denny27
4. čer 2019
1386 

Co v ČESKÉM RÁJI rozhodně navštívit?!

Prázdniny se nezadržitelně blíží a s nimi i doba spojená s dovolenými, výlety, navštěvami památek, poznávání všech koutů naší Země.

Pokud máte rádi pěší turistiku a pobyt v přírodě stejně tak, jako moje rodina, třeba Vám tento článek pomůže v rozhodování a tu letošní dovolenou strávíte v Českém ráji.

A když ne tu letošní, tak třeba tu příští 🙂

Zajímavostí Českého ráje je fakt, že se v roce 1955 stal první CHKO tehdejšího Československa. Hlavním důvodem byla potřeba chránit unikátní skalní města.

Celková rozloha činí  181 km² a ke stávajícím oblastem CHKO se přidala i oblast Maloskalska,Kozákovska, Klokočských skal, Prachovských skal a oblast mezi Kněžmostem a Sobotkou.

Pro snažší putování Českým rájem vznikla ve třicátých letech Zlatá stezka, jejiž cílem bylo propojit nejzajímavější lokality Českého ráje přírodního charakteru, ale i zajímavosti stvořené člověkem v minulosti i době nedávné, spolu s ubytovnami a restauracemi, které byly ve vlastnictví či správě Klubu Českých turistů (zdroj: www.zlatastezkaceskehoraje.cz ).

Na výše uvedené webové stránce se dozvíte nejen, kde všude se můžete ubytovat, ale také podrobný plán putování, ať už pro jednodenní nebo několikadenní přechod po Zlaté stezce Českého ráje.

S rodinou bydlíme v Turnově a pár turistických zajímavosti jsme již navštívili, ale stále nám některé k navštívení chybí. Ty pro mě nejzajímavější a nejkrásnější bych teď ráda představila 🙂

Zatím pro mě bezkonkurenčně nejkrásnější místo je HRUBOSKALSKO.

Hruboskalské skalní město je známé především vysokými věžemi dosahujícími výšky až 55m a strmými kaňony.

Po červené stezce se můžete zastavit na několika vyhlídkách ( vyhlídka Na kapelu, U lvíčka, rozhledna Hlavatice, Mariánská vyhlídka - mimochodem za mě prozatím nejkrásnější vyhlídka na Český ráj, kde po pravé straně současně se zámkem Hrubá skála spatříte i zříceninu hradu Trosky.)

V oblasti Hruboskalska je také možnost navštívit hrad Valdštejn, Adamovo lože (určitě si vzpomenete na pohádku Princ Bajaja), Kopicův statek se skalními reliefy a v neposlední řadě i hřbitov horolezců.

KLOKOČSKÉ SKÁLY

Jedná se o přírodní rezervaci, která je tvořena skalnimi věžemi a rozsedlinami. Skalní stěna je asi 1600m dlouhá. Nejrozsáhlejší podzemní prostorou oblasti je jeskynně Postojná - Amerika v Zeleném dole. Ve směru na jihovýchod od Klokočských skal dojdete ke zřícenině hradu Rotštejn. Po cestě od Záholic můžete zabočit i k vyhlídce Zdenčina skála, která umožňuje překrásný výhled na údolí Jizery. Kromě ní můžete vystoupat i na další vyhlídky nabízející nádherný pohled na Besedické a Suché skály, Hamštejnský hřeben a Kozákov

Součástí Klokočských skal jsou i Betlémské skály.

TROSKY

Kdo by neznal Trosky. Jsou symbolem Českého ráje a patří mezi nejnavštěvovanější hrady v České republice. Typickým znakem jsou dvě věže Baba a Panna, odkud se nabízí nádherný výhled na krajinu i okolní regiony.

Tuhle památku jsem navštívila za celý svůj život pouze jednou jako malá a letos tam povinně musíme vzít všechny děti. Na hrad se dostanete pěšky z Rovenska pod Troskami přes Borecký les nebo z Jinolic.

KOST

Nachází se asi 18km od města Jičína a patří mezi nejzachovalejší a nejvýznamnější středověký hrad v České Republice. Dostat se na něj můžete několika způsoby.

Vlakem: nejbližší vlaková zastávka se nachází v Libošovicích a odtud pak ve vzdálenosti asi 2km.

Autem:  Od Prahy: rychlostní silnice R10 na Turnov – u Mladé Boleslavi sjezd na silnici 16 směrem na Jičín – u Přepeř odbočka doleva směr Dobšín – Kost

Od Hradce Králové: silnice 35 směr Liberec – v Jičíně sjezd na silnici 16 směr Mladá Boleslav – v Sobotce odbočka směr Vesec u Sobotky, Podkost – Kost

Od Liberce: silnice 35 na Turnov a dále na Prahu – u sjezdu Příšovice odbočka na obce Žďár a Skokovy – Kost (zdroj: www.hrad-kost.cz )

Součástí hradu Kost je i ÚDOLÍ PLAKÁNEK, které patří k nejkrásnějším částem CHKO Český ráj. Má celkem 11 zastavení, na kterých se dozvíte spoustu zajímavostí nejen ze života zvířat v okolí, ale také rostlin a především informace o vzniku údolí doplněné o názorné ilustrace 90 milionu let trvajícího vývoje skal.

Údolí Plakánek je tolik tajemným místem, že se k němu váže hned několik pověstí.

