redakce
19. zář 2018
5984 

Typy plenek: Jak se ve všech druzích vyznat a vybrat ty pravé pro vaše miminko?

"U staršího syna jsem koupila jednu vyhlášenou značku, která určitě nezklame. Ale opak byl pravdou! Syn měl po použití hrozně rozdrápaný zadeček, takže jsem je poslala na reklamaci a poslali omluvu, že to byla špatná várka a že nejsme jediní a poslali nám jiné. Ty taky ale nepotěšily, jelikož synovi hned první způsobila vyrážku. To už jsem se naštvala, poslala jim je zpět a přečetla si o látkování," vypráví jedna z maminek, jak se dostala k látkování. Každému však vyhovuje něco jiného. Tak se na to pojďme podívat.

Pokud čekáte miminko a plánujete výbavičku, určitě jste již začala přemýšlet o tom, jaké plenky budete chtít používat. Při prvním zběžném prohlédnutí, co je na trhu k mání, jste však možná nabyla dojmu, že vybrat si z nepřeberného množství typů látkových a jednorázových plen je pro vás složité. Shrneme proto všechny možnosti, které moderní přebalování miminek nabízí a pomůžeme vám vybrat si, co pro vaše pohodlí a životní styl bude nejlepší.

Hlavní otázka – látkovky nebo jednorázovky?

Dětské plenky lze prvotně rozdělit na dvě hlavní kategorie – plenky látkové a papírové, takzvané jednorázové. Zřejmě největší roli v rozhodnutí, kterým směrem se vydat, je vaše osobní představa o tom, kolik času vám bude zbývat mezi péčí o novorozence, sebe a běžný chod domácnosti plus to, jakou roli pro vás hraje otázka ochrany životního prostředí.

V neposlední řadě je dobré při tomto prvotním výběru myslet i na zdraví svých dětí a věnovat chvilku času studiím o tom, jak jednorázové plenky kvůli umělým materiálům, ze kterých jsou vyrobeny, mohou škodit zdraví vašich dětí. Dalším kritériem, který vás bude zajímat, jsou finance. Nevýhoda látkových plen je, že jejich počáteční pořízení je poměrně drahé.

Na druhou stranu, látkování je v součtu všech nákladů za celou dobu, kdy bude vaše dítě používat plenky, o poznání levnější než nakupování jednorázových plen.

Látkování nemusí být otrokářská práce

Jistě jste si při svém průzkumu trhu všimla, že látkové pleny už neznamenají jen bílé čtverce, které se musí vyvařovat, žehlit, třepat a skládat, jako to bylo v dobách našich maminek. Díky pokročilým technologiím v oblasti automatických praček a čistících prostředků vás zdlouhavé cvičení od pračky k sušáku a žehličce už nečeká – díky složení pracích prášků stačí, když se látkové pleny perou na 40 až 60 stupňů a ani jejich žehlení, které se dříve provádělo hlavně kvůli bakteriím, nemusíte dělat.

Vyhnout se můžete i skládání a nažehlování plenek – látkové pleny lze nyní zakoupit již našité do tvaru klasických kalhotkových plenek, včetně pohodlných svrchních kalhotek, které jsou nepropustné, ale zároveň prodyšné. Díky tomu, že je nemusíte vrstvit jako klasické čtvercovky, mají děti i menší zadečky a tím větší pohodlí při spánku i pohybu.

Pomocníkem v látkování je také používání takzvaných separačních plen, které se mohou vložit do plenky. Separačky lze koupit v roličce připomínající papír nebo buničinu, může to být i viskóza. Podobně tento materiál využívají jednorázové papírové pleny - nejen že zachycuje nečistoty a plence tak zvyšuje životnost, zároveň také vytváří bariéru, které drží miminko více v suchu, ale nenarušuje jeho pokožku.

Látkovat tak již oproti minulým dobám nemusí být otázkou několika hodin práce denně navíc. S přihlédnutím k materiálu plenek je ovšem třeba počítat s dobou schnutí, takže je třeba mít dobrou zásobu či prostě pořídit pohotovostní jednorázové plenky, které v rámci nějaké nouze, pohodlnosti nebo třeba pobytu venku či na dovolené s látkovými střídat.

