brixavonpavli
17. led 2022
5310 

Vincentka, konvička i kapky do nosu. Vyzkoušela jsem, čím dětem pomoci od rýmy.

Foto-zdroj

Ahoj, holky koníkovky,
často se u nás opakuje situace spojená s heřmánkovým nebo šípkovým čajem, Vincentkou, někdy Pamyconem a plným košem posmrkaných kapesníků. Taky tak bojujete s rýmou u školkových dětí? My pořád! Týden ve školce a 10 dní doma... s rýmou! Proto jsem se rozhodla vybrat z diskusí Modrého koníka několik tipů na boj s ní. Většinu jsme, za ta léta, otestovali i my sami. Koukneme na kapky, spreje, konvičkování a mořskou vodu.


Trocha zdravovědy

Co je vlastně rýma?

Rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice, které mohou způsobit alergie, viry nebo bakterie. Nepříjemný pocit ucpaného nosu je způsobený zduřelými sliznicemi. Léčba rýmy běžně trvá okolo jednoho týdne. Přenáší se kapénkovou cestou i přímým kontaktem. Inkubační doba se pohybuje mezi 1 a 3 dny.

Druhy rýmy

Vodnatá rýma: Většina zánětů nosní sliznice začíná vodnatým výtokem čirého hlenu z nosu. Jde o počáteční stádium infekce, které tak může zůstat nebo se změní v rýmu virovou/bakteriální.

Virová rýma: Začíná zvýšenou únavou, bolestí hlavy, pocitem sucha a svěděním v nose. Následně se objeví vodnatá sekrece nebo pocit ucpaného nosu. Na toto za několik dní navazuje hlenovitá sekrece. Po té obtíže pomalu ustupují.

Bakteriální rýma: Změní se barva hlenu (žlutá, zelená). Pokud se vše zhoršuje, je na místě vyhledat lékaře a pravděpodobně dostanete antibiotika.

Zadní rýma: Je to zánět vedlejších nosních dutin a nosohltanu. Příznakem je ucpaný nos a tlak v dutinách, bolesti hlavy, případně zalehnutí uší. Hlen je hustý a nejde vysmrkat. Je potřeba ho naředit.


Před časem napsala nákupní poradkyně @hasara33 parádní článek o odsávačkách. Pokud tohle téma řešíte, díky odkazu níže si ho můžete hned přečíst. 🙂
Odsávačky hlenů - manuální, na vysavač nebo elektronická, pro jakou se rozhodnout?


Podle čeho jsem vybírala?

  • vhodné pro předškolní dítě, které umí smrkat
  • kladné recenze


Proč rozlišujeme mořskou vodu ve spreji na izotonickou a hypertonickou?
Každá má jiné účinky:

Izotonický roztok obsahuje koncentraci soli stejnou, jako má buňka lidského těla. Tento roztok je vhodný pro každodenní zvlhčování nosní sliznice a jeho dlouhodobé užívání je pro tělo přirozené. Nepomůže na ucpaný nos a na silnější rýmu.

Hypertonický roztok obsahuje koncentraci soli vyšší, než jaká je v buňkách lidského těla. Proto například dokáže uvolnit ucpaný nos a pomůže i na silnější rýmu. Funguje to na principu osmózy.


1) Stérimar – Baby Hygiena sprej


Foto-zdroj

Stérimar – Baby Hygiena sprej je izotonický roztok, takže je ideální na každodenní hygienu dětského nosíku. Je vhodný od narození do 3 let. Moc se mi líbí, že tlak vody ve spreji pro děti je menší než tlak vody ve spreji pro dospělé, proto ho děti snášejí dobře. Používali jsme na slabší vodovou rýmu a zhodnotili, že nám pomohl.

👍 Výhody

  • Přírodní produkt
  • Tlak vody ve spreji je menší než ve spreji pro dospělé
  • Jednoduchá aplikace

👎 Nevýhody

  • Žádné

Stérimar – Baby Hygiena sprej

Stérimar – Baby Hygiena sprej je určen pro děti od narození do 3 let. Jedná se o přírodní produkt s izotonickou koncentrací. To znamená, že naředění mořské vody je v přirozeném souladu s buňkami lidského organismu. Roztok je vhodný pro nosní hygienu a jako prevence rýmy. Speciální tvar trysky je bezpečný a šetrný k nosu dítěte. Stérimar neobsahuje žádné konzervační látky.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 180 Kč.


