hasara33
24. srp 2021
1297 

Odsávačky hlenů - manuální, na vysavač nebo elektronická, pro jakou se rozhodnout?

Vybíráme odsávačku nosních hlenů

Milé koníkovky
blíží se moje nejoblíbenější roční období - podzim - a to znamená, kromě krásně zbarvených listů stromů, také chladnější počasí a s tím spojená epidemie nachlazení a unudlených nosů. Každá víme, že malá miminka a batolata ještě neumí smrkat samy, takže když je přepadne rýma, není to pro ně nic příjemného. Ostatně to není ani pro nás dospělé, ale my se alespoň dokážeme vysmrkat bez pomoci. Rozhodla jsem se proto svůj dnešní článek zaměřit na pár odsávaček nosních hlenů, které mě osobně zaujaly a pokud zrovna hodláte pořizovat odsávačku hlenů, ale nevíte jakou vybrat, tak věřím, že vám tento článek bude při výběru nápomocný.

Tak jo, to by na úvod stačilo a teď pojďme na to!


Canpol babies nosní odsávačka

K téhle odsávačce toho asi moc říkat nemusím. Jedná se o manuální odsávačku, takže při odsávání musíte použít vlastní síly což někdy může být opravdu záhul a myslím si, že takovou tu hustou tzv. zadní rýmu stejně vlastní silou odsát nemůžete. Odsáté nudle pak putují do sběrné nádobky. Odsávačka je vybavena těsnící houbičkou, takže snad by nemělo dojít nasátí nudlí do vlastní pusy (doufám). Všechny části odsávačky jsou omyvatelné. Tahle odsávačka hlenů je vhodná pro novorozence i kojence. Někomu tyhle typy odsávaček vyhovují nejvíc, ale já osobně dávám přednost spíše odsávačkám hlenů na vysavač nebo elektronickým, které vám v tomto článku také představím.

Výhody

  • cena
  • snadné čistění

Nevýhody

  • větší vynaložení sil při odsávání

Canpol babies nosní odsávačka

Canpol babies nosní odsávačka je manuální odsávačkou určenou dětem od narození do 3 let, které ještě neumí sami smrkat. Odsává se pomoc jedné hadičky, která se strčí do nosu dítěte a pomocí druhé hadičky rodič sáním vytvoří podtlak, kterým se hleny odsávají do sběrné nádoby. Díky houbičce, kterou je odsávačka vybavena nehrozí možné nasátí hlenů do úst. Celá odsávačka se dá rozebrat a snadno umýt pod tekoucí vodou.

Orientační cena v době publikace článku: 89,-


Arianna Baby-Vac 2 Ergonomic

Já jsem pořízení odsávačky řešit nemusela, protože naštěstí dcera rýmu zatím neměla ani jednou (ťuk ťuk), ale kdybych si měla nějakou pořídit, tak by to určitě byla odsávačka hlenů na vysavač, např. právě tento typ certifikované odsávačky Arianna Baby-vac, protože podle mě jenom díky silnému tahu, který se vytvoří pomocí vysavače, je možné odsát i takovou tu hodně tuhou rýmu, kterou má i dospělý člověk problém vysmrkat. Co je nevýhodou této odsávačky a dalších fungujících na stejném principu je HLUK, který může dítě vyděsit a pak také to, že se nedá brát na cesty. U této odsávačky mě zaujala i pěkná cena.

Výhody

  • silný tah díky vysavači
  • cena
  • rychlé a bezbolestné odsátí

Nevýhody

  • hluk vysavače
  • nelze využívat na cestách

Arianna Baby-Vac 2 Ergonomic

Tato odsávačka hlenů na vysavač je typická svým ergonomickým provedením a je možné ji použít i na vysavač s výkonem až 1800 W. Arianna Baby-Vac 2 Ergonomic je hygienická, protože na rozdíl od ústní odsávačky nehrozí riziko přenosu infekce mezi matkou a dítětem. Dokáže odsát i tzv. zadní rýmu, je nerozbitná díky polykarbonátu, ze kterého je celá vyrobená, má široký a hladký nástavec, díky kterému je možné zavést nástavec hlouběji do nosu a je certifikovaná jako zdravotnická pomůcka s označením CE 0123, testována institutem TÜV. Použití je pro dítě bezbolestné a pro maminky snadné, protože díky připojení na vysavač dokáže odsát veškerou rýmu na jeden zátah.

Orientační cena v době publikace článku: 299,-


Odsávačka nosních hlenů Nosátko

V podstatě jsem většinu ohledně odsávaček na vysavač řekla u předchozího typu, protože vesměs všechny odsávačky na vysavač fungují na stejném principu. Nicméně u tohoto typu je výrobcem deklarován tlak 0,2 barů nezávisle na sací síle vysavače což některé maminky v recenzích na internetu hodnotí jako ne zcela dostačující při hutné rýmě, tj. neodsaje vždy všechno. Pokud máte srovnání této odsávačky s jinou jejíž sací síla závisí na výkonu vysavače budu ráda, kdy mi to dáte vědět a napíšete vlastní recenzi této odsávačky. Velmi by mě to zajímalo. Jinak je tato odsávačka velmi dobře maminkami hodnocena. 