Látkování si pochvaluje i tato maminka: "Že se v dnešní době zase používají látkové plenky jsem se dozvěděla tady na koni. Byla jsem opravdu mile překvapená, jaké jsou moderní látkové plenky. Ach ty barvy, ach ty vzory. Ano, je tu i ta ekologická a ekonomická stránka, ale já jsem prostě jiná a látkovat jsem chtěla, protože se mi ty plínky prostě a jednoduše líbily.
Začala jsem pomalu nakupovat výbavu v těhu, zašla jsem si i na kurz látkování, abych si ujasnila a utřídila, jak se vlastně látkuje. Nakonec jsem najela na systém doma klasické čtvercové plíny a svrchní a na ven AIO. A řeknu vám, že jsem byla vždycky pyšná, když mi někdo plenky chválil a vyptával se.
I tak se přiznám, že jednorázovky jsem používala na noc až do 3 měsíců, než jsem se odhodlala na látku v noci. A taky i teď znovu má na noc jednorázovky. Ale i přesto jsem moc ráda, že jsem šla touto cestou a moc ráda šířím látkování dál. Ale pozor, je to opravdu jako droga, zvláště, když vaše oblíbená značka přijde s novým vzorem, který prostě musíte mít!"

Čtvercovky- klasika, na které jsme vyrostly

Klasické čtvercovky, tedy pleny obvykle čtvercového rozměru, který se skládá do určitých tvarů v několika vrstvách a následně se přikrývá svrchními kalhotkami z nepropustného materiálu, se nyní dají koupit v mnoha verzích. Nejen že nemusí být čistě bílé, ale lze si vybírat i z různé gramáže a materiálu – vedle klasických bavlněných čtverečků můžete koupit plenky s bambusovým vláknem, konopí nebo froté. Výhoda čtvercovek je, že po vyprání se roztřepají a pokud je příznivější počasí, během chvilky jsou suché a připravené k dalšímu použití.

"Před porodem jsem nakoupila víc druhů plenek - hlavně klasické bavlněné čtvercovky a bambusové kalhotkovky, asi tři značky svrchních PUL kalhotek, jedny flísáčky, pak bambusové vícevrstvé plenky a 2 kusy SIO a samozřejmě ještě celulózové separačky.
Nakonec jsem z celé té výbavy skončila na tom nejprostším a nejlevnějším. Ve snaze o bezplenkovku a na čtvercovkách, přes ně jsem dávala PULky a od třetího měsíce flísáčky, ty jsem proto ještě dvoje dokoupila. S tím jsme si vystačili i na měsíc a půl trvajícím cestování po USA, využili jsme v motelech pračky a sušičky na mince,"
popisuje látkování jedna z maminek a uživatelek Modrého koníka.

Kalhotkové plenky - pohodlné převlékání a velká savost

Další velkou kategorií mezi látkovými plenami pak jsou plenky kalhotkové, které jsou již ušité a připravené k tomu, že je miminku jen navléknete. Po stranách mají gumičky, které miminko neškrtí a dopřávají mu pohyb, ale zároveň udržují obsah plínky na svém místě. Kolem bříška se upínají na suché zipy nebo patentky, které mají několik možností šíře – plenka tak s vámi roste delší dobu. Přes takovéto plínky se dává ještě svrchní vrstva z nepropustného materiálu, která zadržuje vlhkost a prodlužuje životnost vašeho přebalení.

Kalhotkové plenky se prodávají v několika různých vrstvách, které zaručují různou savost a tím dobu, během které plenka miminku vydrží do dalšího přebalení.

Vícevrstvé plenky jsou pak tedy vhodné na noční spánek nebo pro větší děti, které už nečůrají často, zato však větší porce. I zde je možnost výběru z mnoha materiálů, od biobavlny, froté až po velmi savé konopí či bambus.

AIO - komfort mezi látkovkami

Největší vychytávkou v látkování jsou potom plenky označované jako AIO, tedy all in one, vše v jednom. Tyto plenky jsou ušité tak, že savá látková část je přímo sešitá s tou venkovní, nepropustnou. Zvolením si těchto plen pak tedy získáte plnohodnotnou plenku, kterou stačí jen obléknout a jít - bez skládání, vrstvení a šetření místa během sušení. Po použití jí stačí jen vyprat, usušit a znovu použít.

Některé AIO plenky jsou dokonce díky mnoha patentkám nebo suchým zipům rostoucí a vašemu děťátku vydrží dlouhé měsíce. To vyvažuje fakt, že pořízení těchto plen je poměrně drahé, ovšem v poměru cena vs. výkon vs. výdrž nepřekonatelné.

