brixavonpavli
23. pro 2021
10820 

Sirup na kašel u dětí. Tyto sirupy pomáhají na suchý nebo vlhký kašel.

Foto zdroj

Ahoj holky koníkovky,

taky tak bojujete s kašlem a rýmou? U nás je to vlastně pořád dokola. Týden ve školce a dva týdny doma... s kašlem! Zkoušíme kdeco. Od domácího sirupu z cibule až po všechny možné kupované. A právě na ty z lékárny se dnes koukneme.

Představím vám 9 sirupů a 1 kapky. Některé jsou vhodné pro děti od narození, jiné od 1 nebo 2 let. Koukneme na sirupy přírodní, homeopatické i vyrobené z léčiv. Všechny jsou běžně dostupné, takže s jejich zakoupením by neměl být problém.

Kašel je obranný reflex, kterým se tělo zbavuje hlenů, mikrobů a nečistot. Lékárník se vás při kupování sirupu jistě zeptá, zda máte suchý nebo vlhký kašel.

Suchým kašlem se většinou projevuje zánět horních cest dýchacích, chřipka nebo nachlazení. Bývá hodně intenzivní a, jak název napovídá, nevykašláváme při něm hleny. Co na suchý kašel? Na tento typ potřebujeme antitusika. To je skupina léků, které tlumí kašel.

Vlhký kašel se někdy nazývá produktivní, protože se při něm vytváří (produkuje) hlen. Často se objevuje během bronchitidy. Při usazení hlenu v dýchacích cestách může dojít k dýchavičnosti, sípotu, horečce nebo chrčení. Co na vlhký kašel? Na tenhle typ kašle potřebujeme mukolytika. To je skupina léků, které ředí hlen, takže ho pak můžeme snáze vykašlat. Po vykašlání přichází úleva.


Podle čeho jsem vybírala?

  • rychlá účinnost
  • dostupnost (v běžné lékárně)

❄ Na vlhký kašel


1) Hedelix sirup


Foto zdroj

Hedelix sirup nám vždycky pomohl na vlhký kašel. Dětem i nám, rodičům. Nedám na něj dopustit. Moc se mi líbí jeho přírodní složení, v němž hlavní léčivou složkou je hustý sirup z břečťanu. Má příjemnou chuť, chutná tak trochu jako hašlerky. Navíc neobsahuje žádný cukr, barviva a alkohol. Kdo hledá sílu přírody pro miminko, tak tady je!

Vyrábí se i Hedelix kapky. Pozor, nejsou vhodné pro děti mladší 2 let.

VýhodyNevýhody
Přírodní složenížádné
Neobsahuje cukr, barviva, alkohol
Příjemná chuť

Hedelix sirup

Hedelix sirup je rostlinný přípravek, který podporuje uvolnění hlenu z dýchacích cest. Jeho hlavní složkou je velmi hustý sirup z břečťanu. Hedelix sirup se používá k léčbě vlhkého kašle. Je vhodný pro děti od narození a dospělé. Neobsahuje cukr, barviva ani alkohol.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 130 Kč.


2) Mucosolvan Junior sirup

Foto zdroj

Mucosolvan Junior sirup jsem kupovala několikrát pro větší děti a vždy nám pomohl. Skoro hned začaly vykašlávat a do pár dnů je kašel přešel. Sirup má příjemnou jahodovou chuť a můžu potvrdit, že dětem chutná. Líbí se mi, že neobsahuje cukr, barviva a ani umělá aromata. Opravdu pomáhá, můžu doporučit!

VýhodyNevýhody
Příjemná chuťŽádné
Neobsahuje cukr, barviva, alkohol

Mucosolvan Junior sirup

Mucosolvan Junior sirup je lék podporující vykašlávání hlenu z dýchacích cest. Je určen hlavně dětem od narození až do 12 let. Sirup má příjemnou jahodovou chuť. Používá se při akutních zánětech průdušnice, průdušek a hrtanu. Mezi typické příznaky akutního onemocnění patří suchý a dráždivý kašel, chrapot a pálení na hrudi. Bez umělých barviv, alkoholu a cukru.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 110 Kč.


🔥 Na suchý kašel


Tussin kapky

Foto zdroj

Tussin kapky jsem měla tu čest vyzkoušet „na vlastní průdušky“ minulý měsíc. Skolil mě ukrutný dráždivý kašel, který mě nenechal ani vyspat. Kapky mi zabraly a kašel mě do pár dnů úplně přešel. Mají takovou lehce nahořklou chuť, ale díky tomu, že jde o pár kapek, tak se to dá zvládnou úplně v pohodě. Dají se namíchat i do džusu nebo sladkého čaje, takže to pak není moc poznat.

