redakce
11. dub 2018
4914 

Jak na zánět středního ucha? Zkušené maminky poradí

Z hodiny na hodinu přichází velká bolest a pláč. Dítě má rýmu a tahá se za ucho a vy víte, že je to tu zas. Obávaný zánět středního ucha, nepříjemný a velmi bolestivý společník, který se rád vrací. Přečtěte si, co o něm říkají naše koníkovky!

Jak poznat zánět středního ucha?

Zánět středního ucha může vznikat při infekcích horních cest dýchacích (jedná se především o nachlazení provázené rýmou a kašlem, zánět nosohltanu a angínu), ale i z plného zdraví. Většinou v noci se dostavuje prudká bolest ucha, dítě pláče, tahá se za ucho nebo si stěžuje na jeho bolest. Na prohmatání ucha a jeho okolí reaguje bolestivě. To doprovází zvýšená teplota nebo horečka. Nicméně, šedá je teorie, zelený strom života, a tak ne vždy se dá na první pohled uhádnout, co dítko trápí.

Také koníkovka bajushh dlouho nevěděla, co se se synem děje: „Začalo to rýmou, kašlem a lehce zvýšenou teplotou. To jsme sami léčili 3 dny, potom kontrola u pediatričky, předepsán Prospan a Sinecod (na kašel) kontrola za 3 dny. Během týdne jsme byli bez teplot a bez rýmy (to bylo v pondělí). Od čtvrtka horečky přes 38, každý den kontrola u doktorky, CRP se drželo kolem 25-30 (stále bez rýmy). Noci byly krásné, až na občasné buzení kašlem, prý viróza, uvidíme do středy. Ve středu kontrola krve, moči a doporučení na ORL, to jediné doktorku napadalo, i přes nebolestivé prohmatání za ušima, bez mnutí si uší nebo nočního buzení. A tak jsme jeli. A verdikt? Oboustranný zánět středního ucha, obojí na píchnutí!“

U collette to zase bylo jak z učebnice: „První příznaky problému se u syna objevily, když mu bylo 2,5 roku a začal chodit do školky. Nenápadná virózka s nenápadnou ale dlouho se táhnoucí rýmou. Pak se zdálo, že rýma ustupuje, ale byl to klid před bouří. Jednou večer jsem syna uložila, usnul bez problémů, ale za hodinu a půl se probudil s pláčem, že ho bolí ouško. To je prý běžné, protože jak dítě ulehne, nateče hnis do středouší. Klasické projevy, teplota, nenechal si na ouško sáhnout. Jeli jsme na pohotovost, tam zánět středouší potvrdili.“

„Zánět středního ucha se u nás projevil v noci pláčem, myslela jsem si, že dcerka má hlad, ale kojit nechtěla (asi jí to bolelo), tak mi asi po 2 hodinách chození po bytě usnula v náručí. Ráno jí nic nebylo, teplotu neměla. Po obědě spala až nezvykle dlouho asi 3 hodiny, a pak už měla teplotu, zavolala jsem tedy dětskou doktorku, a ta mi doporučila jí promačkat uši a pokud zareaguje, jet na ORL. Z pěti promnutí uší zareagovala asi 3x, tak jsme pro jistotu jeli. Na ORL nám řekli, že máme hnisavý zánět středního ucha,“ píše maminka olcab.

Co dělat?

V případě, že máte podezření na zánět středního ucha, je nezbytné navštívit lékaře. Ten rozhodne o farmakologické léčbě (analgetika, antibiotika), případně o propíchnutí ušního bubínku, aby mohl hnis z ucha volně vytékat.

Jak můžete léčbu podpořit i vy doma, píše uživatelka saronka: „První pomoc je prokapat nos a studený obklad! Ne teplý, to mám z ORL.“

„V nemocnici nám poradili, že když ouško začne bolet, co nejdřív kápnout líh, alpu nebo slivovici, ale nic jinýho do ouška nedávat. A pak nějaké analgetikum na bolest. Můžu říct, že to zabírá,“ sdílí své zkušenosti weryss.

