redakce
17. črc 2018
765 

Neberte svému školákovi jeho svět her a pohádek

Každá z nás by si nejraději na vždy nechala své malé miminko, ale i náš človíček se postupem času mění, až dojde k důležitému životnímu kroku. Ke vstupu do školy. Z pohledu budoucího prvňáka je to období radosti a možná i mírných obav z toho, co mu nové zážitky přinesou. Abyste mu toto období pomohla snáze překonat, je na vás, jaký nový školní pokojíček mu zařídíte.

Pokojíček pro předškolní děti má především herní úlohu. Prostor pro volnočasové aktivity je zde dominantní, doplněn je zpravidla o úložné boxy a skříňky, případně stoleček na první kresby. Celou místnost decentně uzavírá odpočinková část s postelí. Nyní se však úloha dětského pokoje zásadně mění. Do pokoje musíme chtě nechtě zapracovat také pracovní část, jež je důležitá pro první zvládání domácích úkolů.

Příliš změn škodí

Pokud chcete se zařizováním pokojíčku obstát, neopomeňte, že váš malý prvňáček zažije v následujícím období celou řadu novinek. Než-li se rozhodnete pro variantu, že vyhodíte úplně vše a vezmete to z gruntu v novém, zvažte, zda ho tolik změn najednou spíš nevystresuje. Školní věk není o tom, aby dítě úplně vypadlo ze svého fantastického, pohádkového světa her a zábavy. Jeho oblíbené barvy, hračky a postavičky, které doposud zdobily pokojík, mu dodávají na odvaze a posilují ho. Proto se pokuste nové ladění napasovat do stávajícího vzhledu. Ten se bude postupem let formovat samovolně dle vkusu a vývoje dítěte. Budete-li malovat, pokuste se zanechat v místnosti její původní atmosféru. Teď už jen vyvstává otázka toho, co budete muset skutečně vybrat vhodně a nově.

Pracovní stůl a židle

Pohlédněte do místnosti a najděte přirozený zdroj světla - tedy okno. Právě jste našli ideální plochu pro umístění pracovního stolu. Velice populární je rostoucí nábytek. Díky nastavitelnosti je to investice do budoucna. Nábytek tak přizpůsobíte potomkovi po celou dobu studia, aniž by z něj vyrostl. Stůl by měl mít vždy schopnost sklonu pracovní desky. Taktéž na něj umístěte lampičku. Dobrý tipem maminek z fóra je vybírat dle možnosti nastavení sklonu ale také intenzity svícení. Zdroj světla vždy nastavujeme s ohledem na to, zda je dítě levák či pravák.

TIP: Pokud nechcete, aby nový stůl vzal hned v prvních dnech za své, kupte na něj dětem podložku, která pojme všechna přetáhnutí u malůvek a prvního psaní.

Kolem stolu umístěte také poličky, jež umožní mít vše důležité na dosah. Umístěte zde knížky, pastelky i další psací potřeby. Nezapomeňte také na nástěnku nebo magnetickou tabuli. Jednak je to ideální místo pro připíchnutí rozvrhu, sepište zde také prvňáčkovi jeho vlastní povinnosti v domácnosti.

Židle je samostatnou kapitolou. Na trhu najdete nepřeberné množství modelů - dřevěné, polstrované, plastové, rostoucí i na kolečkách. Tady je nejlépe sáhnout do zkušeností maminek - jednoznačným vítězem je v tomto ohledu dřevěná, rostoucí židle. Otočné židle a modely na kolečkách maminky obecně nedoporučují. Většina potomků na nich začne dovádět, jakmile z nich spustíte oči a pozornost je ta tam.

Nová postel pro sladké sny

S nástupem do školy nastává otázka pořízení nové dětské postele. Pokud si opět chcete ušetřit starosti na pěkných pár let, zvolte již dospělý model, do nějž bude školáček dorůstat. Krom stability se zaměřte na kvalitní, zdravotní matraci. Postel patří do odpočinkové části pokojíčku. Doplňte ji také o noční stolek s lampičkou. Budete tak dítko motivovat k večerní četbě. Dětskou postel nikdy neumisťujte pod okno, naopak ji vždy dejte ke zdi, která dítěti dodá pocit bezpečí. Velmi oceníte i úložné prostory pod postelí.

Prostor pro hraní musí být jasně definován

Oddělení plochy pro volný čas je důležité. Volte jej podle toho, co vám pokoj svou rozlohou nabídne. Pro hračky můžete krom skříněk a úložných krabic využít také truhly, do kterých se věci snadno a rychle uklízejí. Místnost jistě rozzáříte menším běhounem, ovšem pokuste se v dětském pokoji vyhnout plošnému koberci. V tomto koutě také umístěte šatní skříně. Dnes již není potřeba pořizovat ohromné kusy nábytku přes celou zeď, zvolte několik nižších a kompaktnějších modelů.

A dobré tipy na závěr? Každé dítě miluje svůj koutek. Jedná se o nejrůznější přístřešky, hradby, stany a schovky. Místo, kam si zaleze a bude mít pocit, že má chvilku jen a jen pro sebe. Chcete vašemu prvňáčkovi udělat skutečně velkou radost? Zapracujte tento nápad do jeho nového pokojíčku a užívejte si jeho rozjařené tváře.

Vybavujete-li dětský pokoj pro dvě ratolesti, myslete na to, že každá musí mít k práci své místo. Pracovní stůl si nechte navrhnout jeden “dlouhý”, přímo na míru. U postelí pak volte patrovou palandu. Plochu tak rozdělíte mnohem efektivněji a vyšetříte i koutek pro hraní.

Barvy a pestrost - do pokojíčku se nehodí tmavé barvy. Jakmile dítě vstoupí do puberty, už mu ve ztmavování jeho okolí nezabráníte. Volte proto nyní kombinaci světlých barev.

V neposlední řadě nezapomeňte, že dítě má nárok na svůj názor. Ke změnám ho přizvěte a konzultujte je, budete tak moci vybavit místo podle jeho přání, což by pro každou z nás mělo být prioritní.

Začni psát komentář...

Odešli