redakce
31. srp 2018
120162 

Jak dítě odplenkovat jednoduše a rychle? Zkuste indiánskou metodu

"Indiánskou metodu jsem zkoušela už v osmnácti měsících, protože bylo teplo a ona byla pořád nahá, přišlo mi to jako ideální příležitost. Nezdařilo se. Druhý pokus přišel ve dvou letech a dvou měsících a bylo to úplně jiné..."

Teplé dny jsou ideální příležitost k tomu, zkusit začít dítě zbavovat plenek. Metod, jak k úplnému odplenkování dojít, je několik. Každá maminka si může vybrat tu, která nejvíc vyhovuje hlavně rodinnému životnímu stylu a dennímu programu. Indiánská metoda je i u nás známá a využívaná a některé maminky na ní nedají dopustit.

V čem indiánská metoda spočívá? V porozumění.

Tato metoda zbavení se plenek a naučení se na nočník opravdu pochází od indiánských kmenů a je podrobně popsána v knize Harveyho Karpa. Indiáni obvykle žádnou formu plenek pro samostatně běhající děti nepoužívali, děti prostě vykonávaly potřebu, kudy chodily. V době, kdy dětem bylo kolem dvou let, začínali starší obyvatelé kmene s hygienickou osvětou, kdy malému indiánovi sdělili, že potřeba se vykonává jen na určitém místě. Ve věku kolem 24 měsíců má totiž dítě natolik vyzrálou nervovou soustavu, aby svou potřebu dokázalo udržet tak dlouho, než najde nočník. Rovněž je už schopné pochopit, proč se je nutné chodit na nočník či záchod.

Jak poznáte, že je dítko na odplenkování zralé?

Kolem druhého roku života dítěte už je dítě natolik chytré, že dokáže i bez nátlaku pochopit, jak to s tím čůráním a kakáním je. Poznáte to i tak, že množství počůraných plen se zmenšuje, dítě čůrá méně, ale větší množství, což je známka toho, že močí vědomě. Když vykonává velkou potřebu, poodejde od společnosti nebo se někde schová, aby mělo klid. I to je známka toho, že je zralé.

Další zkouškou vyspělosti dítěte může být úkol, kdy má dítě něco přinést - "běž a přines tatínkovi ze stolu telefon, prosím tě". Pokud toto dokáže dítě pochopit a zvládnout, je zralé pochopit takovou věc, jako je vykonávání potřeby na jedno určené místo.

"Indiánskou metodu jsem zkoušela už v osmnácti měsících, protože bylo teplo a ona byla pořád nahá, přišlo mi to jako ideální příležitost. Nezdařilo se. Druhý pokus přišel ve dvou letech a dvou měsících a bylo to úplně jiné, rychlé, dcerka rychle vše pochopila, za pár dní byla naprosto bez nehod," píše maminka v diskuzi o indiánské metodě na koníkovi, kam se můžete připojit a přečíst si zkušenosti maminek, které metodu využívaly.

Jdete na to? Udělejte si čas a pohodlí!

Odplenkování vám zabere asi 14 dní, během kterých budete doma hodně vytírat, hodně prát a budete muset být hodně ve střehu, abyste mohla vždy dobře navigovat a asistovat. Alespoň na první dva, tři dny si naplánujte oddech bez delších návštěv, výletů a dovolených, během kterých se budete držet poblíž domova. Udělejte si na to vnitřní klid - i na vás a na vaší pohodě hodně záleží, jak se bude akce dařit. Rozhodnutí, že opravdu chcete dítě odplenkovat a že celé martýrium vydržíte, je polovina úspěchu, která vám vše pomůže přežít v klidu a pohodě.

Metoda spočívá v tom, že dítěti pleny seberete a už mu je nikdy nevrátíte, vyjma doby, kdy chodí spát. Indiánská metoda přímo doporučuje, aby se plenky už přes den nikdy nepoužívaly, protože dítě by mohlo mást, že někdy je nosí a někdy ne.

Dítěti vysvětlíte, že se chodí na nočníček, který je umístěný stále na stejném místě, a nikam jinam. Můžete nočníček i vynechat a dítě posazovat na záchod, na které koupíte dětské prkénko. Výhoda takového postupu je, že můžete sama fungovat jako příklad - vždy, když půjdete na záchod to dítěti nahlásíte a příkladně mu ukážete, jak to chodí.

Po vykonání potřeby na určené místo nešetřete aplausem, jásotem a objímáním. Vaše

radost bude dítko motivovat nejvíce, bude vám chtít dělat radost častěji, a tím se na nočníček naučí chodit automaticky.