Pokud se rozhodnete, že chcete látkovat, nenakupujte si zásobu plen na tři roky dopředu. Pro začátek nakupte zásobu prvních dvou nejmenších velikosti a to třeba od dvou nebo tří značek, které se vám líbí nejvíce. Ne každá plenka, byť sebelepší, s mnoha flexibilními prvky na zapínání a gumičkách okolo nožiček, totiž sedí každému děťátku. Až bude miminko na světě a vy budete profesionální přebalovačka, větší velikosti si už můžete vybírat podle toho, co mu bude sedět a co vám bude při přebalování nejvíce vyhovovat.

Všechny druhy látkových plen najdete v naší wiki.

Jednorázové plenky – jednoduchost s daní za pohodlí

Jednorázové plenky pak lze koupit v kterémkoli obchodě kdekoli na světě, lze je jednoduše vyměnit a kdekoli vyhodit, což představuje obrovskou svobodu pro všechny rodiče.

I v jednorázových plenkách je nepřeberné množství značek, ze kterých lze vybírat a mezi nimiž lze najít rozdíly. Nespornou výhodou jednorázových plenek je absolutní svoboda a minimální pracnost přebalování i kdekoli mimo domov.

Pokročilá technologie moderních papírových plenek také zaručuje obrovskou výdrž každé plenky. Nejmodernější plenky od velkých firem jsou vybaveny různými žlábky, komůrkami a dalšími megasavými vrstvami, které opravdu dokáží zadržet velké množství moči na velmi dlouhou dobu, tedy i v případě, že dítě vypije hrnek čaje a následně spí celou noc.

Pro novorozené miminko si nakupte zásobu těch nejmenších velikostí, které mají na bříšku vystřiženou dírku, aby miminku nezasahovala do bolavého čerstvého pupíčku.

Jak bude vaše miminko růst, můžete zkoušet různé značky a najít si ty, které vám budou sedět nejlépe.

Bohužel, stinnou stránkou pohodlí jsou pak studie zkoumající složení těchto plen a dopad vyhazování plenek na naší planetu. Látky, které obsahují jednotlivé vrstvy plenek, některé studie označují za toxické a zdraví ovlivňující, tyto studie navíc doplňuje fakt, že jednorázové plenky díky svému vrstvení nadměrně zahřívají genitálie dětí a tím mohou ovlivňovat jejich budoucí plodnost. Faktem také je, že každé dítě používající jednorázové plenky do svých třech let vyprodukuje asi 25 kilo odpadu, který se v zemi dlouho a obtížně se rozkládá.

Přejeme vám, ať je váš výběr dobrý a jste s ním spokojená. A pokud jste se stále nerozhodla, nezoufejte. Nemusíte mít zásoby plenek. Všechna správná nasměrování nastanou, až budete se svým miminkem spolu a sama v praxi uvidíte, kolik vám zbývá času a co bude vyhovovat vám i děťátku.

Zdroj:

latkovky.cz

branakdetem.cz

dobrý den, váš článek je velice poutavý. Jako latkujicí maminka jsem ráda, že se snažíte ukázat i jinou variantu přebalení než jednorázové pleny..

nicméně vás musím trošku poopravit. látkové pleny z hygienického hlediska se musí prát kvůli bakteriiim minimálně na 60° .
a podle studií jedno dítě za latkovaci období vyprodukuje až dvě tuny odpadu.
..pokud máte zdroj latkovky.cz , tak vám to určitě potvrdí. hezký den přeji a krásné látkování všem budoucím i stávajícím maminkám.

19. zář 2018

jojo, plenky by měly všecky vydržet těch 60°;) včetně pulu. jen vlňáky by se srazily, ale ty nepřijdou celý do styku s močí, když jsou dobře naimpregnovaný.

19. zář 2018

Pokud jsou latkovky jen pocurane, pry staci prat na 40. Ja tedy peru na 60. A tech 25 kg odpadu z jednorazovek je myaleno jak? Nebo je to chyba?

19. zář 2018

Jednorazovky nemaji nic spolecneho s papirem. Jak je nam znamo jsou z plastu.

19. zář 2018

Opravte si tam prosím těch 25 kilo, to je přece naprostý nesmysl. To bude tak za týden, ne?

19. zář 2018

@alkuska ja nad tim ted taky premyslim, je tam psane "25 kilo odpadu, který se v zemi dlouho a obtížně se rozkládá", tak si rikam, jestli to neni mysleno tak, ze velka cast plenky se rozlozit da a soucet tech nerozlozitelnych zbytku da za 25 kg. i tak mi to ale prijde malo a premyslim, jestli tam treba nechybi nula. zase 25tun by bylo moc :D

20. zář 2018

Začni psát komentář...

Odešli