2) Physiomer – Baby hypertonický nosní sprej


Foto-zdroj

Physiomer – Baby hypertonický nosní sprej jsme použili hned několikrát. Je vhodný pro děti od 1 měsíce. Dcera hodně trpí na záněty ucha spojené s rýmou. Sprej užíváme už po několikáté, hned jak se objeví ucpaný nos a následně hustá rýma. Počet návštěv na ORL se snížil. Jsem moc ráda, že ho máme!

👍 Výhody

  • Přírodní produkt
  • Tlak vody ve spreji je menší než ve spreji pro dospělé
  • Jednoduchá aplikace

👎 Nevýhody

  • Žádné

Physiomer – Baby hypertonický nosní sprej

Physiomer – Baby hypertonický nosní sprej je určen pro děti od 1 měsíce. Jedná se o přírodní produkt s hypertonickou koncentrací. To znamená, že koncentrace soli je vyšší než normální hodnoty soli v lidském organismu. Je určen k uvolnění ucpaného nosu a vedlejších nosních dutin a zároveň a snižuje výskyt komplikací např. zánět středního ucha.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 180 Kč.


Časté smrkání = odřený nos.

Dr. Müller – PantheNose mast s éterickými oleji


Foto-zdroj

PantheNose mast na odřený nos používám i já, jinak je pro děti od 3 let. Mohu ji jen doporučit. Obsahuje přírodní éterické oleje (z borovice, tymiánu, levandule, máty a eukaliptu), které krásně voní. Škoda je, že éterické oleje namazané pod nosem ihned spustí rýmu, a tak namazání nevydrží moc dlouho.

Doporučuji namazat před spaním. Večer aplikuji a ráno je kůže v okolí nosu o hodně lepší. Příjemné je, že na odřené pokožce mast nepálí.

👍 Výhody

  • Přírodní éterické oleje
  • Na podrážděné pokožce nepálí

👎 Nevýhody

  • Žádné

Dr. Müller – PantheNose mast s éterickými oleji

Dr. Müller – PantheNose mast s éterickými oleji je mast na podrážděné okolí nosu v souvislosti s častým smrkáním. Je vhodná pro dospělé a děti od 3 let. Mast obsahuje éterické oleje (z borovice, tymiánu, levandule, máty a eukaliptu), vitamín E, panthenol a bisabolol. Všechny tyto látky podporují regeneraci, urychlují hojení a zklidňují podrážděnou pokožku.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 90 Kč.


Sinupret kapky


Foto-zdroj

Sinupret kapky jsme vyzkoušeli celkem nedávno. Bolest hlavy a dutin, ucpaný nos, rýma, kterou nelze vysmrkat – diagnóza: počínající zánět dutin. Na radu doktorky jsme zkusili Sinupret kapky a zabraly nám parádně. Do 2 dnů začaly potíže ustupovat, rýma se dala bez potíží vysmrkat a bolest hlavy a dutin zmizela. Určitě doporučuji! Navíc přírodní složení je určitě výhoda. Pozor, nesmí se užívat v době těhotenství a kojení!

👍 Výhody

  • Přírodní extrakty z rostlin

👎 Nevýhody

  • Nesmí se užívat v době těhotenství a kojení

Sinupret kapky

Sinupret kapky je určen pro děti od 2 do 12 let a dospělé. Pomáhá uvolnit ucpaný nos a vedlejší nosní dutiny. Sinupret obsahuje rostlinný extrakt, který rozpouští hlen a pomáhá ho vyloučit z vedlejších nosních dutin a dýchacích cest. Nesmí se užívat v době těhotenství a kojení.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 120 Kč.



Vždy čtěte příbalový leták a dodržujte doporučené dny užívání spreje. Tyto dny nepřekračujte. Mohla by vzniknout závislost, která se projeví stále překrvenou nosní sliznicí, což má za následek trvalý pocit ucpaného nosu.