Pozor, nesmí se užívat v prvním trimestru těhotenství!

VýhodyNevýhody
Forma kapek může vyhovovat víc než sirupLehce nahořklá chuť
Nesmí se užívat v prvním trimestru těhotenství

Tussin kapky

Tussin kapky je léčivý přípravek na potlačení suchého a dráždivého kašle. Je vhodný pro děti od ukončeného 2. měsíce věku a dospělé. Kapky se nesmí užívat v prvním trimestru těhotenství.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 100 Kč.


🔥 Na suchý i vlhký kašel ❄


Stoptussin sirup


Foto zdroj

Stoptussin sirup má jednu velkou výhodu: je univerzální, tedy použitelný na suchý i vlhký kašel. Tlumí kašel a zároveň umožňuje vykašlávání. Bohužel ho nemohu doporučit. Nám vůbec nepomohl, mně a ani dětem. Kupovala jsem ho ze začátku, protože mi ho hodně doporučovali v lékárně. Navíc má napsáno, že po 4 týdnech od otevření by se už neměl používat, což vidím jako velkou nevýhodu.

Ale možná jsme jen síle Stoptussinu odolná rodina a jinde dělá divy! 🙂

VýhodyNevýhody
Karamelová chuťNesmí se užívat v prvním trimestru těhotenství
Od otevření lahvičky může být používán max. 4 týdny

Stoptussin sirup

Stoptussin sirup je lék, který tlumí suchý, dráždivý kašel a zároveň usnadňuje vykašlávání hlenu. Sirup se nesmí užívat v prvním trimestru těhotenství. Je určen pro děti od 6. měsíců a dospělé.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 140 Kč.


❄ Na vlhký kašel


1) Thymomel sirup


Foto zdroj

Thymomel sirup jsme také vyzkoušeli. Líbí se mi přírodní složení – mateřídouška, jitrocel, tymián a med. Dětem moc chutnal a pomohl nám. Na krabičce je napsáno, že děti od 1 roku do 4 let by měly sirup užívat jen po poradě s lékařem. Osobně si myslím, že je to kvůli obsaženému medu, ale nemám to nikde ověřené. My jsme ho dávali ve věku kolem 4 let a med už jsme měli dávno ozkoušený. Určitě doporučuji těm, kteří dávají přednost bylinkám.

VýhodyNevýhody
Příjemná chuťUžívání od 1 do 4 let po poradě s lékařem
Přírodní složení

Thymomel sirup

Thymomel sirup je léčivý přípravek s přírodními výtažky z mateřídoušky, jitrocele, tymiánu a medu. Podporuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest. Děti ve věku 1 až 4 roky mohou sirup užívat jen s vědomím lékaře. Od 4 let mohou užívat děti a dospělí dle dávkování.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 110 Kč.


2) Kaloba sirup


Foto zdroj

Kaloba sirup zařazuji díky jiným maminkám. Přiznám se, že osobně s tímto sirupem nemám zkušenosti, nicméně kamarádky si ho chválí. Říkaly, že má příjemnou chuť a do dvou dnů vždy zabere. Zaujalo mě přírodní složení s výtažkem z pelargonie. Přestože ji roky pěstujeme na oknech, netušila jsem, že kořen afrického druhu účinkuje proti kašli. 🙂

VýhodyNevýhody
Příjemná chuťŽádné
Přírodní složení

Kaloba sirup

Kaloba sirup je léčivý přípravek k léčbě akutního zánětu průdušek. Ten se nejčastěji projevuje suchým a dráždivým kašlem, později vlhkým kašlem. Účinná látka Kaloba sirupu je výtažek z pelargonie. Sirup je určen dětem od 1 roku a dospělým.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 110 Kč.


3) Bronchipret – Tymián a břečťan sirup


Foto zdroj

Bronchipret – Tymián a břečťan sirup má, jak název napovídá, hlavními léčivými složkami výtažky z břečťanu a tymiánu. Takže síla přírody! Bronchipret nám pomohl a do pár dní bylo po kašli. Navíc má dobrou chuť a dětem chutnal. Určitě můžu doporučit.

VýhodyNevýhody
Příjemná chuťŽádné
Přírodní složení

Bronchipret - Tymián a břečťan sirup

Bronchipret - Tymián a břečťan sirup je rostlinný přípravek určený k léčbě vlhkého kašle. Sirup obsahuje účinné extrakty z tymiánu a břečťanu. Zlepšuje vykašlávání, zvlhčuje sliznici dýchacích cest a působí protizánětlivě. Je vhodný pro děti od 1 roku a dospělé.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 130 Kč.


