destovakapka
29. srp 2017
548 

Těhotenství týden po týdnu - 35 týden

                                                           35. týden těhotenství 

                                                           Co se děje s vámi?   

35. týden těhotenství děloha dosahuje nejvýše z celé gravidity. To způsobuje i značné obtíže dechové (někdy se vám může stát, že se jakoby nemůžete dodechnout, přestože jste v klidu), při chůzi se vzhledem k nedostatku dechu musíte i zastavovat. Nebojte se, je to zcela běžné, v posledním měsíci těhotenství dojde vzhledem k rozvolnění hrdla děložního k mírnému poklesu dělohy. Vzhledem k vysokému stavu dělohy bývá nejsilnější z celého těhotenství i pálení žáhy.

Je nejčastější operací v porodnictví sloužící k vybavení plodu z dělohy. Její frekvence celosvětově trvale stoupá a v roce 2014 v ČR již dosáhla na některých pracovištích 38%. V perinatologických centrech je vyšší z důvodu koncentrace rizikových těhotenství a rizikových porodů).

Důvodů, které vedou k tomuto zákroku je celá řada: zúžení pánve ženy, nepravidelné polohy miminka, krvácení z porodních cest, výhřez pupečníku, vícečetná těhotenství, onemocnění matky, velký plod, stav po císařských řezech, degenerace oční sítnice matky.

Břišní stěna se většinou otvírá příčným řezem na hranici ochlupení - tzv. bikini řez, po zahojení bývá často prakticky neviditelná, děloha se otevírá příčným řezem v dolním děložním segmentu.

Plánovaný císařský řez se většinou provádí ve spinální nebo epidurální anestezii, kdy žena zůstává po celou dobu při vědomí a ztrácí dočasně jen cit těla od prsou dolů.

Břicho po operaci bývá bolestivé, laktace nastupuje o pár dnů později než po normálním porodu.  Minimálně 6 týdnů by se žena neměla namáhat.

Drtivá většina dětí narozených v tomto týdnu přežije bez většího problému. Miminko je stále častěji vzhůru. Občas vás kopne tak prudce, že vás jeho pohyb zabolí. Jste stále více unavená, bříško vás omezuje v normálních denních aktivitách.

Potřebujete hodně odpočívat, unaví vás i malá námaha. Vaše sny mohou být velice živé, což je způsobeno psychickými a emocionálními změnami, kterými teď procházíte. Zvyšující se hmotnost spolu s těhotenským hormonem relaxinem způsobuje rozvolňování spojení pánevních kostí. Můžete pociťovat v této oblasti bolest, mravenčení nebo pocit tlaku. Ale nevěšte hlavu, je to důležitá porodní příprava. Na tyto bolesti mohou v některých případech pomoci vitaminy skupiny B, poraďte se se svým lékařem. Zvětšují se také prsa a bradavky.

Zamyslete se, jestli byste neměla dokoupit hlavní věci do výbavičky pro miminko a nezabalit si tašku do porodnice. Ve volných chvílích si vyzkoušejte různé porodní polohy. Nevěřte nikomu, kdo vám tvrdí, že rodit je možné pouze na zádech. Tato poloha je sice preferovaná porodníky, protože umožňuje snadný zásah, ale pro rodičku je nevýhodná, protože nevyužívá síly gravitace.

Možností, jak si ulevit od porodní bolestí je několik. Ptáte se, proč porod bolí? Řada budoucích rodiček zvažuje epidurální anestezii. Překvapivě účinnou metodou ke zmírnění bolesti je ponoření do vody. Řada porodnic proto nabízí porodní pokoje s vanou. Několik studií ukázalo, že ponoření pomáhá k rychlejšímu otevření porodních cest a poklesu dítěte, snížení krevního tlaku i bolesti. Navíc voda nadlehčuje – budete se cítit svobodnější.

                                                          Co se děje v bříšku?

Po celé toto období pokračuje růst těla dítěte i jeho jednotlivých částí. Vyzrávají vnitřní orgány, které pokud již nefungují, připravují se na činnost po porodu. Miminko je v tomto období již v pohybu značně omezeno, v děloze zaujímá typickou polohu, hlavička je ohnutá a bradička se dotýká hrudníku. Ohnutá jsou i zádíčka a končetiny. Ručičky jsou ohnuty v loktech a jsou překřížené na přední straně hrudníku. Dolní končetiny jsou ohnuty v kyčlích i v kolenou, holeně jsou překřížené na přední straně bříška. Tomuto uspořádání se říká pravidelné držení plodu.

Nadále pokračuje tvorba tukových zásob.

Podkožní tuk již začíná pomáhat regulovat tělesnou teplotu, pokožka je růžová a vyhlazená. Trávicí soustava dozrává, centrální nervový systém je už zralý a plíce jsou obvykle už také zralé. Pokud se dítě narodí v tomto týdnu, žádné dýchací problémy pravděpodobně nevzniknou.

Ve 35. týdnu těhotenství měří plod zhruba 46 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 2400 g.

Začni psát komentář...

Odešli