1) Olynth 0,05% – nosní sprej

Foto-zdroj

Olynth pro děti, se přiznám, ozkoušený nemám. Nicméně na internetu má hodně kladné recenze, vlastně jen ojediněle negativní. Je pro děti od 2–7 let. Určitě pozor na celkový doporučený počet dnů, kdy se užívá.

👍 Výhody

  • Rychle uleví od ucpaného nosu
  • Jednoduchá aplikace

👎 Nevýhody

  • žádné

Olynth 0,05% – nosní sprej

Olynth 0,05% – nosní sprej je určen pro děti od 2 do 7 let. Olynth způsobí, že se cévy v nosní sliznici stáhnou, a tím se sníží její otok. Tak se usnadní dýchání nosem a zároveň dochází k uvolnění hlenů. Obvyklý čas nástupu účinku od aplikace je 5–10 minut.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 70 Kč.


2) Otrivin 0,5mg/ml – nosní sprej


Foto-zdroj

Otrivin ozkoušený máme a používáme ho hlavně na noc. Díky jeho dlouhému účinku (až 12 hodin) se děti kvalitně vyspí, bez chrápání a buzení se. Během 5–10 minut od aplikace dojde k normální průchodnosti nosu. Opravdu doporučuji a pomáhá i nám, rodičům. Jen pozor na doporučený počet dnů užívání. Je vhodný pro děti od 1 do 10 let.

👍 Výhody

  • Rychle uleví od ucpaného nosu
  • Dlouhá doba účinku (až 12 hodin)
  • Jednoduchá aplikace

👎 Nevýhody

  • Žádné

Otrivin 0,5mg/ml – nosní sprej

Otrivin 0,5mg/ml – nosní sprej je určen pro děti od 1 do 10 let. Pomáhá uvolnit ucpaný nos a vedlejší nosní dutiny. Otrivin způsobí, že se cévy v nosní sliznici stáhnou, a tím se sníží její otok. Proto se usnadní dýchání nosem a zároveň dochází k uvolnění hlenů. Obvyklý čas nástupu účinku od aplikace jsou 2 minuty. Účinkuje až 12 hodin

Orientační cena produktu v době publikace článku je 90 Kč.


1) Rhino Horn – Konvička na výplach nosu


Foto-zdroj

Konvičku Rhino Horn používám už několik let. Je vhodná pro dospělé, ale i pro děti cca od 5 let. Záleží jak jsou šikovné a jestli umí smrkat.

Ze začátku jsem tomu moc nevěřila. Postupem času, kdy jsem poznala, že mi to fakt pomáhá, jsem si ji dost oblíbila. Pomáhá mi na ucpaný nos, zalehlé dutiny a silnou rýmu. Výhody má v tom, že nemusím pořád pro něco chodit do lékárny. Stačí jen konvička s odměrkou, vlažná voda a kuchyňská sůl.

Snadno podle návodu připravíte solný roztok ze soli – z Rhino Salt (připravené soli v sáčcích) nebo Vincentky Nasalis. Pak podle instrukcí použijete. Ze začátku je to trošku divný pocit, ale cvik dělá mistry. 🙂 Při alergické rýmě, nachlazení nebo zánětu nosních vedlejších dutin se může provádět 2–4x denně.

Video-zdroj

👍 Výhody

  • Ušetří peníze i životní prostředí

👎 Nevýhody

  • Žádné

Rhino Horn – Konvička na výplach nosu

Rhino Horn – Konvička na výplach nosu je určena k výplachu nosu slanou vodou pro děti od cca 5 a dospělé. Do konvičky se používá slaný izotonický roztok. Můžete použít obyčejnou sůl kuchyňskou nebo Rhino salt (sůl na výplach nosu, 30 sáčků).

Orientační cena produktu v době publikace článku je 250 Kč.


2) Respimer – Sada pro výplach nosu


Foto-zdroj

Respimer – Sada pro výplach nosu je na stejném principu jako výše zmíněná konvička Rhino Horn. Respimer mi přijde lépe propracovaný. Má 2 možnosti síly proplachu a měkkou koncovku. Je vhodný pro děti od 4 let a dospělé. Podmínkou je, že děti musí umět smrkat.

Na výplach lze použít namíchaný roztok ze sáčků přiložených k sadě, z kuchyňské soli nebo Vincentku Nasalis. Pak stačí dle návodu použít.

