destovakapka
29. srp 2017
502 

Těhotenství týden po týdnu - 31 týden

                                                             31. týden těhotenství         

                                                             Co se děje s vámi?

Kromě bolestí zad a pánevního pletence, který se rozvolňuje a připravuje se tak na porod, vás mohou začít v těchto dnech těhotenství trápit i bolesti hrudního koše, především dolních žeberních oblouků. Je to způsobeno kopáním a protahováním miminka, které je již často otočeno hlavičkou dolů, a nožičky směřují vzhůru.

Zesilují též poslíčci neboli Braxtonovy-Hicksovy kontrakce dělohy. Mohou být již mírně bolestivé, trvají asi půl minuty, ale na rozdíl od pravých porodních bolestí, bývají nepravidelné a nemají vliv na otvírání porodních cest.

Možná si připadáte, že více zapomínáte či jste roztržitá. Je to zcela přirozené, váš mozek se nyní zabývá jinými podněty než nákupním lístkem. Začínáte se psychicky připravovat na porod. Začněte přemýšlet nad tím, jak bude probíhat a kdo u něj bude přítomen. Strach z porodu je přirozený, ale mějte ho pod kontrolou. Jak na něj? Možností je mnoho, nebojte se probrat vaše pocity s odborníkem.

Vyšší cirkulace krve v těle vám může způsobovat nepříjemné návaly horka. V zimě to asi nepředstavuje problém, ale v létě to může být pěkně nepříjemné. Víte, jak na letní vedra v těhotenství? Nezapomeňte se ochlazovat (s rozumem) a upřednostněte oblečení z přírodních materiálů.

                                                         Co se děje v bříšku?

Miminko začne v této poslední fázi rychle přibírat na váze. Do termínu porodu přibere totiž ještě kolem 2 kg, tj. v průměru přes 200 g týdně.  Vrásčitá kůže se začíná vzhledem k ukládání tuku vyhlazovat, miminko se zakulacuje a stává se buclatější. Nejčastější poloha v děloze v tomto týdnu je již hlavičkou dolů.

Množství plodové vody dosahuje kolem 800 - 1000 ml, poté začne její množství pomalu klesat (na cca 600 ml v době porodu). Miminko plodovou vodu polyká a zase do ní močí. Plodová voda se však neustále obměňuje.

Děťátko reaguje pohybem na zvukové podněty. Většinu času prospí, pokud tomu tak není, má otevřené oči. Přibíráte na váze, bříško už vás omezuje ve většině činností.

Dítě přibírá dále na své váze. Má otevřené oči, zavírá je pouze, když jde spát. Většinu spánku tvoří aktivní spánek, při kterém se dítě nepatrně hýbe a jeho tepová frekvence se zrychluje. Jeho duhovka je nyní tmavě modrá, do skutečné barvy se zabarví až několik týdnů po porodu, protože pigment ke svému dotvoření potřebuje světlo. Většina dětí bílé kůže se rodí s očky modré nebo šedé barvy. Zornice se rozšiřují a stahují v závislosti na tom, kolik načervenalého světla proniká přes kůži až do dělohy. V plicích se tvoří bílkovina surfaktant, která pomáhá rozvinout plíce po porodu. Její přítomnost zvyšuje šanci na přežití předčasně narozených dětí.

Ve 31. týdnu těhotenství měří plod zhruba 41 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 1500 g.

Začni psát komentář...

Odešli