Methionin komlex - tedy přípravek Phyteneo, který podporuje růstu vlasů, ale také redukuje jejich lámání a třepení a je vhodný též k regeneraci nehtů a pokožky, obsahuje mimo spoustu jiných důležitých látek také vitamíny skupiny B (konkrétně vit. B1, B2, B5, B6 a B7).
    Vitamíny skupiny B se souhrnně nazývají B - komplex a mimo výše zmíněné sem patří ještě B3 (niacin), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin). Dříve se sem řadili ještě B4 (adenin), B8 (inositol), B11 (cholin), B13 (kyselina lipoová) a B15 (kyselina pangamová), ale tyto se v současné době již za vitamíny nepovažují.
    Všechny vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě a nezbytné pro pro správné fungování celého lidského organismu. Je potřeba pravidelně je doplňovat stravou, protože tělo je neumí samo vyrobit (některé z nich ale v lidském těle tvoří "hodné" střevní bakterie). Ideální je konzumovat takové potraviny, které obsahují celé spektrum B vitamínů, protože společně se nejlépe absorbují. Bohatým zdrojem celé škály B vitamínů jsou např. obilné klíčky, pivovarské kvasnice, játra, banány, arašídy, vejce či libové červené maso.
    A teď mě napadá - mezi příznaky nedostatku těchto vitamínů patří mimo jiné také podrážděnost, nedostatek energie a únava - takže když se budu ládovat roštěnkama a zapíjet je pivem, možná se to zlepší 😀
    #phyteneo