dentaland
    5. zář 2012    Čtené 0x

    Jak pečovat o svůj chrup v těhotenství

    V době těhotenství je naše tělo ovlivněno výraznými hormonálními změnami. Jinak vnímáme pachy, chutě a zpravidla se nám zvyšuje dávivý reflex. V ústní dutině je těmito změnami nejvíce ovlivněna dáseň. Jiné vnímání chuti vede ke zvýšené konzumaci sladkostí a kyselých jídel. Hormonální změny, zvýšený dávivý reflex a častější zvracení mají vliv na pokles pH v ústech.

    U mnoha těhotných žen se zhoršuje úroveň ústní hygieny. Důvodů je hned několik: zvýšená únava, nižší fyzická výkonnost a těhotenské zvracení, které bývá často vyvoláno právě zubním kartáčkem. Někdy se těhotná žena také zalekne krvácení z dásní. Zhoršená hygiena a změny stravovacích návyků vedou k vyššímu výskytu mikroorganizmů, vzniku zubního kazu a zhoršení stavu dásní.

    V případě zvracení se nedoporučuje čistit si zuby ihned po něm, ale vyčkat alespoň pět minut. Povrch zubní skloviny je totiž naleptán žaludečními kyselinami a kontaktem s potřebnými prvky se postupně opět zpevňuje. Pokud si člověk ihned po zvracení zuby vyčistí, riskuje tím nevratné poškození zubní skloviny. Bezprostředně po zvracení je tedy vhodné vypláchnout dutinu ústní obyčejnou vodou, mlékem nebo ústní vodou s obsahem fluoridů.

    Právě v období těhotenství je nutné věnovat zvýšenou pozornost prevenci zubního kazu a řádně provádět zubní hygienu. Neměli bychom vynechat ani prohlídky u svého zubního lékaře!

    Už mezi našimi prababičkami se tradovalo, že každé narozené dítě stojí maminku jeden zub. Stále nás mnoho věří tomu, že vyšší kazivost zubů v průběhu těhotenství je způsobena tím, že plod odebírá matce vápník ze zubních tkání. Nic takového se však nikdy neprokázalo. Pokud má plod nedostatek vápníku, tak si potřebný vápník odebírá z kostí matky, nikoliv z jejích zubů. Pokud přijde matka po porodu o zub, příčinou je většinou nedostatečná péče o chrup.

    Zánětem dásní trpí  přes 30% těhotných žen. Hlavním projevem je krvácení dásní při čištění chrupu, někdy i spontánní krvácení při jídle. Zánět často vzniká u žen, které již zaznamenaly zánětlivé změny na dásni před otěhotněním. Příčinou zhoršení stavu je hormonálně navozená vyšší citlivost dásní. Samotný zánět dásně je vyvolán přítomností zubního plaku, který produkuje řadu toxických látek a enzymů. Pokud se tyto látky dostanou do krevního oběhu ženy, zvyšuje se dokonce riziko předčasného porodu.

    Při krvácení z dásní v žádném případě nepřestáváme s čištěním chrupu a co nejdříve navštívíme zubního lékaře, který stav dásní posoudí a doporučí nám vhodné metody čistění a provádění zubní hygieny. Je ale třeba počítat s tím, že určité zbytnění dásní k těhotenství patří, ale po porodu se většinou upraví.

    Nesmíme zapomenout na to, že péče o zuby dítěte, které se teprve narodí, začíná už v období těhotenství. Mnoho faktorů může mít vliv na vývoj zubů našeho ještě nenarozeného dítěte. Nejcitlivější je období prvních třech měsíců těhotenství, kdy u plodu dochází k vývoji orgánů. Vzniká primitivní ústní dutina a zárodky některých zubů. Mnoho škodlivých látek může v tomto období negativně ovlivnit vývoj dětského chrupu. Jsou to především léky, proto jejich užívání vždy konzultujte s Vaším lékařem!

    Velmi důležitá je správná výživa. V období růstu plodu je třeba zajistit dostatečný příjem minerálů a vitaminů, především vápníku, fluoru. Zdravá výživa ovlivňuje nejen zdraví matky, ale hraje velkou roli právě při vývoji zubních zárodků dítěte. Obecně nastávající mamince prospívá především dostatek kvalitních mléčných potravin, masa, ryb, čerstvého ovoce, celozrnného pečiva a ne příliš mnoho sladkostí. To prospěje i chrupu vyvíjejícího se dítěte.

    Základem všeho je však řádné a správné provádění ústní hygieny. Zuby je třeba si čistit pravidelně dvakrát denně alespoň tři minuty. Správnou techniku konzultujte se svým zubním lékařem či dentální hygienistkou. K péči o mezizubní prostory používejte zubní nit či mezizubní kartáček.

    dentaland
    27. srp 2012    Čtené 0x

    Správná péče o zoubky batolat (1-3 roky)

    Prořezávání prvních, dočasných zoubků začíná kolem šestého měsíce věku dítěte a kolem jeho třetího roku jsou už dočasné zuby většinou kompletně prořezány. Dítě jich má celkem 20, v každé čelisti po deseti. O dočasné zoubky je potřeba správně pečovat a zajistit pravidelnou a dobrou úroveň zubní hygieny.

