antmi
25. říj 2017
1033 

Tinktura z echinacey nakopne imunitu. Vyrobte si ji s námi!

Echinacea neboli třapatka je nejen okrasnou zahradní květinou, ale i známou léčivkou. Její sezona sice s nastávajícím podzimem končí, avšak právě teď je ten nejlepší čas pro sklizeň její nejúčinnější části - kořene. Vyrobit z něj tinkturu, která hravě odežene podzimní nachlazení, není vůbec těžké. Podívejte se, jak na to.

                                                            foto: pixabay.com

Třapatku využívali již staří indiáni, kteří o jejích zázračných účincích věděli snad vše. Kromě toho, že výrazně stimuluje imunitní systém, působí také přímo proti bakteriím a virům. Pomůže při nachlazení a chřipce, zánětech průdušek, angínách a zánětech středního ucha a močových cest. Podpoří imunitu také v boji proti oparům, bradavicím a plísňovým onemocněním.

Na podzim je ideální čas pro vyrýpnutí jejího kořene, který je zároveň nejúčinnější částí rostliny. Můžete ho nasekaný usušit, ale jednodušší je udělat z něj tinkturu. Není to vůbec složité a díky alkoholu je její trvanlivost mnohem delší, v řádech let.

Na cca 100ml tinktury budeme potřebovat:

  • 30g kořene echinacey
  • 100ml 60% alkoholu

Kořen echinacey si buď vyrýpněte na zahradě nebo se dá zakoupit v obchodech s bylinkami již nakrájený a usušený. Budeme ho louhovat v alkoholu - můžete použít silnou pálenku nebo konzumní líh. Ten má ovšem 80% alkoholu, takže bude třeba jej naředit. Pokud si již z chemie nepamatujete nic o ředění roztoků, pomůže vám online aplikace stejně jako mně.

1 . Vyrýpnutý kořen očistíme od zeminy a odstraníme nejtenčí kořínky, ty nepotřebujeme. Silnější kořeny nasekáme na malé kousky - někdy to jde opravdu ztuha.

2. Odvážíme 30g kořene a nasypeme ho do čisté uzavíratelné sklenice. Zalijeme 100ml vybraného alkoholu. Pokud máte kořene dost, udělejte si klidně více. Věřte mi, vyplatí se to.

3. Nyní je třeba čekat. 3 týdny necháme louhovat při pokojové teplotě na tmavém místě. Alespoň 1x denně protřepeme.

4. Po uplynutí tří týdnů zcedíme přes sítko do lahvičky (nejlépe z tmavého skla).

Nyní máme tinkturu připravenou k použití. Pro prevenci onemocnění používáme 1 kávovou lžičku denně, například v období chřipkové epidemie, nástupu do školky apod. Pokud nás již bacil nakazil, užíváme lžičku co 3 hodiny. Pro malé děti se doporučuje dávka poloviční. Vzhledem k obsahu alkoholu doporučuji nakapat do horkého nápoje a nechat alkohol vyprchat.

Echinacea by se neměla užívat déle než 14 dní v kuse. Před dalším užitím si raději dejte 14 dní pauzu. Těhotné ženy by se měly třapatky vyvarovat.

Zdroj: www.bylinkyprovsechny.cz

Začni psát komentář...

Odešli