Je teflonové nádobí bezpečné během těhotenství?
ZodpovězenéDobrý den, pane doktore,
prosím o Váš názor. Na začátku těhotenství cca v 5. týdnu (4+6) jsem u rodičů snědla maso s omáčkou uvařené v tlakovém hrnci, který má zevnitř antiadhézní povrch z materiálu PTFE - polytetrafluorethylen na bázi teflonu. Teflon může mít prý negativní vliv na zdraví a jelikož tady byl při vaření použitý vysoký tlak, mám obavy, zda se z toho něco neuvolnilo do toho jídla a nějak negativně neovlivnilo vývoj miminka v tak časném stádiu těhotenství. Mám obavy i z autismu, který máme v rodině.
Vůbec nepoužívám teflonové nádobí, snažím se zdravě stravovat. Tohle jsem zjistila až pak, když jsem to snědla. Nevím, zda byl hrnec zevnitř v pořádku a nebyl nějak poškozen, to jsem nezjišťovala.
Kdyby byl, je to hodně špatné?
Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
teflonový tlakový hrnec není automaticky nebezpečný v těhotenství, pokud se používá správně a je nepoškozený. Důležité je předejít přehřátí, nedovolit vznik výparů a zkontrolovat, že výrobek je moderní a bez PFOA. Pokud chcete mít absolutní klid, můžete dát přednost nádobí bez syntetických povrchů.
Přeji Vám krásný den,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň