biobrusinka
27. únor 2017
7493 

Císařský řez…vědomě

Někdy je císařský řez ze zdravotních důvodů nevyhnutelný a žena, která se připravovala na přirozený porod najednou musí změnit myšlení a naladit se na porod operativní. Co miminku i navzdory indikovanému císařskému řezu můžeme dopřát, je na nás a naší „vůli a odhodlání“. Ať už porod proběhne jakkoliv, stává se událostí, která nás formuje po celý život. A nejen nás, ale utváří i celou společnost. Proto je důležité mít odvahu k vlastní zodpovědnosti. Lze opravdu prožít císařský řez vědomě?

Je stále více zemí, kde si ženy radši zvolí porod císařským řezem, než by dobrovolně podstoupily přirozený porod. Čísla se mění stát od státu, rozdíly jsou vidět i napříč společenskými vrstvami. Odhaduje se, že z čistě medicínského hlediska se potřeba porodu císařského řezu pohybuje kolem deseti až patnácti procent všech porodů.

Když jsem byla těhotná, měla jsem na návštěvě svou sestru, která žije v Americe. Přiletěla i se svým tehdejším přítelem, který byl doktor. Ptal se mě, jak se v Čechách rodí a jak budu rodit já. Když jsem mu řekla, že pokud budu vše zvládat, porodím tak jak příroda chtěla, vykulil oči a s údivem se zeptal: „Proč chceš dobrovolně traumatizovat sebe a své dítě přirozeným porodem?“ Toto je již zažitý pohled na porod v Americe, kde podstoupení císařského řezu je mnohdy klamné překonání strachu.

Ale i v Čechách se císařským řezem rodí stále více dětí. V roce 2014 to byla ¼ z celkového počtu porodů. Cítím ale, že v naší zemi ženy stále upřednostňují přirozený porod, než by požádaly lékaře o diagnózu zařazující je na seznam adeptek na císařský řez.

A když se stane tento zákrok ze zdravotních důvodů nevyhnutelný, žena, která se připravovala na přirozený porod najednou musí změnit myšlení a naladit se na porod operativní. Co miminku i navzdory indikovanému císařskému řezu můžeme dopřát je na nás a naší „vůli a odhodlání“. Ať už porod proběhne jakkoliv, stává se událostí, která nás formuje po celý život. A nejen nás, ale utváří i celou společnost. Proto je důležité mít odvahu k vlastní zodpovědnosti. Lze opravdu prožít císařský řez vědomě?

DULA U PORODU

Své kamarádce Áji jsem radila, aby si vzala k operativnímu porodu dulu. Jedná se o speciálně vyškolenou ženu, která nabízí psychickou oporu rodící mamince. Může pomoci nejen zvládnout strach z operace, ale zkusit s ochotným personálem umožnit přiložení děťátka na hrudník bezprostředně po porodu a zajistit tak kontakt dítěte kůže na kůži. První setkání maminky s miminkem se po císařském řezu zbytečně odkládá, i když to není nezbytné.

Pokud bude porod v celkové anestezii, může být miminko s tatínkem a kontaktu kůže na kůži si můžou užívat spolu. Určitě bych se o této možnosti dopředu informovala dopředu v nemocnici, kde plánuje maminka rodit. Jsou nemocnice, které toto již umožňují a ženy se zde sjíždějí z celé republiky. Jsou nemocnice, pro které je tato možnost zatím neobjevená a vy můžete patřit k prvním vlaštovkám. Dula u porodu může být potom velice nápomocná při komunikaci s odborným personálem porodnice. Nikdo jiný nemá větší nárok na miminko než právě jeho maminka, proto nebojte si o své dítě říct ihned po porodu. Podpoříte tím péči orientovanou na ženu.

