bar21
24. srp 2017
323 

Když dítě odmítá knížky/ jak probouzet slova 2

Čekáte na první slůvka? Blíží se 1. narozeniny vašeho dítěte a nebo už je dávno po nich? Ať už chcete jen tak trošku podpořit první slůvka nebo vám jde o cílenou stimulaci, protože slova ne a ne přijít, mé dnešní řádky patří vám.

Než začne dítě pojmenovávat lidi, zvířata, věci...  musí mít tyto pojmy ve své pasivní slovní zásobě. Tedy slovům rozumí, má o nich konkrétní představu. Když slova nepřichází, přichází komentáře typu:

"asi na něj málo mluvíš" nebo "málo si prohlížíte knížky."

Knížky jsou nesporně významným pomocníkem pro vývoj řeči, trénujete u nich sdílenou pozornost a ta je klíčová pro komunikaci. Ale když dítě knížky spíše odmítá, nevydrží u nich, nezoufejte. Zkoušejte dál a ke kratičkým chvilkám s knížkou přidejte i

                                                  m a n i p u l a č n í   h r u.

U prohlížení knížek dítě nasloucháním vašich komentářů a ohlížením obrázků dítě spíše jen přijímá, je pasivnější. Když k tomu ale přidáme ještě motorickou činnost (dítě manipuluje s předmětem) "útočíme" tak přes více smyslů a z toho může vaše dítě profitovat.

Asi si umíte představit mé okouzlení a radost, když náš Toník začal trousit první slůvka. Jak jejich produkci podporuji? Intuitivně využívám jednoduchých manipulační her.

Máme doma mísu (každá máma nemá Emu, ale určitě má mísu;) ), do té mísy dáváme nejen hračky, ale i předměty, které Toníka zaujaly a jsou bezpečné pro hru. Její obsah se tedy mění. Do mísy jsem přidala například figurku krávy. 

Každý den jsme "hledali" krávu s doprovodným komentářem:

Toni, kde je BÚ? BÚ! Následně vybírám a pak vybírá i sám Toník krávu z mísy. Zvedne ji a následuje společná radost, že jsme ji zase našli. Jé tady je. Tady je BÚ, kráva, BÚ!

Tedy než od Toníka zaznělo BÚ (ano, i krátké BÚ je slovo, pokud je opravdu adresované krávě, protože děti broukají hlásky a slabiky nejdříve jako vokální hru a to za slova ještě nepovažujeme), mohl rituál s mísou přinést své ovoce a 

                                          rituály děti milují, všimli jste si toho? 

Toto "schovávání" oblíbených hraček a věcí nemusí být jen rituálem. Může být hrou pro rozvoj orientace, zrakového vnímání. U starších dětí, můžete "přitvrdit" umístěním hračky na dobře viditelné místo v pokoji, v úrovni dětských očí a trénovat už v postoru. Nemusíte se tak omezovat jen na mísu, krabici či polici....

Zdraví Vás Barbora 

z www.proslova.cz

kde najdete tipy a návody, aby řeč Vašeho dítěte byla dobrá.

#blogujeme  #mk_blog_academy  #blogujeme #materstvi #vyvoj reci 

Dobrý den, dívala jsem se na vaše stránky, vidím, že jste logoped. Mám prosím jen dotaz. Mému synovi je 2,5 roku a stále ještě nemluví. Prakticky vůbec, neřekl ještě ani máma, táta. Umí zvuky zvířat, umí říct "ne" ale to je vše. Zatím má stále dudlík a to tak, že ho jen málokdy dá z pusy, chápu, že i to je chyba, ale chci se zeptat, je to nemluvení stále ještě v normě? Okolí se na to už divně tváří, že stále ještě nemluví, prý mu mám více slabikovat a ne s ním mluvit normálně, ale on se vůbec nechytá. Je nějaká rada? Děkuji.

24. srp 2017
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
bar21
autor

Elois, psala jsem Vám soukromou zprávu. Dorazila?

24. srp 2017

@bar21 Ne, nic nepřišlo.

24. srp 2017
Komentář byl odstraněný
bar21
autor

jejda milej! zkoušela jsem posílat podruhé - a odeslal se jen divný hybrid. Který působí více než divně. Omlouvám se, ale nemůžu za to! PROSÍM napište mi na FB na stránku - pro SLOVA.

24. srp 2017

@bar21 Ano, koukám na to, ve zprávě je jen "pros" a pusto prázdno. Mohu vám dát třeba i mail, je to janapalata@seznam.cz

24. srp 2017

Jo, našla jsem to FB, napíšu vám tam.

24. srp 2017

@eloise02 Máme stejný problém. Dcera má teď čerstvě 3 roky a mluvit se ji nechce. Zopakuje slova, když to vyloženě po ni chceme, ale nemá se k tomu je sama používat :( Komunikace je složitá a ona se pak rozčiluje, že ji nerozumíme.

16. zář 2017

@xkletzlo No snad se obě dočkáme. 🙂

@bar21 Tak nějak se nám velice rychle podařilo zbavit té velké závislosti - dudlíku, fakt jsem nečekala, že to půjde tak dobře.🙂 Davídek ho už nemá ani na noc. Slova sice zatím neříká, ale třeba když hraje hudba, tak si pobrukuje, což s tou věčně ucpanou pusou nedělal, tak doufám, že i těch slov se dočkáme brzy.

16. zář 2017

Začni psát komentář...

Odešli