brixavonpavli
5. lis 2021
1181 

Opruzeniny? Nabízí se Weleda, Sudocrem, Bepanthen Baby či Hipp. Tady jsou mé tipy!

Ahoj holky koníkovky,

tak se hlásím s novým článkem.
Asi to znáte, babské rady nezabírají a heřmánek na opruzeniny, je leda tak do čaje. A proto v článku mrkneme na výběr krémů nebo mastí k prevenci opruzenin, které jsou běžně dostupné v lékárnách a drogeriích. Tedy, na nejdostupnější první pomoc v prevenci a léčbě opruzenin.

Foto zdroj

To, že se má zadeček při přebalování mazat, ví asi každá maminka. Platí to jak při prevenci, tak i v případě, že se již opruzeniny na zadečku miminka objevily.

Vhodné je volit krém nebo mast, která je:

  • přímo pro miminka
  • bez přídavku konzervačních látek a parfemace
  • dobře roztíratelná a vstřebatelná
  • s obsahem účinné látky

Většina krémů na opruzeniny udělá na pokožce jemný film, který ji chrání před vlivem mnoha negativních faktorů jako je teplo, stolice, moč a vlhko. Když se jemná dětská pokožka naruší, projevuje se to podrážděnou a zarudlou kůží, což je velmi nepříjemný problém, jenž doprovází bolestivé pálení.

Nejúčinnějším řešením opruzenin je zamezit tomu, aby vůbec vznikly. Prevence plenkové dermatitidy spočívá zejména v pravidelném přebalování. Důležité je dbát i na hygienu a pokožku při každém přebalování důsledně očistit a namazat.

A právě na to mazaní se teď mrkneme. 🙂


Bepanthen Baby mast 100g

Bepanthen Baby 100g

  11 zkušeností

Bepanthen Baby 100g pomáhá chránit dětský zadeček před opruzeninami. Je možné ho zakoupit i v 3,5 g a 30 g balení.

S Bepanthenem určitě nešlápnete vedle. Tuto mast jsem si vybrala hlavně z toho důvodu, že díky své konzistenci, která vytváří na pokožce prodyšnou ochrannou vrstvu se krásně vstřebá. Obsahuje 5% panthenolu, který přispívá k regeneraci pokožky a zárověň ji hydratuje. To je pro mě opravdu velmi důležité. Zároveň jsem ráda, že jde o krém, který je vhodný používat už v porodnici. No a spotřebitelské info? Bepanten Baby mast získala v roce 2019 ocenění spotřebitelů Nejdůvěryhodnější značka roku v kategorii přípravků na opruzeniny. V roce 2020 zase ocenění Produkt roku.

Výhody:

  • konzistence
  • skvělé složení
  • vhodná už při pobytu v porodnici
  • vhodná i na bradavky
  • nejdůvěryhodnější značka roku 2019 v kategorii přípravků na opruzeniny
  • dostupná balení v 3,5g, 30g a 100g

Nevýhody:

  • vyšší cena
  • neobsahuje zinek

Složení: čištěná voda, tekutý parafín, panthenol, panenský mandlový olej, bílá vazelína, cetylalkohol, stearylalkohol, bílý včelí vosk, glycerinový olej, ozokerit, lanolin, alkohol.
Výrobce: Bayer

Orientační cena produktu v době publikace článku je 279 Kč za 100g balení.


Rybilka Neo

Rybilka NEO

Mast Rybilka NEO s obsahem rybího tuku a oxidu zinečnatého je ideální k prevenci a ošetření podrážděné anebo již opruzené pokožky dítěte. Vhodná pro jemnou dětskou pokožku, kterou regeneruje a působí proti zarudnutí a podráždění.

Rybilka je můj osobní favorit, podle mě má nejlepší poměr cena a kvalita. Obsahuje rybí tuk, oxid zinečnatý a žádnou parfemaci. Takže ideální pro prevenci a ošetření již podrážděné pokožky. Často bývá v balíčcích, které se dávají maminkám v porodnici jako vzorek zdarma.

Výhody:

  • konzistence
  • skvělé složení
  • vhodná už při pobytu v porodnici

Nevýhody:

  • nevoní, ale má velmi slabý zápach rybího oleje
  • při prvním otevření tuby se může stát, že jako první vyteče rybí olej

Složení: vazelína, lanolin, oxid zinečnatý, mandlový olej, čištěnou vodu, panthenol, rybí olej a vitamin E
Výrobce: Herbacos

Orientační cena produktu v době publikace článku je 139 Kč za 100ml.


