redakce
2. srp 2018
8718 

Máme ho všichni, ale málokdo o něj dostatečně pečuje: Starejte se o své duševní zdraví

Téma, pro spousty lidí neznámé, tabu nebo dokonce zavrhované. Řeč je o duševním zdraví, tedy o tom, jak se člověk cítí, jakou má náladu, jak si udržuje pozitivní mysl a celkově jak prožívá každičký den.

Duševní zdraví je velmi často odsuzované a to z toho důvodu, že je tabuizované přiznat si, že se necítíme dobře. Co je nutné si uvědomit, je v pořádku mít špatný den, je v pořádku, když se vám do ničeho nechce a máte špatnou náladu a je v pořádku se s tím někomu svěřit a mluvit o tom. Mluvit o tom je přesně to, co toto téma potřebuje. V poslední době se dokonce celkem rozmohlo a lidé si pomalu uvědomují jeho cenu. Také je odsuzování kvůli předsudkům a komentářům od okolí: ,,Přece nejsem žádný blázen!”

Definice duševního zdraví?

Není. Každý si na tom najděte to své, co to pro vás znamená. ,Pro mě je to schopnost adaptace těla a mysli na vnější podmínky a přitom si zachovat chladnou hlavu, pozitivní smýšlení a radost ze života.

  • Nemám na sebe čas.
  • Někdy mám den, kdy nevylezu z postele.
  • Jím pozdě večer u televize a zapíjím to vínem.
  • Místo svého odpočinku brouzdám po sociálních sítích a řeším pracovní e-maily.
  • Nechodím do přírody.

Poznáváte se? Pojďme si tedy ujasnit v několika bodech, jak o to své duševní zdraví pečovat a udržovat ho v co nejlepší kondici. Tím pádem i zlepšit každý den a cítit se co nejlépe je to jen možné!

Zásady psychohygieny

Psychohygiena je nauka o tom, jak o to své duševní zdraví správně pečovat, jak se o něj starat, abyste získali rovnováhu a udržovali si schopnost odolávat vašemu okolí, které na vás působí. Cílem je tedy získat pozitivní mysl, lehký nadhled nad každodenními starostmi, naučit se s nimi vypořádat a zvládat je a předcházet vzniku duševních a psychosomatických onemocnění.

Spánek

Každé tělo po náročném dni potřebuje kvalitní odpočinek. Ať už jste maminka na mateřské dovolené, nebo chodíte denně do práce a vracíte se pozdě odpoledne domů k rodině, na tom nesejde. Je potřeba vypozorovat na svém těle, kolik spánku denně potřebuje a ten mu také dopřát. Někdo potřebuje 8 hodin, aby dokázal další den fungovat, jinému stačí 6. Před ulehnutím do postele se doporučuje vyhýbat se kofeinu, alkoholu, nikotinu i velmi náročné fyzické aktivitě. Také před spánkem neřešte žádné pracovní záležitosti ani jiná nepříjemná témata.

Zdravá výživa

Stejně jako odpočinek, každé tělo potřebuje kvalitní palivo, ze kterého bude po celé dni čerpat energii. Dejte si proto záležet na svém jídelníčku a dopřávejte sobě i rodině kvalitní potraviny, dostatek ovoce, zeleniny, bílkovin v podobě masa, mléčných výrobků a luštěnin a zdravých tuků, které zastupují například oříšky, semínka nebo avokádo. A jako odměnu k tomu získáte i pěknou figuru!

Pohyb

Hýbat se je přirozené, takže ani to byste neměli zanedbávat. Každého ale baví něco jiného, takže je potřebné si najít to, co baví právě vás. Někdo se radši projde na procházce, někdo si půjde zaběhat, jiný zacvičí jógu. Hlavně se hýbejte, má to smysl. Vyčistíte si při tom hlavu a ještě budete mít skvělý pocit, že jste pro sebe udělali něco dobrého.

Čas sami na sebe

Nejčastější důvod, proč se lidi necítí dobře. Protože se nezajímají sami o sebe. Občas vypněte. Zavřete počítač, zahoďte telefon a odpočívejte. Buď při výše zmíněném pohybu, u knížky nebo jen tak ležte a vnímejte svůj dech. Jenže to většina lidí neumí. Této problematice se věnuje tzv. všímavost (meditace nebo také anglicky mindfulness), které cílem je naučit člověk vnímat své tělo, své dýchání a své pohyby.