( Černý uhlíř, Údolí nářků, Osudová láska, Ohnivý keř )

I sem se musíme letos podívat. Děti se trochu bojí toho, že uslyší v udolí plakat chlapečka, ale snad je k výletu přesvědčí pořádná porce vafle se zmrzlinou a dalšími dobrotami.🙂

PRACHOVSKÉ SKÁLY

Nazývané také perlou Českého ráje se nacházejí zhruba 5km až 7km severozápadně od Jičína mezi Prachovem, Pařezskou Lhotou, Dolním Lochovem a Blaty v Královéhradeckém kraji. Jedná se o pískovcovou skalní oblast, ve které se nachází řada upravených, různě pojmenovaných vyhlídek. 

(Křížkovského vyhlídka, Rumcajsova vyhlídka, Hakenova vyhlídka, Hlaholská vyhlídka, Vyhlídka Míru, Šlikova vyhlídka, Všetečkova vyhlídka, Vyhlídka Českého ráje, Vyhlídka Šikmá věž, Pechova vyhlídka )

Na okraji Prachovských skal se nachází Hrad Pařez, který láká turisty a poutníky k proplétání labyrintem skalních světniček.

Uprostřed skalní oblasti se nalézá přírodní koupaliště Pelíšek.

MALOSKALSKO/ MALÁ SKÁLA

Jedná se o přírodní park, který leží při jihozápadní hranici okresu Jablonec nad Nisou, částečně v CHKO Český ráj. Centrem Maloskalska je obec Malá Skála.

Uzemí parku je rozděleno do sedmi krajinných celků podle vlastnosti reliéfu:

  • Drábovna a Frýdštejnsko
  • Zbirohy a Sokol
  • Vranovský a Koberovský hřbet
  • Vrátsko, Líšný
  • Sněhovsko
  • Těpersko
  • Údolí Jizery ( zdroj: Wikipedie ) 

V obci Malá skála můžete z památek navštívit Boučkův statek, ve výšinách hrad Pantheon - Zřícenina skalního hradu Vranov, nedaleko hrad Frýdštejn a odtud pak na kopec rozhlednu Kopanina.

Velmi oblíbenou aktivitou je také sjezd na raftech po řece Jizeře k Turnovu, kdy se cestou můžete zastavit u Zrcadlové kozy nebo doplout až na Dolánky a navštívit další historickou památku Dlaskův statek. 

BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ

Nacházejí se 1 km severně od obce Bozkov v Libereckém kraji, okres Semily. Tvoří je nejrozsáhlejší jeskynní systém v severovýchodních Čechách a jako jediný je tvořen vápnitým dolomitem.

Součástí přírodní památky je i vůbec největší podzemní jezero v Čechách - Jezerní dóm - s hladinou o ploše 320 metrů čtverečních.

Kromě modrozelených jezírek zde spatříte i několik útvarů, které nesou své platné názvy:  Zkamenělý orel, Půlnoční jeskyně, Loupežnická jeskyně, Mechové zahrádky, Labutí jezírka, Prušácká přilba, Sloní uši, Bílá myška nebo Rokokové panenky a Perníkové chaloupky.

Teplota v jeskyni dosahuje v průměru 7.3 stupňů Celsia a proto se doporučuje si sebou vzít mikinu a pohodlnou obuv.

Český ráj nabízí spoustu nádherných míst a lokalit. Kdybych tu měla všechny vyhledat a vypsat, možná by mi ani týden nestačil.

Za zmínku ještě stojí rozhledna Kozákov, Drábské světničky a Přihrazské skály, Jičín, Hrubý Rohozec, Riegrova stezka,zámek Sychrov, zámek Mnichovo Hradiště, Turnov, hrad a zámek Staré Hrady u Jičína.

Doufám, že článek se Vám alespoň trochu líbil a třeba se do Českého ráje jednou podíváte.

A pokud už jste Český ráj někdy navštívily - co se Vám tady nejvíce líbilo? Máte doporučení? Klidně své tipy pište pod článek.

pozn: informace o památkach jsem čerpala z různých webových stránek a jsou všechny dohledatelné.

Prekrasny kraj, byl jsem tam dvakrat a ve vzpominkach to patri k tem nejhezcim dovolenym! 🙂

4. čer 2019

Bydlím kousek od MB a v Mladějově na Dolách mají manželovi rodiče chatu, takže tam jezdíme často😉 nejradši máme trasu Hrubá Skála - Valdštejn a zpět. Na HS proběhla zadost o ruku a na Humprechtu byla svatba, takže srdcovka 🥰

5. čer 2019

Český ráj miluju. Je to moje srdeční záležitost. Jezdíme tam každý rok a moji oblibu v tento kraj už jsem přenesla i na dceru. Kdyby to jen truchu šlo, tak se tam hned stěhuji😁

5. čer 2019
denny27
autor

@kejvinka jezdíte na konkrétní místo nebo je střídate?😊

5. čer 2019

Většinou jsme v kempu Sedmihorky. Je to tam super pro děti, ale i dospělí si přijdou na své.
Minulý rok jsme ale udělali změnu a pronajali si chatu ve Žďáru u Kumburku. Také to bylo fajn😉

5. čer 2019

Za mě top Drábské světničky a skalní byty u hradu Valečov. Máme to bohužel dál, ale určitě tam ještě někdy pojedeme 🙂

8. čer 2019

Začni psát komentář...

Odešli