redakce
3. kvě 2018
2993 

Kočárek vybírejte i podle tloušťky koleček a skladnosti. Jaké jsou další důležité parametry?

Bříško vám už pomalu roste a na seznamu "Co pořídit" přibývají věci jedna po druhé. Jednou z nejdůležitějších (a často nejnákladnějších) položek, kterou řeší velká část rodičů, je kočárek. Pojďte se podívat, na co byste se měly zaměřit při jeho výběru, co nepodcenit a jaké jsou vaše možnosti.

Vybrat nejvhodnější kočárek pro vaše miminko rozhodně není jednoduché. Je ideální vzít v potaz hned několik hledisek, podle kterých se následně rozhodnete:

  • pohodlí dítěte
  • počet dětí
  • terén
  • značka
  • cena
  • bazar
  • vzhled
  • příslušenství

Pohodlí dítěte

Řekněme si na rovinu, že o pohodlí dítěte jde především. Novorozenec bude v kočárku s největší pravděpodobností trávit poměrně hodně času. Děti (ty, které jsou normálně donošené) se rodí s průměrnou porodní hmotností 3 300 gramů a výškou okolo 50 centimetrů. V potaz tedy berte nejen délku korbičky, ale také podklad, na kterém má miminko trávit čas. Ten by měl být ideálně rovný s možností upravit ho do mírně vyvýšené pozice v oblasti hlavičky a měl by být spíš tvrdší, než měkký. Tak bude mít vaše novorozeňátko ten nejlepší podklad pro zdravý vývoj páteře. 

U kočárkové korbičky se rozhodně zaměřte na to, jak je dlouhá. Mějte na paměti, že miminko byste do sportovní úpravy kočárku neměly dávat do okamžiku, než samo sedí bez opory. Počítejte s tím, že musí v korbičce nějakou dobu vydržet a "nevyrůst" z ní. 

Počet dětí

Je asi samozřejmé, že pokud se radujete z vícečetného těhotenství, musíte vyřešit také kočárek pro vícerčata. Velmi pěknou inspiraci pro přehledný výběr kočárků nejen pro vícerčata najdete v kočárkopedii Modrého koníka.

Pokud čekáte jedno dítě, ale máte doma již jednoho nebo více drobků, je nutné myslet i na ně. Zejména pokud věk staršího dítěte ještě nedosahuje například na kolo, koloběžku nebo na nějakou samostatnou delší procházku. S kočárkem se obecně velmi dobře chodí a kvůli staršímu sourozenci by mohly být vaše možnosti omezené. Porozhlédněte se proto po kočárcích, ke kterým můžete přidat příslušenství v podobě skatu nebo přídavného sedátka. Zároveň nezapomeňte, že kočárek by měl mít spoustu úložného prostoru - právě na zavržené kolo, koloběžku a další nezbytnosti, které s sebou obvykle děti musí ven nést. Víte přece, jak to i přes varování "Jestli si to kolo s sebou vezmeš, já ti ho pak neponesu." dopadá. 

Terén

Bydlíte ve městě, kde v historickém jádru jsou kostky? Nebo žijete na venkově, kde nejlepší silnice má označení "silnice 3. třídy"? Chodíte rády do lesa a trávíte nejradši svůj čas mezi poli? I terén, po kterém se budete nejčastěji pohybovat je nutné vzít v potaz. Pokud se chystáte jezdit s kočárkem v terénu, hledejte výrobce, který se na takové kočárky specializuje. Jsou totiž speciálně upravené tak, aby miminku uvnitř bylo pohodlně i v okamžiku, kdy pojedete po polní cestě. Většinou jsou tyto kočárky vybavené většími koly, širšími kolečky a celkovým odpružením. Což v praxi znamená, že pokud občas vyberete nějaký ten výmol, miminko to nemusí ani zaregistrovat. 

Značka

Značka pro vás může být důležitá hned z několika důvodů. Naprosto primárním je pravděpodobně to, že máte již s nějakou značkou zkušenosti a jste (nebo jste byly) s ní spokojené. Velkou roli hraje také doporučení od kohokoli, kdo má s konkrétní značkou svou zkušenost (ať už pozitivní, nebo negativní). 

Na našem trhu existuje nespočet značek výrobců kočárků a proto nemusí být orientace v nich snadná. Neváhejte proto využít naši Kočárkopedii, ta vám orientaci usnadní. 

Cena

Dá se říct, že cena jde často se značkou ruku v ruce. Čím luxusnější značka kočárku, tím také bývá vyšší jeho pořizovací cena. Pokud je cena parametr, který musíte (a nebo prostě chcete) řešit, orientujte se spíš podle parametrů kočárku a opravdu bedlivě srovnávejte. Často narazíte na kočárek, který vaše požadavky splňuje, je sice neznačkový, ale také stojí zlomek ceny oproti jeho značkovému ekvivalentu.