👍 Výhody

  • Ušetří peníze i životní prostředí
  • Měkká koncovka
  • 2 možnosti síly proplachu

👎 Nevýhody

  • Žádné


Foto-zdroj

Respimer – Sada pro výplach nosu

Respimer – Sada pro výplach nosu je účinný pomocník proti ucpanému nosu a alergické rýmě. Sada obsahuje sáčky se směsí minerálních solí, z kterých se dá rychle připravit roztok vhodný k výplachu nosu. Podle závažnosti můžete zvolit způsob výplachu a to díky vyměnitelnému měkkému irigátoru. Respimer je určen pro dospělé a děti od 4 let.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 250 Kč.


3) Omron C102 total – Inhalátor s nosní sprchou

Foto-zdroj

Omron C102 total – Inhalátor s nosní sprchou jsem vybrala na základě zkušeností a recenzí na internetu. Je to pomocník, který může pomoci od rýmy, ucpaných dutin a kašle. Díky inhalační masce pro děti mohou inhalovat i děti od 3 let. Při nachlazení můžete použít k inhalaci například klasickou Vincentku.

Součástí je i nosní sprcha, která se může použít v kombinaci s roztokem soli nebo Vincentkou Nasalis. Nosní sprcha udržuje nos čistý, je přínosná odstraněním hlenu a zároveň zabraňuje suchosti a podráždění nosní sliznice.

U recenzí na tento inhalátor byla zmíněna trochu vyšší hlučnost.

👍 Výhody

  • Efektivní inhalace a nosní sprcha
  • Inhalační maska pro děti
  • Použití i čištění s desinfekcí je snadné

👎 Nevýhody

  • Vyšší hlučnost
  • Vyšší cena

Omron C102 total – Inhalátor s nosní sprchou

Omron C102 total – Inhalátor s nosní sprchou je pomocník na úlevu od alergické rýmy, zánětu vedlejších nosních dutin, rýmy, nachlazení a kašle. Omron C102 total je určený pro domácí použití dospělými i dětmi. Použití i čištění s desinfekcí je snadné. Do zásobníku o objemu 12 ml je možné dát léky nebo např. Vincentku.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 1300 Kč.


Co bychom měli vědět o Vincentce? Krátký a rychlý přehled

  • Vincentka je to zbytková voda z moře, která 60 milionů let zůstala uzavřená v hloubi země.
  • Čerpá se z vrtu v lázních Luhačovice, kde se používá k léčbě dýchacího, trávicího, oběhového a pohybového ústrojí
  • Vyrábějí se z ní nosní spreje, zubní pasty, pastilky, Vincentka Nasalis atd.
  • Vincentku koupíte mimo jiné na specializovaném e-shopu

Tak to je 10 tipů na boj s rýmou, které bych na základě mých zkušeností a zkušeností jiných maminek mohla doporučit.

🙂 A co vy? Máte zkušenost s něčím, co dobře zabírá na rýmu a usnadňuje dýchání? Podělíte se o své tipy na ně?

Budu moc ráda, když mi napíšete vlastní zkušenost pod konkrétní věc v Centru recenzí Modrého koníka. Pomůžete tak ostatním maminkám v rozhodování, popřípadě můžete napsat do komentářů tipy na své favority. Za každou přidanou zkušenost vám pošleme srdíčko. 💙


Přeji krásné dny bez rýmy. 🙂

S 💙 Anna

Jen pro doplneni-dva na sobě nezávislí doktoři mi konvičku moc nedoporučili.....dceři ten tlak pak jde do uší a může z toho pak bolet

17. led 2022

Sinupret kojici muzou - uvedeno na strankach Mamily - do mleka se urcite neco dostane,ale ne v terapeutickem mnozstvi. A Sinupret v kombinaci s Kalobou - vyborne pri kovidu - mohe zkusenost...

18. led 2022

Sinupret používáme při každé rýmě. Na doporučení kamarádky je potřeba užívat 10-14 dnů. Dcera má silnou rýmu, užívá třetí den a rýma pořád hezky z nosu teče. Za mě je to úžasná věc

18. led 2022

Začni psát komentář...

Odešli