redakce
20. bře 2019
2309 

Indikátory zubního plaku na děti prozradí, jak důkladně si čistí zuby. Víte, jak je použít?

Čistí si zuby vaše dítě velmi rádo samo, nebo před zubním kartáčkem vyděšeně prchá?  Ať je to tak, nebo tak, pravděpodobně řešíte, jestli má své zoubky skutečně vyčištěné pořádně. A pokud ve vás přetrvává  pocit, že byste možnost kontroly uvítaly, zkuste se podívat na indikátory zubního plaku. 

Zubní plak je, obecně vzato, původcem téměř všech potíží, které souvisí se zuby (zubní kaz, zánět dásní, zubní kámen apod.). Jedná se o bakteriální vrstvu, která vzniká bez rozdílu u každého, a to na základě bílkovin, které jsou obsaženy ve slinách. Tato vrstva bílkoviny pak následně slouží jako základna pro usazování bakterií z jídla, pití, písku, hlíny, trávy (zkrátka si představte všechno, co prochází ústy vašeho potomka). Pokud není pravidelně odstraňována (přerušována), dokáže v ústech nadělat pěknou paseku. 

Jak proti zubnímu plaku bojovat?

Základní čtveřici spolubojovníků pravděpodobně všichni známe - kvalitní zubní kartáček, pasta na zuby, pomůcka na čištění mezizubních prostor (zubní nit nebo mezizubní kartáček) a ústní voda. Zubní plak se totiž netvoří jen na zubech, ale drží se zejména v okolí dásní a mezizubních prostorech. O jeho přítomnosti na jazyku ani nemluvě. O vhodnosti této základní sestavy pro vaše dítě je ideální poradit se s vaším stomatologem, který vám jistě rád doporučí nejen značku, ale také od kdy je používání vhodné. Například u mezizubních kartáčků, nití a ústních vod se pravděpodobně setkáte s věkovým omezením.

S bakteriálním plakem můžete bojovat také vhodnějším stravováním. Přímo živnou půdu pro bakterie uděláte v ústech s pomocí sladkostí. A není řeč pouze o sladkostech jako takových, ale také o sladkém pečivu a hlavně sladkém pití. O tom, jak často dávat dětem sladkosti a proč to raději nedělat, byly popsány tuny materiálu, takže toto vynechme. Co ale určitě můžete pro budoucnost chrupu vašich dětí udělat je to, že jim dáte informace o tom, že sladkosti mají na jejich zoubky přímý vliv. A také je naučíte, že si po sladkém mohou vyčistit zoubky, případně použít např. žvýkačku bez cukru. Nebo alespoň vypláchnout ústa vodou. 

Indikace

A co je to vlastně indikátor zubního plaku? Na našem trhu se s ním nejčastěji setkáte ve formě tabletek nebo tekutiny. Tabletky si děti vloží do úst a rozkoušou. V případě tekutiny stačí vypláchnout ústa. Následně zafunguje proces obarvení míst na zoubcích, která jsou postižená zubním plakem. Obvykle se můžete setkat s dvojí detekcí - červeně (růžově) obarvená místa jsou místa, kde je plak usazený kratší dobu (obvykle 48 hodin). Modře se zbarvní místa tzv. starého plaku. Nejčastěji se jedná o místa, která jsou hůře dostupná a na nácvik jejich čištění je dobré se s dětmi zaměřit. Konkrétní informace o použití a indikaci (včetně informace, od kolika let je použití vhodné) vždy naleznete u zakoupeného produktu. 

Proč to nezkusit?

Tato "vychytávka" může pomoci hned ze dvou hledisek. Tím prvním je to, že po jeho použití zabarví na zoubcích místa, která jsou zasažena zubním plakem. Dává vám tedy zcela jasnou informaci o tom, jak kvalitně má dítě vyčištěné zuby. S tím, jak si dítě zuby čistí, zabarvené plochy mizí. Jakmile má zuby zase bílé můžete být naprosto v klidu - jsou opravdu důkladně vypulírované!

Druhé hledisko je čistě motivační. U některých dětí může být problém nahnat je k umyvadlu, zejména pokud mají vidinu toho, že následující minuty stráví s kartáčkem v puse. Pokud ale pomocí indikátoru uděláte z čištění novou hru, může se pro dítě stát tato (často neoblíbená) denní rutina zábavou.

Profesionální ošetření

Indikaci zubního plaku však nemusíte provádět jen v domácích podmínkách, ale pomoci vám může také váš stomatolog, případně zubní hygiensta. Ti k indikaci zubního plaku obvykle používají speciální roztok, kterým zuby potírají. Tato varianta je samozřejmě z hlediska přesnosti nejlepší. Zároveň je také nejméně dostupná (návštěva stomatologa probíhá obvykle 2 x do roka, zubního hygienisty 1 x do roka). Doma časem limitovaní nejste. A ruku na srdce - které dítě chodí rádo k zubaři? 

Kolik to stojí?

Zůstaneme-li stále u profesionálního ošetření, zjistíte cenu přímo v ordinaci (v případě, že váš zubař tento zákrok provádí). Návštěva zubního hygienisty se pohybuje okolo 1 500 Kč (indikace zubního plaku bývá součástí ošetření). Vrátíme-li se k domácímu použití, pohybují se ceny okolo 100 Kč (za 10 tabletek nebo lahvičku indikátoru objemu 250 ml). K dostání jsou ve větších drogeriích, případně lékárnách. Občas se s nimi můžete setkat i v regálech hypermarketů. 

A co vy? Používáte indikátory? Osvědčily se vám? Nebo patříte k maminkám, které se teprve chystají? Podělte se s ostatními o svou zkušenost!

Měli jsme tabletky,ale děti to brzy vyplivly že je to hnus a večer přišly s tím že je bolí pusa, mladší měl oteklý jazyk. Ta modrá barva nešla pořádně smýt, vyčistit. Takže už nepoužíváme.

22. bře 2019

@andelka Mě by právě zajímalo třeba jestli to není škodlivé nebo jestli to nemá nějaká rizika... V článku se o tom vůbec nepíše, ale mě to přijde jako podstatná informace. Co když by ten roztok dítě pravidelně polykalo?

22. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli