě.”

Co dělat v případě, že se u vašeho dítěte objeví febrilní křeče?

Okamžitě volejte rychlou záchrannou službu 155 a řiďte se pokyny lékaře. V některých případech dochází k poruchám dýchání a je nutné zahájit resuscitaci. Dítě také zajistěte před pádem a v případě zvracení musíte dávat pozor, aby zvratky z jeho úst odtekly. Dítě položte nejlépe na bok na zem, abyste zachovali volné dýchání.

„Poprvé jsem to zažila, když byl dceři rok, nejhorší byla ta bezmoc. Záchranka nás odvezla do nemocnice, pár dní jsme si poležely a domů jsem dostala tablety, které dceři musím dávat při zvýšené teplotě, aby se zabránilo febrilním křečím. Doufali jsme, že jsme tohle zažili poprvé a naposledy, bohužel za dva roky se křeče opakovaly. Horečky přišly vždy z ničeho nic, podruhé šla odpoledne spát, já si šla lehnout s ní. Dcera pěkně spala, já si četla a najednou vidím, jak se prohnula, myslela jsem si, že se jí něco zdá, bylo to hrozné. Po každé příhodě dcera absolvovala vyšetření EEG pro vyloučení epilepsie.”

Po výskytu, především, prvních febrilních křečí je nutné zůstat pár dní na pozorování v nemocnici. Lékaři musí zjistit, že se opravdu jedná o febrilní křeče, které samy o sobě nejsou tak nebezpečné a vyloučit například meningitidu, encefalitidu nebo epilepsii. Dítě je podrobeno spoustě vyšetření, které ale rozhodně mají smysl a i když mohou být nepříjemná, není důvod se jich bát.

V případě jednoduchých febrilních křečí lékaři udělají rozbor krve a případně EEG vyšetření a dítě pobývá na standardním pokoji. U komplexních křečí je vyšetření více a zahrnují rozbor krve, CRP, vyšetření moči, oční vyšetření, neurologické vyšetření, EEG, případně CT (výpočetní tomografii) a MRI (magnetickou rezonanci) a další. Zde je nutná hospitalizace na JIP.

Aby se už febrilní křeče neopakovaly

Léčba febrilních křečí se liší podle jejich závažnosti. U jednoduchých se podávají antipyretika na snižování horečky a Diazepam, který uvolňuje svalové křeče a ve většině případů se po prodělaných křečích podává u dalších horeček preventivně.

„Moje dcera měla febrilní křeče v 15 měsících. Vznikají hlavně při rychlém nástupu horečky. Oči měla v sloup a začala škubat ručičkama i nožičkama. Byl to děs, myslela jsem na nejhorší. Volali jsme záchranku a v nemocnici jsme pobyly 3 dny. Musely jsme jít na neurologii a EEG, jestli nemá na mozku nějaká epileptická ložiska.”

Jednoduché křeče mají velmi dobrou prognózu, není u nich zaznamenána zvýšená úmrtnost ani vyšší výskyt mentální retardace.  Jejich opětovný výskyt hrozí pouze u třetiny případů. Rodiče se často bojí, že je po prodělaných febrilních křečích zvýšené riziko epilepsie, ale není tomu tak. Riziko je zde jen nepatrně vyšší než u zdravé populace.

Febrilní křeče jsou velmi nepříjemná věc a rodiče si tyto chvíle pamatují do konce života. Ve většině případů se již dále neopakují, ale každé třetí dítě je prodělá znovu. Jejich účinnou prevencí je důsledné srážení horečky pomocí antipyretik a to od 38,5 °C u zdravého dítěte. U dětí, které febrilní křeče již prodělaly, se sráží již zvýšená teplota, aby se předešlo jejich opětovnému výskytu. Je možné provádět i fyzikální metody na srážení horečky, ale s těmi opatrně, musíte je provádět správně, jinak byste mohla svému dítěti ublížit.

„Bohužel se febrilní křeče můžou opakovat. Díky bohu to neznám u svých dětí, ale z práce, jsem zdravotní sestřička. Vznikají nejen z vysoké horečky, ale i zároveň z rychlého sražení horečky. Takže v tomto případě bych opravdu nevolila zábaly, pokud se neudělají opravdu správně, můžou spíš uškodit než pomoci. Lepší je opravdu si s dítětem vlézt do vany a vlažnou vodou se s ním sprchovat. Klidně 10 minut s ním zůstat ve vaně. Pokud ovšem přece nastanou, je dobré mít u sebe čípky Diazepamu. Jinak je samozřejmě lepší předcházet vysokým horečkám, proto opravdu nad 38 stupňů teplotu srážet.”

Zdroj informací:

https://www.wikiskripta.eu/w/Febriln%C3%AD_k%C5%99e%C4%8De

https://www.vitalia.cz/clanky/febrilni-krece-u-deti-zajistete-prvni-pomoc-a-vzdy-volejte-lekare/

Syn je prodělal 2x, podruhé ta horečka ani nebyla vysoká,během 4 měsíců.od té doby naštěstí nic.
Jinak teda diazepam se už preventivně nedává,neprokázal se jeho účinek,dává se až rektální přímo při křeči.a riziko epilepsie také není tak zanedbatelné.nejakych 8-10% mi nepřijde málo,když zdravý člověk má 4%...a to procento samozřejmě roste,pokud se křeče opakují a nebo jsou komplikované...

24. dub 2018

Prošla jsem si tím s dcerou, když ji bylo 2,5 roku. Nikdy v životě mi nebylo hůř. Ten strach, ta bezmoc. Byla jsem s ni doma sama a s dvouměsíčním synem. Na štěstí jsem ihned volala rychlou a ta dorazila během pár minut. Tohle nepřeju ani nejhoršímu nepříteli. Je to zoufalá situace, vidět takhle své dítě. Nejhorší je, že když má potom kterékoliv z vašich dětí horečku, tak tyhle křeče vidíte před sebou a bojíte se, že by to mohlo přijít znovu.

24. dub 2018

nu, v jistých kruzích se tvrdí, že febrilní křeče jsou z prudkýho nárůstu i poklesu teploty. tudíž podáváním léků na sražení horečky si o febrilky koledujeme.

24. dub 2018

jinak nechápu ten poslední odstavec...ano, je blbý horečku prudce srážet. proč by měly bejt léky na sražení šetrnější, než zábaly? rozhodně bych nesrážela každou teplotu nad 38, ani nad 39... jak se maj potom ty breberky zabít? teplota/horečka je zdravá odpověď imunitního systému. neztěžujme mu práci.

24. dub 2018

Začni psát komentář...

Odešli