Výhody

  • bezbolestné a šetrné odstranění hlenů
  • cena

Nevýhody

  • hluk vysavače
  • nelze využívat na cestách

Odsávačka nosních hlenů Nosátko

Odsávačku nosních hlenů Nosátko je možné připojit do každého vysavače a odsává při bezpečném podtlaku až 0,2 barů nezávisle na sací síle vysavače. Odsávačku je možné díky jednoduché a snadno rozebíratelné konstrukci efektivně a hygienicky vyčistit po každém použití. Použití je možné jak u novorozenců, tak u kojenců i batolat. Odstranění hlenů touto odsávačkou je bezbolestné a odsávačka je klinicky testována.

Orientační cena v době publikace článku: 228,-


BabyOno odsávačka hlenů elektronická

Nyní se přesouváme ke kategorii elektronických odsávaček hlenů na baterie. Největší výhodou těchto typů odsávaček, kterou bych chtěla vyzdvihnout je tichý provoz. Můžete tedy nudle z nosu odsávat dítěti i během noci a nerušit ho hlasitým zvukem vysavače. Naopak odsávačka hraje příjemnou melodii, která dítě může uklidňovat. Díky provozu na baterie vám skvěle poslouží také na cestách. Všechny části, které přijdou do kontaktu s obsahem nosíku je možné omýt a desinfikovat. Na výběr máte ze dvou nástavců, nicméně i když je odsávačka určená dětem od narození, v některých recenzích jsem četla, že menší nástavec je i tak moc velký pro novorozence, takže já osobně bych tuhle odsávačku pořídila spíš až pro trochu větší dítě.

Výhody

  • tichý provoz
  • vhodná na cestování
  • příjemná melodie při odsávání

Nevýhody

  • moc velké nástavce pro novorozence
  • cena

BabyOno odsávačka hlenů elektronická

BabyOno odsávačka hlenů elektronickávelkou sací sílu a umožňuje tedy zbavit dítě tzv. zadní rýmy aby mohlo klidně dýchat, přičemž disponuje až třemi stupni intenzity odsávání. Díky tichému režimu můžete odsávat hleny i během spánku dítěte. Vhodná pro kojence a batolata a na výběr je ze dvou nástavců. Snadno se používá i čistí. Pro uklidnění dítěte hraje při odsávaní hlenů příjemná melodie a odsávání je tak zcela bezbolestné.

Orientační cena v době publikace článku: 728,-


Haxe odsávačka hlenů elektronická NS1

Na rozdíl od předchozí odsávačky nabízí tato při odsávání výběr z 12 uklidňujících melodií. Jinak má srovnatelné vlastnosti jako tichý režim, provoz na baterie a výběr ze dvou nástavců vyrobených z měkkého silikonu. Nosní špičky a sekreční nádržky lze sterilizovat. V recenzích jsem si všimla, že některé maminky hodnotí sací sílu této odsávačky jako menší než u jiných typů elektronických odsávaček, nicméně jinak je tato odsávačka výborně hodnocena.

Výhody

  • tichý režim
  • snadné čistění
  • výběr z 12 melodií

Nevýhody

  • menší sací síla

Haxe odsávačka hlenů elektronická NS1

Tato elektronická odsávačka hlenů Haxe NS1 je vhodná pro děti od narození i pro kojence a batolata. Nabízí dva silikonové nástavce pro šetrné odsávání hutné i vodnaté rýmy. Díky tichému režimu a výběru z až 12 melodií je dítě při odsávání v klidu. Všechny části, které jsou v kontaktu s nosnímu sekrety je možné bez problému omýt a vydesinfikovat. Odsávačka Haxe byla testována německým institutem TÜV Rheinland (největší zařízení svého druhu na světě) pro splnění požadavků platných pro zdravotnické prostředky v Evropské unii.

Orientační cena v době publikace článku: 506,-


Plus Comfort cestovní nosní odsávačka

Poslední ze svého seznamu je tato elektronická odsávačka na baterie od Plus Comfort. Kromě ergonomického provedení, tichého režimu a výběru ze dvou nástavců je tato odsávačka vodotěsná a její výkon je, dle výrobce, srovnatelný s výkonem odsávaček na vysavač. V balení mimo odsávačky, nástavců a těsnících kroužků dostanete ještě cestovní pouzdro z umělé kůže, což je podle mě super na skladování doma. Na rozdíl od předchozích dvou typů nepřehrává uklidňující melodie.