Mindfulness může dělat každý. Sednout nebo lehnout si na pár minut denně na klidné místo a jen dýchat. Věnujte pozornost každému nádechu a každému výdechu. Je vědecky ověřené, že tato metoda zmírňuje stres a negativní myšlenky. Dlouhodobě se tak podporuje soustředěnost, trpělivost a každodenní klid.

Každý z nás by tomu mohl dát šanci, ale ne každému to bude vyhovovat! Někdo si dokáže odpočinout třeba ve vaně při koupeli, ve wellness a někdo zas v přírodě při výletu nebo při sportu.

Člověk je tvor společenský

..a proto musí být součástí skupiny. Mít kolem sebe lidi, se kterými se cítí šťastný a kterým stojí za to věnovat svůj čas. Ať už je to rodina nebo přátelé, nikdy nezanedbávejte dobré vztahy, protože právě tito lidé vás vyslechnou a budou tu pro vás, když to budete potřebovat.

Reálné cíle

Dávejte si takové cíle, kterých je reálné v blízké době dosáhnout. Protože pokud si nastavíte cíle přehnané, může vás pak frustrovat, když k nim budete mít stále daleko. Cíl má být takový, aby motivoval, ne pohlcoval a deptal. Potom také z toho vyplývá, že čím víc dosažených cílů, tím víc možné radosti z jejich splnění..

Sám sobě jako ke svému blízkému?

Buďte na sebe hodní, jako byste byli svými nejbližšími. Chovejte se k sobě mile, nenakládejte si velká břemena na záda a poslouchejte své tělo. Když budete plní energie, tak běžte a dostaňte to ze sebe. Když se vzbudíte se špatnou náladou, tak nezoufejte, další den bude zas lepší. (Něco jiného ale je, když vaše pochmurná nálada trvá nějaký čas, pak je na místě vyhledat pomoc!)

Pokud budete mít slabší chvilku, zkuste se vydýchat, podpořit sami sebe a jednat se sebou jako s dobrým přítelem. Práce na vztahu se sebou samým je něco, čemu se učíme celý život.

Maličkosti

Pro mě jeden z nejdůležitějších bodů. Malá drobnost, velká radost. Každý den je pro mě krásný už jen proto, že vyjde slunko, že si můžu dát zdravou snídani s kvalitní kávou a můžu vyrazit ven do přírody. Že mám tělo, které je schopné se hýbat, chodit, běhat, prostě dělat vše, co si jen vymyslím. Že mám kolem sebe přátele, kteří mě mají rádi, jsou mi podporou a můžu jim cokoliv svěřit. Že mohu usínat s pocitem, že moje práce má smysl a že pomáhám dalším lidem. Mějte radost z maličkostí, nejsou to samozřejmosti a velmi často se stává, že až když o ně přijdete, tak si uvědomíte, jak velkou cenu mohly mít.

Jak si udržovat pozitivní mysl?

Samozřejmě, není možné každý den stoprocentně dodržovat všechny body. Ale čím víc se jich naučíte mít na denním pořádku, tím lépe pro vás. Každý jeden bod navíc udělá váš den příjemnějším.

Dodržujte rituál, každý den se pochvalte za to, co se vám povedlo, najděte něco, za co jste vděční, usmějte se, že je venku hezky, buďte se svými blízkými. A nebojte se změn! Pokud na svém životě něco chcete změnit, tak to udělejte. Seberte všechnu odvahu a běžte do toho, protože kdo nic nezkusí, nic nezíská.

Každý je originál a nikdo není dokonalý. Když si toto připustíte, uvidíte, že vám bude lépe.

Na závěr bych jen chtěla říct, že není ostuda, když máte zlý den. Je naprosto v pořádku nebýt v pořádku. Jen je potřebné rozlišit, kdy už to v pořádku není a kdy už je na místě vyhledat odbornou pomoc. A nestyďte se, není za co! Lidem se zlomenou nohou také lékaři nebo jiní zdravotní pracovníci neřeknou, že se má usmát a přejde to.

Tak pečujte o svém duševní zdraví a dodržujte zásady psychohygieny, protože ve zdravém těle zdravá duše.

Autorka: Michaela Kožíšková

Začni psát komentář...

Odešli