Je to pro Vás i Vaše dítě, které se v budoucnosti také stane rodičem…

BACHOVY ESENCE

Jedním z nejkrásnějších výtvorů přírody jsou květiny. Každá vůně povznáší a posiluje vaše fyzické, ale hlavně citové, mentální a duševní tělo. Dr. Edward Bach byl moderní zakladatel léčebné metody, která užívá květiny ke zlepšení všech aspektů vašeho života. Bachovy esence zharmonizují stav miminka i maminky po operativním porodu a pomůžou jim vzniklou situaci přijmout taková jaká je.

Doporučuji mamince užívat několik dní před porodem a několik dní po porodu krizovou esenci. Jedná se o směs pěti květů Resque remedy, kterou dr. Bach vytvořil ke zvládnutí napjatých situací. Pomáhá bezprostředně čelit situacím, které vyžadují zvláštní pozornost a angažovanost. Má uklidňující a stabilizující účinky. Harmonizuje tělo i ducha.

Užívejte 4x denně 4 kapky – kapky popíjejte nejlépe v pitném režimu.

Bachovy esence slouží i k harmonizaci miminka. Na čelíčko miminka do oblasti třetího oka (oblast mezi obočím) kápněte 3x denně kapku Bachových esencí Snědku okoličnatého – Star of Bethlehem.
Tyto esence regenerují po traumatizujícím zážitku. Podporují klid a trpělivost během nehod a překonávání traumatizujících událostí, špatných zpráv, všeobecně nebezpečných situací, osudových ran apod., srozumitelnost, duchapřítomnost, vyrovnání se se šokem harmonizaci těla, ducha a duše po traumatu.

HOMEOPATIE PŘED PORODEM napomáhá se na porod připravit nejen fyzicky ale i duševně

• Actaea racemosa 15 CH + Caulophyllum 15 CH + Arnica montana 15 CH
Dávkování: 1x denně 5 granulí

HOMEOPATIE PO PORODU napomáhá rychlejšímu zotavení a podporuje laktaci

• Ricinus communis 5 CH – tento homeopatický lék v ředění 5 CH podporuje laktaci – pokud potřebujete laktaci podpořit, užívejte 3x denně 5 granulí.
• Arnica montana 15 CH – 2x denně 5 granulí pro zmenšení krevních ztrát. Arnika podpoří i zavinování dělohy, regeneraci porodního zranění, operační rány – užívejte ji po celou dobu šestinedělí.
• Staphysagria 9 CH – 2x denně 5 granulí.

TĚHOTENSKÁ JÓGA A POBYT V PŘÍRODĚ

Krásně zklidní a uvolní tělo i mysl a pomůže mamince se na porod připravit. Nezapomínejme na pobyt na čerstvém vzduchu a pokud je léto, spojme se se zemí a choďme bosky😊…uděláme si příjemnou reflexní masáž.

Porod je vždy úplně jinak, než si plánujeme. I přirozený porod může být zakončen císařským řezem, proto je dobré přistupovat k porodu otevřeně a nezaujatě. Všichni víme, že císařský řez představuje v určitých situacích pro matku a dítě jedinou šanci, jak prodělat porod ve zdraví.

Proto netrapme se, pokud byl náš porod zakončen císařským řezem, vše bylo takové, jaké bylo a vše je takové, jaké je. Miminko je na světě a to je ten největší dar.  Třeba jsme v dané době neměly informace potřebné pro změnu, doba byla jiná a podmínky nám neumožňovaly průběh císařského řezu měnit.

Pokud ovšem máme příležitost věc pozitivně ovlivnit, chopme se jí a císařský řez prožijme vědomě. Trpělivost a důvěra v sebe sama a dítě je velice důležitá a krásná.

K ZAMYŠLENÍ (pro někoho to může být trošku moc😊

Na přednášce Milana Calábka, který založil Univerzitu Nové doby, kde přednášejí nejlepší čeští a zahraniční odborníci přírodní medicíny zazněl názor na vliv císařského řezu na mikrobiom dítěte. Celkem se v našem zažívacím traktu nachází asi sto triliónů mikrobů, které se nazývají jako celek střevní mikrobiom. Mikrobiom, který získáme při porodu je pro naše zdraví i v dospělosti zásadní. Ukázalo se totiž, že děti, které se narodily císařským řezem, se mikrobiomem výrazně odlišovaly od dětí, jež přišly na svět vaginálním porodem.

