domorodka
21. dub 2016

Tvůrčí svátek matek ♥

Maminky se v den svého svátku mají jen hýčkat

Druhá květnová neděle je význačným dnem. Proč? Mají totiž svátek všechny matky. Tento den by všechny maminky měly být hýčkané, rozmazlované a obdarované. Takže popřemýšlejte, čím byste té své udělali největší radost.

Maminku byste mohli potěšit třeba snídaní do postele, krásnou květinou, pozváním na oběd, nebo sklenkou vína, či třeba popovídáním, na které nám v běžný den nezbude moc času ...

V Americe to maminky řeší následovně: v den svého svátku nemusejí nic dělat a jejich běžné denní činnosti a povinnosti za ně přebírají ostatní členové rodiny. Bylo by jistě pro české maminky příjemné inspirovat se u amerických kolegyň.

Symbolem svátku matek je bílý karafiát. My známe symbolické rudé karafiáty, ale ty měly vazbu na jiný svátek a jinou dobu ...
Proč se svátek matek slaví

Prapůvod svátku matek můžeme hledat už v starověkém Řecku, kde slavili svátek plodnosti a matek.

V roce 1900 vznikl v Americe svátek na počest Anny Reeversové-Jarvisové z Filadelfie, která byla velkou bojovnicí za práva matek. O dva roky později (v roce 1902) americký prezident Woodrow Wilson oficiálně vyhlásil Den matek svátkem. A od té doby se slaví po celém světě.

U nás to však svátek matek neměl moc jednoduché. Nápad na jeho zařazení do našich významných dnů přivezla v roce 1914 do Československa emancipovaná předsedkyně Československého červeného kříže Alice Masaryková, dcera našeho prvního prezidenta. Tato myšlenka ji oslovila během pobytu v USA, kde se seznámila s Křesťanským sdružením mladých žen - YWCA (Young Women´s Christian Associattion). Poprvé se ale u nás svátek matek slavil až v roce 1923.

Po roce 1948, kdy se moci chopili komunisté, byl svátek matek zatlačen do kouta. Na výsluní se hřál Mezinárodní den žen (MDŽ – slaví se 8. března). Přesto svátek maminek nikdy do zapomnění neupadl. V mnoha rodinách se držel dál a po listopadu 1989 se opět začal objevovat v kalendáři.

Pro doplnění: muži - tatínkové nemusí být smutní, Den otců se slaví každý rok třetí červnovou neděli.
zdroj:
http://www.novinky.cz/zena/styl/232592-maminky-...

tákže milé maminy, letos 8.5. nohy hore, zaměstnejte zbytek rodiny a dejte si dortíčka 🙂

a kdy bude v příštích letech... http://conmet.cz/podpora_online_nastroje/kdy-je...

Krásné album

22. dub 2016

@texetka děkuji 🙂 hlavně je to krásný smysluplný svátek ♥ 😵

22. dub 2016

Heli, to je milé album... Takové pohlazení na duši. Miluji srdíčka, miluji červenou...

8. kvě 2016

@leiladelly srdíčka - to je moje 😵 album je krásné viď 😵 také se mi moc líbí 😵 děkuji 😵

8. kvě 2016

@leiladelly srdíčka a kytky 😵 patří ženám 😵

8. kvě 2016