bachovy_esence_poradna
6. říj 2016
190 

Nakolik psychika ovlivňuje zdraví? Mohou Bachovy esence léčit fyzické nemoci?

Abychom to mohli zjistit, potřebujeme si nejdřív ujasnit jednu věc: Nakolik jsou psychika a tělo propojené?

Příklad z praxe, se kterým se setkávám hodně často: bolesti hlavy nebo zad. Pomineme-li jasné příčiny typu úraz, pak je důvodů široká řada, od zaměstnání kde se jednostranně zatěžujeme, přes nedostatečný pitný režim, chybějící cvičení, nevhodnou stravu (která oslabuje detoxikaci a regeneraci těla, hlavně ledviny, játra), užívání léků vč. HA atd. atd.

Dále na nás má zásadní vliv celková atmosféra v rodině – v té původní (vliv na nás v dětství, ale i teď záleží na tom jaké máme vztahy s rodiči, jaká energie v rodině je) i vliv atomosféry v naší nové rodině, kterou jsme už třeba založili. Atmosféra v rodině má vliv na to kolik máme životní energie a jestli energie plyne volně nebo je více či méně v některých místech zadržována svalovým napětím. To se pak po určité době jasně odráží na fungování jednotlivých orgánů.

Psychické příčiny aneb proč se v takové situaci vůbec ocitáme, proč nás bolí hlava nebo záda? Nabírání si příliš mnoha úkolů, neschopnost říci ne, přetěžování se. Potřeba mít věci pod kontrolou, perfekcionismus a s tím často spojené úzkosti nebo pocity viny. Někdy také vztek. Společným jmenovatelem všech těchto emocí ale bývá nízké vnímání svojí sebehodnoty a uvíznutí v začarovném kruhu.

To jakou máme životní energii potom dále ovlivňuje také výběr partnera (klidný podporující typ versus dobrodružný aktivní typ apod.) nebo setrvávání v nefunkčním vztahu (které je často zapříčiněno tím, že se obáváme, že bychom sami nezvládli péči o děti i obstarání financí nebo že bychom nezvládli bydlet sami apod.)

Po podrobnějším pohledu tedy vidíme, že psychika je alfa a omega.
A je s naším tělem spojená mnohem víc než si uvědomujeme:

  • psychika opravdu řídí to jak funguje naše tělo – trávení, spánek, imunitu, práci mozku, fungování srdce a oběhového systému, pohybový aparát, přes hormony také sexuální aktivitu, menstruaci, schopnost otěhotnět (do velké míry) atd. Podíváme-li se na to „materiálně“, pak hormony řídí všechny biochemické mechanismy v našem těle. Podíváme-li se na to z hlediska energie, pak je psychika a tělo dokonce jedno - jedna životní energie, která se projevuje různými způsoby.
  • psychika má zásadní vliv na to jaký život vlastně máme, jaký život si (více nebo méně vědomě) volíme: práce, partner, zdraví, rodinné vztahy, koníčky, vztah k sobě, celkový pohled na svět a svoje místo v něm

Propojení těla a emocí také hezky ilustruje připojený obrázek, na kterém je vidět jak se mění plynutí energie (změřitelné jako krevní tlak, hormony uvolněné do krve, teplo apod.). Pokud např. pravidelně zažíváme pocit úzkosti, vzteku nebo deprese, jaký to má asi vliv na naše tělo v oblastech kde je energie/krve/svalového napětí přebytek a naopak kde se ho nedostává? …..

Ta dobrá zpráva ovšem je, že díky tak silnému propojení těla a mysli lze harmonizováním psychiky vyřešit nebo výrazně pozitivně ovlivnit velkou škálu nemocí těla - např. migrény, oslabenou imunitu, ekzémy, nachlazení, bolesti zad, potíže se srdcem a s oběhovým systémem, gynekologické obtíže, únavu, únavový syndrom, imunitu, alergie, potíže s játry, opakované infekce močového měchýře, disharmonie štítné žlázy, potíže se soustředěním a pamětí, motání hlavy, potíže se spánkem, se sexuálním životem, ale i závažnější nemoci (ty mají často nejen příčinu v psychice, ale vždy i velký následný dopad na psychiku v průběhu nemoci).

Když energie plyne volně a v dostatečné síle všude v našem těle, pak jsme zdraví a také psychicky vyrovnaní.

Je jen potřeba to celé rozmotat až k počátku.
A to s pokorou, že i nemoc nás může leccos naučit, že nám něco ukazuje.

Lída Salemová

www.bachovkypraha.cz

6. říj 2016

Začni psát komentář...

Odešli