Při vaginálním porodu přichází dítě do kontaktu s mikrobiomem porodních cest matky, zatímco při porodu císařským řezem k tomuto kontaktu nedochází. Takto získaná mikroflóra poté utváří naši střevní mikroflóru po celý život a významně ovlivňuje naše zdraví.

I u žen, které rodí císařským řezem je možné předat tolik potřebnou vaginální mikroflóru. Před provedením císařského řezu lze zavést gázový tampon do vaginy a novorozence pak otřít kolem úst, obličej i celé tělo.

Ovšem své udělá i bonding dítěte a matky. Proto přikládejte nahé dítě na své tělo, prospějete mu tím na celý život.

Možná to zní šíleně, ale je to téma minimálně k zamyšlení…

Líbilo se Vám to? Můžete dát lajk i na mém FaceBooku.

#zdravi #blogujeme #materstvi #porod

Jo jo, je to dva roky, co jsem nase ctvrte dite porodila cisarem. Dodnes se mi chce brecet. Tedy - porodila. Kdybych se nebala, vykaslala se na doktora, ktery me strasil. Kdybych nespolehla na placenou porodni asientku, která me podrazila. Kdybych poslechla tu, která m radila, abych na vyvolani neprisla. Kdybych umela vybojovat tohle pred svym muzem, detmi....
Mohl to byt normalni porod....

Ja vim, ze nekdo cisarem musi. Ale ja byla hloupa
Uverila jsem strachu. Cely den v bolestech, starost starsich deti, kdy uz to bude.

27. únor 2017

Ja vsechny tri deti rodila cisarem a jsem za to rada

27. únor 2017

@kerstinka a planovane?

27. únor 2017

@gabinat prvni akutni-syn byl 52hod bez plodove vody, stale se snazili vyvolavat, bez uspechu, byla to hruza.
Druhy byl jiz planovany, kdybych chtela zkusit normalne, nechali by me, ale nechtela. Po prvni zkusenosti ne..bolesti krizove po 5min, privazana na monitoru, atd...
Porodila jsem sc ve spinale, byl to nadherny zazitek,
Ted posledni porod take planovany.
Po dvou cisarich automaticky, jedine ci me tedy hodne mrzi do ted, ze hsem byla v celkove narkoze..malou sice dostal hned manzel, ale vis jak...

27. únor 2017

@kerstinka my máme zatim prvni mimco,cele tehotenstvi pohodicka a tak jsem si predstavovala jake to bude a tak s nakonec to skoncilo císařem,po 13hodinach to dal nepostupovalo,neslo to,mala mela hranicni rozmery s moji pánvi,tak mi říkali,ze to bude 50 na 50,nakonec jsem skoro prosila,at uz se neco děje,na dne mych sil. Mrzelo me,ze jsem si neuzila tu hodinku s mym pritelem a dcerkou po porodu a další věc bylo to,ze ji vzdy přinesli jen krmeni a pak odvezli,abych se mohla dat do kupy,jinak jednou sestra zapomnela a mala tam chudak plakala,kdybych to vedela,trvala bych na tom,ze ji tam chci častěji,ikdyz jsem nemohla nejdřív samozřejmě ani vstát,natoz chodit. Take jsem pak male doprala kazdou minutu a chvili co chtela na prsu a u me 🙂. Chceme urcite jeste druhe,ale uprimne,bolest jsem sice rychle zapomnela,ale urcite obavy se pak asi dostaví,navic pokud bude i druhe mimco zase větší. Tak si rikam,rada bych to prozila alespon jednou přirozeně,ale uvidime no 🙂

