brouzdalka
1. pro 2016
288 

Nelehké rozhodování o osudu miminka

Článek je převzatý z webu svobodavockovani.cz a zabývá se etickou rovinou očkování.

Tento článek s vámi sdílím ne proto, aby se zde zase strhla bouřlivá diskuze, ale aby se ty z vás, které osloví, nad článkem v tichosti zamyslely, tak jako já.

Autorkou je Dagmar Sláčalová.

Představte si, že jste maminka devítitýdenního miminka. Najednou vezmou Vás i miminko, zavážou Vám oči a někam Vás odvedou. Postaví Vás, oči Vám nechají zavázané a řeknou, ať natáhnete s miminkem ruce a pustíte ho. Řeknou Vám, že je to pro jeho dobro a hlavně pro dobro lidstva. Že tímto se zachraňuje spousta dětí. Pustíte ho? Když nevíte, kam dopadne? Co s ním bude? Ale zase, když Vám slibují, že ho to ochrání?

A teď trochu jinak… Tuhle situaci jste už viděla mnohokrát, ale jen jako pozorovatel. A viděla jste, jak jedno dítě z tisíce zemřelo při dopadu na tvrdou zem. Viděla jste, jak desítka dalších zůstala ochrnuta. Viděla jste, jak několik desítek dalších se ze zranění léčilo měsíce, roky. Ale také jste viděla několik dalších, těch byla většina, kterým se nic nestalo, jen při dopadu zaplakaly a žily dále. A lidé, kteří to organizovali, Vám vždy připomínali, že je to pro dobro lidstva a oběti musí být, že díky tomu přežívají ti silnější. Ti jsou díky tomu posíleni a už se jim nestane, že takto spadnou. A když náhodou ano, tak díky tomu neumřou. Možná. Také jste si mohla povšimnout, že rodičům postižených dětí se říkalo, že zranění nebylo následkem pádu, ale tím, že bylo slabé, že jen silnější přežívají ve zdraví.

A teď se vraťme k tomu momentu, kdy máte natažené ruce a máte své dítě pustit. Uděláte to?

A ještě jinak — také jste kdysi před tímto okamžikem viděla, jak některé maminky odmítly učinit tak, jak měly. Odešly s dítětem. Viděla jste, jak jejich děti byly zdravé i bez onoho pádu. Ale viděla jste, jak mají o to těžší život, protože si znepřátelily ty, kteří to všechno organizují… A ještě jste viděla maminky, které se bály odporovat, ale také se bály dítě pustit, tak si aspoň klekly a pustily dítě z menší výšky. A viděla jste, jak tyto děti měly o něco menší problémy nebo žádné. Takže možná řešení? Ne! Ti, co to organizují, i těmto matkám znepříjemnili život. I tyto matky si dovolily vzdorovat systému, tak budou ze společnosti vyloučeny i se svými dětmi.

Znovu — stojíte se svým devítitýdenním miminkem někde, máte zavázané oči, natažené ruce a máte jej pustit. Co cítíte? Rozhodnete se podle pocitů? Co tedy uděláte?

Více zde: http://www.svobodavockovani.cz/news/nelehke-rozhodovani-o-osudu-miminka/

Autorku by možná kdekterá farma firma ráda zaměstnala, protože takhle manipulovat ani oni neumí 🙂🙂.

1. pro 2016

@pisisvori ty vidis ve vsem manipulaci: v kritice ohledne vyplakani, v clanku o neockovani... Jo, je to vyhnane ad absurdum, ale jednotlive faze padu/nepadu pomerne verne kopiruji, jak to s ockovanim chodi.

1. pro 2016

otazka je, zda dost silna manipulace se strachem neni uz samotne ockovani, coz?
@pisisvori , tento clanek beru jen jako primer z pohledu z druhe strany, takze za me palec nahoru za nazornost...

1. pro 2016

Co mi to děláš? 😖 Každopádně názornost perfektní, třeba druhá strana pochopí, proč někdo odmítá pustit.

1. pro 2016

@kackakastanka očkování je manipulace se strachem? A ty smrtelné nemoci, co jsou díky němu vymíceny jsou potom co? 😞

1. pro 2016
Komentář byl odstraněný

@paullet no, ja ted tady o tom nechci zavadet diskusi, ale je k dispozici mraky materialu o tom, jak ty nemoci byly vymiceny, pripadne, jak nejsou ani v zemich, kde se neockuje, pripadne jak jsou v dnesni dobe pomerne snadno lecitelne... takze za me takto, ale NIKOMU svuj nazor nevnucuji, jen jsem komentovala clanek 🙂

1. pro 2016

@panickatlamicka
"Manipulátor se snaží přesvědčit osobu či osoby o správnosti myšlenky, názoru či jednání, které nejsou manipulovaným jedincům vlastní, či pro ně nemají dostatek iniciativy a které by tudíž danou myšlenku, názor či jednání nepřijali, nebo až s dlouhou časovou prodlevou. Manipulovaná osoba si často ani neuvědomuje, že je s ní manipulováno, případně si to uvědomuje, ale z nějakého důvodu se nemůže a někdy ani nechce manipulaci bránit. Manipulátor většinou na začátku jedná tak, aby získal u svých obětí sympatie. Často využívá své charisma a znalost slabých stránek ostatních lidí."
Nejsem 100% zastancem ockovani. Jsem zadtancem zdraveho rozumu a nepritelem extremu. Pokud fanaticci neockovaci vystupuji takovym to zpusobem uz se mi je nechce poslouchat. Radeji si poslechnu nekoho, kdo uzna chyby, nedostatky, je objektivni a snazi se najit to spravne... ne jednat hur nez ten proti komu broji🙂.

1. pro 2016

@pisisvori taky mam google. Hezky vecer. 🙂

1. pro 2016

@pisisvori jo a ockuji...s rozmyslem.

1. pro 2016

@pisisvori a nejedná se mnou jako s rodičem stát přesně tak, jak popisuješ? To, co se děje shora, není manipulace?

1. pro 2016

@alneka ano je ale ja mluvim o tom, ze nekoho kritizovat za to co dela a delat to same nekdy i vhorsim provedeni je pro me dost spatny zpusob, abych pak nekomu duverovala a myslela si o nem, ze lepsi nez ten koho tak hrozne kritizuje 🙂🙂

1. pro 2016

@panickatlamicka no vidis ja mam seznam a pisou tam to same, tak, ze by to byla pravda? Neee, neda se prece verit vsemu co kde pisou, buh vi, kdo to tam napsal 🙂. taky preji hezky vecer.

1. pro 2016

Jinak hezky vecer vsem. Napsala jsem jen svuj pocit z clanku.... nechci diskutovat o ockovani stejno jako jeho pisatelka. Tak se nezlobte, ze uz nebudu reagovat 🙂.

1. pro 2016

@kackakastanka tak to potom není k diskusi, chápu

1. pro 2016

@kackakastanka btw možná stojí za to i prostudovat, kdy byly ty mraky materiálu sepsány a zveřejněny...

1. pro 2016

Krásná pohádka, autorka zjevně nevěří na pomalu progredujici postspalničkovou encefalopatii, teratogenitu rubeoly, na záškrt či dětskou poliomyelitidu...atd. To by ta metafora totiž nezněla tak jednoznačně. Ale o to líp se jí žije. Rozhodnutí pak není těžké, pokud si člověk myslí, že jediným následkem neočkování, je zákaz školky.

1. pro 2016

Začni psát komentář...

Odešli