Pokud trávíte všechny teplé dny venku, nemusíte s sebou samozřejmě tahat nočník. Čůrání v přírodě se chválí také - ukazujte dítěti, jak si dřepnout, aby si nepočůralo nohy, naučte ho, že se čůrá na jednom místě, někde v růžku zahrady. I zde hodně chvalte a jásejte, toho není nikdy dost.

Nehody? Stávají se a stávat se budou

Ani po několika tréninkových dnech, kdy dítě chození na nočník pochopí, se nevyhnete

nehodám. Obzvláště když se dítě zabere do hry, do dívání se na pohádku, nebo si hraje s dětmi, může se zapomenout. I ve dvou a půl až třech letech je zcela běžné, že i již odplenkované dítě se jednou začas počůrá.

Za takové nehody dítě netrestejte a snažte se i vyhnout rozčílení, které ve vás možná taková nehoda vyvolá. Zachovejte pohodu, noste s sebou náhradní kalhoty a projevte dítěti spíše pochopení a lítost, než pokárání.

Na nehody v noci si nechte okénko klidně až do šesti let věku dítěte. Pojistěte si ho nepromokavým prostěradlem nebo podložkou na matraci a buďte v pohodě.

Všichni jsme se naučili chodit na záchod, vy a vaše dítě to zvládnete také!

Metoda odplenkovaní jak někdo říká ,,indiánská "musím se smát takovou vědu dělat , když děti jdou na nočník mám 4 děti všechny jsem učila tou vaší metodou a to jsem ani nevěděla že nějaká metoda je ,zkrátka když bylo pěkně nebo i doma byly nahatý a naučily se to vcuku letu dvakrát třikrát se počůraly a šlo to jak začaly chodit 12-14 měsíců a plenu jsme měly jen na noc a po půl roce když ji měly na noc suchou tak ani né do dvou let spaly bez a uměly čůrat a to bylo před 20 lety. Vše je jen o dnešní pohodlnosti maminek.

31. srp 2018

Také mám 4 děti, dcera 2002 byla v roce bez plen a vroce a půl i na noc, syn 2005 v roce bez plen úplně, teď mám dceru 2017, všichni mi říkali, že ať na to zapomenu, že bude v roce bez plen...že teď to mají děti jinak... a je bez plen, má ji pouze na noc a tu čtvrtou dceru 2018( teď má dva měsíce, jsou od sebe 15 měsíců), taky odnaučím v roce...není to dobou, je to opravdu pohodlností maminek a nejvíce mě pobavuje, jak se nad tím každý pozastavuje, že nemá plenky a mě to pořijde normální...k pozastavení mě přijdou děti, co mají ve dvou či třech letech pleny a dudlík.

31. srp 2018

@21kopretina @olalama Tak to by mě zajímalo, v čem jsem byla pohodlná já. Dceru jsem posazovala na nočník od té doby, co uměla sedět, každé ráno, protože měla po noci vždycky suchou plínku. Pak se jí to ale přestalo líbit, na nočníku šíleně řvala a slézala z něj, takže jsem ji netrápila a chvíli to nechala. Když jí bylo cca 20 - 21 měsíců, zkusili jsme to bez plen. Všechno jsem jí vysvětlila, ukázala, popsala... Vydržela jsem dva týdny počůraného a pokakaného všeho a plínky jsem zas vráila (ale venku jsem jí nechávala běhat nahatou i tak). Za čtvrt roku jsem to zkusila znovu se stejným výsledkem, po dalším čtvrt roce zas a zase nic. Když jí byly dva roky a sedm měsíců, řekla sama, že nechce plínku a od té doby je bez plen s minimem nehod i v noci.
Jinak co se týká popisu zralosti na odplenkování v tomto článku, tak moje dcera třeba splňovala asi tak to, že uměla přinést požadovanou věc (to zvládala docela brzy). Ale počůraných plen bylo pořád hodně, a i teď chodí čůrat poměrně často, a na velkou si stranou nechodila, i teď si přinese nočník tam, kde jsem já (nebo ostatní z rodiny) a čůrá a kaká u nás. Když nechce na nočník, ale na záchod, musím jí u toho taky asistovat, i když už se umí obsloužit sama...

