d_zejn
17. kvě 2019
1112 

Den dětí trochu jinak aneb 10 tipů na dárek

Den dětí se pomalým tempem blíží, ale dřív než to první červnový den vypukne, je fajn se trochu naladit. Protože kdo je připraven, nebývá překvapen! Dnes jdu s doporučením, jak jinak obdarovat děti než tabulkou čokolády nebo pytlíkem bonbonů.

Náš Den dětí

Osobně nepovažuji tenhle svátek za nějaký extra výjimečný den jako je např. Mikuláš, ale i tak je fajn se na chvíli zastavit, zpomalit, na odložit povinnosti a strávit se svými děti trochu víc času. I my doma ty naše malé poklady obdarováváme, i když třeba letos to bude vyloženě o zážitcích. A pokud se rozhodnete pro materiální dárek, nemusí stát majlant, aby udělal radost.

1. Knížky pro kluky i holky

Čím jiným začít než knižními tipy  Protože máme doma momentálně jednu čtenářku a menšího nečtenáře, záměrně vynechávám leporela a publikace pro ty nejmenší.

A čím potěšit starší? Za sebe pro holčičí část budu vždy a všude lobovat za komiks Hilda, který vydává nakladatelství Paseka. Z letošních jarních novinek z Albatrosu skvělou encyklopedii Už vím proč a půvabnou Holčičku a déšť s ilustracemi od Jana Kudláčka. Starší děti zase možná ocení knihu o knihách Pozor, v knihovně je kocour. Nakladatelství Host vydalo pokračování Pošťáka Myšáka, který se tentokrát vydá na prázdniny.

2. Předplatné časopisu

S dětskými časopisy jsem trochu opatrná, jejich kolísavá kvalita a velké množství reklam na sladkosti, hračky nebo pc hry mě nepřesvědčují o tom, že stojí za předplatné. Jedinou výjimkou, za kterou budu vždy stát, je Raketa – časopis pro děti chytrých rodičů. Tématicky pestré, s nulovou tolerancí reklam a skvělým vizuálním zpracováním. Děti ho mají předplacený téměř od prvního dílu a pokaždé si v něm najdou to svoje.

Druhý časopis je Ben já Mína, který vydává Skaut. Za pár kaček spousta zábavy. Velkou výhodou je jeho využitelnost i pro velké skupiny dětí, například na narozeninové oslavy nebo školní družiny.

3. Tetovačky

Jo, tak tohle je hit jakéhokoliv letního dne! Krátké rukávy přímo svádí k tomu, ozdobit se nějakou tou malůvkou. A když už se potetovat, tak aspoň vkusně!

Slovenské designové Kresky seženete i v Čechách, ale bacha, jsou tvrdě návykové a drží jako helvétská víra! Jo, testovala jsem je na sobě a jednu tetovačku z pirátské kolekce jsem měla dva týdny.

Vlastní kolekci má i moje oblíbená ilustrátorka Andrea Tachezy, sadu Jedeme na výletbrala Éčko pro děti do školy a sklidila velký úspěch. Až na jednoho tatínka, který byl pohoršen tím, že nabádám děti k zohavení vlastního těla.

Nově jsem objevila i tetovačky s hrdiny nakladatelství Meandr. Takže si děti můžou svalnaté paže ozdobit Samem a Julií nebo Chrujdou.

4. Něco do přírody

S rostoucím věkem dětí se zvyšuje i jejich samostatnost a schopnost brát na sebe zodpovědnost. Letos dostaly oba naši důvěru v podobě prvních vlastních nožů Opinel, se kterými si doma připravují svačiny a krájí ovoce i zeleninu. Popravdě lepší první nože neznám – kulatá špička, padnoucí rukojeť, zámek proti otevření.

Kdo tráví s dětmi hodně času venku i v lese, ocení na výletech praktické kapesní atlasy k určování brouků, rostlin, mraků nebo lišejníků od Bylonebylo. Tyhle malinké atlasy se dají upnout na batoh nebo poutko u kalhot. Teď na Světě knihy jsem viděla i dinosauří! To je must have pro všechny dinosaurofily (jo, chlapeček ho dostane k svátku 🙂)

Nesmím zapomenout na lupu! Nepostradatelná věc pro všechny malé i velké průzkumníky a badatele. Za pár kaček spousta zábavy a poznání.

