drago49
20. zář 2019
1012 

Hematom v těhotenství

Rozhodla jsem se napsat něco málo o mé zkušenosti s hematomem v těhotenství. Dělám to hlavně z důvodu, že já sama hledala veškeré informace, které byli dostupné a byli to spíš odborné články než osobní pohled na věc. Ještě bych ráda na začátku dodala, že to, jaký jsem měla průběh já neznamená, že to tak bude u všech. Rozhodně to neberte jako “odbornou literaturu”, ale jen jako osobní zkušenost a třeba to někomu, koho to vyděsí, tak jako to vyděsilo mě pomůže. 

Začnu tím, že mi bylo 9.4.2019 potvrzené těhotenství 5tt, takže kontrola klasicky za 14 dní pro potvrzení srdeční akce. Při další docela vážné kontrole jsem si domluvila první screening na 31.5. a opakovali se vždy kontroly po 14 dnech. 

19.5.jsme byli s přítelem u kamarádů na návštěvě, já předtím fungovala normálně v práci na ranní směně, nic extrémně namáhavého jsem od zjištění těhotenství nedělala, protože mě za prvé moje holky manažerky nenechali a za druhé jsem sama citila, že na to fyzicky v prvním trimestru nemám. Odpoledne jsme tedy byli u kamarádů podívat se na jejich 2měsíční holčičku Kačenku a oznámit jim, že bude mít v zimě parťáka. Normálně jsem stála u kuchyňské linky a najednou ze mě něco vyteklo. Odešla jsem na záchod a zjistila jsem, že na kalhotkách mám krev. Rychle jsem upozornila přítele a jeli jsme. Po cestě jsem volala do Neratovic, kam chodím na gynekologii a kde plánuju rodit. Sestra mi řekla ať dojedeme a že upozorní doktora. Bylo to kolem 6-7 večer, takže už jsem musela do části lůžkového oddělení, kam se chodí na příjem na porody. Celou cestu z Prahy do Neratovic jsme s K.(přítel) neřekli ani slovo, oba dva jsme byli totálně vyděšení a mačkali si navzájem ruce až jsem měla klouby doběla. 

Přijeli jsme do Neratovic a já cítila, že ze mě momentálně nic nevychází. Sestra mě vzala do ošetřovny a řekla, že K.může zůstat se mnou. Přišla paní doktorka a ptala se co se děje. Tady začíná pro mě dost blbá zkušenost s přístupem paní doktorky, ale za další setkání s ní na ambulanci jsem svůj názor změnila. Doktorka K.vyhodila z důvodu, že mě vyšetří a začala se ptát, zda byl sex a kdy, kolikátý týden jsem, co se vlastně stalo a poprosila mě ať si vyhrnu tričko na UTZ. Já se začala svlíkat celá, protože jsem na sobě měla overal a doktorka na mě vyjela, že jasně řekla jen tričko. Tak jsem jí ubrečeně vysvětlila, že to bohužel nejde. Provedla UTZ a řekla: vždyť dítě je v pořádku, tak co plašíte, srdeční akce je. Aha, já zapomněla, že vlastním přenosný UTZ doma, pardon paní doktorko. Pak následovalo vyšetření vaginalně, kdy paní doktorka do mě sáhla a já měla pocit, že se ze mě vylil kýbl krve. Dostala jsem vložku, bylo mi suše sděleno, že čípek drží a do ruky mi vrazila recept na ascorutin a utrogestan a byla jsem vykázána ven. Nikdo mi absolutně nic nevysvětlil, ve zprávě jsem se dočetla, že hematom in graviditas a jela jsem domů. 

Ještě že mám kamarádku porodní asistentku, které jsem vše poslala a volala, že nechápu co se vlastně děje. Uklidnila mě, že ze zprávy vyčetla, že hematom je ve velikosti 2cm, je pod miminkem a že ascorutin mám na zatáhnutí cév a utrogestan se dává vždy pro podporu. Domluvila mi, ať jdu hned druhý den pro neschopenku ke své doktorce na gynekologii a zůstanu doma. 

V noci jsem vůbec nespala, cítila jsem, jak hodně krve ze mě vychází a opravdu to nebylo jen pár kapek, ale na klasickou vložku to nestačilo, takže jsem používala první dva dny vložky poporodní. Ráno na kontrole jsem vlezla do ordinace a seděla tam stejná paní doktorka, jako na pohotovosti večer. Došlo mi, že paní doktorka měla nejspíš celý den, noc a druhý den ambulanci a proto se asi chovala, jak se chovala. Každopádně změna v chování pro to dopoledne byla o 180’, znovu vše vysvětlila, napsala mi neschopenku na 14 dní a potvrdila mi opět UTZ, že je vše v pořádku. 