Sudocrem MULTI-EXPERT 400g

Sudocrem MULTI-EXPERT

  2 zkušenosti

Se Sudocrem® MULTI-EXPERT se každodenní péče o citlivou a podrážděnou pokožku dětí i dospělých stane radostí. Tento krém je vhodný pro léčbu a prevenci opruzenin, odřenin a podrážděné pokožky. Vhodný i na použití při inkontinenci. Krém pečuje o pokožku při proleženinách, akné, ekzému a drobných spáleninách a omrzlinách. Sudocrem® MULTI-EXPERT díky svým hlavním složkám podporuje epitelizaci, má antiseptický účinek a pokožku zvláčňuje.

Hodně maminek ho zná a vyhledává jako sudokrém nebo sudocream. Sudocrem jsem měla možnost vyzkoušet hned několikrát. Nejčastěji díky balíčkům v porodnici, kde byl jako vzorek. Vadilo mi, že se rozetřel a do kůže se nevstřebal. Moc nešel ani umýt. Navíc balení v kelímku mi nevyhovovalo, protože mi krém zůstával za nehty. Ale zase je úplně univerzální. Je pro miminko, puberťáka i babičku, zkrátka pro celou rodinu.

Výhody:

  • vhodný pro léčbu a prevenci opruzenin, odřenin, proleženin, drobných spáleniny, omrzlin a akné
  • ocení ho i dospělí při inkontinenci
  • pokožku zklidňuje, regeneruje a zjemňuje
  • dostupná balení 400g, 250g, 125g, 60g

Nevýhody:

  • horší konzistence a roztíratelnost
  • osobně mi vadí balení v kelímku a ne v tubě

Složení: oxid zinečnatý, lanolín, benzylbenzoát, benzylcinamát, benzylalkohol
Výrobce: FOREST TOSARA LIMITED

Orientační cena produktu v době publikace článku je 259 kč za 400g.


Weleda měsíčkový kojenecký krém

WELEDA měsíčkový kojenecký krém na opruzeniny

  1 zkušenost

S Weleda měsíčkovým kojeneckým krémem účinně chráníte citlivou pokožku před vznikem opruzenin v oblasti plenek a kožních záhybů. Je vhodný i pro děti s atopickým ekzémem. Obsahuje lanolin a oxid zinečnatý, který chrání jemnou pokožku před vlhkostí. Navíc má ve složení výtažky z měsíčku lékařského, v BIO kvalitě, které zklidňují a hojí i již vzniklé opruzeniny. Mandlový a sezamový olej vyživuje a regeneruje pokožku. Je to certifikovaná přírodní kosmetika a zároveň je nositelem certifikátu NATRUE, což je garance nejvyšší kvality čistě přírodní kosmetiky.
Ve složení nemá žádné umělé konzervanty, barviva a parfemaci. Krém je vhodný od narození.

Na tomhle krému se mi nejvíc libí složení. Tedy BIO mandlový, sezamový olej a výtažky z měsíčku lékařského. Je to kosmetika, která obsahuje jen přírodní složky a navíc i oxid zinečnatý. Je bez parfemace a tudíž vhodná i pro atopiky.

Výhody:

  • čistě přírodní složení v BIO kvalitě
  • certifikovaná přírodní kosmetika
  • konzistence
  • vhodný už do porodnice

Nevýhody:

  • vyšší cena
  • menší balení
  • má šroubovací víčko, bylo by lepší vyklápěcí

Složení: voda, mandlový olej, sezamový olej, oxid zinečnatý, bílý včelí vosk, lanolin, glyceryl linoleát, hektorit, extrakt z květů měsíčku lékařského, extrakt z květů heřmánku lékařského, parfém*, limonen*, linalol*, benzyl benzoát*, benzyl salicylát*, geraniol* a farnesol*. * z přírodních éterických olejů
Výrobce: Weleda

Orientační cena produktu v době publikace článku je 179 Kč za 75ml.


HiPP Babysanft

Hipp Babysanft

  1 zkušenost

HiPP Babysanft krém účinně chrání citlivou dětskou pokožku před vznikem opruzenin a šetrně regeneruje podrážděnou pokožku. Velmi kvalitní oleje chrání pokožku před nepříznivými vlivy vlhka, tepla, stolice a moči. Obsahuje zinek, který tvoří ochrannou vrstvu a má protizánětlivý účinek. Panthenol (5%) napomáhá regeneraci pokožky. HiPP Babysanft krém je vhodný pro pokožku se sklonem k atopickému ekzému.