A co prevence?

U velké části dětí se bohužel záněty středního ucha vrací opakovaně. Jelikož se jedná o opravdu bolestivé onemocnění, je důležité se pokusit mu předcházet. Časté záněty a perforace bubínku totiž mohou vést i k narušení sluchu. Pokud je vaše dítě jedním z nich, buďte ostražité při každém nachlazení!

Maminka nikes radí: „Důležité je stále smrkat a je jedno, že nic neteče, ale prostě se musí smrkat i naprázdno. Dcera, když začne mluvit přes nos, nebo má takový suchý kašel, tak to už jsou první příznaky u nás, že hrozí, že to vleze do oušek. Takže já dávám 3x denně kapky proti rýmě a nachlazení, a i když nemá rýmu, každý 20 minut s ní smrkám + 1x - 2x denně jí dám šátek a na každé ouško jí dám tampon namočený do 60% lihu (opět rady našich doktorů). Nevím, co zabírá, ale zatím to funguje, a to bývá dcera nachlazená docela často, takže od té doby, co to takto provozuji, tak dceři ouško nepíchali.“

„Zkoušeli jsme ušní svíčky - je to docela dobrá věc, dají se koupit v prodejnách včelích produktů i přes net. Jsou to takové tenké voskové kornoutky, které se vloží do ucha a zapálí, ouško se prohřeje a mělo by to i pomoci k odstranění nečistot a mazu. Nevýhodou je nutnost udržet dítě v klidu se zapálenou svíčkou v uchu - aby se nepopálilo, což je u čtyřletého caparta někdy dost obtížné. O jejich účincích klasičtí doktoři velmi pochybují, ale východní (čínská) medicína je úspěšně používá. I kdyby měly jen placebo efekt, díky i za něj,“ píše johanda a dodává: „Dcerce velmi pomohlo  naučit se techniku smrkání- doktor s ní strávil asi 3/4 hodiny, až ji to naučil (a nás taky). Brala také nějaké preparáty na posílení imunity, zánětům se nevyhnula, ale skončily bez antibiotik.“

Někdy se opakované záněty středního ucha podaří vyřešit odstraněním nosní mandle, třeba jako u berynky: „Sama jsem měla v dětství píchané každé ucho min. 10x a dokud mandle nebyly venku, tak nebyl pokoj,“ nicméně ne vždy tento zákrok pomůže. Stejně tak ne vždy pomáhá i doporučované očkování proti pneumokokům, z nichž některé mohou být původci ušních zánětů. „Synovi byli před necelým měsícem 3 roky. Od konce října do půlky listopadu měl 5 zánětů středního ucha. Očkovaný byl už v 6 měsících. Nikdo neví, proč se to pořád opakuje, syn smrká nádherně, ale i vodnatá rýma končí na pohotovosti,“ svěřuje se koníkovka mamkamarketa.

Záněty středouší jsou zkrátka trápením dětí i maminek. Sdílejte s námi své zkušenosti na Wiki, ať pomůžou i ostatním!

Malej trpí od cca 14 dní po očku právě proti zánětu.. zaclo to rýmou a vždy zánět jednoho či obou uši.. pak dávali vinu velké nosní mandli, jenže kvůli nemocem se to protáhlo do jeho 5 ti let,kdy prostě už musel jít na mandle (během mes. A něco 3x zánět a z toho jedno pichle, druhé prasklo) pak byl chvíli klid,ale stejně se mu to vrací..od r. 2011Do konce roku 2017 měl 27x zánět..Z toho jedno ouško 7x pichane druhé 5x.. většinou jsme to zvládli atb či kapkami do ucha.
Od vikendu mám ten samý problém a vžila jsem se do malého, ještě dnes to není něj a ucho bolí, hlavně část hlavy...
Snad má dobrý sluch, poslední měření měl blbé,ale prý by se to mělo zlepšit , když zas nebude mít časté záněty..

12. dub 2018

Začni psát komentář...

Odešli