    Pevně doufám, že v dnešní době už se podařilo vymýtit mýtus, že mléčné zoubky se čistit nemusí, protože přece vypadnou. Dá se naopak říct, že stav mléčného chrupu je zásadní pro vývoj stálých zubů. Mléčné zuby jsou důležité pro správný vývoj čelisti. S trochou nadsázky můžeme říct, že pokud první zoubky vypadnou zdravé, druhé zdravé vyrostou. Předčasná ztráta prvních zoubků může mít za následek komplikace při růstu stálých zubů nebo problémy s výslovností. 

    Ve věku 12-16 měsíců, jakmile se dítěti prořežou první stoličky, začínáme dítěti čistit zuby měkkým dětským zubním kartáčkem 2x denně, ráno po snídani a večer po večeři. Dětský kartáček je vhodné měnit po 2-3 měsících, podle opotřebování. (Vhodné kartáčky a zubní pasty určené pro první zoubky naleznete na našem eshopu www.dentaland.cz v sekci Pro děti.) Zoubky minimálně do tří let (nejlépe do čtyř let) čistí dítěti rodiče! Mezi druhým a třetím rokem můžeme již začít s výukou čištění zubů. Jako příklad dobře poslouží starší sourozenec, zoubky ale vždy nakonec dočistíme my rodiče.

    Používáme vždy pastu pro nejmenší děti (na obalu je většinou uvedeno věkové rozmezí) se sníženým obsahem fluoridu, protože děti většinu pasty spolykají. Množství pasty na kartáčku odpovídá zhruba velikosti hrášku, my většinou doma dáváme méně. Pokud dítě pastu odmítá, nenutíme je. Popřípadě vyzkoušíme více druhů. Žvýkací plošky čistíme zepředu dozadu, ostatní plošky čistíme drobnými krouživými pohyby.

    Po večerním čištění zubů dítě pije už jen NEslazené tekutiny, tj. čistou vodu nebo neslazený čaj, a NIC nejí, ani ovoce. Konzumace ovoce je velmi prospěšná, ale neplatí tvrzení, že sníst jablko je skoro jako vyčistit si zuby. Ovoce obsahuje přírodní cukry a kyseliny, které na náš organismus působí blahodárně, ale neměli bychom je nechat působit na náš chrup příliš dlouho.

    Největší nebezpečí pro mléčný chrup představuje nesprávná zubní hygiena a nesprávná výživa, a to především přemíra cukru. Ten vytváří v ústech velmi agresivní látky a podporuje množení bakterií zubního kazu. Proto není vhodné, když děti během celého dne průběžně konzumují sladkosti a upíjejí slazené nápoje, a to především z kojenecké láhve. Co nejdříve učíme pít dítě z KLASICKÉHO hrnečku. Pokud možno nezvykáme děti na sladkosti. Pokud jim je podáváme, měly by být vždy součástí hlavního pokrmu. Svačinky by měly být ovocné, zeleninové nebo mléčné. Měli bychom se vyvarovat podávání sladkých tyčinek, sušenek, perníků, čokolád, oplatek apod.

    Kromě cukrů není vhodná ani přílišná konzumace přírodních i umělých kyselin obsažených v potravinách, například v koncentrovaných ovocných šťávách. Různé slazené limonády a džusy obsahují ve velké míře právě cukr v kombinaci s koncentrovanými kyselinami. Často bývají sycené bublinkami oxidu uhličitého, který naleptává sklovinu. Pro děti i dospělé platí, že slazené a chemicky ochucené nápoje jsou naprosto nevhodné a zatěžují kromě chrupu i ledviny.

    Občasné pití neslazených minerálních vod a čistých ovocných šťáv je samozřejmě prospěšné, ale základem pitného režimu by měla zůstat čistá voda, popř. neslazený čaj, nejlépe ovocný. Důležité složky ovoce jsou obsaženy spíše v čerstvém ovoci než v džusech.