❄ Na vlhký kašel


1) ACC – 100 NEO šumivé tablety


Foto zdroj

ACC – 100 NEO šumivé tablety hodně doporučuji. Při velkém zahlenění nám opravdu pomohly. Navíc šumák je pro moje děti hrozně atraktivní, takže se na něj i těšily. Příjemně chutná po ostružinách a není tak sladký jako sirupy. Kladně hodnotím to, že vydrží načatý až po dobu expirace, která je uvedena na krabičce. Takže to může být klidně několik měsíců. Třeba takový Stoptussin má napsáno, že po 4 týdnech od otevření by se neměl používat, což vidím jako velkou nevýhodu.

VýhodyNevýhody
Příjemná chuťŽádné
Forma šumáku

ACC - 100 NEO šumivé tablety

ACC - 100 NEO šumivé tablety je léčivý přípravek na podporu vykašlávání a tlumí efektivně dráždivý kašel. Navíc působí antioxidačně, a tak eliminuje škodlivé látky. Přípravek je vhodný pro děti od 2 let a dospělé.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 70 Kč.


2) Boiron – Stodal sirup


Foto zdroj

Boiron – Stodal sirup jsem jednou koupila na doporučení lékárnice. Vůbec mě neupozornila, že je to homeopaticko-rostlinný sirup. Doma jsem nastudovala jen dávkování a podávala sirup v doporučených dávkách. Na to, že je homeopatický, jsem přišla, když dítě po třech dnech pořád kašlalo, ne-li ještě víc. Takže nemůžu doporučit, protože nám nezabral. Kdyby mi lékárnice řekla, že je to homeopatie, tak bych ho nekoupila. Věřím, že homeopatie pomůže na ledasco, ale na obranný reflex těla podle mě ne.

Ale abych ho jen nehanila! Kromě homeopatické složky obsahuje i výtažky z rosnatky, sirup z toluánského balzámu a vítodu senegy, což je léčivá rostlina rostoucí v Americe. Má karamelovou chuť a dětem chutnal.

VýhodyNevýhody
Příjemná chuťHomeopatie – někomu může vadit
Rostlinné výtažky

Boiron - Stodal sirup

Boiron - Stodal sirup je rostlinný a homeopatický sirup vhodný k léčbě suchého i vlhkého kašle. Vhodné pro děti od 2 let a dospělé.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 150Kč.


🔥 Na suchý kašel


Robitussin – Junior


Foto zdroj

Robitussin – Junior určitě mohu doporučit. Na suchý a dráždivý kašel je opravdu účinný. Vždy nám pomohl a do dvou dnů kašel zmizel. Má sladkou chuť višně a dětem chutná.

VýhodyNevýhody
Příjemná chuťŽádné
Bez cukru

Robitussin - Junior

Robitussin - Junior je lék působící proti dráždivému a suchému kašli. Je určen pro použití u dětí od 2 let do 12 let. Je vhodný pro diabetiky, protože neobsahuje cukr.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 130Kč.


Tak to je 9 sirupů a 1 kapky, které jsme měli tu čest vyzkoušet za skoro 7 let boje s kašlem. Pro děti od 2 let mám nejlepší zkušenost s Robitussinem a ACC šumák NEO 100. Pro menší děti bych volila Hedelix sirup a Tussin kapky.

🙂 A co vy? Máte tip na kupovaný nebo domácí sirup na kašel? Podělíte se o své tipy na ně?


Budu moc ráda, když mi napíšete vlastní zkušenost pod konkrétní sirup v Centru recenzí Modrého koníka.

Tak pomůžete ostatním maminkám v rozhodování, popřípadě můžete napsat do komentářů tipy na své favority. Za každou přidanou zkušenost budete odměněni srdíčkem. 💙

Přeji krásné a klidné adventní dny. Bez nemocí, bez kašle, bez rýmy... ale zato s úsměvem a dobrou náladou!

S 💙 Anna

Za me je na vlhky kasel nejlepsi Erdomed. Sirup pro deti je na predpis, ale lze jim davat 1 sáček denne napul (od 15 kg), ktery je volne prodejny - toto by info mam od pediatricky. Zabira behem dvou dnu. Naopak vyse zmineny Hedelix jsou za me vyhozene penize.

23. pro 2021

Za mě nejlepší Herbapect z Polska na vlhký i suchý kašel. Skvěle zabírá. Malému navíc chutná, takže podávání sirupu není hororor.

23. pro 2021

Já teď objevila Levopront a účinek je strašně rychlý oproti ostatním sirupum.