5. Dárkový poukaz

Tak tady jsem jako doma. Poukazy na zážitky, jídlo, návštěvy zoo či výstav je něco, co u nás nechybí o vánocích ani adventu jako hlavní hit mého diy adventního kalendáře. Každoročně lovím na Slevomatu, díky kterému jsme se za lepší cenu dostali např. do Mořského světa. I letos dostanou děti poukázku, bude to ale do Rodasu v Šestajovicích, kde si můžete společně s dětmi vyrobit vlastní mýdlo, svíčku i čokoládové pralinky.

Omezovat se nemusíte samozřejmě na žádný slevový portál, stačí si v pc připravit vlastní poukaz na dětmi oblíbenou aktivitu.

6. Výlet

Variantu výletu by nejspíš volila velká skupina dětí. Možnost vyrazit si společně s rodiči do přírody je lákavá pro mrňata i školáky. Vzhledem k tomu, že mám naprosto vynikající zkušenosti s portálem Ověřeno rodiči, odkážu vás na něj. A komu tam bude nějaká lokalita nebo výlet chybět, může sám napsat vlastní recenzi a na Ověřeno rodiči jí přidat.

7. Kreativní sada

Ne každé dítě má potřebu se výtvarně vyjadřovat a vzít do ruky pastelku se pro ně rovná fyzickému trestu. Pokud máte doma dítko, které krásy vyrábění “čehokoliv” neobjevilo, přeskočte dál.

U nás je to půl na půl, u mladšího je vrchol vybarvená stránka v omalovánkách, u starší je to přesně naopak. Mezi výtvarnými potřebami a kreativními sadami se pohybuje jako ryba ve vodě. Jejich výrobků z keramického kroužku nebo ateliéru v Národní galerii máme plné krabice. Poslední pecka, která se u nás doma vyskytla (článek je v procesu), je sada na výrobu lapače snů od Pikle. Machři na holčičí kreativní sady je Agátin svět, jejich nabídku můžete přehazovat vidlema.

A když už jsme u těch výtvarných potřeb, FU.FO má v nabídce puntíkovánky – omalovánky, které se vybarvují tiskáním kulatým razítkem. Další můj oblíbenec Pipasik si na letošní sezónu připravil novinku Můj atlas hub, kde se stříhá, lepí, kreslí a přitom učí o houbách jedlých i nejedlých.

Znáte propisot? Pomocí tužky vyškrábáváte a obstiskujete obrázek na papír. Já tohle jako dítě nesmírně zbožňovala, i když jsme doma měli jen propisotová písmenka. A francouzká značka Djeco hodila propisot do barvy a moderního designu.

8. Zdravé mlsání

Cílené zakazování sladkostí starším dětem vede většinou do slepé uličky. V momentě, kdy se děti dostanou ze 100% rodičovského dohledu, začnou si užívat nabyté svobody, která končí bolavými žaludky, výčitkami svědomím a milosrdnou lží. Čímž nechci nabádat k tomu, že máte děti ládovat cukrem od rána do večera, ale zkuste si spíš nastavit hranice kompromisu. My máme domluvenou jednu sladkost denně (zmrzlina, koláč, malý kousek kvalitní čokolády…), nulovou toleranci bonbonů a lízátek, který kompenzuji přísunem sezónního ovoce. V praxi to vypadá tak, že když vím, že půjdeme odpoledne na zmrzlinu, nedostanou děti na snídani nic domácího pečeného sladkého. Funguje nám to takhle velmi dobře i ve škole a školce, především díky péči naší zubařky, která děti chválí, že mají díky minimálnímu přísunu sladkostí zdravé zoubky.

Když už chci dětem dopřát nějakou mlsku, vždy sahám po oříšcích a sušeném ovoci. Lískáče, mandle, vlašáky, mrazem sušené jahody i maliny, to vše je rozumnější a zdravější mlsání než Brumík a Haribo. Výbornou zkušenost mám s mrazem sušeným ovocem z Mixitu, kde mají nejen ovocné směsi, ale i vlastní míchané ořechové.

Co Nutella? Namazaná na topinku? Tak ta se dá naprosto bez výčitek nahradit oříškovým máslem, které strčí do kapsy všechny sklenice plné palmového oleje a cukru. Domů dětem kupuji ty od Šufánka (bacha, neplést se Žufánkem, ten vyrábí úplně něco jiného 🙂), do kaše, do tvarohu, na palačinku… Mňam!

Poslední zdravý mlsací tip je čistě home made – ovocný pohár! Ten u nás frčí kdykoliv a s jakýmkoliv ovocem. Stačí si vyrobit domácího pribiňáka (tvaroh a zakysaná smetana vyšlehat dohromady), navrstvit s ovocem a ozdobit sekanými ořechy. Sladit se nic nemusí, suroviny obsahují dostatek přirozeně se vyskytujících cukrů.