    Nerada bych, abyste získaly dojem, že naše děti chudinky neznají ani chuť čokolády. Teorie je samozřejmě jedna věc, praxe je věc druhá. Sladkosti se u nás doma samozřejmě těší velké oblibě. Je ale určitě dobré je připojit na závěr hlavního jídla (jako odměnu za prázdný talíř), po kterém si děti vyčistí zoubky. Pokud dítěti budeme veškeré sladkosti zakazovat, jsem si naprosto jistá, že se to obrátí v budoucnu proti nám. Děti jsou velmi vynalézavé…

    Co se týče pitného režimu, starší syn jako malý miloval čistou vodu. Mladší syn veškeré neslazené nápoje odmítal, ať jsem se snažila sebevíc. Pokud jsem chtěla, aby během dne alespoň něco vypil, musela logicky přijít na řadu domácí rybízová šťáva od babičky, která je u nás i dnes hlavním denním nápojem. Jojo, ještě že ty babičky máme…

    dentaland
    20. srp 2012    Čtené 0x

    Správná péče o zoubky kojenců

    Prořezávání prvních zoubků začíná kolem šestého měsíce věku dítěte. Jako první se obvykle prořezávají řezáky v dolní čelisti. Růst zoubků je však velmi individuální záležitost a je do určité míry ovlivněn i dědičností. U našeho prvního syna jsme například na první zoubek čekali až do jeho 14. měsíce. Pokud Vaše děťátko nemá v roce žádný zoubek, poraďte se s Vaším zubním lékařem, který rozhodne, zda je nutné další vyšetření.

    Kojenec při prořezávání zoubků zpravidla více sliní, dává si prstíčky do pusinky, kouše do všech předmětů, které vidí kolem. Pro tuto situaci se hodí různá kousátka, která můžete nechat chvíli vychladit v lednici. Při kousání pak kousátko příjemně chladí a zklidňuje podrážděnou dáseň. Často je růst zoubků doprovázen zvýšenou teplotou či nechutenstvím. Pokud obtíže přetrvávají, vždy stav dítěte zkonzultujte s Vaším dětským lékařem, protože obtíže mohou mít i jinou příčinu, než je růst zoubků.

    Je velmi důležité si uvědomit, že prevence zubního kazu u dítěte začíná pečlivou a pravidelnou hygienou ústní dutiny jeho rodičů a všech, kteří se o děťátko starají! Zubní kaz je infekční chorobou a mikroby přecházejí z dospělých na děti právě ve chvíli, kdy se dítěti vyklube první zoubek.

    Již kolem jednoho roku dítěte může zubní lékař najít známky začínajícího zubního kazu, nejčastěji na horních řezácích. To se stává především v případech, kdy dítěti dáváme dudlík namáčený do medu nebo cukru nebo pokud zcela chybí jakákoliv péče o dětský chrup. K rozvoji zubního kazu přispívá i relativně rozšířený zlozvyk, kdy my maminky nejprve jídlo lžičkou ochutnáme a pak tou samou lžičkou děti krmíme. Z našich úst se tak do pusinky dítěte dostávají mikroorganizmy, které se podílejí na vzniku zubního kazu.

    S čištěním zoubků musíme začít nejpozději v době, kdy se prořeže první zoubek. V tomto období je vhodné k odstraňování mikrobiálního povlaku a zbytků mléka používat dentální ubrousky, novinku na českém trhu (viz náš eshop www.dentaland.cz). Ty díky svému složení daleko efektivněji nahradí kousek gázy či cíp plenky. K čištění zoubků se v tomto období hodí také gumový prsťáček. V momentě, kdy se vyklube první stolička, se ale již musí začít s čištěním jemným dětským zubním kartáčkem určeným pro první zoubky.

    Ve věku jednoho roku byste měli s dítětem navštívit zubního lékaře, i když jeho chrup není ještě kompletní. Jedním z důvodů je zkontrolovat prořezávání zoubků, jejich kvalitu a kvalitu zubní hygieny celkově. Ale především se jedná o informativní schůzku, kdy se dítě seznámí s prostředím informace, povozí se na křesle apod. Prostředí lékařských ordinací budí u dětí všeobecně spíše nedůvěru, proto je pro lékaře důležité získat si dítě pro budoucí spolupráci. Rodič zde získá potřebné informace o správných stravovacích návycích dětí a správné dentální hygieně.

    Stále platí, že nejvhodnější tekutinou, která by měla tvořit základ pitného režimu dítěte, je čistá voda. Ale o tom zase příště… J

    Nyní při objednávce v hodnotě nad 500 Kč doprava po Plzni zdarma!

    dentaland
    31. bře 2016    Čtené 16x

    Zubní centrum Kronusová s.r.o.

    Naše společnost provozuje kromě několika zubních ordinací i internetový obchod Dentaland.cz, ve kterém nabízíme široký sortiment dentálních pomůcek pro péči o chrup. Zaměřujeme se na kvalitní produkty ověřené našimi zubními lékaři. V naší nabídce nechybí zubní a mezizubní kartáčky, elektrické kartáčky, zubní pasty, ústní vody, prostředky na bělení zubů atd.
    Velký prostor věnujeme dentálním pomůckám určeným pro děti. Snažíme se různými motivačními předměty podpořit správné návyky v péči o zoubky od raného věku a motivovat tak děti ke správné každodenní péči o svůj chrup. Vzhledem k počtu domácích mazlíčků v naší rodině i u našich pacientů nabízíme i produkty určené pro dentální péči nejvěrnějšího přítele člověka – psa.