Začala jsem brát léky podle toho co mi napsali, ascorutin 3xdenně 2 tablety, večer vaginálně 2 tablety utrogestanu. Ležela jsem celý první týden, pak už mi otrnulo a fungovala jsem doma normálně- tím myslím úklid, vaření, žehlení atd. 31.5.na screeningu mi pan primář řekl, že hematom stále přítomný, já v tu dobu cca po týdnu stále krvácela, ne špinila, ale vyloženě krvácela jako při MS. Doporučen opět ascorutin na 3 dny. 

4.6.na kontrole jsem už jen špinila, podle mě by se to urychlilo, kdybych ten ascorutin nasadila opět po 2-3dnech, ale v lékárně mi sestra výrazně řekla, že se diví proč mi to píšou a tím mě rozhodila. Naštěstí opět pomohla kamarádka PA, která zjišťovala u jiných Dr.jak to s tím ascorutinem je a že je to bezpečné brát vždy 3 dny po sobě jdoucí, pak na minimálně 2 dny vynechat a v případě krvácení/špinění pokračovat. 

18.6.na kontrole už jsem měla pouze narůžovělý výtok, dál jsem brala utrogestan. Chtěla jsem se už vrátit do práce, ale paní doktorka mi řekla, že ještě ne, ale když budu za 14 dní v pořádku tak mě pustí. 

2.7. Už jsem nešpinila, nekrvácela, ukončili jsme braní utrogestanu a byla jsem propuštěna do práce. Kontrola za 14 dní. Myslela jsem, že už bude klid, ale měli jsme dost náročný víkend s montováním nábytku a stěhováním, že jsem o týden později v práci našla na intimce zase narůžovělý výtok a druhý den šla na kontrolu, kde mi paní doktorka, že je vše v pořádku po kontrole UTZ i vaginálním vyšetření. V té době jsem už citila pohyby, takže jsem byla víc v klidu. Dostala jsem “vynadáno” a ukázat jsem se měla za 14 dní na druhém screeningu. 

Celkově hematom v těhotenství postihne hodně žen a věřím, že kdyby ke mě paní doktorka přistupovala lépe hned ten první den, kdy jsem ubrečená seděla v ordinaci, nemusela bych se tak stresovat. U mě to bylo opravdu na dlouhodobou léčbu, každá činnost navíc nad obvyklé se mi vždycky krutě vrátila krvácením. Když to zhodnotím zpětně, myslím si, že kdybych více odpočivala, nebála si vzít ascorutin dříve než po 14 dnech znovu, tak by se doba vstřebávání hematomu zkrátila určitě o minimálně 2týdny. Hematom pod plodem je méně nebezpečný než nad ním, ale i tak to chce vzít vážně a jen odpočívat a odpočívat. 

Snad jsem někomu pomohla tím, že jsem sepsala jak to bylo u mě a že to opravdu trvalo dlouhou dobu, než se hematom vstřebal. 

Přeju všem krásné a klidné těhotenství. 

Bohužel doktorky na pohotovostech jsou takové skoro vždy. Měla jsem podobnou zkušenosti. Přijela jsem v 6tt, že mi teče krev a dostala jsem vynadáno, že určitě jen málo a kdesi cosi. Pak se teda koukla, řekla, že nejspíš potrácím a embryo je divné. A hrozně se divila, že nechci hned na revizi ale ráda bych aspoň krevní test. Co z toho dělám za vyrvál, potrat v prvním trimestru je přece normálka.

20. zář 2019

Taky mám stejnou zkušenost v 7 tt... Na pohotovosti mi bylo řečeno.. Nooo tak buď potratite nebo ne, jste v prvním trimestru tak co čekáte... Tohke mi řekl doktor... Co bych asi čekala... Trochu porozumění a hlavně slušné chování... Je to hrůza... Naštěstí to taky dopadlo dobře.. Máme už 15.mes dračici 😉Akorát naše dětská dr, kam hodím se starší mi doporučila homeopatika Arnica Montana.. Za 14 dní bylo po hematomu

20. zář 2019

děkuji za tvou zkušenost,mno mám ho nad plodem,prosím tě dr mi jen předepsal ascorutin a mám ho brát 2x denně a neřekl jak dlouho ho mám brát?mám 2 balení a mám ho brát 2x denně,ale nekrvácím a ani nešpiním.

17. bře 2021
drago49
autor

@juliemichal já ho brala 3 dny po sobě, pak jsem vynechala delší cas a pak zase tři dny. Ale radši se zeptej znovu dr, jak to mas brat pro jistotu 😊🙏🏻

17. bře 2021

@drago49 mno a nemusím skrz toho hematumu,přestat kojit,že ne? 😀 dr říkal,že i přes ty léky,co mi napsal,kojit můžu 🙂

17. bře 2021
drago49
autor

@juliemichal Jeee to netusim vůbec, ale když to řekl doktor řídila bych se tím 😊🌷

17. bře 2021

Začni psát komentář...

Odešli