23. pro 2021

Nám na suchý kašel zabral i Sinecod kapky.
Spíš trpí dcerka na hnusný kašel v noci, který je v důsledku zadní rýmy a na to nám nepomáhá nic krom nějakých šílených opiátů typu Dithiaden nebo Prothazin 🙈

23. pro 2021

Přidám naši zkušenost. Při silnějším kašli dobře pomáhá bromhexin. Na doleceni, nebo při slabším kašli Hedelix. Když byla malá hodně zahlenena, pediatricka předepsal Erdomed a ten byl jak zázrak. Kašel ustal do dvou dnů a tuhá zadní rýma opouštěl to dětské tělíčko rychlosti blesku a maximálně plných kapesniků. Proto mě zaujal tvůj příspěvek, @martiniquest prosím, dala bys odkaz, co přesně kupuješ?

23. pro 2021

Já bych chtěla dodat, že do nějakých třech let se Mukolytika typu Mucosolvan junior vůbec nedoporučují.

23. pro 2021

U nás zabírá jedině Stoptussin a pak domácí cibulový sirup.

24. pro 2021
25. pro 2021

@martiniquest Ahoj, moc děkuji za tip na Erdomed. Můžu Tě poprosit o napsání recenze v Centru recenzí? Ostatní maminky tvůj tip taky zaujal. Bohužel, v komentářích pak časem zapadne, ale v Centru recenzí bude k vidění pořád. ❤ Odkaz přímo na Erdomed sáčky - https://www.modrykonik.cz/recenze/erdomed-sacky/
Moc děkuji a krásné Vánoce 🎁🎉
S ❤ Anna.

27. pro 2021

@elencze Ahoj, moc díky za tip. Koukala jsem, že Herbapect jde zatím koupit jen v Polsku. Třeba se dostane i do ČR a bude možnost ho vyzkoušet.
Hezké Vánoce a ještě hezčí nový rok.
S ❤ Anna.

27. pro 2021

@nazka Ahoj, moc děkuji za tip na Levopront sirup. Můžu Tě poprosit o napsání recenze v Centru recenzí? Bohužel, v komentářích pak časem zapadne, ale v Centru recenzí bude k vidění pořád. ❤ Odkaz přímo na Levopront sirup - https://www.modrykonik.cz/recenze/levopront-sirup/
Moc děkuji a krásné Vánoce 🎁🎉
S ❤ Anna.

28. pro 2021

@gujduska Ahoj, moc děkuji za tip na Sinecod kapky. Můžu Tě poprosit o napsání recenze v Centru recenzí? Bohužel, v komentářích pak časem zapadne, ale v Centru recenzí bude k vidění pořád. ❤ Odkaz přímo na Sinecod kapky - https://www.modrykonik.cz/recenze/sinecod-kapky/
Moc děkuji a krásné Vánoce 🎁🎉
S ❤ Anna.

28. pro 2021

@antiquecz Ahoj, moc děkuji za tip na Bromhexin kapky. Můžu Tě poprosit o napsání recenze v Centru recenzí? Bohužel, v komentářích pak časem zapadne, ale v Centru recenzí bude k vidění pořád. ❤ Odkaz přímo na Bromhexin kapky a Hedelix -
https://www.modrykonik.cz/recenze/bromhexin-bc-12-kapky/
https://www.modrykonik.cz/recenze/hedelix-sirup/
Moc děkuji a krásné Vánoce 🎁🎉
S ❤ Anna.

28. pro 2021

@veinnna Ahoj. Aha, tak to mě překvapilo. Proč se nedoporučují? Moc díky za odpověď, fakt mě to zajímá.
S ❤ Anna.
Krásné Vánoce!

28. pro 2021

@petaov Ahoj, moc děkuji za komentář. Můžu Tě poprosit o napsání recenze v Centru recenzí? Bohužel, v komentářích pak časem zapadne, ale v Centru recenzí bude k vidění pořád. ❤ Odkaz přímo na Stoptussin - https://www.modrykonik.cz/recenze/stoptussin-sirup/
Moc děkuji a krásné Vánoce 🎁🎉
S ❤ Anna.

28. pro 2021

@brixavonpavli Protože malému dítěti hleny natolik naředí, že se v tom " topí " a zatéká to kam nemá a může to způsobit infekcí dýchacích cest, nekonečný tok rýmy, která se tím také naředí atd. Menší děti neumí sami tak dobře smrkat a vykašlávat.U dětí starších 3 let do 5let snad jen Erdomed jediný se dá přidat ale ten je na předpis a ten mění jakoby charakter hlenu a nepůsobí takovou neplechu.

28. pro 2021

@veinnna Aha, díky. Zajímavé!
A moc díky za odpověď. 🌹

28. pro 2021

Začni psát komentář...

Odešli