redakce
12. lis 2018
455 

Hypoalergenní mléka

V poslední době se o hypoalergením mléku často mluví – především jako o možnosti, jak předejít alergiím u kojenců a batolat. Proto jsme pro vás vyzpovídali lékařku a také maminku z Modrého koníka, Alexandru M., a položili jí nejčastější otázky, které si klade asi každá máma:

  • Co jsou to vlastně ty alergie a proč je máme?
  • Co můžeme udělat proto, abychom je neměli?
  • Souvisí výživa s alergiemi?
  • Od kdy a zda bychom měli děťátku dávat speciální výživu?
  • Jak tato speciální dětská výživa vlastně funguje?

Co to vlastně je ta alergie?

Zjednodušeně řečeno alergie je, když naše tělo spustí imunitní reakci vůči nějaké látce, která je za normálních okolností v daném prostředí přirozená. Tak je tomu například u proteinů obsažených v kravském mléce. Taková látka se může do těla dostat různými způsoby: kůží, ústy, sliznicemi, vdechnutím a může jí být prakticky cokoliv. Projevy alergie se potom liší příznaky dle toho, jakého ústrojí se týkají. Alergie na jídlo se projeví zažívacími obtížemi, alergie na pyly zase rýmou. Silné alergie mohou mít kombinované příznaky a některé alergie mohou přejít až v autoimunitní onemocnění.

Co můžeme udělat proto, abychom alergie neměli?

To je celkem těžká otázka, protože na vznik alergií jako takových máme pouze malý vliv. Umíme určit větší pravděpodobnost, že dítě bude alergik, pokud jeden z rodičů na alergie trpí nebo pokud má dítě oba rodiče alergiky. Pak je pravděpodobnost ještě vyšší. V každém případě počet alergií stále stoupá a odhaduje se, že bude i v nejbližších letech.

Co ale víme je, že důležitým faktorem, který může pomoct předcházet alergiím, je životní styl. Pobyt na čerstvém vzduchu, otužování, pestrá strava, zahrnující ovoce a zeleninu, to všechno mohou být cesty, jak předcházet alergiím. Pokud už alergie existuje, je velmi těžké s ní bojovat, můžeme však její projevy zmírnit.

U nekojených dětí z rodin, které jsou zatíženy alergiemi, můžeme nasadit speciální, tzv. hypoalergenní, kojeneckou výživu, která pomáhá předcházet alergiím. Mezi tuto speciální výživu řadíme i BEBA Optipro HA, která byla speciálně vyvinuta pro potřeby dětí s alergiemi.

Co jsou to ty hypoalergenní (HA) mléka?

Hypoalergenní mléka jsou taková mléka, která mají částečně nebo zcela naštěpenou bílkovinu kravského mléka, takže je lépe stravitelná a nezpůsobuje alergickou reakci v těle dítěte. Takové mléko je vhodné především pro děti, jejichž rodiče jsou atopici nebo mají prokázanou alergii na bílkovinu obsaženou v kravském mléce. Také je vhodné pro děti, které samy mají atopický ekzém.

Tato mléka bychom měli začít dětem dávat po dohodě s pediatrem, ke kterému dítě chodí na pravidelné kontroly. Právě on vám může poradit, zda je mléko pro vaše děti vhodné.

Co kromě mléka mohu dávat děťátku, abychom předešli alergickým reakcím?

Je dobré vědět, že pokud se rozhodnete dítěti hypoalergenní mléko dát, neměla byste do šesti měsíců života dítěte dávat jiné mléko než právě toto. I malá dávka mléka, která nemá naštěpenou bílkovinu, může způsobit alergii v budoucnosti.

Když je dítě starší šesti měsíců můžete opatrně zavést příkrmy s ohledem na obsažené alergeny. Zdravá strava s minimem sladkostí a průmyslově vyráběných jídel by také měla být samozřejmostí. Dostatek vitamínů, pobyt na sluníčku a čerstvém vzduchu alespoň jednou denně, je také velmi dobrým nástrojem, jak předcházet potížím.

Jak zjistím, na co je mé dítě alergické?

Pokud na to bude vaše dítko po ukončení šestého měsíce věku již připraveno, můžete začít zavádět příkrmy. Rozhodně dítě k ničemu nenuťte, spíše mu věci nabízejte. Vše je pro něj nové a musí si na to pomalu zvyknout. Je dobré začít nejprve s vařenou zeleninou (mrkev, dýně, brambory nebo batáty apod.), ze které vytvoříme pyré. Ze začátku dávejte vždy jen jeden druh po dobu tří až pěti dní. Jedině tehdy zjistíte, zda je na tento druhy zeleniny dítě alergické. Pak postupně přidávejte maso a nakonec ovoce – především to lokální.

Nezapomeňte, že kravské mléko obsahuje vysoké množství bílkoviny, se kterou by si zažívání vašeho děťátka nemuselo poradit. Proto s jeho podáváním nezačínejte dřív než po ukončení prvního roku dítěte.

--------------

Tento článek vyšel s podporou Nestlé BEBA

Nesouhlasím...

12. lis 2018
Komentář byl odstraněný

Začni psát komentář...

Odešli