9. Kdo si hraje, nezlobí

Hračky už dětem téměř nekupuji, mám pocit, že ty poslední ode mě dostaly o Vánocích. Místa doma tolik nemáme a nechce se mi investovat čas a peníze do něčeho, co je rychle omrzí. Jedinou výjimku tvoří hry – karetní, venkovní i deskovky. Navíc u některých se děti i vyřádí fyzicky.

Na své první (a zatím poslední) blogerské akci jsem se potkala s Alicí, která pod značkou 4 Kavky vrací zpátky do života hry z našeho dětství – skákání gumy, kuličky, přebírání…V krásných designových krabičkách dostanete spoustu venkovní zábavy včetně mnoha návodů.

Když už jsme u těch her, které obsahují i fyzickou aktivitu, musím zmínit Jóga, nebe, ráj z nakladatelství Lali jóga. Funguje na principu klasické papírové skládačky “nebe, peklo ráj”, kombinuje slabikování i počítání. Na konci dětem vyjde jeden z jógových cviků, který mají zacvičit. Takže trénují hrubou i jemnou motoriku a ještě si protáhnou i tělo.

Co praktické karetní hry. Krásné a inteligentní designovky vyrábí francouzská značka Djeco. Líbivé ilustrace, šmrnc, nápad a kvalitní provedení, s Djeco neuděláte chybu! Kdo by chtěl podpořit domácí trh, může zkusit oblíbeného medvěda Wrr. V rychlé a dobrodružné hře medvěd bojuje s piráty a snaží se zachránit knižní svět. Máme tuhle hru doma a nesmí chybět na žádné cestě vlakem.

10. Den v režii dětí

A jsme na konci! Poslední bod je velmi důležitý, ale bohužel často opomíjený. Věnujte dětem den/půlden/odpoledne, nechte je, ať si samy určí, co chtějí dělat. Jít do kina? Na zmrzku? Na hřiště? Na výlet? Společně si číst? Ať si samy naplánují, co by chtěly dělat. Možná vás jejich výběr překvapí…

Co říci závěrem? Ráda bych zdůraznila, že tento článek není nijak sponzorovaný ani podporovaný. Se všemi mnou doporučovanými tipy mám vlastní dobré zkušenosti a ráda se o ně podělím dál.

Víc fotek a odkazy na blogu Malé radosti. 

A jestli vás článek zaujal a chtěli byste mě podpořit, můžete v hlasování o Mamablog roku 2019 kategorii Lifestyle. Stačí na hlavní stránce sjet až dolů, vybrat Malé radosti v rolovací liště a potvrdit. Jako odměnu můžete každý den vyhrát některou z cen.

Výborný článek! Minimálně polovinu tvých tipů můžeme z vlastní zkušenosti taky doporučit a na druhou půlku se stopro časem dostane🙂

17. kvě 2019
d_zejn
autor

@helulela tak to mám velkou radost! Hlavně že tyhle věci fungují nejen nám, ale i v jiných rodinách 🙂

17. kvě 2019
Komentář byl odstraněný

Každý rok - den dětí v braniku - parni vlak, jízdy apod.

17. kvě 2019
d_zejn
autor

@ilona87 Den dětí v Braníku je super, shodou náhod bydlím s rodinou v Braníku 🙂

17. kvě 2019

@d_zejn my nahoře v Modřanech 😉

17. kvě 2019
d_zejn
autor

@d_zejn sousedky 😀

17. kvě 2019

Článek je čtivý! Děkuji za tip na časopis, již dlouho hledám pro syna! V bodě 8. s tebou souhlasím jen částečně - sladkosti patří k dětem, nastavit pravidla je správná cesta, ale nejlepší službu zubům prokážete, když děti naučíte pít vodu a samozřejmě čistit zuby.

29. kvě 2019
d_zejn
autor

@iulia Jsem ráda, že se článek líbil. Zrovna začátkem června vychází nový díl Rakety 🙂
Pití vody a čištění je samozřejmost, vlastně by mě ani nenapadlo dělat to jinak 🙂 ale než dětem dám nějakou sladkost, přemýšlím, jakou to pro ně má výživovou hodnotu - např. lízátko vs. jahody. Co bych sama nejedla, nedávám ani jim. Stejně tak chápu, že jiné rodiny to mají nastavené jinak a respektovat svá rozhodnutí.

29. kvě 2019

Začni psát komentář...

Odešli