1 / 1

    Hned to na mě na Googlu vykouklo...

    26. bře 2024

    Tato kontrolka se objevuje jen na některých autech, signalizuje problém. Bývá spojena s další kontrolkou, upřesňující problém - třeba i něco tak vážného, jako kriticky nízký tlak oleje v motoru, anebo třeba jen nedovřené dveře. Oranžová varianta této kontrolky může, ale také nemusí, signalizovat méně závažný problém.

    26. bře 2024
    annama
    autor

    @antiquecz blbě hledám díky moc

    26. bře 2024

    @annama Není zač, znám to, často něco nemůžu najít, přijde někdo jiný a hned vidí 🙂

    26. bře 2024
    annama
    autor

    No stejně z toho nejsem moudrá 🧐konkrétní závadu teda nevím

    26. bře 2024

    @annama Je to označení elektronického stabilizacniho systému, jak se popisuje v tom článku, co jsem dala odkaz. Je tam i návod, co dělat, když kontrolka svítí...

    26. bře 2024

    @annama nějaké číslo se na displeji nezobrazuje? Nebo neprobliklo?

    26. bře 2024
    26. bře 2024

    @annama tak na diagnostiku. Tam uvidí konkrétní závadu

    26. bře 2024
    Autor komentář smazal

    Heled ..nemas nahodou nekde knoflik v aute kde je napsano ESC ( ESP)?? Aby si pochopila oc jde ..je to takovy podpurny program Abs a Asr. Dela to, ze ti pribrzdi nektera kola a snizi otacky v urcitych momentech,aby nedoslo treba ke smyku. Treba kdyz by si jela po snehu. Na ten knoflik se ptam, protože si to mohla nechtene vypnout, pak naskoci prave ona kontrolka. Ja osobne to v aute mam, vypinam to hlavne v zime do kopce. Protoze jak to pribrzduje nejake kolo a zamezuje vyssim otackam , nemuzu pak vyjet kopec kdyz klouze.

    26. bře 2024
    annama
    autor

    @klpoiu díky za vysvětlení kouknu na to

    26. bře 2024

    Ano, přesně, jak píše @klpoiu A jak je taky v tom článku. Zkopiruju ti z něj sem to podstatné...

    26. bře 2024

    Systém ESC (elektronické stabilizační kontroly) pomáhá řidiči zvládnout kritické situace při řízení auta během toho, kdy by se vozidlo mohlo dostat do smyku. Tento systém sleduje rychlost kol, polohu volantu, zrychlení vozidla a další parametry, aby určil, zda je vozidlo v optimální pozici na silnici

    26. bře 2024

    V případě blikající kontrolky ESC nejde o žádný problém, právě naopak. Blikání signalizuje aktivní systém. Zřejmě ses dostal do náročné jízdní situace a systém ESC zasáhl a stabilizoval vůz.

    V náročných jízdních situacích jako jsou například prudké zatáčky či prudké brzdění může tato kontrolka problikovat a následně svítit. Systém ESC v takovém případě zasahuje do řízení aby auto stabilizoval. Pokud systém funguje správně, kontrolka zhasne hned poté, co se auto stabilizuje.

    26. bře 2024

    Pokud kontrolka nesvítí jen při náročných jízdních podmínkách a v případě rizika smyku, mohly nastat následující situace:

    Systém ESC si vypnul pomocí tlačítka (s ikonkou ve tvaru kontrolky a nápisem OFF pod ní) nebo přes rozhraní na přístrojové desce

    Došlo k poruše samotného ESC systému

    Došlo k poruše snímače, respektive poruše elektroniky

    Některá auta neumožňují vypnutí systému ESC, ale pokud takovou možnost máš, rozsvícená kontrolka může signalizovat úmyslné vypnutí elektronického stabilizačního systému.

    Doporučujeme proto vyzkoušet vypnout/zapnout systém ESC. Pokud se při vypnutí či zapnutí s kontrolkou nic neděje a stále svítí, půjde o jednu ze zmiňovaných poruch.

    26. bře 2024

    Tyto poruchy však nelze vyřešit svépomocí, jelikož v obou případech je třeba provést diagnostiku vozidla. Nejlépe tedy uděláš, pokud s autem zajedeš ihned do servisu.

    26. bře 2024
    annama
    autor

    @antiquecz Díky jsi milá 😊samozřejmě, že
    @klpoiu ten knoflík tam mám a jak říkáš, nechtěně jsem na to sáhla. Holky díky, vše snad Ok 😂

    26. bře 2024

    @annama Nemas zac. 🙂

    26. bře 2024

    Tady je to skvělé.. Holky z koníka umí opravit i auto ♥️ (bez ironie, opravdu nestačím zírat, co se tu vše dá vyřešit)

    26. bře 2024
    annama
    autor

    @veronikec včera jsem si říkala to samé

    27. bře 2024