Výhody

  • tichý režim
  • vodotěsná
  • výkon

Nevýhody

  • nepřehrává melodie

Plus Comfort cestovní nosní odsávačka

Tahle elektronická odsávačka v krásném provedení rychle a šetrně odstraní hlen z dutin dítěte. Plus Comfort cestovní nosní odsávačka je použitelná pro děti od narození. Díky tlaku 55 kPA je její výkon při odsávání srovnatelný s odsávačkou na vysavač.vodotěsné provedení a je vybavená dvěma nástavci a dvěma náhradními těsnícími kroužky. Součástí odsávačky je také cestovní pouzdro z umělé kůže.

Orientační cena v době publikace článku: 1358,-


Tak jsme na konci dnešního článku a já doufám, že se vám článek i výběr odsávaček líbil a popřípadě pomohl v rozhodování. Já osobně zatím nemám v plánu odsávačku kupovat, ale kdybych vybírala tak bych se určitě rozhodovala mezi odsávačkou na vysavač a na baterie. U odsávaček na baterie vnímám jako velikou přednost tichý režim a možnost použití na cestách, ale na druhou stranu si nejsem úplně jistá, zda dokáže vytvořit dostatečný tlak na odsátí ''těžké'' rýmy. V tomto zase více věřím odsávačce na vysavač.


A co vaše zkušenosti s vybranými odsávačkami? Jaké parametry jsou pro vás při výběru nejpodstatnější?

Budu ráda, když si najdete čas napsat vlastní zkušenost/hodnocení pod konkrétní odsávačku v Centru recenzí Modrého koníka a pomůžete tak ostatním maminkám v rozhodování. Popřípadě napište tipy na své favority i tady do komentářů.

Mějte se krásně 🙂

My používáme na vysavač, tu elektrickou my zásadně zakázali v Nemocnici a to hnedka několik doktorů

24. srp 2021

@fouskovi opravdu? A mohla bys napsat z jakého důvodu? Slyším to totiž poprvé a věřím, že nebudu jediná tak by bylo super kdybys napsala proč to lékaři zásadně zakazují 😊

24. srp 2021

Za mě, jedině na vysavač. Jinak mám doma všechny o kterých se píše. Elektronická jsou vyhozené peníze. V podstatě to vysaje jen velmi málo a ještě jen hodně tekuté.

24. srp 2021

@hasara33 mě lékaři řekli jasně že není tak efektivní jako na ten vysavač , že ta elektrická vysaje pouze tu přední rýmu a zadní zůstane. Měla jsem možnost obě zkusit a rozdíl byl obrovský.Asi na cesty jako rychlá záchrana ano ale jinak ne.

25. srp 2021

Tak já si pořídila schválně elektrickou kvůli cestování a neodsála ani tekutou rýmu 🙈 a to byla od Braunu na doporučení kamarádky. nedám dopustit na tu na vysavač, i když holky jsou z toho krapet vyděšené.

26. srp 2021

Já mám teď vysavač v opravně, takže jaká je alternativa v případě potřeby? Stačí ta manuální nebo koupit elektrickou? 🤔

26. srp 2021

@rendulik82 určitě lepší je ta manuální více se s tím nadrete ale aspoň něco vytáhne

26. srp 2021

@rendulik82 elektronická fakt nefunguje

26. srp 2021

@rendulik82 to je dobrá otázka 🤔 záleží, jak dlouho bude vysavač v opravně 🤷‍♀️ pokud chvíli tak bych do elektronické určitě neinvestovala 🙂 také záleží, jak často trpí tvůj prcek na rýmy a podle toho bych volila 🙂

26. srp 2021

@hasara33 maličká má 6 týdnů, zatím rýmu neměla, ale dnes v noci měla bubáka v nose a bylo slyšet, že jí to tam vadí. Tak jsem přemýšlela co budu dělat, když nemám vysavač.. Koupím tedy tu ruční, ať mám aspoň něco pro případ nouze. Děkuju 🙂

26. srp 2021

@rendulik82 tak to je v pohodě hele 😉😁 naše malá je také od miminka "holubářka" a vždy stačilo to jen vyndat šťourátkem do uší a byl klid 😉 na to odsávačka nikdy nebyla třeba 🙂

26. srp 2021

Nám pro všechny tři děti stačila taková úplně obyčejná, kdy vlastním sáním hadičky (provádí rodič) se odsávají hleny u dítěte. Na sání mi nepřijde nic moc náročného, dá se tím vytvořit opravdu slušný podtlak (teda pokud někdo místo toho nevdechuje, to pak samozřejmě moc nejde :D). Stálo to pár kaček, nikdy se to nepokazilo, dalo se to použít téměř kdykoliv a kde kdekoliv...

8. zář 2021

@verdos ono když dítě netrpí na takové ty husté zadní rýmy tak s manuální odsávačkou určitě není problém, naopak 😊 ale vím, že mi moje máma říkala, že jako malá trpěla na hrozné rýmy, husté, zelené hleny, které prostě nešly vytáhnout, byla to prý hrozná makačka a já na to trpěla bohužel dost často takže máma mi říkala, že by určitě tehdy víc ocenila odsávačku má vysavač v jejím případě 😉

8. zář 2021

Začni psát komentář...

Odešli