redakce
2. zář 2018
9905 

Co dělat, když dítě nechce spát? Neexistuje univerzální postup, vyzkoušejte však několik tipů

"Mám 19 měsíční holčičku a už začínám být psychicky na dně z jejího uspávání. V první řadě se nechá uspat jen ode mě. Je mi jasné, že je to naše chyba, měli jsme se v uspávání střídat. Největší problém ovšem je, že ji uspávám třeba i hodinu a půl. Leží v postýlce, dělá kraviny a ne a ne zabrat. Když na pár minut odejdu (samozřejmě řve) a pak přijdu, hned si lehne a vypadá to, že bude spát, jenže najednou někde nabere sílu a zase blbne. Tu vyřvávací metodu asi nedám, vždycky jsem z toho úplně vyřízená..."

O uspávání dětí by se toho dalo napsat mnoho. Názory i způsoby se různí a mnoho maminek se neshodne. Samozřejmě je ideální, když miminko uložíte,  ono okamžitě usne a spí celou noc, ale každé dítě je jiné. Hodně maminek má potíže s uspáváním svých dětí a zkouší různé způsoby.

Neexistuje univerzální postup vhodný pro všechny děti

Jedna z maminek do diskuze o uspávání dětí přidává svou zkušenost: "Moje dcerka spala bez problémů v postýlce cca do 5.  měsíce, nejhorší byla první noc po návratu z porodnice, nejspíš jí vadilo to nové prostředí. Jako nejpřirozenější mi tenkrát přišlo položit si ji na břicho. Takhle má dcerka strávila první noc doma." V první řadě zkuste poslechnout svůj vnitřní hlas, třeba vám napoví, co máte dělat.

Není žádný univerzální postup, který pomůže každému dítěti usnout. Svou roli hraje věk, zdravotní stav, denní režim i okolní prostředí. Pokud máte potíže se spaním svého dítěte, zkuste se zamyslet, kde by mohl být problém a následně sjednejte nápravu.

Teplota v místnosti, nadměrný hluk, světlo nebo tma, nevhodné oblečení i těžká strava před spaním. To vše může usínání ovlivnit. Nejdříve se tedy zaměřte na tyto zdánlivě nedůležité detaily, které ale svou roli jistě hrají. Vezměte to ze svého pohledu, když jdete spát a je vám zima nebo příliš teplo, tlačí vás žaludek, táhne vám na záda, ruší vás moc světla. Můžete usnout? Pravděpodobně ne. Vaše děťátko to bude mít podobně a umí vám to sdělit pouze pláčem.

Zaveďte rituály. Pravidelnost děti potřebují a každá nepravidelnost vede k potížím. Spíše než o dodržení přesné hodiny uspávání, se zaměřte na pravidelnost činností. Může to být třeba večeře - koupel - pohádka. Záleží jen na vás, jaké rituály si nastavíte. S velkou pravděpodobností to ale při usínání pomůže.

Pozor na zážitky přes den, pokud jich má dítě více, než zvládne, pravděpodobně bude mít problém usnout i přes všechny rituály. Myslete na to včas a zkuste svůj den plánovat tak, abyste se přemíře nových zážitků a změnám v režimu vyhýbali.

Konkrétní tipy k lepšímu usínání

Před spánkem  vyvětrejte, nepřetápějte a oblékejte děťátko do pohodlného oblečení. Individuálně pak nechte svítit malou lampičku nebo naopak vytvořte tmu. Vyzkoušejte usínáčka. Zkrátka vytvořte vhodnou atmosféru pro spánek.

Mnoha maminkám děti usínají u prsa, tak pokud kojíte, můžete to zkusit. Pokud dítě spí v postýlce, stačí pak jen opatrně přemístit do postýlky. U některých dětí se osvědčilo i hlazení přes čelo, oči nos a pořád dokola. Nebo zkuste sedět u postýlky a dítě hladit po ruce či tváři a zpívat mu. 

Další z možností, která se nejvíce pomohla u nás, je položit si dítě na břicho a lehce pohupovat, dcerka většinou usnula velmi rychle. Teď, v roce a půl, když nemůže usnout, sama si mi vleze na břicho a začne se houpat, čímž mi naznačí, jak moc intenzivně houpat potřebuje. Pravidelný pohyb prostě zklidňuje. Pravidelného pohybu u menších dětí můžete využít při chování, chování a současném pohupování na míči nebo pohupováním v kolíbce či popojíždění v košíku. Obzvlášť malé děti potřebují někdy cítit blízkost svého rodiče, k tomu je pak ideální využít pro uspávání šátek nebo nosítko, tam malé děti velmi dobře usínají.

Sporná Estevillova metoda

Existuje také metoda, pro mnoho maminek nepřípustná, která pomáhá naučit pravidelnému spánku. Sporná Estevillova metoda. Zjednodušeně jde o to, že dítě uložíte do postýlky a pokud pláče, vy za ním v pravidelných intervalech chodíte, řeknete mu připravenou větu, třeba "Dobrou noc, broučku!"  a odejdete. Opět chvíli čekáte, pokud pláče, přijdete. Takto se to opakuje každý den s prodlužením doby intervalů, dokud po vašem odchodu nepřestane dítě plakat. Většinou to do týdne zafunguje.

Součástí tohoto způsobu uspávání je ovšem i pravidelný rituál před spaním. Jde o to, aby se dítě naučilo pravidelnému spánku. Proto je vhodnější praktikovat ji u větších dětí, které už chápou, co se po nich chce. 

Komunikujte s dítětem

A určitě vyzkoušejte vysvětlovat. Řekněte dítěti, co po něm chcete, co si přejete a očekáváte. Nutné však je, aby toto vysvětlování bylo opravdu s klidným hlasem a v naprosté pohodě. "U nás něco podobného funguje v noci, když se dcerka čas od času probudí a vyžaduje prso, v klidu jí řeknu, že mlíčko bude ráno, ona se otočí a spí dál."

"Jelikož je matka s dítětem jaksi propojena a dítě vše vycítí, je velmi důležité, aby uspávání probíhalo v psychické pohodě matky. Ano vím, že je těžké se nestresovat, když mimčo pláče a nemůže spát. Věřte ale, že pokud vy budete v klidu, dítě to ucítí a bude klidnější i ono a vše půjde lépe," dodává jedna z maminek.

A jak uspáváte vy?

Začni psát komentář...

Odešli