redakce
20. čer 2018
7415 

Kojení mladšího a staršího dítěte zároveň: Tandemové kojení a jeho výhody pro matku i děti

"Máte některá zkušenost s tandemovým kojením? Za necelé dva měsíce rodím a mému synovi budou tou dobou dva roky. Kojím ho dvakrát denně, ale přemyšlím, jestli to nebude spíš komplikace a jestli to do té doby neodbourat. Obavy mám z toho, že nepochopí, že prso není už jen jeho, a že se musí první nakojit miminko," ptá se jedna z maminek v diskuzi. Pojďme se tedy nejdříve podívat, co to tandemové kojení je a jaké má výhody.

Když otevřete slovník cizích slov a vyhledáte si výraz "tandem", dozvíte se, že se jedná vždy o něco ve dvojici. Nejinak je tomu i v tomto případě. Velmi jednoduše řečeno se tedy jedná o kojení ve dvojici. A onou dvojící se nemyslí matka s dítětem, nýbrž matka a dvě děti, které se kojí současně. Tyto děti se pak mohou kojit najednou ve stejnou chvíli, nebo v jiných chvílích ve stejném období.

Tandemové kojení se může zrodit už v období těhotenství

Když žena zjistí, že je opět těhotná a přitom ještě stále kojí své malé miminko nebo třeba i odrostlejší batole, čeká ji poměrně zásadní a důležité rozhodnutí. Musí se rozmyslet, zda kojení ukončí, nebo zda bude kojit i v těhotenství. Roli zde hraje mnoho faktorů a rozhodně se nedá říct, že by jedno z těchto dvou řešení bylo vždy stoprocentně správné a to druhé špatné. Nikoliv - správné rozhodnutí je přesně to, které učiní maminka sama. S trochou nadsázky se dá říci, že na tuto problematiku nemají jednotný názor ani sami lékaři. Jedni rezolutně doporučují ukončit kojení při zjištění těhotenství, druzí toto řešení považují za zbytečné, pokud těhotná žena netrpí problémy s krvácením.

Je nutné dodat, že kojení v těhotenství mohou (především v prvním trimestru) ženu potrápit různé nepříjemnosti - nejčastěji to bývá zvýšená citlivost prsou a bolest bradavek. 

Kojící těhotná maminka se ale rozhodně nemusí bát, že kojením staršího sourozence ubírá něco ještě nenarozenému miminku. Nikoliv - příroda to zařídila velmi moudře.

Nenarozené miminko je postaveno na nejvyšší místo a ženin organismus mu zajístí vše, co potřebuje. Ošizeno však nebude ani kojené dítě. Na  spodnní příčce pomyslého žebříčku důležitosti však stojí sama žena - je proto opravdu velice potřebné, aby dbala na svou stravu - měla by mít pestrý jídelníček plný vitamínů a minerálů. Pro lepší pocit může maminka sáhnout i po doplňcích stravy (vždy je ale lepší jejich užití konzultovat se svým gynekologem).

Pokud vás zajímají zkušenosti uživatelek Modrého koníka, které řešily otázku, zda v těhotenství přestat kojit, koukněte do diskuzí, kde je toto téma již rozebíráno.

Co se děje po porodu?

Je to tady, právě se narodil nový člen rodiny, který bude bezesporu potřebovat velkou spoustu mateřského mlíčka. Ale co ten starší? Zde opravdu hodně záleží na věku staršího sourozence a na tom, zda už je schopen (a také ochoten) konzumovat jinou stravu než mléko od maminky. Pokud se jedná o dítě, které je ještě závislé na kojení, je potřeba bezpodmínečně zabezpečit potřebný přísun živin i jemu. Možností je několik:

  • maminka může během těhotenství odsát mléko na dobu, kdy bude pobývat v porodnici
  • je možné zvolit ambulantní porod, tzn. odejít několik hodin po porodu do domácí péče
  • zařídit pobyt staršího dítěte v porodnici (zde je ale bohužel potřeba počítat s velkou neochotou v některých porodnicích)

V čem je tandemové kojení prospěšné?

O tom, že je jakékoliv kojení velice prospěšné pro matku i dítě, se určitě nemusíme rozepisovat. Zaměříme se tedy opravdu jen na výhody, které sebou přináší právě kojení v tandemu. A jaké konkrétní výhody to tedy jsou? Kojení s sebou nepřináší jen uspokojení pocitu hladu, ale samozřejmě také emocionální uklidnění a pomazlení. Pro maminku tedy tandemové kojení přináší skvělou příležitost, jak nakrmit, uklidnit a případně i uspat obě děti současně.

Pro staršího sourozence se může malý novorozenec jevit jako vetřelec, který mu vezme maminku, která byla do té doby hlavně jeho. Tím, že maminka kojí miminko i starší dítě zároveň, se starší necítí odstrčený. Citované zdroje uvádí, že tandemové kojení pomáhá snižovat míru žárlivosti mezi sourozenci. Pokud se starší dítě kojí v tandemu, přináší to ještě jednu nespornou výhodu. V počátcích kojení se v mateřském mléku kojenému dítěti předává ohromné množství protilátek a zdraví prospěšných esencí, které jsou sice primárně určené pro novorozence, ale fungují právě i u starších.

Tandemové kojení přináší výhody i mladšímu sourozenci - děti si při současném krmení budují pěkný vztah - velice často se  později při kojení drží třeba za ruce. Mateřské mléko má také tu výhodu, že čím více je ho spotřebováno, tím více se ho tvoří - a jestliže jsou na mlíko dva strávníci, je velká pravděpodobnost, že bude mléka vždy dostatek .

Mateřské mléko se přizpůsobí vždy konkrétní situaci

Mateřské mléko a jeho složení je naprosto unikátní v tom, že je vždy připraveno přímo na míru kojenému. V případě tandemového kojení se maminky rozhodně nemusí bát, že by miminku něco chybělo. Příroda to opět zařídila velice dobře - mladší sourozenec je považován za toho důležitějšího, proto se mléko přizpůsobuje primárně jeho potřebám. 

Jak tandemové kojení probíhá?

Již výše jsem se zmínila o tom, že maminka může kojit obě děti zároveň či postupně. Pokud maminka kojí obě děti současně, je velice důležité, aby zaujala takovou polohu, která je pro ni příjemná. Poté se doporučuji přiložit malé miminko a až poté si má najít vhodnou pozici na kojení i starší sourozenec, který je v tomto ohledu velice přizpůsobivý. Přesný návod na to, jak kojit v tandemu opět tradičně neexistuje, je potřeba zařídit se podle potřeb svých a také podle malých strávníků.

O tom, jak tandemové kojení probíhá v praxi se na fóru podělila i jedna z mnoha maminek na Modrém koníkovi: "Když syn měl dva roky, narodila se mi dcera, syn byl v tu dobu stále kojen - vždy po spaní, nechtěla jsem to odbourávat, aby si nemyslel, ze za to může miminko. Když jsme přijeli z porodnice, kojila jsem tandemově - syn byl překvapen novou chutí mléka (asi už bylo jiné složení při těch dvou letech) a že to teklo tak moc. Kojila jsem je najednou, mimino z jedné strany na kojícím polštáři -směr nohy ven, syna na obyčejném polštáři, taky nohy ven."

Zdroje:

http://www.biosferaklub.info/tandemove-kojeni/

https://www.mojezdravi.org/kojeni-v-tehotenstvi-tandemove-kojeni/2387

Začni psát komentář...

Odešli