27. únor 2017

Celé těhotenství jsem četla knihy o přirozeném porodu, císaře jsem se bála a nechtěla ho. možná proto, podle přísloví "odříkaného chleba největší krajíc", jsem k němu byla "donucena". Mimi se neotočilo, i přes podpůrná cvičení jógy a kraniosakrální terapii.
Ještě týden před porodem to vypadalo, že by to mohl být vaginální porod koncem pánevním, tam už teda byla pravidla porodnice dost striktní - povinné vyvolání v den porodu, naprostá "poslušnost" rodičky vůči lékařům a další nucené zásahy, navíc riziko císaře pořád zůstávalo. Nakonec jsem neměla na výběr, mimi si zadeček podložilo nožičkou a císař byl jasný. Bohužel v porodnici, kterou jsem si vybírala (s ohledem na podmínky vaginálního porodu), není možná přítomnost otce na sále. Přestože jsem měla spinální anestezii, bonding na sále nebyl umožněn.
Ale měli jsme dopředu předjednanou možnost, která vyšla: matka na JIPce se o dítě postarat nemůže, ale dítě má nárok na přítomnost svého zákonného zástupce po dobu hospitalizace - čili zaplatili jsme si nadstandard a tatínek asi 3 hodiny po porodu dostal mimi na pokoj, školení jak přebalovat, převlékat apod. a "starejte se". A pravidelně vozil mimi mně na JIPku přikládat. Druhý den po císaři mě pustili na normální pokoj, takže už jsme byli všichni 3 spolu.

2. bře 2017

A ještě k tomu kontaktu s mikrobiomem vaginálních cest matky - moc by se mi to bylo líbilo, připadá mi to "logické" a prospěšné, ale předpokládám, že v případě prokázaného streptokoka toto porodnice neumožňují. Jako že mně ho našli...

2. bře 2017

Teď čekám druhé dítě a jsem zvědavá, zda budu mít možnost prožít vaginální porod. Ráda bych. uvidí se asi za 3 měsíce...

2. bře 2017

@gabinat To je mi líto:( Ale maminka ze strachu udělá pro miminko cokoliv, tak to příroda zařídila... určitě jste si to vynahradili až až🙂!!!

2. bře 2017

@kerstinka Právě...jsou případy, kdy díky bohu za císařský řez!!!❤

2. bře 2017

@haanja udělala jste maximum!!! Protože jste byla informovaná a o tom to je❤❤❤! Já měla malou taky u táty a nestěžovala si:D

2. bře 2017

@biobrusinka a stale vynahrazujeme 🙂 hodne me to uvolnilo v projevovani emoci k nasim detem.

2. bře 2017

@janyesg a byla jsi v celkove nebo spinale?

2. bře 2017

@kerstinka no protože jsem čekala pomalu 13hodin jestli se to rozjede a zastavilo se to někde těsně před a byla jsem uz pak opravdu na dně,tak se nikdo neptal a dostala jsem celkovou,protoze byl porod sice rozjetý,ale dál to prostě nešlo. Sestřička se tomu sice divila u me gyndarky,kdyz jsme o tom povídali,ze podle toho co se tam píše,ze v téhle fazi už se rodí. Nevim,nemohu porovnat zda bylo neco špatně,ale mela jsem dr.,ktery si potrpi na především přirozene porody,takže me nechal opravdu až do konce a pak me to nechal i zkusit jednou,ale bylo to jako kdyz ma jit neco velkyho ven,ale nevejde se to,hrozny. Tak pak řekl,ze císařem. Nejvic potěšilo,kdyz pak kazda sestra a doktor co přišel říkal,jak jsem statečná a jak jsem si vytrpela a ze kdyby tam byl primář,mela bych to po par hodinach zasebou,ze by me tak dlouho trpet nenechal a tak no. Ale to je kdyby no.

2. bře 2017

@kerstinka mám 4x SC a díky za něj první porod přirozený trval 48hod a skončil akutním sc pro nepoměr pánve další porody už plánované vše ok i těhotenství probíhalo aníž bych musela být riziková

7. bře 2017

Začni psát komentář...

Odešli