Pokud je pro vás přeci jen značka důležitá a nemáte příliš peněz na rozhazování, může pro vás být možností zakoupit již použitý kočárek v bazaru. Pro zajímavost - nejdražší kočárek na světě vyrobila společnost Aston Martin, výrobce automobilů. Kočárek nesl název Silver Cross, byl vyroben v roce 2012 v limitovaném počtu 800 ks a zájemci o něj zaplatili v přepočtu 60 000 Kč. I u nás se dají jeho následovníci sehnat a jejich cena se v tuto chvíli pohybuje okolo 100 000 Kč. 

Bazarový kočárek

Zakoupení bazarového kočárku nemusí být jen odraz toho, že trpíte nedostatkem financí. Pokud už za sebou máte první dítě, tak víte, jak kočárek vypadal, když jste se s ním loučily (pokud jste ho neschovaly pro sourozence). Na kočárku pravděpodobně nebylo vůbec nic špatného, respektive nic, co by se nedalo vyprat nebo vyčistit. Kromě toho, že vám bazarový kočárek může přinést značnou úsporu v rozpočtu, který máte vyčleněn pro nového člena rodiny, se také zachováte uvědoměle vůči přírodě a svému okolí. Zkrátka a dobře - recyklování starších věcí, které ale ještě dokážou udělat službu, je v dnešní době potřeba a navíc i docela v módě. 

Vzhled a parametry

Určitě nechcete jezdit s kočárkem, který se vám nelíbí, to je jisté. Nemělo by se však stát, že vzhledu upozadíte funkční parametry kočárku. Jinými slovy - vzhled by rozhodně ve výběru kočárku neměl hrát prim. Spíš se zaměřte na velikost korbičky (viz výše) a další praktické informace o kočárku:

  • Skladnost kočárku - nejen vy, ale všichni, kteří budou s kočárkem často manipulovat, by si měli předem položit otázku, jak často to bude. Budete jezdit městskou hromadnou dopravou, nebo automobilem? Dokážete kočárek složit sama bez pomoci někoho dalšího? Vejde se vám do kufru auta? Zvládnete ho sama vmanévrovat do autobusu/vlaku? Na tyto otázky si odpovíte, pokud kočárek v obchodě vyzkoušíte. Klidně několikrát si zkuste, jestli ho složíte, uzvednete a důkladně si změřte, zda se vám složený vejde do kufru auta. Často je součástí kočárku tzv. vajíčko - autosedačka. I tady se rozhodně vyplatí zkoušet. Samo o sobě může být vajíčko poměrně těžké, vyzkoušejte, zda ho unesete. Nezapomeňte na to, že v něm budete ještě navíc nosit miminko, které taky něco váží. 
  • Natáčení koleček - při rozhodování o tom, zda chcete aby váš kočárek měl natáčení koleček se řiďte zejména tím, kde a k čemu ho budete používat. Pokud se jedná o městský kočárek, který využijete na udržovaných plochách, pořiďte si kolečka natáčecí. S kočárkem se vám bude lépe manipulovat a prakticky ho otočíte bez větší snahy i na místě (kolem dokola). Pokud počítáte se složitějším terénem (lesní cesty, zdolávání bláta, hory apod.) vyhovovat vám bude spíš varianta bez natáčení, tzv. pevná kolečka. Zdolávání terénu je s nimi jednodušší. Jste-li z města, ale zároveň se často pohybujete v náročnějším terénu, nevěšte hlavu. Porozhlédněte se po kočárku s tzv. aretací kol. Aretace koleček umožňuje jejich natáčení a zároveň možnost je zablokovat v případě potřeby. 
  • Tloušťka koleček - v tomto případě je to velmi podobné jako u jízdního kola. Čím širší je kolo, tím lépe je vybaveno pro průjezd náročným terénem a naopak. Zároveň se můžete soustředit na to, jestli jsou kolečka umělohmotná (kočárek je pak trochu rozhrkanější) nebo nafukovací gumová (ty naopak nárazy částečně utlumují).
  • Příslušenství - kočárky dnes bývají vybaveny bohatým příslušenstvím. Takový základ, který se vyplatí nepodcenit a zkontrolovat si, zda ho kočárek má je síťka proti hmyzu a igelit proti dešti. Obě věci se samozřejmě dají dokoupit, pokud jsou ale dělané přímo ke konkrétnímu kočárku, tak obecně mnohem lépe drží a jsou tzv. na míru. Mezi další příslušenství může patřit zimní a letní potahy (nejen designová věc, ale také funkční, zimní potahy upraví kočárek do nepříznivého počasí a zateplí ho, navíc často obsahují také zateplený nánožník pro sportovní úpravu, ty letní zase lépe odvětrávají a odvádějí pot), taška ke kočárku (nedělejte si iluze, že jí nebudete potřebovat a držte se pravidla čím větší - tím lepší), slunečník/stínítko (ne vždy se vám podaří kočárek natáčet tak, aby do korbičky nesvítilo slunce). Pokud není příslušenství zahrnuto v ceně kočárku, ale dokupuje se zvlášť, ověřte si jeho cenu. Zejména u designových kočárků se může cena příslušenství rovnat ceně druhého kočárku. 

Zdroj informací:

http://www.porodnice.cz/tehotenstvi-a-z/jaka-byva-hmotnost-narozeneho-ditete

Začni psát komentář...

Odešli