31. srp 2018

Taky bych to nevidela tak samospasitelne. Dcera je komunikacne velmi zdatna, v roce a pul mluvila ve vetach, bohata slovni zasoba. Pleny ne tak casto mokre, tsk jsme najeli na tuto metodu. Velmi rychle pochopila a po tydnu byla bez nehod. Umela i rozlisit, jestli chce curat nebo kakat a hlasila to. Dokonce jsem s sebou prestala nosit nahradni obleceni. Nebylo treba. Tento stav ovsem trval pouhych sest tydnu. Pak ze dne na den zacly pribyvat nehody a behem par dnu jsme se dopracovali do stavu, kdy pri kazdem zahlaseni "curat" mela cvrknuto. Nekdy i hodne. Vysvetlovali jsme a vysvetlovali, ptali jsme se... uplne zurila a odmitala priznat, ze potrebuje curat. Denne dvoje komplet pocurane obleceni. A to trvalo ROK A PUL az skoro do tri let. S kakanim problem nebyl vubec. Pak ze dne na den s curanim bez nehod. A do tydne zacly kakaci nehody, ktere nikdy nemela. A verte, ze ty jsou horsi. Opravdu denne pokakana asi tri mesice. Pak se to opet samo zlepsilo a dnes ve trech a pul uz jen obcas. Na zacatku jsem taky jasala, jak je metoda skvela a divala se z patra na maminky, co mely deti ve dvou letech v plene. Kamaradky synek mel trvale plenu do dvou a pul a pak se sam odplenkoval na den i noc behem par tydnu. Nevim, kde nastala u nas chyba, max si rikam, ze ac se tak jevila, v tom roce a pul na to nebyla socialne zrala. Byla to pro ni zajimava dovednost, kterou ovladla a pak ji po case prestala bavit a ze je pocurana ji vubec netrapilo.

1. zář 2018
Komentář byl odstraněný

Od 13 m je bez plen, vedela jsem kdy potrebuje curat. V 17 m davala znameni, v 19 m zacala rikat, dva tydny na to u nas probehl vzdor, sabotovala nocnik, curala do teplaku. Trvalo to 2 mesice. Pak jak utne a od te doby zvlada bez nehod, ve 2 letech je i bez plen na noc. Az budu mit druhe, budu to delat stejne.

1. zář 2018

Jsem pohodlná máma 😉 malý měl ve třech letech plně plenku, na nočník si nechtěl vůbec sednout, hystericky plakal, záchod s prkénkem jakbysmet. Přesně ve 3 letech a 3 měsících jsem to zkoušela znovu a malý se chytnul, ve 3letech a 9 měsících je bez plen i v noci. Sám k tomu dozrál i když mě to stálo nervů.

2. zář 2018

@21kopretina dobrý den, můžu se zeptat jak se vám to povedlo? Moje dcera má 13 měsíců, od doby co byla pevná v sedu jsem ji posazovala na nočník, ale zatím jsem docílila jen toho, že tak osmdesát procent stolic vychytáme do nočníku, ale to jen díky tomu, že ji pravidelně posazuji na nočník, ale sama si neřekne... ale s čůráním to zatím zvládáme jen minimálně...

6. pro 2018

Dobrý den, ano také jak byla pevná v sedu, dávala jsem na nočník … stolice pochopila okamžitě...do plenky už nechodila...s čůráním byla trošku tvrdší na naučení než ty starší děti, někdy si řekla, někdy pozdě … dávala jsem stahovací plenky kalhotkové...někdy jsem ji dala jen tak, že mi přišlo, že už dlouho nebyla, ale nějak se to nelepšilo … tak jsem musela natvrdo vzít plenky … první 3 dny katastrofa, třeba i 7x počůraná a převlékaly jsme a převlékaly … pak třeba jen 2 nehody a za ca 10 dní dobré … u těch dvou starších jsem plenky vzala a oni si říkali, nepočůrali se ... tady s Magdalénou to bylo složitější, ale chce to pevnou vůli a vydržet ...

@terezie22

10. pro 2018

@21kopretina díky, za rady...taky jsem přemýšlela že plenky vezmu, akorát teď v zimě je to horší... ale jsme odhodlaná vytrvat... malá je šikovná jen já ji musím správně navádět, aby pochopila co po ní chci...

11. pro 2018

@terezie22 no mě se taky do toho nechtělo, u těch dvou to bylo jednodušší, ale nevěděla jsem co jiného, tak jsem ji prostě na tvrdo vzala, jelikož 2 měsíce to bylo pořád stejné a nevedlo to k tomu, že by si začala říkat úplně...blbý to bylo venku, ale taky se to dalo, vozila jsem rezervní oblečení...ale bylo teplo no...jednou se nám počůrala v Tescu jak seděla na vozíčku 🙂 lidi koukali, ale co naučit se to musí, čeká mě to v červnu znova ...tak držím palečky ať se to povede 👍

11. pro 2018

A kdyz nechce ani na nocnik a ani na wc tak co? To je pak tezko zkouset odplenkovat, kdyz wc i nocnik totalne orve...
Ačkoliv metoda jako celek vypada dobre.

29. pro 2018

Začni psát komentář...

Odešli