destovakapka
17. zář 2017
649 

Těhotenství týden po týdnu - 38 týden

                                                        38. týden těhotenství 

                                                           Co se děje s vámi? 

Jelikož fyziologické těhotenství trvá 40 +/- 2 týdny, můžete začít rodit prakticky kdykoliv. Váš partner by měl být neustále ve střehu a nevypínat mobil. Není však důvod sedět doma a čekat. Choďte na procházky do přírody, nezapomínejte však na doprovod.

Po dohodě s ošetřujícím gynekologem je vhodné se již objednat na ambulanci porodnice, kde jste se rozhodla rodit. Zde vám bude odebrána anamnéza, budete vyšetřena, natočí vám KTG, popř. vám bude proveden ultrazvuk. Do této ambulance pak budete zvána na pravidelné kontroly minimálně v týdenních intervalech. V případě, že vám začnou děložní kontrakce nebo odteče plodová voda, jedete už do známého prostředí, kde vás znají.

Porod má 3 (resp. 4) fáze.

První doba porodní (neboli otevírací), která trvá hodiny, se pomocí silných pravidelných děložních kontrakcí zkracuje děložní čípek a otevírá děložní hrdlo. V otvírací době dochází k odtoku plodové vody a končí maximálním otevřením hrdla, tzv. děložní branky (na 10 cm). Otvírací doba je delší u prvorodiček.

V druhé porodní době (vypuzovací), která trvá zpravidla desítky minut (nejčastěji kolem 20, nejdéle by měla však trvat cca 60 minut), cítí žena potřebu tlačit a za součinnosti břišního lisu a děložních stahů je plod vytlačen porodními cestami ven.

Ve třetí době porodní je odloučena placenta (nejčastěji do půl hodiny od porodu dítěte, nejdéle do hodiny) od děložní stěny a vyloučena z těla ven. Dochází k mohutné a dlouhé kontrakci dělohy, která brání krevním ztrátám, tím že dojde k zaškrcení děložních cév. Rodička je většinou 2 hodiny po porodu sledována ještě na porodním sále a poté přeložena na oddělení šestinedělí. Tato část porodu se někdy nazývá čtvrtou dobou porodní.

Od tohoto týdne je vaše miminko donošené a zralé. Všechny jeho orgány jsou vyvinuté, plíce jsou připraveny se poprvé nadechnout. Děťátko se může kdykoliv narodit.

Některé ženy trpí na konci těhotenství depresí. Je to způsobeno směsí několika pocitů, především obavami z nadcházejícího porodu, nedostatkem spánku a únavou z těhotenství samotného. Bříško představuje v posledním lunárním měsíci velikou mechanickou zátěž pro páteř i celá záda, která mohou často bolet. Hodně odpočívejte. Pokud jste tak ještě neudělala, měla byste si sbalit tašku do porodnice. Čeká vás vyšetření v prenatální poradně spojené s kardiotokografickým záznamem ozev plodu, pomocí kterého se hodnotí kondice miminka a tím i funkce placentární jednotky. Jedná se o 20–30 minut dlouhý záznam srdečních ozev plodu současně s případnou děložní činností.

Jak poznám odchod hlenové zátky? Odchod hlenové zátky většinou ohlašuje blížící se porod, většinou porod proběhne během dvou až tří dnů, ale může se objevit i šest týdnů před porodem. Projevuje se malým množstvím červeného nebo nahnědlého hlenu, případně se může objevit různě intenzivní výtok.

Pokud jste aktivní řidička, dávejte pozor a dělejte si často přestávky v řízení, projděte se na vzduchu.A pokud je to možné, předejte řízení partnerovi.                                                 

                                                                Co se děje v bříšku?

Miminko je též zralé a připravené na porod.

U kluků jsou již varlata sestouplá v šourku, u děvčat velké stydké pysky překrývají malé stydké pysky – obojí je jedním ze znaků donošenosti plodu.

Nadále probíhá vyzrávání nervových buněk spolu s myelinizací (obalováním) nervových vláken, to však bude pokračovat ještě dlouho po narození.

Kůže miminka je růžová, elastická, díky ukládání tělesného tuku již není průsvitná. Lebeční kosti jsou sice pohyblivé, ale již pevné. Obvod hlavy je stejný jako obvod bříška. Placenta již není tak efektivní v přenosu živin, jako tomu bylo před několika týdny. Začíná stárnout, objevují se v ní krevní sraženiny a kalcifikovaná místa. Ve střevech děťátka je nahromaděná zelenočerná smolka – první stolice. Děloha je pro miminko již velmi těsná.

Ve 38. týdnu těhotenství měří plod zhruba 50 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 3100 g.

Začni psát komentář...

Odešli