HiPP Babysanft je jediný lehce parfémovaný výrobek, který jsem i přes úvodní kritéria výběru krémů/mastí na opruzeniny do článku zařadila. Obsahuje BIO mandlový a lněný olej, oxid zinečnatý a lanolin - to jsou za mě fajn složky, nicméně zbytkem složení už na mě, oproti jiným výrobkům, působí trochu více chemicky.

Výhody:

  • BIO mandlový a lněný olej
  • přírodní konzervanty
  • konzistence

Nevýhody:

  • lehce parfémovaný
  • svým složením působí trochu chemicky, oproti jiným výrobkům, co mám v tomto článku

Složení: Aqua, Ethylhexyl Stearate, Zinc Oxide, Glycine Soja Oil, Panthenol, Lanolin, Cera Alba, Glycerin, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Linum Usitatissimum Seed Oil, Sorbitan Oleate, Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Zinc Sulfate, Magnesium Sulfate, Tocopherol, Glyceryl Caprylate, p-Anisic Acid, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Parfum
Výrobce: HiPP

Orientační cena produktu v době publikace článku je 86 Kč za 100ml.


Doufám, že jsem vám byla trošku nápomocná ve výběru krémů na prevenci opruzenin. Moje volba by byla zase Rybilka NEO. Podle mě má nejlepší poměr ceny a kvality. Zato Hipp bych kvůli složení, na kterém mi záleží, už nekoupila.
Faktem ale je, že každé dítě a rodič jsou jiní a je potřeba si vybrat to, co oběma bude vyhovovat. A třeba díky mému článku a hodnocení produktů v Centru recenzí trefíte ten nejlepší pro Vás a hned napoprvé. 🙂

A co vaše zkušenosti s vybranými krémy na opruzeniny? Popřípadě máte tip na nějaký jiný a váš nejlepší? Budu ráda, když mi napíšete vlastní zkušenost pod konkrétní krém na opruzeniny v Centru recenzí Modrého koníka a pomůžete tak ostatním maminkám v rozhodování, popřípadě napišete do komentářů tipy na své favority.

Za každou přidanou zkušenost budete odměněni srdíčkem a hlavně.... pomůžete dalším maminkám.

Přeji krásné dny. 🙂
Anna

U nas byl top 1 Sudocrem i pres nestastne baleni 😃 ale na druhou stranu to az tak hrozne nebylo, vicko nam drzelo dobre a na cesty jsem brala to male baleni - vzorkove (pak jsem si ho naplnila z velkeho) ...... Bepanthen jsem mela taky, ale nesedl nam, hodila jsem ho do supliku po par pouzitich 🙈

16. říj 2021

My jsme maximálně spokojeni s Bepanthenem, používáme ho od narození. Minulý týden měla malá rok a ani jednou opruzeniny neměla 😊

16. říj 2021

Nejvíc používáme Sudocrem a jsem velmi spokojená.Zatím nikdy žádná opruzenina. HiPP jsem také zkoušela a nepřišel mi tak učinný 🙂 a Bepanthen mám v záloze jako univerzální mast 🙂

17. říj 2021

@zrzeckas Ahoj, moc děkuji za komentář. Můžu tě poprosit o to, abys napsala hodnocení u tebou zmíněného produktu? Moc děkuji za jiné maminky, kterým tvá recenze pomůže 🙂 odkazy na Sudocrem v Centru recenzí zde - https://www.modrykonik.cz/recenze/sudocrem-multi-expert/

18. říj 2021

@verka86 Ahoj, moc děkuji za komentář. Můžu tě poprosit o to, abys napsala hodnocení u tebou zmíněného produktu? Moc děkuji za jiné maminky, kterým tvá recenze pomůže 🙂 odkaz na Bepanthen v Centru recenzí zde - https://www.modrykonik.cz/recenze/bepanthen-baby-100g/

18. říj 2021

@baruskadracek Ahoj, moc děkuji za komentář. Můžu tě poprosit o to, abys napsala hodnocení u tebou zmíněného produktu? Moc děkuji za jiné maminky, kterým tvá recenze pomůže 🙂 odkazy na Sudocrem v Centru recenzí zde - https://www.modrykonik.cz/recenze/sudocrem-multi-expert/
odkaz na Hipp - https://www.modrykonik.cz/recenze/hipp-babysanft/

18. říj 2021

Začni psát komentář...

Odešli