domov_muj
    Zpráva byla změněna    9. čer 2017    

    Haha, tak tohle mě pobavilo! 😀

    10 základních slov z brněnštiny pro všechny Pražáky

    Že v Brně nejezdí tramvaje, ale šaliny, ví každý pako. Jenže to není všechno, co vás může ve městě pod Petrovem zaskočit. Máme pro vás rychlokurz hantecu, neboli základní výrazy pro přežití v Brně. Čtěte!

    1. Štatl: Centrum města, neboli ta mini část Brna, kde se alespoň občas něco děje.

    2. Cajzl: Vy. A všichni ostatní, kteří vědí, na který straně eskalátorů si stoupnout v metru.

    3. Chálka: Divnoslovo pro jídlo. Pozor, za jedinou lokální gastro specialitu lze považovat špagety se sojovkou imitující čínský nudle z bufáče u nádraží. Protože takovej hegeš vám žádný hladový okno jinde v republice nenabídne.

    4. Mařka: Ani masařka, ani Marie, ale jakákoliv lidská samice spadající věkem do části populace, která je schopná kopulace.

    5. Mejdlo na kéru: Nikoliv čisticí prostředek na tetování, nýbrž večírek u někoho doma. Což zní fajn, než si uvědomíte, že doma znamená v Brně.

    6. Betle: Odchází-li Brňák do betle, nejde si s bojovnou náladou zopáknout bitvu u Slavkova, ale naopak odchází spát. Nuda.

    7. Krigl: Pivo, či spíše nádoba na něj. Bohužel, místní se často dopouští té chyby, že do ní místo piva lejou Starobrno. Brrr…

    8. Prigl: Nezaměňovat a nezkoušet vypít. Přehrada za městem, kde se omylem ocitnete, když sednete na špatnou šalinu.

    9. Čára: Ke všeobecnému zklamání nejde o žádné drogy, nýbrž o místo. Náhrada za to, že Brňáci se nemůžou scházet pod ocasem (když nepočítáte ten Onderkův). No, aspoň je to ve štatlu.

    10. Rozjezd: Nejde o drink na uvítanou, ani způsob likvidace nepohodlné zvěře, ale o překvapivě funkční a pohodlný systém noční veřejné dopravy. Tenhle vynález je konec konců asi to jediný, čím kdy Brňáci natrhli Pražákům kaďák.